Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából
Lehet karidísz a
fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár
készíthetsz belőle szélcsengőt.
Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre
fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma.
Hidd el, semmi köze
hozzá!
A díszek elkészítése annak köszönhető,
hogy nekünk pár éve hófehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése
hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR
díszeket venni.
Márpedig ez tényleg hófehér lesz és
gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!
Elkészítése nem igényel semmilyen
konyhamókus előképzettséget és az eredmény dicséretmágnesként működik.
Hozzávalók:
2 egység* szódabikarbóna
1 egység (kukorica)keményítő**
1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1
egész egység + még egy negyed egység)
*Az egység az lehet egy pohár, egy
bögre vagy akár egy dióhéj is :) - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek.
A
vízet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a
2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek.
Így a víz mérésekor a 250 ml-ig
öntjük a vizet.
**A sima, mezei keményítő névre
hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima
közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a
minél fehérebb kell.
(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt.
Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első
körben szerintem ezzel dolgozz Te is. Elég lesz kinyújtani meg kiszúrkálni. :D)
Mutatok gyorsan egy-két elkészült
darabot, hogy kedvet kapj! Gyönyörű lesz a zöld fenyőfán, különlegessé tehetsz
vele egy karácsonyi dekorációt vagy ajtódíszt, és tökéletes egy karácsonyi
ajándékra is dísznek.
Hogyan
készül?
A hozzávalókat öntsd egy lábasba és
közepes lángon kezdd el melegíteni.
Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van
kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy
nyugi.
Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az
alkaredzés is.
Íme a kavargatás közbeni fázisok.
Nehéz minden
egyes lépést fotózni, miközben kavargatni kell (és mókust a barátnője is cseten
kérdezgeti folyamatosan, hogy "Na, milyen?").
De a lényeg, hogy ne ijedj meg, bármit
is látsz közben, a végére csodaszépen összeáll.
Amikor már totál krumplipüré kinézete
van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra (ha akarsz, csinálj
belőle te is egy szép gömböcöt, de erre egyébként semmi szükség :)) és takard
le AZONNAL.
Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár
dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.
Fontos!
Rögtön takard le vagy zárd el,
hogy ne száradjon ki (erre 5 perc - fotózás ideje - alatt simán képes)!
Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget,
mert szanaszét fog repedni a megkevert anyag.
Ha mégis megszáradna a külső réteg -
ahogy nekem :) -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával.
Ne
dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós
lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.
Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp
békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más
keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos
különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked!
Ugye milyen tökéletes?
Ha nem használod fel azonnal kihűlés
után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe egy jól záródó zacskóban vagy
dobozban.
Önmagában is gyönyörű szép a hófehér
csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még
kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét,
vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el.
Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd (de szerintem ez
így szép, ahogy van).
Mókusok visszajelzései alapján
csillámport is bátran keverhetsz a masszába még főzéskor, illetve illóolajat is
rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek.
Ha nem használod fel
az egészet, akkor a maradékot egy jól záródó zacsiban vagy dobozban még sokáig
tárolhatod a hűtőben.
Picit megkeményszik, de majd a kezed melegétől újból
megpuhul.
Miért szerettek bele a mókusok?
- gyönyörűen festhető
- nincs benne semmi káros anyag
- olcsó
- gyors
- igazi porcelánra hasonlít
- könnyű vele dolgozni
- nem reped
- szódás :)
(Forrás: spórolok - mókuspanna)
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
34. A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
35. Téli népszokások: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/teli-nepszokasok.html
36. A téli napfordulót - a Fény születését ünnepeljük december 21 - én:
A karácsonyfadíszek jelentése
Karácsonykor igyekszünk a legszebbé varázsolni a fenyőfát.
Előkerülnek a gyertyák, gömbök, különböző figurák, amiket gondosan őrizgetünk egy évig, hogy majd néhány napra örömünket leljük benne.
Ám nem véletlen, hogy a karácsonyfadíszek jellegzetes figurák és formák.
Mindegyiknek megvan a saját jelentése, ami esetenként mélyebb, mint gondolnánk.
Maga a karácsonyfa az életet jelképezi, mind a szín, mind az ágak spirál-szerű elhelyezkedése az életre, a születésre utal.
Erre a fára akaszthatunk gömb alakú díszt, amely a teljességet, a törékenységet és illékonyságot jelképezi.
A fa tetejére csúcsdísz kerül, ami magát, a felemelkedő Jézust jelenti.
Esetenként a csúcsdísz üstökös alakú, hiszen az vezette a három királyt Betlehembe.
A különböző girlandok is népszerű díszítőelemek, ezek a hosszú, tekergő díszek az Éden-beli kígyót szimbolizálják, a bűnbeesést és az egész emberi sors elindítóját.
Angyalhajat és szalmát is szórhatunk az ágak közé, ez a Kisjézus jászolának alját szimbolizálja.
A szalma helyett idővel a szebb és csillogóbb angyalhaj jött divatba, de vannak, akik ma is betartják a szalmaszórás szép régi hagyományát.
Elengedhetetlenek az angyalkák, amelyek az Advent angyalait szimbolizálják.
Négy héten át leszáll egy-egy közénk és üzenetet hoz, amit csak a kiválasztottak értenek meg.
Minden dísz színes, de a legtöbb arany és ezüst színű.
Ezek a színek a pompát, a gazdagságot szimbolizálják.
A dió és az alma a tudást és a bölcsességet jelenti.
Az alma, amellett, hogy a bűnbeesés jelképe, a Tudás fájáról származik.
A dió pedig formájánál fogva, ami az emberi agyhoz hasonlatos, a bölcsességet és a tudást testesíti meg a fán.
Ezek a termések játszhatnak arany, vagy ezüst színekben, ekkor a fénylő bölcsességet hozzák el.
A mézeskalács díszek minden fenti díszt megformálhatnak, de ha ember figurájúról van szó, akkor az a porból lett és tűzpróbán átesett embert jelképezi.
Mágikus báb, az ember teremtette nagy gonddal és figyelemmel.
Nem hiányozhat a csengettyű sem, amely a negyedik adventi angyal érkeztét jelzi.
Ekkor gyűlik a család a fa köré, a karácsony lényege ekkor jön el, a szeretet és az összetartozás ilyenkor kap nagy szerepet a szenteste folyamán.
A díszítés mellett szokás a fát kivilágítani, melyet régebben gyertyával oldottak meg.
A gyertyák jelentése a szentháromság, a test (viasz), szellem (láng) és a kanóc (lélek) hármassága.
Jelképezi Jézus születését, azaz a fény eljövetelét.
Ezeken a fontos jelképeken kívül persze kerülhet más is a fára, az ilyen apró kis figurák a gyermeklétet, az önfeledtséget és ártatlanságot jelentik.
Magyar jellegzetesség a fára akasztható selyem- és sztaniolpapírba csomagolt csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor.
A szaloncukor a Boldogság építőköveit jelenti, mivel csokoládéból készül, ami köztudottan boldogságforrás.
Régen nagyon gyakoriak voltak a mézeskalács díszek, mely a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi.
Formája fenyő, angyal, szív, csengettyű...
(forrás: karácsony.network)
Készítsünk hópelyheket
A legnagyobb hópehelyminta-gyűjtemény
Papírhópelyhet nagyon egyszerű készíteni, nem igényel különösebb
kézügyességet, elegendő, ha kellő mennyiségű papír és egy hegyes, éles
papírvágó olló áll a rendelkezésre.
Részletesen itt:
Mézeskalács hópehely
Továbbá:
1. Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2. Gyógyító növényeink 2. rész:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/gyogyito-novenyeink-2-resz.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/gyogyito-novenyeink-2-resz.html
3. Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4. Gyógyító növényeink 4. rész:
5. Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7. Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8. Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9. Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10. Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11. A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12. Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13. Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14. Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15. EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16. Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17. Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18. SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19. Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20. A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21. Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22. A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23. Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24. A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25. A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28. A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29. Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30. Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
32. Így készíts hófehér
karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/igy-keszits-hofeher-karacsonyfadiszt.html
33. Finomságok – Receptek:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/finomsagok-receptek.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/igy-keszits-hofeher-karacsonyfadiszt.html
33. Finomságok – Receptek:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/finomsagok-receptek.html
34. A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
35. Téli népszokások:
36. A téli napfordulót - a Fény születését ünnepeljük december 21 - én:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-teli-napfordulot-feny-szuleteset.html
37. Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
38. Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalaim:
blog oldalam:
http://www.emf-kryon.blogspot.com
Sok tanulsagosdologgal bövithettem tudasom
VálaszTörléssok ujdonsagot tanulhattam
VálaszTörlés