A nyírfa mágikus ereje,
mely önálló fejezetet igényel!
A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják!
Közönséges nyír
(Betula pendula)
A közönséges nyír a Bükk hegységben is gyakori, egész Európában
és Ázsiában honos, 15-18 méter magasra megnövő, szép fehér törzsű fa.
Hosszú nyelű, kicsi levelei háromszögletűek, ágai hajlékonyak.
Nőnemű virágai oválisak, hegyesek, tavasszal nyílnak.
A hímnemű barkák ősszel jelennek meg.
Az ágakról lógó barka adja a latin nevet: pendula = függő.
Hatóanyagai a glikozidák, szaponinok, gyanta és cukor.
A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják:
a sámánok a nyírfa törzsét megmászva jutottak közel a éghez,
ahol gyógyulásukat keresték.
A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a
testből.
A római korban a törvényszolgák büntető fegyvere nyírfakéreggel
volt borított. Ágaiból készült seprővel tisztították a sabbath-ra, a zsidó
ünnepre készülők útját.
A finn szaunákban vízbe áztatott nyírfavesszővel csapkodják a
testet.
A rossz nebulókat is nyírfapálcával büntette a magyar tanító a
régi világban.
A lengyelek cipőt készítenek puha kérgéből. Szintén a fa kérgét
használják Oroszországban a bőr cserzésére.
Gyógyászati célból
leveleit, kérgét,
törzséből csapolt nedvét gyűjtjük.
A leveleket június-július hónapban, a kérget és fanedvet
februárban gyűjtjük.
Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok-és
vesekő-képződést gátló.
Apró vesehomok elhajtható napi egy csésze, egy csapott
evőkanálnyi teafűből 2,5 dl vízzel készített teájával.
Kétszerre kell meginni. Reumára ugyanezt a teafű mennyiséget 1,5
dl vízzel kell leforrázni, napi egy alkalommal étkezés előtt meginni.
A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél
és hólyaghurutnál használjuk.
Tavaszi kúráknál és érelmeszesedés ellen is alkalmazhatjuk.
Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a kézen/arcon lévő
májfoltokat.
A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni
megszáradni, majd gyakran ismételni.
Naponta kell friss főzetet készíteni.
Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével.
A beteg meleg matracra fekszik vastagon befedve
nyírfalevelekkel, jól betakarva, és forró nyírfateát iszik mindaddig, míg
alaposan izzadni nem kezd. Szívbetegeknek nem tanácsos ez a kúra!
Az eredmény meglepően hatásos.
A kéreg magában lázcsillapító, vízhajtó, emésztés javító
hatással rendelkezik. Teát főzéssel készítünk belőle.
A törzsből csapolt nedv,
a nyírfa “vére”
méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen
használatos.
A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát válasszunk.
Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik.
Egy legalább 2 literes, fehér vászonnal fedett edényt tegyünk a
megtört ág alá. Másnapra kb. 1,5 liter folyadék lesz az edényben (és kívül
számtalan, az édes nedvre gyűlő rovar..) mindaddig, míg a szezon tart.
Utána a heg hamar begyógyul, a fa nem szenved maradandó
károsodást.
A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiséget
kell inni 21 napon keresztül.
A kúra akkor ér véget, mikor a fa nedve egyre hígabb és egyre
vízízűbb lesz. Tartósítani úgy lehet, hogy jól zárható üvegbe tesszük,
hozzáadunk üvegenként 2 szegfűszeget és egy darabka fahéjat, lezárjuk és hűvös
helyen tároljuk.
forrás: http://gyorgytea.hu
Nyírfába nem csap a villám:
őseink a nyírt a legfontosabb szent fák közé sorolták, ágait az
ősi táltos hitben rontás- és bajelhárításra alkalmazták.
A nyírfa mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a
magyar paraszti hagyományban.
A gallyak és az ágak általában rontáselhárító eszközök voltak.
A legtöbb háztartásban a ház bejáratát célszerű volt védeni az
ártó szellemektől, ezért az ajtók mellett sokszor felfelé fordított nyírfa
seprők sorakoztak.
A régi falusi portákat az év jeles napjain lombos ágakkal
díszítették fel.
Ennek az volt a célja, hogy a mágikus erővel bíró gallyak
megvédjék a ház lakóit az ünnepek idején kószáló és a házakban megtelepdni
kívánó rosszindulatú szellemek ellen.
Ilyenkor az istállók bejáratát is feldíszítették, hogy védelem
alá helyezzék a jószágokat is.
A régi társadalomban nagyon odafigyeltek a gyermekágyas anyák
hatékony védelmére, mindenáron el akarták kerülni, hogy az újszülöttet a
szépasszonyok vagy a boszorkányok magukkal vigyék vagy megrontsák, esetleg
elapasszák az anya tejét.
Különböző praktikákkal védték őket, az egyik ilyen volt, hogy az
anya ágyába, sőt még a csecsemőt rejtő bölcsőbe is nyírfaágat rejtettek, hogy a
mágikus erejű gallyak megóvják mindkettőjüket az idegenek ártalmai elől.
Érdekes egybeesés, hogy a táltos hitet valló mongolok is a
nyírfát tartották a legjobb óvó-védő eszköznek.
Ők ugyan nem ágakat vagy gallyat helyeztek a bölcső mellé, hanem
abból faragták ki az újszülött első fekhelyét (mongolul: bulcsuk).
Bölcső, festett madaras díszítéssel. Magyarvalkó (v. Kolozs m., 19. sz. vége) Bp. Néprajzi Múzeum
Miután a mongol jurta tartóoszlopa és a rácsos fala is nyírfából
készült, az anya mellé már külön nem helyeztek ágakat, úgy gondolták, hogy az
egész jurta – mint egy védőburok – elegendő védelmet biztosít számukra.
Nemezzel borított jurta
Székely - türk pár - Dávid Júlia alkotása
A magyar népi gyógyászatban sokszor alkalmazták a nyírfa
bizonyos részeit.
Szemmel verés vagy hideglelés esetén ágakat vagy levelet
tettek az illető fürdővízébe, de sokszor éppen ebből a fából csinálták a
rontáselhárító szenes vizet.
A nyírfa kérge és ága kiváló füstölőszernek számított, a
boszorkányok által megrontott teheneket azzal gyógyították.
nyírfakéreg
Volt olyan vidék, ahol az elapadt tejű állatokat nyírfaággal
verték meg, hogy megszűnjön az igézés.
Erdélyben a fát a tavaszi időszakban megcsapolták és az így
kapott nyírvíz nagyon sok betegségre volt gyógyír.
A nyírfa ágai elhárították a vihart, illetve a mongolok szerint
jó volt a villámcsapás megelőzésére.
Utóbbiak a villámcsapás sújtotta jószágokat nem fogyasztották
el, hanem egy nyírfából készített ágyra helyezték, kivitték a mezőre, hogy
vadállatok vagy keselyűk fogyasszák el húsukat.
A mongol táltos hit úgy tudja, hogy nyírfába nem csap a villám,
ezért sokszor égi fának emlegetik.
Ebből készítenek nyelet szerszámokhoz és fegyverekhez.
A táltosok viszont dobjukat készítik a szent fából.
A mongol táltosok legtöbbször nyírfaligetekben végeznek
szertartásokat
, mert úgy vélik, ha egy facsemeténél áldoznak, az később felnőve
hatalmas erejűvé válik.
A fakultusznak korai nyomai is megvannak, mégpedig a 13. század
közepén összeállított Mongolok titkos történetében, ahol emlegetnek egy nyírfás
áldozóhelyet, vagyis szent ligetet, ezen kívül még egy különös szokásról is
olvashatunk beszámolót: amikor a kereitek fejedelme meg akarta erősíteni vérint
való testvériségét Dzsingisz kánnal, vérét nyírfakéregbe csomagolva juttatott
el esküdt testvérének, ezzel bizonyítva hűségét.
A kelet-európai síkságon berendezkedett Arany Horda kánság
annyira tisztelte a könyveket, hogy azokat nyírfakéregből készítette.
A nyírvíz
a szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly
visszaállításában vesz részt.
A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat,
salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink
hasznosítják.
Ioncsere képessége egyedülálló.
A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a
nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszertámogatója.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.
Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják.
Vértisztító hatású.
Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.
Energetizál.
Extra vitalitást nyújt a szervezetnek, erősíti az
immunrendszert.
Tisztítja a nyirokrendszert, gyorsan felszívódik a gyomorban.
Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki.
Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható.
A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat
illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok.
Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be.
Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító
tulajdonságait. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során
sikerrel alkalmazható.
Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának
megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is.
Izotóniás italként működik.
Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását
korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a
gyomor nagyon nehéz lesz.
A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja
el az anyagcsere folyamatokban.
A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz
háztartásának fenntartását.Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására
A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag.
Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét
egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések,
sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is
alkalmassá teszik.
Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett
területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a
felületre.
A savas pH a fejbőrön is megjelenik.
Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek.
Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy
pattanások jelennek meg.
A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás
következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok
raktárait.
Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma
fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.
A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.
Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás
tüneteket is, egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.
S milyen az íze a nyírvíznek?
Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel,
valamint a fa aromájával.
(Forrás: szek-helyek.ro és magyarno.com)
A nyírfa az észak fája,
mert egészen Skandinávia északi részéig nő, de a mérsékelt
földrajzi szélességeken is honos.
A fehér kérge megkülönbözteti minden más fától, így a gyerekek
is könnyen felismerik.
A nyírfa időtlen idők óta gyógyító fának számít.
A gyógyászatban a nyírfa leveleit elsősorban a vese, a hólyag
területére és a bőrre, hajra alkalmazzák.
Gyógyhatásai:
vértisztító, vizelethajtó hatású, hólyaggyulladásra,
vesegyengeségre, vesekőre, reumára, köszvényre, ödémára, bőrproblémákra,
ekcémára, herpeszre, allergiára, diabéteszre, köhögésre, hajhullásra,
korpásodásra, hasmenésre, tavaszi fáradtságra alkalmazzák.
Felhasznált növényi részei a levelek és a levélrügyek.
Gyűjtési ideje:
levélrügyek – március, levelek – május-június.
Összetevői: illóolajok, csersav, keserűanyag, C-vitamin, gyanta,
szaponinok, flavonok.
Nyírfatea
A nyírfa leggyakoribb alkalmazása a levelekből vagy a rügyekből
készült tea. A teának erős vizelethajtó hatása van, így segít reuma, köszvény
és más anyagcsere-betegségek ellen.
Ha több héten keresztül naponta 3 csésze nyírfalevélteát iszunk,
néhány esetben még a vesekövet is feloldhatjuk.
A makacs bőrbetegségeknél a nyírfafőzetet ihatjuk, vagy
lemosásokhoz és fürdőkhöz használhatjuk.
A nyírfakéreg főzetét is bevethetjük külsőleges alkalmazásra
súlyos bőrbetegségeknél.
Nyírfalé
A nyírfalé is nagyon hatékony, március és május eleje között
nyerik.
Ebből a léből napi 2-3 pálinkáspohárral igyunk.
Bőrproblémákra külsőleg is alkalmazható a nyírfalé.
A hajnövés elősegítésére bedörzsölhetjük vele a fejbőrt.
Hogy ne erjedjen meg a lé, a hűtőszekrényben tároljuk, vagy kis
adagokban fagyasszuk le.
Esetleg alkohollal tartósíthatjuk
forrás: http://impulsermagazin.com
obi ugor nyírfakéreg dobozok
nyírfaág dísz
nyírfaág doboz
Xilit - nyírfacukor
– hívhatjuk akár kétféleképpen is ezt az egészséges és
természetes édesítőszert, melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki.
A cukor
egészséges alternatívája, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ráadásul
fogbarát.
Ideje hát megismerni ezt a természetes növényi alapú
édesítőszert, mely egy az egyben helyettesítheti a háztartásunkban a cukrot.
A steviát sok ember nem szereti enyhe stevia íze miatt, bár
hozzá lehet szokni.
A stevia is egészséges édesítőszer, cukor helyett ajánlott
a fogyasztása.
Másik megoldás lehet a Xilit (nyírfacukor), melyet eredetileg
nyírfakéregből vontak ki, ezért meg is maradt a neve nyírfacukornak.
A ma
forgalomba kerülő xilitet kukoricacsutkából (génmanipulációtól mentes) nyerik
ki, mivel ez sokkal gazdaságosabb.
A xilit előfordulása tehát:
kukoricacsutkában, a nyírfakéregben, zöldségekben, gyümölcsökben.
Miért érdemes cukorról xilit-re váltani?
A cukorról köztudott, hogy méreg a szervezet számára, lebontása
során alkohol keletkezik a szervezetünkben, és ez károsítja a májunkat, továbbá
kitűnő táptalajt nyújt a gombáknak, és káros mikroorganizmusoknak.
Egy sokk a
testünknek, de a témáról még lesz szó, ígérem.
A xilit:
– alacsonyabb energiatartalmú (240 kcal/100 gramm) – kb. 40
%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor
– alacsony glikémiás indexű (alacsony GI = 7)
– tiszta édes ízű (nincs semmilyen mellékíze)
– fogbarát (fogkrémekben, rágókban is megtalálható
fogszuvasodást megelőző tulajdonsága miatt) – Más természetben előforduló
édesítőszerekkel szemben a szájbaktériumok nem képesek lebontani, ezért savak
sem termelődnek xilit fogyasztása közben. A száj ph értéke így stabil marad.
A xilit természetes anyag, természetes módon feldolgozott,
adalékanyagoktól mentes. Nem génkezelt kukoricából készült.
Nem tartalmaz
semmilyen állati eredetű anyagot, tartósítószert, allergén anyagot, illetve
fenil-anilin forrást.
Energiatartalma 240 kcal. A xilit lassan szívódik fel és alakul
át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Glikémiás indexe 7, így cukorbetegek
is fogyaszthatják.
A xilit felhasználása:
A hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik, oldódik. 1:1
arányban helyettesíti azokat, főzésnél, sütésnél, desszertek készítésénél.
Nem nyújt táptalajt a gombáknak, így nem alkalmas élesztővel
készült ételek, tészták készítéséhez. Nem karamellizálódik.
Érzékenyebb gyomorúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak
javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).
Hogyan készítik a xilitet?
A kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző
baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak és őrölnek.
Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más kukoricában található allergén
anyagokat, mert nem kukoricaszemből készül.
Miért nyírfacukor a neve, ha kukoricacsutkából készítik? –
biztos benned is felmerül a kérdés
Mivel eredetileg nyírfakéregből vonták ki, megmaradt a név.
Nyírfából kivonni gazdaságtalan lenne, hiszen a nyírfát, mint növényt nem
nevelik. A szőlőcukor neve is “szőlőcukor”, mégsem szőlőből vonják ki. A
nyírfacukor mint név tehát csak az eredetére utal.
Összehasonlításként néhány cukor glikémiás indexe:
glükóz: 100
fruktóz: 19
xilit: 7
Néhány édesítő energiatartalma (100 gr):
fruktóz: 1700 KJ (405 kcal)
nádcukor: 1657 KJ (390 kcal)
xilit: 1035 KJ (240 kcal)
Kipróbálásra én is vásároltam, és beváltotta a hozzá fűzött
reményeimet.
Ára ugyan nem a legolcsóbb, (500 grammosat vettem 1509 Ft-ért),
viszont váltogatva és kombinálva a steviával, agavé sziruppal, juharsziruppal
és mézzel, úgy érzem, mára már nem okoz gondot az édesítés.
Fedezze fel a biztonságos édesítőszer, a xilit előnyeit!
DR. TIHANYI LÁSZLÓ szerint…
A finomított fehér nádcukor használata ételekben és italokban
nagy szerepet játszik komoly betegségek
kialakulásában, ilyenek pl. a daganatos megbetegedések. Vannak alternatívái,
mint például az aszpartám vagy a magas fruktóz tartalmú – gyakran génkezelt –
kukoricaszirup, amelyek sokszor még nagyobb veszélyt jelentenek egészségünkre,
mint a cukor.
A xilit egy kitűnő és egyedi megoldás erre a problémára: egy
cukorszerű édesítő, amely még jót is tesz a szervezetünknek. Hogy miért? Most
figyeljen!
A családok generációk óta használják a finomított nádcukrot
ételek és italok édesítéséhez, miközben fogalmuk sincs a káros
következményeiről.
A xilit szinte teljesen ugyanolyan, mint a cukor, csak annak
káros következményei helyett jótékony hatással van az általános egészségünkre.
A kórokozó mikrobák nem tudják felhasználni tápanyagként, a daganatos sejtek
energiához jutását sem segíti elő, kalória tartalma alacsony.
2009-ben az amerikaiak 50 százaléka legalább 20 dkg cukrot
fogyasztott naponta ételekben és italokban, ez évi 80 kg cukrot jelent!
A nádcukor fogyasztás káros következményeinek a következők csak
töredékét teszik ki:
• acidózist okoz,
amelyből számtalan komoly betegség forrása lehet
• táplálja a belekben
élő kórokozó baktériumokat, ezzel gyengíti az immunrendszert
• táplálja a
ráksejteket, amelyek így gyorsabban nőnek és szaporodnak
• fogszuvasodást okoz
• cukorbetegséghez
vezet
• elhízáshoz vezet
• energiahiányt idéz
elő a szervezetben, ezáltal fáradékonyságot és kimerültséget okoz
• kihat az agy
működésére, mivel csökkenti a B-vitamin szintet és a „jótékony mikrobák” számát
• kimossa a
létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat a csontokból és a test más
részeiből
• zsírsavakká alakul
át, amely a szívben, a vesékben és más szervekben rakódnak le
A cukornak szó szerint több száz egyéb kártékony hatásáról
tudunk.
Míg az alternatív természetes édesítők, mint a juharszirup, a
sztívia, az agávé, a melasz, a fruktóz és a többi ezekhez hasonló édesítő nem
okoz ennyi bajt, két főbb területen általában mégis cserbenhagyják a
szervezetünket: a kártékony mikrobákat táplálják a belekben, ez által gyengítve
az immunrendszert, valamint savasabbá teszik a testet, ami pedig rengeteg
egészségügyi probléma gyökere (a sztívia mindezen negatív hatások alól kivételt
képez!).
Miért különbözik ennyire a xilit a cukortól?
Habár a xilit ízében, kinézetében és viselkedésében egy az
egyben megegyezik a cukorral, mégsem cukor, hanem egy cukoralkohol. Ez nem
jelenti azt, hogy alkoholos, csak azt, hogy öt szénatom van benne és egy
hidroxil csoport, nem hat, mint a cukorban.
A xilit teljesen természetes: legtöbb esetben az eredeti
forrásából, a nyírfa kérgéből vonták ki, de mára már ipari mennyiségben a
kukoricacsutkából nyerik, több rostos zöldségben is megtalálható.
Még néhány a xilit további jótékony hatásai közül:
• kinézete, íze és
viselkedése egyezik a cukoréval, így teljes mértékben kicserélhető vele
• az alacsony glikémiás
indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják
• antibakteriális és
antivirális, erősíti a védelmet és a harcot a fertőzések ellen
• gombaölő hatása van,
küzd a candida, az élesztőgomba és más gombás fertőzések ellen
• lúgosító hatású,
segít a testet egészséges pH-szinten tartani
• probiotikus, táplálja
a jótékony mikrobákat és erősíti az immunrendszert
• kórokozó és
mikrobaellenes, megöli a rossz mikrobákat, amelyek gyengítik az immunrendszert
• stabilizálja az
inzulin- és a hormonszinteket, segíti a belső elválasztású mirigyek működését
• csökkenti a
cukoréhséget és az éhségérzetet, ezzel hozzájárulva a fogyáshoz is
• segít kezelni az
arcüreg-, orr- és fülgyulladásokat.
(Forrás: drtihanyi)
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: