2013. július 30., kedd

Gyógyító növényeink 3. rész



Gyógyító növényeink 3. rész






Bodza


Felhasználható részei:


A "drogot" napos időben és déli órákban gyűjtött üdén nyíló virágai képezik.



A növény hatóanyagai:

Szambunigrint, rutint és egyéb glikozidákat, cseranyagot, illóolajat, nyálkát, cukrot, gyantát, kolint, szerves savakat a termésdrog pedig emellett A, C vitaminokat és anotcián festéket tartalmaz.
  
A tea hatásai, felhasználása:

Forrázata izzasztó köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme. A friss virágokból házilag üdítőital készítenek. Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású.

 
  
Május második felétől július végéig, egyes esztendőkben másodszor is virágzik. 
Ha fává nő és magában áll olykor gyönyörű koronát fejleszt.
Virágzás idején különösen tetszetős növény, díszkertben is megállja a helyét. 
Kedveli a humuszban gazdag talajt. 
Nitrogénkedvelő és nedvességjelző.

A gyökér és a bogyó

A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza.


...kitűnő hashajtó. 
Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is.

A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására.


 Előszeretettel használják láz- és fájdalomcsillapításra. 

Klinikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását. 

Ráadásul a bodza képes eltávolítani a szervezet káros anyagcsere-termékeit – vagyis kiváló méregtelenítő. 

A növény C- és A-vitamint egyaránt tartalmaz, a belőle készült tea pedig izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatásáról ismert

A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.


Mézes bodzaszörp

Ha van lehetőséged bodza virágot szedni (májusban nyílik) akkor ne hagyd ki ezt a receptet!

  
Hozzávalók:

6 tányér bodzavirág (szakszerűen: bogernyő)
80 dkg méz
7 dl víz
1 citrom
2 citrom leve

Elkészítés:

A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen fel nem oldódik benne. Ezután
beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot. Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük majd
hűtőbe tesszük.

Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva kínáljuk. Aki savanykásabban szereti, az csavarhat még a poharába citromlevet

(forrás: Tájjellegű ételek)


Hogyan készül a bodza vagy az akácszörp?



Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.


Receptek

Nyári bodzaleves. 

A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.

Bodzás omlett. 


Simára keverünk 120 g lisztet, 3 tojást, csipet sót, 1 evőkanál olvasztott vajat, 1 evőkanál sört, 2 evőkanál tejet (vagy tej nélkül 3 evőkanál sört-, ha van barna sörünk, az jobb). 20-25 teljes virágzásban lévő virágzatot a tésztába merítünk és forró zsiradékkal teli serpenyőbe tesszük úgy, hogy a virágzat legyen lefelé. A még kiálló virágzati tengelyt levágjuk, majd megfordítva a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Cukorral beszórva melegen tálaljuk.



Feketebodza lekvár

Vigyázz!!!
Nehogy összekeverd őket!

Érdemes odafigyelni, a gyalogbodza (vagy földibodza) ugyanis enyhén mérgező: izzadást, hányást, hasmenést, extrémebb esetekben látászavarokat okozhat.

Félni nem kell tőle, de megenni sem kell!


Feketebodza - belőle készül a lekvár stb.


Bodzalekvár I. 

Túlérésben lévő bozdabogyókat (1/2 l) lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.

Bodzalekvár II. 


Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük, keményítővel megkötjük. Frissen fogyasztjuk.

Bodzalekvár szilvával

Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és szilvát (500 g) puhára főzünk. Szitán áttörjük. Lábasban 50 g vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük. Literenként egy evőkanál keményítőlisztet számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük. A keményítő sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat. Frissen, hidegen és melegen egyaránt fogyasztjuk.

Bodzalekvár almával 

A leszemezett bodzabogyót (600 g) megmossuk, 4 evőkanál vízzel főzzük. Szitán vagy szűrőn áttörjük. 1 kg almát megmosunk, negyedeljük, megtisztítjuk, 1/4 l vízben felfőzzük, áttörjük. A két masszát összekeverjük, félannyi cukorral ízesítjük. Felfőzzük, forrón üvegekbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár körtével

A leszemezett bodzabogyókat (250 g) megmossuk, 2 evőkanál vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 1/2 kilónyi körtét megmosunk, negyedelve 1/4 liter vízben megfőzzük, áttörjük. A lekvárokat összekeverjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.


Bodzalekvár csipkebogyóval

750 g szemezett bodzabogyót, 1/4 l vízben, forrás után 3 percig főzünk, majd áttörünk. 1 kg csipkebogyót megmosunk, kimagozunk, 1/8 l vízben, forrás után 3 percig főzzük, áttörjük. A kétféle lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegekbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár sárgarépával

350 g szemezett bodzabogyót megmossuk, 1/8 l lobogó vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 400 g sárgarépát megmosunk, megtisztítjuk, darabokra vágjuk, 1/8 l vízben megfőzzük, áttörjük. A lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukrot adunk hozzá. Felfőzzük, forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár birsalmával

Egyenlő mennyiségű szemezett bodzabogyót (250-250 g) és szeletelt birsalmát 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán át. A lekváralapot félannyi cukorral édesítjük, felfőzzük, forrón üvegbe töltjük, száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár galagonyával és sóskaborbolyával

750 g szemezett bodzabogyót forró vízben 3 percig főzünk, majd ha kész, szitán áttörjük. 125 g galagonyabogyót megmosunk. 125 g sóskaborbolya-bogyót leszemezünk, mindkettőt összeöntve, 1/4 l vízben, forrás után 5 percig főzünk, majd áttörjük. A lekváralapokat összekeverjük, félannyi cukrot hozzáadunk, felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár szederrel - Stefanovits módra

Egyenlő mennyiségű bodzabogyót és szedertermést 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán áttörjük, félannyi cukorral édesítjük, ismételt felfőzés után, forrón üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk.


Bodzakocsonya

A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.


Bodzakocsonya almával 

A szemezett, tiszta bodzabogyókat (1 kg-ot 3/4 l vízben) megfőzzük, vászonzacskóba rakva levét lecsöpögtetjük. Közben almát (1 kg-ot 3/4 l vízben) főzünk. Ha kész, éppen úgy átszűrjük. Az alma- és a bodzaszűrletet egyenlő arányban elegyítjük. 1/2 kg cukrot adunk hozzá a szűrlet minden literjéhez. Az így nyert keveréket kocsonyává főzzük. Az előbbi módon tartósítjuk.


Bodzavirágszörp 


8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

Bodzavirágszörp Zsófi módra 

6 db, szép nagy bodzavirágot megmosunk, rovaroktól megtisztítunk, 5 l vízbe tesszük, 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk, utána leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük. Hűtve, hígítva fogyasztjuk.

Bodzabogyószörp


3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

Bodzavirágbor

1 l lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba tesszük, 1 kg cukrot és 1 karikára vágott citromot rászórunk, majd 3 liter lobogó vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, 50 g élesztőt adunk hozzá, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd másnap leszűrve üvegekbe töltjük, gyengén ledugaszolva hűvös helyre tesszük. Ne aggódjunk, ha az érlelés alatt lövöldözést hallunk, mindig dugaszoljuk vissza az üvegeket.

Bodzabogyóbor 


13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g szegfűborsot és 60 g gyömbért 1 óra hosszat 50 l vízben főzünk. Fakádba 22 kg cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk. Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, két-három naponként megkeverjük a készülő bort a hordó mozgatásával. Ha kiforrott, 2-3 liter borpárlattal feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük. Ha kész, palackokba fejtjük. Kiváló forralt bor készíthető belőle a következő módon: bodzabort és bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel, citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk. Bodzavirágpezsgő. Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 liter borecet társaságában. Kb. 5, karikára vágott citromot, 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágzatot, kis csomóba kötött, még nem virágzó szagos mügét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb. fél óra után a szagos mügét kivesszük a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer megkeverjük. Ha az előírt idő eltelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük a folyadékot. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.

Bodzabogyópezsgő

3 kg szemezett bodzabogyót megtörünk, rozsdamentes edényben, 8 l vízzel, 1,5 kg cukorral, 3 db szeletelt citrommal, 1-1 db kálmos- és gyömbérgyökérrel és néhány szem szegfűborssal összekeverjük. Néhány napig állni hagyjuk, de közben legalább egyszer jól megkeverjük. A folyadékot gondosan leszűrjük, pezsgősüvegekbe töltjük, gondosan ledugaszoljuk, a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való tárolás után fogyasztható.

Bodzapezsgő ananásszal

1/2 kg-os ananászkonzerv tartalmát jénai tálba öntjük. Ízlés szerint cukorral ízesítjük, fél órát hűtőgépben állni hagyjuk. Tálalás előtt koktélospoharakba osztjuk szét az ananászt, félannyi ginnel meglocsoljuk, jégkockákkal hűsítjük, bodzapezsgővel felöntjük. Szívószállal és kiskanállal kínáljuk vendégeinknek.

Bodzapálinka 


1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük. Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk.

Bodzaecet 

Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel.

Bodzabogyó kapribogyó módra 

Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.

Bodzamártás (ételízesítő)

1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.

  
(forrás: Házi természetgyógyász, terebess.hu)







Homoktövis

… az ezerarcú gyógynövény

Jelentős a gyógyászati és táplálkozási értéke.
Gyümölcse igen tápláló, de zsírossága és savassága miatt nyersen nem kellemes a fogyasztása. 


A gyümölcsben 15-ször több a C-vitamin, mint a narancsban.

Nagyra értékelik jelentős vitamintartalma miatt, B1, B12, C, E, K és P vitamint tartalmaz, valamint gazdag antioxidáns forrás, hiszen flavonoidokat, likopint, karotinoidokat és fitoszterolokat rejt nem csak a termése, hanem a magja, és a növény többi része is.

• Antioxidáns vegyületei 

...igen értékesek gyógyászati szempontból, hiszen védik a szív- és érrendszert, rákellenes és antibakteriális hatásúak, enyhítik a sugárkezelés mellékhatásait, alkalmazhatók gyomor- és nyombélfekély esetén, védik a májat, gátolják a vérrögképződést, és erősítik az immunrendszert.


• További gyógyító hatásai 

...közé tartozik, hogy 
csökkenti a vérnyomást,
a stresszt,
 pontosabban a stressz hormonok szintjét.

• Antioxidáns vitamintartalma 

...szemünk épségét is védi.

Sok kutatási munkára van még szükség, hogy pontos gyógyító mechanizmusát megismerjék a kutatók.

• A homoktövis termékek legfontosabb összetevői

... maguk a bogyók, azaz a gyümölcsök, de a magból sajtolt olajához is hozzájuthatunk.


• Hatóanyagai bizonyítottan védik a sejteket 

...a szabad gyökök károsító hatásától. Fekélyes betegségnél segít a nyálkahártya épségét visszaállítani, elősegíti a sebgyógyulást, és megelőzi a nyálkahártya további károsodását.

• A vastagbél és a prosztata rákos sejtjeinél, valamint leukémia esetén 

...a homoktövis hatóanyagai, elsősorban kvercetin tartalma természetes sejthalált, apoptózist váltott ki.

• A magban lévő flavonoidok 

...csökkentik a magas cukor (szacharóz) tartalmú étrend okozta magas vérnyomást.

Vérnyomáscsökkentő hatása legjobban napi 150 mg/testtömegkilogramm mennyiségnél mutatkozott. 


A homoktövis olajjal való kezelés 

...enyhíti az az atópiás dermatitis, azaz ekcéma tüneteit.

• Védi az ereket 

...hatására jelentősen csökken az ún. atherogén-index (az összkoleszterinszint és a HDL koleszterinszint arányának mutatója), és segít normalizálni a koleszterinszintet.


Ha eddig még nem ismerkedtünk meg közelebbről ezzel a növénnyel, próbáljuk ki bátran, és erősítsük vele immunrendszerünket!


(forrás: ISRN Pharmacol.)








Szilva



A szilva az egyik legolcsóbb gyümölcs. 



Sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. 






Finom lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. 



A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében. 





A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak.

Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. 

Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító

Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen
A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek. 



A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. 

Ha a beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lében igen sok ásványi anyag marad. 

Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését

A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását.


(Magyar Nyelv)





Szakácskönyv az 1800-as évekből



Hogy kell a szilvát eltartani?






Fogjunk egy szűkszájú cserépedényt, amelynek füle van, majd ollóval vágjunk tele fáról, kézzel való érintés nélkül.


A száját dugjuk be jókora parafa-dugóval és
leszedett, szép érett, de nem puha besztercei szilvával. 

Pecsételjük vagy szurkáljuk le jól, hogy teljesen légmentes legyen. 

A szilvával tele rakott edényt
kötelén vagy vékony láncon eresszük le kútba, egészen bele a vízbe; úgy eláll a tél közepéig.


(forrás: Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)







Kék áfonya

A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje. 

Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi.






Észak-Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán.


Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket. 
Kiemelkedõen magas a kálium tartalma.


Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor.

A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.

Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.


Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.




áfonyás sajttorta

Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást.

Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.

Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.

Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben.


Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.

Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
Növeli a hajszálerek rugalmasságát.

Javítja a vérkeringést.

Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.

Baktériumölő hatással is rendelkezik.

Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.

Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.


Szóbonctana 
(Kolumbán Sándortól)

Áfonya – Hegyvidéki erdőkben tenyésző örökzöld levelű kis cserje.
Ennek kékesfekete v. piros, savanykás ízű bogyója. [MÉKSZ: román] Itt annyit helyesbítenék, hogy gyakorlati ismereteim szerint a kétféle ÁFONYA bogyói különféle ízűek.
A fekete bogyó édeskés, finom íz készül belőle.

A piros annyira savanykás, hogy savanyúság készítésére is használják.
A piros ÁFONYA (havasi meggy) 
levelei viaszkos tapintású örökzöldek.


E név is több értelmet takar: egyik a gyümölcs neve, vagyis ÁFONYA; a másik az aszalhatósága, FONNYadó; harmadik FINom (FINYom), ÍNYre kellemes.
A gyümölcs (kezdetben neve lehetett ÁFINYA is).
És ugyanakkor gyógyhatásuk is ismert.
Még egy jellemző: a FINNYás hölgyek nem szeretik enni, mivel az ÁFONYA erős festékanyaga befeketíti a szájat, nyelvet.
Nem román a kifejezés, hiszen a Kárpátokban terem, olyan helyeken, ahol soha román nem járt a tatárjárás előtt.
A román nyelv a III–IV. évszázadban kezdett kialakulni a mai Irán területéről római rabszolgaságba elhurcolt nép által még használt, de latinnal keveredett nyelvből, valahol a mai Albánia területén.
Az ÁFONYA – AFINE szót később, a tatárjárás után, Kunországba telepedésüket követően vehették át a magyar nyelvvel közel azonos nyelvet beszélő kunoktól.

(forrás: Magyar Nyelv)





Görögdinnye


A görögdinnye az egyik legegészségesebb zöldség, vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, emellett vízhajtó és vesetisztító hatású is.

Sokan nem is sejtik, hogy a görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. 



Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is. 

Az érett dinnyék fajtától függően általában 4-10 kilogramm közötti súlyúak, de már mértek több mint 20 kilogrammos dinnyét is.


A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. 

Kitűnő vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.

Ahogy a paradicsomban, a görögdinnyében is megtalálható a likopin, amely betegségmegelőző szerepet tölt be számos daganatos megbetegedéssel szemben. 

Továbbá enyhíti a légúti panaszokat, lázcsillapító hatású, segít az emésztési zavarok leküzdésében, és csökkenti az ízületi gyulladások előfordulását is.


A népi gyógyászatban a szárított görögdinnye magból főzetet készítettek, és ezzel kúrálták a vesebajt és a cukorbajt is.

Hogyan válasszuk ki az igazit?

A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhető. 

A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók előszeretettel levágják ezeket.


Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. 

A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már "lőrinces" lesz a gyümölcs. 

Manapság azonban már vannak később érő típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.


(Magyar Nyelv)







Körömvirág
Calendula officinalis

Borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, sárgarózsa, tűzvirág.
Ringelblume, Totenblume, Ringelrose.


A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik.

Régi kedvenc

A körömvirágot már a középkori szerzetesek is termesztették gyógyászati célokra.
A virágját és a levelit egyaránt felhasználták a betegségek megelőzésére, de sárga festéket is előállítottak belőle. 

Napjainkban az ehető szirmokat salátákba használják, illetve a sáfrány helyettesítőjeként a rizses ételek színezésére.


Az élénk narancs, arany és sárga színekben virító körömvirág szemkápráztató színkavalkádot alkot.

Hogyan gyűjtsük?

A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. 
Nyáron június-július hónapban gyűjtik.

Mi van benne?

A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.


Körömvirág magvetéssel:

Március végén, áprilisban egyszerűen a helyére vetjük. 
Nincs szüksége előnevelésre, úgyhogy igen egyszerű a körömvirág nevelése. 
Ha túl sűrűn ültettük, ritkítsuk, és a kiszedett palántákat ültessük máshová vagy cseréjük el! 
Az elszórt magokról könnyen szaporodik.

Mire is használhatjuk a körömvirágot?

Mire jó?

A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. 
Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.



Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén.

E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.

Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.

A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák.

Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.

Zúzott és tépett sebkezelésre, éppen annyira el van terjedve használata, mint az árnikáé.

 Műtét utáni sebkezelésre kenőcsöt rendelnek, amely a sebet gyorsan begyógyítja, a viszkető érzést szünteti (sycosis). 

Rendelték mint kenőcsöt és tejes főzetét vérbaj ellen is a népi gyógyászatban, ám ezt az eljárást ma már nem használják

A körömvirágból készült forrázat (2-3 g 1 csésze vízre) féregűző, ha azt napközben fogyasztjuk el.


E forrázat hányási ingernél, sárgaságnál, és scrofulosisnál is javallva van.

A friss növény nedvét vagy forrázatát régebben daganatok, bőrkeményedések oszlatására használták, feljegyzések igazolják, hogy rákos mellsebeket és anyaméhrákot sikeresen gyógyítottak vele és pedig úgy, hogy összekevertek, zsályát, körömvirágot, mezei árvácskát és benedekfüvet és ennek szabályszerűen elkészített főzetét itták és a sebet borogatták.

A sárga sziromlevelet konyhasóval eldörzsölve sajt és vaj festésére szokták még ma is használni.

A sárga sziromlevelei igen élénkítően hatnak a teakeverékekben, ezért erre a célra is használják. 
Kertek és sírok díszvirága.


A körömvirágról tudományosan is bebizonyították, hogy kíválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer.

Belsőleg: gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.

Külsőleg alkalmas visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén.

E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetika ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.

Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlom én magam is. 
Mivel én is az érzékeny bőrüek kategóriába tartozom, hamar felégek, de a körömvirág krém mindig áldásosan nyugtatja felégett bőrömet.

Ezenkivűl nagyon hatásos a sebek kezelésére, hamarabb gyógyul tőle a seb.


A legjobb az egészben, hogy saját magad termesztheted a kertedben, sőt erkélyeken dézsákban is vígan megél! 

A mi "házi patikánkból" sosem hiányozhat a körömvirág krém, na és persze a gyönyörű sárga virágjáról se feledkezzünk meg!

Szeretnéd, ha kerted a természet adta gyógyszerekkel is ellátna?

Nincs jobb módja kihasználni a kertben a fennmaradó helyet másra, mint gyógynövények termesztésére. De csak egy erkélyed van? Az sem gond a körömvirágot dézsában is nevelheted! Így a belőle készíthető krém igazi áldás a háztartásban!


Mit is készíthetünk a körömvirágból?

Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.

Kenőcs: Két maréknyi friss körömvirágot dörzsöljünk szét, és vízfürdő felett keverjük el 50 g vajjal, hagyjuk állni negyedórán át, majd mullkendőn nyomjuk át. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.

Borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.

Fűszerként: az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, húsleves ízesítéséhez.


Szappan alapanyag


(myblog.tvn/hazipatika.com)









Gyűjtögetés vadon

, de nem csak vadat - gyümölcsdömping elhagyottan



Hihetetlen, hogy mennyi elvadult gyümölcsfa van a határban sokfelé.






Ezek a fák gondozatlanul is roskadásig tele gyümölccsel.

Valószínű, hogy lehetnek közöttük olyan régi fajták is, amik érdemesek megőrzésre, szaporításra.

Ha valaki ilyesmivel foglalkozik, ezt biztosan tudja.

Mindenesetre ezeket a gyümölcsöket úgy tűnik senki nem szedi, kár értük.






Vannak almák, szilvák, kék szilva és rengetek "fosóka" szilva, sárga, piros, körték, nemes (nagy) körték és nemes beütésű apró körték is persze.
Jól élnek a vadak.
Vagy az, aki rászánja az időt és összegyűjti.
Én szoktam ezeket is gyűjteni, de amennyi van, annyit nem tudok feldolgozni! Szerintem ne hagyjuk ott!
Finomak!

forrás: Erdőkóstoló








A fekete retek
 
Népies neve:kerti retek



A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. 






Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.



A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. 

A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. 

Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. 

Enyhe májvédő hatású.

Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

Érdekesség:

- A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. 

Egyes források szerint a piramisok építésénél segédkező embereket retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.

- A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.

- A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.


Tipp:

Reteklé kúra: 

A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.

(Magyar Nyelv)



IMMUNERŐSÍTÉS mézzel, fekete retekkel...




  

Veszünk egy fekete retket, amelyet kivájunk úgy, hogy kb. 1 cm-nyi széle maradjon, majd a mélyedésbe mézet töltünk.



Ajánlatos alá kistányért, tálkát tenni, mivel a méz kiszívja a retek levét, ezáltal a folyadék mennyisége megnő, ami túlcsordul a retken.



Egy napot állni hagyjuk.



Valaki ezt hűtőben teszi, van aki nem.
Másnap kanalazhatjuk a vitamindús mézet, majd kiürülve az üreget újratölthetjük.

Fontos : egy retket maximum háromszor használjunk fel!!!








A káposzta 


A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk.



A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény.



Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.



Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe.

Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb.



A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart.



A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke.


 A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. 

A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

A vörös káposzta 


...élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.


Tápértéke:

Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. 

Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni. 

Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Gyógyhatása:

A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. 

Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. 
Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. 
Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. 

Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. 

Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.





Tisztító hatású:



A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. 



A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. 



Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. 



Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.
 Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek. 
Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását. 

Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)


Bőrkiütésre:

A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye.

 Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön. 
Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.

Feloldja a mérgeket:

Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta. 
Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe. 
A máj feladata, hogy ezt kiszűrje. 
Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő. 

A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére! 

Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi!

 

Szabályozza a vércukrot:


A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. 



Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. 



Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.



Koleszterin-csökkentő:



A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.

Rákellenes:

A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. 

Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak. 
A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére. 

Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát. 
A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. 
Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. 
Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. 

Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.


Bronchitis:

A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra visszaállítása:

A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez. 

Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb. 
Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Alkohol okozta májbetegség:

A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. 
Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. 
Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.


Csillapítja az idegrendszert:

A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.


Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében!

Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. 
Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre. 

A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni. 
Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk. 

Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel. 

A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele. 
A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk. 
Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük. 
Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak. 
A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra. 
A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.

(Magyar Nyelv)








Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html








Szeretettel,

Gábor Kati






blog oldalam: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.