10 étel az agyműködés fellendítésére
Az étrendünk nagyban befolyásolja az agyunk egészségét.
Vannak
ételek, amelyek optimalizálják az agyi funkciókat, és segítenek megelőzni
különféle problémákat és betegségeket, amelyek ezt a létfontosságú szervünket
érintik.
Olajos halak
Az olajos halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ezek az
esszenciális zsírsavak rendkívül fontosak az agyműködés szabályozásához, plusz
javítják a kommunikációt az agysejtek között, ezzel pedig növelik az agy
általános egészségét is.
Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk, sok
tápanyagdús ételt fogyasszunk – így az agyunk is egészséges marad. Itt
olvashatja a top 10 ételt, amely segít fellendíteni az agy egészségét és
javítja a működését.
Chili
100 g chilipaprika 144 mg C-vitamint tartalmaz; ez több mint a
guava vagy a narancs C-vitamintartalma. Ez a vitamin nagy szerepet játszik az
agy helyes működésében: az antioxidáns tulajdonságai megelőzik az agy oxidatív
stressz okozta károsodását a szabadgyökök legyőzésével.
Paradicsom
A paradicsomban rengeteg található a likopin nevű
antioxidánsból. A likopin felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így védi az
agyat az oxidáció okozta sérülésektől. Ez az agy általános egészségének is jót
tesz, valamint védelmet nyújt memóriazavar és más olyan betegségek ellen, mint
az Alzheimer-kór.
Tökmag
A tökmag sok cinket tartalmaz, ez az ásvány pedig javítja a
memóriát. Amellett, hogy megfelelő energiával látja el az agyat, a cink az agy
általános egészségéhez is hozzájárul. Napi egy marék tökmag, és az agyi
károsodás távol marad!
Brokkoli
A C- és K-vitaminban, valamint kolinban gazdag brokkoli
kétségkívül remek hatással van az agyra. Míg a kolin egészségesen tartja a
neurotranszmittereket és javítja a memóriát, a K-vitaminok (mind a nyolc féle)
fellendíti a kognitív funkciókat, ezzel késleltetve az öregedéssel járó
demenciát.
Csonthéjas gyümölcsök
Az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, folsavval, E- és
B6-vitaminnal ellátott csonthéjasok – a dió, a mandula, a földi- és a
bokormogyoró – jót tesznek az
idegsejteknek és az őket tápláló glia sejteknek is. Az E-vitamin késlelteti az
időskori memóriazavarokat, az esszenciális zsírsavak jelenléte javítja a
vérkeringést, ezzel segítve az agy megfelelő működését is.
Kakaó
A csokoládékat eredetileg kakaóból készítik, azonban manapság a
kakaónak csak nyomaival találkozhatunk a tejcsokoládék összetevői között. Az
étcsoki viszont kitűnő kakaóforrás, a kakaó pedig sok flavonolt tartalmaz,
amely egészségesen tartja az agyat. A kakaó agyra kifejtett hatásairól végzett
kutatások azt mutatják, hogy ezek a sötét babok segíthetnek a kognitív funkciók
romlásának és az időskori demenciának a megelőzésében.
Áfonya
Az áfonya tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Rendszeres
fogyasztásával fellendíthetjük a memóriánkat és késleltethetjük az időskori
memóriazavarokat. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsben lévő antioxidánsok
elpusztítják a szabadgyököket és csökkentik az agyra is kiható oxidatív
stresszt.
Lenmag
A lenmag, mivel kiváló omega-3 zsírsav-, pontosabban ALA vagy
alfa-linolénsav forrás, segít az agynak termelni és megvédeni a neuronokat. A
lenmag AA-t és GLA-t (arachidonsavat és gamma-linolénsavat) is tartalmaz: ezek
omega-6 zsírsavak, amelyek segítenek a neuronok fejlesztésében és szabályozzák
az agyi működést. A lenmag rendszeres fogyasztásával (napi 1-2 teáskanállal)
hozzájárulhatunk az agy egészséges működéséhez.
Tojás
A tojásban egy létfontosságú tápanyag, kolin található. A kolin
jelentős mértékben hozzájárul az agy egészségéhez. A szervezetünk azonban
kismennyiségben termeli, ezért szükségünk van kolintartalmú ételekre (pl.
tojásra) a napi ajánlott kolinbevitel eléréséhez. A tojásban koleszterin is
van, amely a neuronok egészségéhez szükséges. A tojásban található DHA
(egyfajta omega-3 zsírsav) könnyebb kommunikációt biztosít a neuronok között.
Próbálja meg beépíteni ezeket az ételeket a mindennapi étrendjébe,
és tapasztalja meg a változásokat az agy működésében!
(forrás: drtihanyi)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
- BODZA:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/brokkoli-az-egeszsegorzo-receptekkel.html
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/01/10-etel-az-agymukodes-fellenditesere.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.