Gyógyító növényeink 3. rész
Bodza
Felhasználható részei:
A "drogot" napos időben és déli órákban gyűjtött üdén
nyíló virágai képezik.
A növény hatóanyagai:
Szambunigrint, rutint és egyéb glikozidákat, cseranyagot,
illóolajat, nyálkát, cukrot, gyantát, kolint, szerves savakat a termésdrog
pedig emellett A, C vitaminokat és anotcián festéket tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:
Forrázata izzasztó köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó
hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme. A friss virágokból házilag
üdítőital készítenek. Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig
izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású.
Május második felétől július végéig, egyes esztendőkben
másodszor is virágzik.
Ha fává nő és magában áll olykor gyönyörű koronát
fejleszt.
Virágzás idején különösen tetszetős növény, díszkertben is
megállja a helyét.
Kedveli a humuszban gazdag talajt.
Nitrogénkedvelő és
nedvességjelző.
A gyökér és a bogyó
A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza.
A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza.
...kitűnő hashajtó.
Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is.
A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására.
A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.
Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is.
A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására.
Előszeretettel használják láz- és fájdalomcsillapításra.
Klinikai vizsgálatok
is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti
megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.
Ráadásul a bodza képes
eltávolítani a szervezet káros anyagcsere-termékeit – vagyis kiváló
méregtelenítő.
A növény C- és A-vitamint egyaránt tartalmaz, a belőle készült
tea pedig izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatásáról ismert
A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.
Mézes bodzaszörp
Ha van lehetőséged bodza virágot szedni (májusban nyílik) akkor
ne hagyd ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
6 tányér bodzavirág (szakszerűen: bogernyő)
80 dkg méz
7 dl víz
1 citrom
2 citrom leve
Elkészítés:
A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen fel nem oldódik
benne. Ezután
beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot. Egy
órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük majd
hűtőbe tesszük.
Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva
kínáljuk. Aki savanykásabban szereti, az csavarhat még a poharába citromlevet
(forrás: Tájjellegű ételek)
Hogyan készül a bodza vagy az akácszörp?
Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt
válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.
Receptek
Nyári bodzaleves.
A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l
vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál
citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.
Bodzás omlett.
Simára keverünk 120 g lisztet, 3 tojást, csipet
sót, 1 evőkanál olvasztott vajat, 1 evőkanál sört, 2 evőkanál tejet (vagy tej
nélkül 3 evőkanál sört-, ha van barna sörünk, az jobb). 20-25 teljes
virágzásban lévő virágzatot a tésztába merítünk és forró zsiradékkal teli
serpenyőbe tesszük úgy, hogy a virágzat legyen lefelé. A még kiálló virágzati
tengelyt levágjuk, majd megfordítva a másik oldalát is aranysárgára sütjük.
Cukorral beszórva melegen tálaljuk.
Feketebodza lekvár
Vigyázz!!!
Nehogy összekeverd őket!
Érdemes odafigyelni, a gyalogbodza (vagy földibodza) ugyanis
enyhén mérgező: izzadást, hányást, hasmenést, extrémebb esetekben
látászavarokat okozhat.
Félni nem kell tőle, de megenni sem kell!
Feketebodza - belőle készül a lekvár stb.
Bodzalekvár I.
Túlérésben lévő bozdabogyókat (1/2 l)
lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány
kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban
megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán
áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár II.
Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott
szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben
puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük,
keményítővel megkötjük. Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár szilvával
Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és
szilvát (500 g) puhára főzünk. Szitán áttörjük. Lábasban 50 g vajat olvasztunk,
hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük. Literenként egy evőkanál keményítőlisztet
számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük. A keményítő
sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat. Frissen, hidegen és melegen egyaránt
fogyasztjuk.
Bodzalekvár almával
A leszemezett bodzabogyót (600 g)
megmossuk, 4 evőkanál vízzel főzzük. Szitán vagy szűrőn áttörjük. 1 kg almát
megmosunk, negyedeljük, megtisztítjuk, 1/4 l vízben felfőzzük, áttörjük. A két
masszát összekeverjük, félannyi cukorral ízesítjük. Felfőzzük, forrón üvegekbe
töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár körtével
A leszemezett bodzabogyókat (250 g)
megmossuk, 2 evőkanál vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 1/2 kilónyi körtét
megmosunk, negyedelve 1/4 liter vízben megfőzzük, áttörjük. A lekvárokat
összekeverjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Ha
tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár csipkebogyóval
750 g szemezett bodzabogyót, 1/4 l
vízben, forrás után 3 percig főzünk, majd áttörünk. 1 kg csipkebogyót
megmosunk, kimagozunk, 1/8 l vízben, forrás után 3 percig főzzük, áttörjük. A
kétféle lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukorral édesítjük.
Felfőzve, forrón üvegekbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.
Bodzalekvár sárgarépával
350 g szemezett bodzabogyót megmossuk,
1/8 l lobogó vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 400 g sárgarépát megmosunk,
megtisztítjuk, darabokra vágjuk, 1/8 l vízben megfőzzük, áttörjük. A
lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukrot adunk hozzá. Felfőzzük,
forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.
Bodzalekvár birsalmával
Egyenlő mennyiségű szemezett
bodzabogyót (250-250 g) és szeletelt birsalmát 3 percig lobogó vízben főzünk,
szitán át. A lekváralapot félannyi cukorral édesítjük, felfőzzük, forrón üvegbe
töltjük, száraz gőzben tartósítjuk.
Bodzalekvár galagonyával és sóskaborbolyával
750 g szemezett
bodzabogyót forró vízben 3 percig főzünk, majd ha kész, szitán áttörjük. 125 g
galagonyabogyót megmosunk. 125 g sóskaborbolya-bogyót leszemezünk, mindkettőt
összeöntve, 1/4 l vízben, forrás után 5 percig főzünk, majd áttörjük. A
lekváralapokat összekeverjük, félannyi cukrot hozzáadunk, felfőzve, forrón
üvegbe töltjük. Száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár szederrel - Stefanovits módra
Egyenlő mennyiségű
bodzabogyót és szedertermést 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán áttörjük,
félannyi cukorral édesítjük, ismételt felfőzés után, forrón üvegbe töltjük,
légmentesen lezárjuk.
Bodzakocsonya
A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l)
leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg
bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra
cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe
tesszük.
Bodzakocsonya almával
A szemezett, tiszta bodzabogyókat (1
kg-ot 3/4 l vízben) megfőzzük, vászonzacskóba rakva levét lecsöpögtetjük. Közben
almát (1 kg-ot 3/4 l vízben) főzünk. Ha kész, éppen úgy átszűrjük. Az alma- és
a bodzaszűrletet egyenlő arányban elegyítjük. 1/2 kg cukrot adunk hozzá a
szűrlet minden literjéhez. Az így nyert keveréket kocsonyává főzzük. Az előbbi
módon tartósítjuk.
Bodzavirágszörp
8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot
gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet
öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1
dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép
barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a
fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni
hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen
(lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva
fogyasztjuk.
Bodzavirágszörp Zsófi módra
6 db, szép nagy bodzavirágot
megmosunk, rovaroktól megtisztítunk, 5 l vízbe tesszük, 3/4 kg cukrot, 1 doboz
citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk,
utána leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük. Hűtve, hígítva fogyasztjuk.
Bodzabogyószörp
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy
kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét
átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem
kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva
kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő
italnak számít.
Bodzavirágbor
1 l lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba
tesszük, 1 kg cukrot és 1 karikára vágott citromot rászórunk, majd 3 liter
lobogó vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, 50 g élesztőt adunk hozzá, egy éjszakán
át állni hagyjuk, majd másnap leszűrve üvegekbe töltjük, gyengén ledugaszolva
hűvös helyre tesszük. Ne aggódjunk, ha az érlelés alatt lövöldözést hallunk,
mindig dugaszoljuk vissza az üvegeket.
Bodzabogyóbor
13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g
szegfűborsot és 60 g gyömbért 1 óra hosszat 50 l vízben főzünk. Fakádba 22 kg
cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve
szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk.
Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, két-három naponként megkeverjük a
készülő bort a hordó mozgatásával. Ha kiforrott, 2-3 liter borpárlattal
feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük. Ha kész, palackokba fejtjük.
Kiváló forralt bor készíthető belőle a következő módon: bodzabort és
bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel,
citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk. Bodzavirágpezsgő.
Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 liter borecet
társaságában. Kb. 5, karikára vágott citromot, 12-15 db jól fejlett, szárak
nélküli bodzavirágzatot, kis csomóba kötött, még nem virágzó szagos mügét adunk
hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb. fél óra után a szagos mügét kivesszük
a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de minden nap
egyszer megkeverjük. Ha az előírt idő eltelt, leszűrjük, és tisztára mosott
pezsgőspalackokba töltjük a folyadékot. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral
lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Bodzabogyópezsgő
3 kg szemezett bodzabogyót megtörünk,
rozsdamentes edényben, 8 l vízzel, 1,5 kg cukorral, 3 db szeletelt citrommal,
1-1 db kálmos- és gyömbérgyökérrel és néhány szem szegfűborssal összekeverjük.
Néhány napig állni hagyjuk, de közben legalább egyszer jól megkeverjük. A
folyadékot gondosan leszűrjük, pezsgősüvegekbe töltjük, gondosan ledugaszoljuk,
a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való tárolás után fogyasztható.
Bodzapezsgő ananásszal
1/2 kg-os ananászkonzerv tartalmát jénai
tálba öntjük. Ízlés szerint cukorral ízesítjük, fél órát hűtőgépben állni
hagyjuk. Tálalás előtt koktélospoharakba osztjuk szét az ananászt, félannyi
ginnel meglocsoljuk, jégkockákkal hűsítjük, bodzapezsgővel felöntjük.
Szívószállal és kiskanállal kínáljuk vendégeinknek.
Bodzapálinka
1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg
cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész,
szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet
felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba
töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük. Nemcsak koccintásra jó, a
szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás
készítésére is használhatjuk.
Bodzaecet
Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett
bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre napra
vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek
ízesítésére használjuk fel.
Bodzabogyó kapribogyó módra
Még éretlen, tehát zöld
bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe
rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött
borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét
kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.
Bodzamártás (ételízesítő)
1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót
megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át
állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára
darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej
vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó
keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek
pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.
(forrás: Házi természetgyógyász, terebess.hu)
Homoktövis
… az ezerarcú gyógynövény
Jelentős a gyógyászati és táplálkozási értéke.
Gyümölcse igen tápláló, de zsírossága és savassága miatt nyersen
nem kellemes a fogyasztása.
A gyümölcsben 15-ször több a C-vitamin, mint a narancsban.
Nagyra értékelik jelentős vitamintartalma miatt, B1, B12, C, E,
K és P vitamint tartalmaz, valamint gazdag antioxidáns forrás, hiszen
flavonoidokat, likopint, karotinoidokat és fitoszterolokat rejt nem csak a
termése, hanem a magja, és a növény többi része is.
• Antioxidáns vegyületei
...igen értékesek gyógyászati szempontból, hiszen védik a szív- és érrendszert, rákellenes és antibakteriális hatásúak, enyhítik a sugárkezelés mellékhatásait, alkalmazhatók gyomor- és nyombélfekély esetén, védik a májat, gátolják a vérrögképződést, és erősítik az immunrendszert.
...igen értékesek gyógyászati szempontból, hiszen védik a szív- és érrendszert, rákellenes és antibakteriális hatásúak, enyhítik a sugárkezelés mellékhatásait, alkalmazhatók gyomor- és nyombélfekély esetén, védik a májat, gátolják a vérrögképződést, és erősítik az immunrendszert.
• További gyógyító hatásai
...közé tartozik, hogy
csökkenti a vérnyomást,
a stresszt,
pontosabban a stressz hormonok szintjét.
...közé tartozik, hogy
csökkenti a vérnyomást,
a stresszt,
pontosabban a stressz hormonok szintjét.
• Antioxidáns vitamintartalma
...szemünk épségét is védi.
...szemünk épségét is védi.
Sok kutatási munkára van még szükség, hogy pontos gyógyító
mechanizmusát megismerjék a kutatók.
• A homoktövis termékek legfontosabb összetevői
... maguk a bogyók, azaz a gyümölcsök, de a magból sajtolt olajához is hozzájuthatunk.
... maguk a bogyók, azaz a gyümölcsök, de a magból sajtolt olajához is hozzájuthatunk.
• Hatóanyagai bizonyítottan védik a sejteket
...a szabad gyökök károsító hatásától. Fekélyes betegségnél segít a nyálkahártya épségét visszaállítani, elősegíti a sebgyógyulást, és megelőzi a nyálkahártya további károsodását.
...a szabad gyökök károsító hatásától. Fekélyes betegségnél segít a nyálkahártya épségét visszaállítani, elősegíti a sebgyógyulást, és megelőzi a nyálkahártya további károsodását.
• A vastagbél és a prosztata rákos sejtjeinél, valamint leukémia
esetén
...a homoktövis hatóanyagai, elsősorban kvercetin tartalma természetes sejthalált, apoptózist váltott ki.
...a homoktövis hatóanyagai, elsősorban kvercetin tartalma természetes sejthalált, apoptózist váltott ki.
• A magban lévő flavonoidok
...csökkentik a magas cukor (szacharóz) tartalmú étrend okozta magas vérnyomást.
...csökkentik a magas cukor (szacharóz) tartalmú étrend okozta magas vérnyomást.
Vérnyomáscsökkentő hatása legjobban napi 150
mg/testtömegkilogramm mennyiségnél mutatkozott.
•A homoktövis olajjal való kezelés
...enyhíti az az atópiás dermatitis, azaz ekcéma tüneteit.
...enyhíti az az atópiás dermatitis, azaz ekcéma tüneteit.
• Védi az ereket
...hatására jelentősen csökken az ún. atherogén-index (az összkoleszterinszint és a HDL koleszterinszint arányának mutatója), és segít normalizálni a koleszterinszintet.
...hatására jelentősen csökken az ún. atherogén-index (az összkoleszterinszint és a HDL koleszterinszint arányának mutatója), és segít normalizálni a koleszterinszintet.
Ha eddig még nem ismerkedtünk meg közelebbről ezzel a növénnyel,
próbáljuk ki bátran, és erősítsük vele immunrendszerünket!
(forrás: ISRN Pharmacol.)
Szilva
A szilva az egyik legolcsóbb gyümölcs.
Sokoldalúan
felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is.
Finom lekvár készül
belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek.
A kompót
megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében.
A friss szilva rendkívül
gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen
befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak.
Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul
felszívódnak.
Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb
vértisztító.
Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva a
legeredményesebb a székrekedés ellen.
A szilvában lévő mangán lökést ad az
emésztést segítő enzimeknek. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Ha a beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lében igen sok ásványi anyag marad.
Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését.
A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását.
(Magyar Nyelv)
Szakácskönyv az 1800-as évekből
Hogy kell a szilvát eltartani?
Fogjunk egy szűkszájú cserépedényt, amelynek füle van, majd ollóval vágjunk
tele fáról, kézzel való érintés nélkül.
leszedett, szép érett, de nem puha besztercei szilvával.
Pecsételjük vagy szurkáljuk le jól, hogy teljesen légmentes
legyen.
A szilvával tele rakott edényt
kötelén vagy vékony láncon eresszük le kútba, egészen bele a
vízbe; úgy eláll a tél közepéig.
(forrás: Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)
Kék áfonya
A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket
kedvelő cserje.
Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi.
Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi.
Észak-Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati
hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán.
Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak:
flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin,
katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és
mangánvegyületeket.
Kiemelkedõen magas a kálium tartalma.
Kiemelkedõen magas a kálium tartalma.
Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és
foszfor.
A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben
termesztettekénél.
Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.
Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb
növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt,
akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
áfonyás sajttorta
Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti
a kapillárisok falát, javítja a látást.
Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin
képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is
alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott
a hajlam.
Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a
szem alkalmazkodó képességét a sötétben.
Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az
ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből
fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a
sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és
érrendszeri betegségek.
Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
Javítja a vérkeringést.
Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör
kezelésére.
Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre
és a bélgörcsökre.
Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál,
reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.
Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet
szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi
frissességet.
Szóbonctana
(Kolumbán Sándortól)
Áfonya – Hegyvidéki erdőkben tenyésző örökzöld levelű kis
cserje.
Ennek kékesfekete v. piros, savanykás ízű bogyója. [MÉKSZ:
román] Itt annyit helyesbítenék, hogy gyakorlati ismereteim szerint a kétféle
ÁFONYA bogyói különféle ízűek.
A fekete bogyó édeskés, finom íz készül belőle.
A piros annyira savanykás, hogy savanyúság készítésére is
használják.
A piros ÁFONYA (havasi meggy)
levelei viaszkos tapintású
örökzöldek.
E név is több értelmet takar: egyik a gyümölcs neve, vagyis
ÁFONYA; a másik az aszalhatósága, FONNYadó; harmadik FINom (FINYom), ÍNYre
kellemes.
A gyümölcs (kezdetben neve lehetett ÁFINYA is).
És ugyanakkor gyógyhatásuk is ismert.
Még egy jellemző: a FINNYás hölgyek nem szeretik enni, mivel az
ÁFONYA erős festékanyaga befeketíti a szájat, nyelvet.
Nem román a kifejezés, hiszen a Kárpátokban terem, olyan
helyeken, ahol soha román nem járt a tatárjárás előtt.
A román nyelv a III–IV. évszázadban kezdett kialakulni a mai
Irán területéről római rabszolgaságba elhurcolt nép által még használt, de
latinnal keveredett nyelvből, valahol a mai Albánia területén.
Az ÁFONYA – AFINE szót később, a tatárjárás után, Kunországba
telepedésüket követően vehették át a magyar nyelvvel közel azonos nyelvet
beszélő kunoktól.
(forrás: Magyar Nyelv)
Görögdinnye
A görögdinnye az egyik legegészségesebb zöldség, vitamin és ásványi
anyag tartalma rendkívül magas, emellett vízhajtó és vesetisztító hatású is.
Sokan nem is sejtik, hogy a görögdinnye a tökfélék családjába
tartozik.
Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj
színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is.
Az érett dinnyék fajtától
függően általában 4-10 kilogramm közötti súlyúak, de már mértek több mint 20
kilogrammos dinnyét is.
A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll, emiatt alacsony
kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs.
Kitűnő
vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban,
kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén
tartalma is.
Ahogy a paradicsomban, a görögdinnyében is megtalálható a likopin,
amely betegségmegelőző szerepet tölt be számos daganatos megbetegedéssel
szemben.
Továbbá enyhíti a légúti panaszokat, lázcsillapító hatású, segít az
emésztési zavarok leküzdésében, és csökkenti az ízületi gyulladások
előfordulását is.
A népi gyógyászatban a szárított görögdinnye magból főzetet
készítettek, és ezzel kúrálták a vesebajt és a cukorbajt is.
Hogyan válasszuk ki az igazit?
A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk
elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs
szüretelhető.
A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók
előszeretettel levágják ezeket.
Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű,
legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb
hangot hallunk, mint éretlen társainál.
A hagyomány szerint dinnyét csak Szent
Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már
"lőrinces" lesz a gyümölcs.
Manapság azonban már vannak később érő
típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.
(Magyar Nyelv)
Körömvirág
Calendula officinalis
Borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, sárgarózsa, tűzvirág.
Ringelblume, Totenblume, Ringelrose.
A növény leírása:
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves
kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik.
Régi kedvenc
A körömvirágot már a középkori szerzetesek is termesztették
gyógyászati célokra.
A virágját és a levelit egyaránt felhasználták a
betegségek megelőzésére, de sárga festéket is előállítottak belőle.
Napjainkban az ehető szirmokat salátákba használják, illetve a sáfrány helyettesítőjeként a rizses ételek színezésére.
Napjainkban az ehető szirmokat salátákba használják, illetve a sáfrány helyettesítőjeként a rizses ételek színezésére.
Az élénk narancs, arany és sárga színekben virító körömvirág
szemkápráztató színkavalkádot alkot.
Hogyan gyűjtsük?
A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de
ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok.
Nyáron június-július hónapban gyűjtik.
Mi van benne?
A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont,
terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket
(faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.
Körömvirág magvetéssel:
Március végén, áprilisban egyszerűen a helyére vetjük.
Nincs
szüksége előnevelésre, úgyhogy igen egyszerű a körömvirág nevelése.
Ha túl
sűrűn ültettük, ritkítsuk, és a kiszedett palántákat ültessük máshová vagy
cseréjük el!
Az elszórt magokról könnyen szaporodik.
Mire is használhatjuk a körömvirágot?
Mire jó?
A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan
alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer.
Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.
Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély,
nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések
esetén.
E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely
előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.
Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén
ajánlják.
A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra,
fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák.
Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de
körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.
Zúzott és tépett sebkezelésre, éppen annyira el van terjedve
használata, mint az árnikáé.
Műtét utáni sebkezelésre kenőcsöt rendelnek, amely
a sebet gyorsan begyógyítja, a viszkető érzést szünteti (sycosis).
Rendelték
mint kenőcsöt és tejes főzetét vérbaj ellen is a népi gyógyászatban, ám ezt az
eljárást ma már nem használják
A körömvirágból készült forrázat (2-3 g 1 csésze vízre)
féregűző, ha azt napközben fogyasztjuk el.
E forrázat hányási ingernél, sárgaságnál, és scrofulosisnál is
javallva van.
A friss növény nedvét vagy forrázatát régebben daganatok,
bőrkeményedések oszlatására használták, feljegyzések igazolják, hogy rákos
mellsebeket és anyaméhrákot sikeresen gyógyítottak vele és pedig úgy, hogy
összekevertek, zsályát, körömvirágot, mezei árvácskát és benedekfüvet és ennek
szabályszerűen elkészített főzetét itták és a sebet borogatták.
A sárga sziromlevelet konyhasóval eldörzsölve sajt és vaj
festésére szokták még ma is használni.
A sárga sziromlevelei igen élénkítően
hatnak a teakeverékekben, ezért erre a célra is használják.
Kertek és sírok
díszvirága.
A körömvirágról tudományosan is bebizonyították, hogy kíválóan
alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer.
Belsőleg: gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.
Külsőleg alkalmas visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély,
nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések
esetén.
E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetika ipar, mely
előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.
Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén
ajánlom én magam is.
Mivel én is az érzékeny bőrüek kategóriába tartozom, hamar
felégek, de a körömvirág krém mindig áldásosan nyugtatja felégett bőrömet.
Ezenkivűl nagyon hatásos a sebek kezelésére, hamarabb gyógyul
tőle a seb.
A legjobb az egészben, hogy saját magad termesztheted a
kertedben, sőt erkélyeken dézsákban is vígan megél!
A mi "házi
patikánkból" sosem hiányozhat a körömvirág krém, na és persze a gyönyörű
sárga virágjáról se feledkezzünk meg!
Szeretnéd, ha kerted a természet adta gyógyszerekkel is ellátna?
Nincs jobb módja kihasználni a kertben a fennmaradó helyet
másra, mint gyógynövények termesztésére. De csak egy erkélyed van? Az sem gond
a körömvirágot dézsában is nevelheted! Így a belőle készíthető krém igazi áldás
a háztartásban!
Mit is készíthetünk a körömvirágból?
Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot,
forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea
fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában
epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.
Kenőcs: Két maréknyi friss körömvirágot dörzsöljünk szét, és
vízfürdő felett keverjük el 50 g vajjal, hagyjuk állni negyedórán át, majd
mullkendőn nyomjuk át. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben
tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.
Borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi
szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült
felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Fűszerként: az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad.
Virágszirmait használhatjuk rizs, húsleves ízesítéséhez.
Szappan alapanyag
(myblog.tvn/hazipatika.com)
Gyűjtögetés vadon
, de nem csak vadat - gyümölcsdömping
elhagyottan
Hihetetlen, hogy mennyi elvadult gyümölcsfa van a határban
sokfelé.
Ezek a fák gondozatlanul is roskadásig tele gyümölccsel.
Valószínű, hogy lehetnek közöttük olyan régi fajták is, amik
érdemesek megőrzésre, szaporításra.
Ha valaki ilyesmivel foglalkozik, ezt biztosan tudja.
Mindenesetre ezeket a gyümölcsöket úgy tűnik senki nem szedi,
kár értük.
Vannak almák, szilvák, kék szilva és rengetek "fosóka"
szilva, sárga, piros, körték, nemes (nagy) körték és nemes beütésű apró körték
is persze.
Jól élnek a vadak.
Vagy az, aki rászánja az időt és összegyűjti.
Én szoktam ezeket is gyűjteni, de amennyi van, annyit nem tudok
feldolgozni! Szerintem ne hagyjuk ott!
Finomak!
A fekete retek
Népies neve:kerti
retek
A keresztesvirágúak
(Cruciferae) családjába tartozik.
Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól
termeszthető.
A friss gyökér fontos
hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.
A fekete retek
közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá
alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására.
A friss retek elősegíti az epe és a
gyomornedvek elválasztását.
Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
Enyhe
májvédő hatású.
Fogyasszunk hetente
fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.
Érdekesség:
- A fekete retek
gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
Már az ókori
egyiptomiak is nagy becsben tartották.
Egyes források szerint a piramisok
építésénél segédkező embereket retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
- A népi gyógyászatban
a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.
- A retek csípős lesz,
ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.
Tipp:
Reteklé kúra:
A
megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás
céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.
(Magyar Nyelv)
IMMUNERŐSÍTÉS mézzel,
fekete retekkel...
Veszünk egy fekete
retket, amelyet kivájunk úgy, hogy kb. 1 cm-nyi széle maradjon, majd a
mélyedésbe mézet töltünk.
Ajánlatos alá
kistányért, tálkát tenni, mivel a méz kiszívja a retek levét, ezáltal a
folyadék mennyisége megnő, ami túlcsordul a retken.
Egy napot állni
hagyjuk.
Valaki ezt hűtőben
teszi, van aki nem.
Másnap kanalazhatjuk a
vitamindús mézet, majd kiürülve az üreget újratölthetjük.
Fontos : egy retket
maximum háromszor használjunk fel!!!
A káposzta
A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk.
A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves
növény.
Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.
Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe.
Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb.
A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő
őszig tart.
A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a
kitűnő tápértéke.
A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon
nagyra tartották.
A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik
legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.
A vörös káposzta
...élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér
fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas,
kálium és kalcium található.
Tápértéke:
Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat,
klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint
és U vitamint.
Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi
tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a
táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni.
Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a
karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve
gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a
rákos daganatokat képezik.
Gyógyhatása:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes
gyógyszerünk.
Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására.
Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként.
Gyógyító hatásához
még hozzájárul két elem, a klór és a jód.
Ez a kombináció teszi lehetővé azt,
hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.
Tisztító hatású:
A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően
gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk.
A
nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre
van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
Arról tudjuk meg, hogy
valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után
szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek.
Ez annak a jele, hogy a
vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.
Mint
ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak
súlyos következményei lehetnek.
Később okozhatja az önpusztító betegségek
kialakulását.
Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a
kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd
alma, spenót.)
Bőrkiütésre:
A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő
működésének, illetve a székrekedés következménye.
Ha a vastagbélben
felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön.
Ez hamar
megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.
Feloldja a mérgeket:
Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta.
Azt
tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut
a szervezetbe.
A máj feladata, hogy ezt kiszűrje.
Ha erre nem képes, súlyos
helyzet állhat elő.
A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a
kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére!
Ugyanezt a munkát még a
fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi!
Szabályozza a vércukrot:
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta
fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése
vagy emelkedése a vérben.
Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is.
Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor
szabályozására.
Koleszterin-csökkentő:
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában
található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
Rákellenes:
A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb
eredményt biztosítja a rákellenes harcban.
Szerte a világban, Európában
Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak.
A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére.
Az
emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát.
A legjobb eredményt az
emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el.
Így
a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő,
mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké.
Ez annak köszönhető, hogy a három
elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul
elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és
nyálkamennyiségére.
Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen
fogyasztjuk.
Bronchitis:
A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban
a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit
tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.
A bélflóra visszaállítása:
A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy
antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az
emésztéshez.
Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb.
Ha a káposztát
pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a
következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az
emésztést elősegítő baktériumok száma.
Alkohol okozta májbetegség:
A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb
mennyiségű alkoholfogyasztás következménye.
Glutamin, illetve a nélkülözetlen
aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához
is hozzájárul.
Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves,
illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.
Csillapítja az idegrendszert:
A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek
elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok
feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy
friss káposztalevet.
Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta,
fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is
lehet a jódtartalma következtében!
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de
mindennapi fő eledelünket nem képezheti.
Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha
keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely
hasonló hatással van a szervezetünkre.
A káposztalé nem mindenki számára
kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni.
Tehetjük abban az
esetben, ha nem gyümölcsöt használunk.
Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers
gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel.
A káposztának is a legértékesebb része a
zöld levele.
A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk.
Ha
úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss
léként értékesítjük.
Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem
ismerjük az eredetét a káposztánknak.
A nagyüzemi termesztésben ugyanis
rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra.
A kicentrifugázott
lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.
(Magyar Nyelv)
Továbbá:
1./a Gyógyító növényeink 1./a rész:
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/a-csodaszer-nahco3-szodabikarbona.html
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.