2015. május 8., péntek

AKÁCVIRÁG


AKÁCVIRÁG

(Robinia pseudoacacia)





Az ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki. 

Azt hihetnénk, ősi magyar fa, azonban kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába. 

Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. 

Virágból készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó. 

Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. 

Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. 

A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják. 

Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk. 

Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. 

Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.




Nemcsak édes....


Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. 

Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. 

Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.

Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.


Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. 
Ez az időszak május-június elejére esik. 
A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. 
A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.




Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint:

 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. 

Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.

Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja. 

Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. 

A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.


KOZMETIKAI HASZNÁLATA

A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. 

A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.





Akácos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 
- 16 fürt akácvirág, 
- 2 tojás, 
- 2 evőkanál cukor, 
- 20 dkg liszt, 
- 2,5 dl tej, 
- a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: cukor.

Elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverjük. 
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet. 
Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. 
Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. 
A késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.







AKÁCVIRÁG SZÖRP

Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló

Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. 

A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. 

Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. 

Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.




Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. 

Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. 

Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. 

Másnap már betehetjük az éléskamránkba. 

Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.


Másikféle:


Hidegen készített gyógynövény szörpök, limonádék:





Ez a legegyszerűbb módszer.

A vízhez hozzáadom a gyógynövényt vagy virágot (bodza, zsálya, citromfű, akác stb…) , a citromlét, citromot vagy citrompótlót és egy napig állni hagyom.

Ha van hely a hűtőben, akkor 2 napig is állhat.

Ez után hidegen hozzáadom a cukrot a vízhez, és rábízom, hogy felolvadjon.  

Ez után leszűröm a virágot, és kész is.  

Ha több időm van foglalkozni a dologgal, akkor le is szoktam turmixolni, így még jobban kijönnek az ízek és aromák.

Idén csak azonnali fogyasztásra készítettem pár üveg akác szörpöt, de mire feldolgoztam a képeket ehhez a bejegyzéshez, már mind el is fogyott.

A bodza, zsálya és citromfű szörp, elkészítési menete ugyanez.


(Forrás: Ilcsi/életmód/kaldeneker/levendulamagazin)




   



Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:








Szeretettel,

Gábor Kati



blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.