AKÁCVIRÁG
(Robinia pseudoacacia)
Az ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki.
Azt hihetnénk, ősi magyar fa, azonban kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény.
Virágból készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó.
Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású.
Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható.
A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban.
Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
Nemcsak édes....
Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz.
Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig.
Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni.
Ez az időszak május-június elejére esik.
A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg.
A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint:
2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük.
Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja.
Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk.
A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.
KOZMETIKAI HASZNÁLATA
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer.
A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.
Akácos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 fürt akácvirág,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál cukor,
- 20 dkg liszt,
- 2,5 dl tej,
- a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: cukor.
Elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
A késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.
AKÁCVIRÁG SZÖRP
30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló
Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.
A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele.
Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel.
Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba.
Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel.
Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba.
Másnap már betehetjük az éléskamránkba.
Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.
Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
Másikféle:
Ez a legegyszerűbb módszer.
A vízhez hozzáadom a gyógynövényt vagy virágot (bodza, zsálya, citromfű, akác stb…) , a citromlét, citromot vagy citrompótlót és egy napig állni hagyom.
Ha van hely a hűtőben, akkor 2 napig is állhat.
Ez után hidegen hozzáadom a cukrot a vízhez, és rábízom, hogy felolvadjon.
Ez után leszűröm a virágot, és kész is.
Ha több időm van foglalkozni a dologgal, akkor le is szoktam turmixolni, így még jobban kijönnek az ízek és aromák.
Idén csak azonnali fogyasztásra készítettem pár üveg akác szörpöt, de mire feldolgoztam a képeket ehhez a bejegyzéshez, már mind el is fogyott.
A bodza, zsálya és citromfű szörp, elkészítési menete ugyanez.
(Forrás: Ilcsi/életmód/kaldeneker/levendulamagazin)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- GRÁNÁTALMA:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- A SZIKOMORFA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.