2013. augusztus 24., szombat

A mediterrán őshonos fája – az Oliva



A mediterrán őshonos fája – az Oliva




Az olajfa (vagy oliva, latinul: Olea europaea) 

az olajfafélék családjában (latinul Oleaceae)

az olajfák nemzetségének (latinul Olea) egyik faja.




A Földközi-tenger keleti medencéjének (Levante) partvidékein őshonos.




Örökzöld, fatermetű vagy cserjeszintű, fás szárú növény. 
Magassága ritkán haladja meg a 15 métert, átlagosan 8-15 méteres.




Olívaolaj és a nyár

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék.

A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.

Napjainkban Görögországban,Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat.




Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte.

Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket.

Az olívaolaj aFöldközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek.

Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták.

Az olajág régóta a béke szimbóluma is.




A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

A „mediterrán diéta” egyik meghatározó összetevője az olívaolaj.

A szervezet számára optimális arányban tartalmazza a telített és telítetlen zsírsavak széles skáláját.
Ennek köszönhetően segíti az ideális testsúly megtartását, a normális vérzsír- és koleszterinszint kialakítását.




Javítja az érfalak rugalmasságát, jó hatással van a vérnyomásra.

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális (létfontosságú) zsírsavakat: linolsavat és linolénsavat tartalmaz.
Ezek a sejthártya építőanyagai.

Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a karotin amelyek részt vesznek a szabad gyökök elleni harcban.

Könnyen emészthető, mert gyorsan emulgeál az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.).





Gyomorsavcsökkentő hatású.

Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű, mivel ezt gondos válogatás után a legszebb bogyókból, a leszedést követő 24 órán belül hidegen sajtolják.
A folyamat teljesen mechanikus, semmilyen más anyagot nem adnak az olajhoz és hőkezelés nélkül készül.
Ennek az eljárásnak köszönhetően az olajban benne marad minden fontos vitamin és ásványi anyag, ami a bogyóban van eredetileg.
Az extra szűz olívaolaj savtartalma max. 1 % lehet.

A szűz olaj közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított olívaolaj.
Itt már nem annyira szép bogyókat használnak fel, ezért minősége gyengébb, mint az extra szűz olívaolajé.


Savtartalma max. 8% lehet.

A kommersz sansaolajok előállításához a szűz olajok maradékát használják fel, azaz az olajbogyó sajtolása után visszamaradó olíva-olajpogácsából vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják.
A finomítás után 1% szűz vagy extra szűz olívaolajjal keverik.
Az olívaolajnak származási helyétől függően más-más az aromája.
Az enyhe ízű olaj ideális könnyű saláták és szószok készítéséhez.
A markáns ízű olajok jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.

Olívaolaj tárolása: 


A már felbontott olívaolaj a levegő, a hő, a fény és az idő hatására romlásnak indulhat (oxidáció, avasodás).


Érdemes sötétített üvegű terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de nem a hűtőben) tárolni.




Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel! 

Olívaolaj felhasználása: 


Az extra szűz olívaolajak csak hőkezelés nélkül használhatók, sütésre nem alkalmasak.





Ezek ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, az oxidáció során megavasodnak, és emésztés közben szabad gyököket hoznak létre a szervezetben.

Extra szűz olívaolajat elsősorban salátaöntetekhez használjunk.

A zöldségekben lévő A-vitamin és karotin jobban tud hasznosulni a szervezetben, ha egy kis olívaolajjal társítjuk. 
Ha szűz olívaolajjal sütünk, akkor a 150-170 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott, a sütési idő pedig ne legyen több 10 percnél.

Az olívaolajat ősidők óta használják bőrápolásra is.
Tipp: száraz, érdes kézre ill. töredező körmökre jó hatású a langyos, olívaolajos pakolás!


(forrás: Wikipédia, kreatív blog)









Olívaolaj-diéta

Használd gyakran a vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő olajat!




A szívvédő olívaolaj nemcsak egészséges, de a fogyásban is támaszod lehet.
Megelőzi a rákot, gyorsítja a sebgyógyulást és jó hatással van a szemre.

Az olívaolaj - mint a mediterrán diéta elmaradhatatlan kelléke - számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír.

Jó hatással van a keringési rendszerre, antioxidáns, ráadásul a fogyásban is segít.
Ha szeretnél gyorsan megszabadulni két-három pluszkilótól, az olívaolajjal elérheted a célodat.

Így fogyaszt az olívaolaj

Az olívabogyó és a belőle sajtolt olaj a föníciaiaktól származik.
A mintegy 4000 éves múltra visszatekintő élelmiszert ma elsősorban Olaszországban és Spanyolországban állítják elő.

Számos egészségügyi szempontból hasznos tulajdonsággal bír, éppen ezért érdemes követned az olaszok példáját, ahol az egy főre eső átlagos havi olívaolaj fogyasztás egy liter felett van.

Míg Olaszországban az egy főre eső átlagos olívaolaj-fogyasztás havonta egy liter felett van, addig a hazai felhasználás meg sem közelíti ezt a mennyiséget.

Pedig az olajbogyóból előállított növényi olaj csökkenti a rákkockázatot, segít megelőzni az infarktust, szépíti a bőrt, valamint segít megőrizni a karcsúságot.

A legjobb választás a szűz, illetve az extra szűz olívaolaj.




Kanalazz!

Az olívaolaj - illetve más olajok és zsiradékok is - késleltetik a velük egy időben fogyasztott táplálékok felszívódásának sebességét, vagyis lényegében az élelmiszer glikémiás indexét.

Ha tehát étkezés előtt elfogyasztasz egy-két evőkanál olívaolajat, elősegíted a súlyvesztést.

Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy az olívaolaj kalóriatartalma magas, tehát - pozitív élettani hatásai ellenére - nagy mennyiségben hizlal.

Az olívaolaj étvágycsökkentő hatással bír.

Így fogyaszd!

Olívaolaj-fogyasztás tekintetében igencsak le vagyunk maradva a mediterrán országoktól.

Éppen ezért érdemes tudatosan megreformálnod az étrendedet: fogyassz több zöld salátát, próbáld ki a gazpacho levest, de süthetsz akár olívás kenyeret is.

Táplálkozási szakemberek szerint körülbelül napi négy evőkanál olívaolaj fogyasztása már elegendő mennyiség ahhoz, hogy érvényesüljenek a táplálék pozitív hatásai.

Szűz és extra szűz olajok

Ma már az olívaolajnak is számos fajtája van.
Egészségügyi vonatkozásban legtöbbször az extra szűz verzióját említik.
Ezt az olívaolajat frissen szedett olívabogyókból állítják elő első préseléssel, hideg sajtolással, kizárólag fizikai eljárással - minden vegyi eljárástól mentesen.

Az extra szűz verzió a legdrágább, egyben legjobb minőségű olívaolaj - antioxidáns hatású polifenol-tartalma igen magas: 5-80 mg/100 g.

Elsősorban salátákhoz érdemes használnod, sütés során ugyanis sokat veszít az egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiból.

A szűz olívaolajat ugyancsak első sajtolásból, ám gyengébb minőségű olajbogyókból nyerik.
Minősége és íze az extra szűz olajhoz képest gyengébb, a savtartalma pedig magasabb.




Mintaétrend

1. nap
Reggeli: egy adag gyümölcssaláta, egy csésze Earl Grey tea.
Tízórai: egy müzliszelet.
Ebéd: zöldséges tésztasaláta olívaolajjal.
Uzsonna: egy marék áfonya.
Vacsora: görög saláta, olívaolajjal meglocsolva.

2. nap
Reggeli: egy tányér zabkása, egy csésze zöld tea.
Tízórai: pár kocka étcsokoládé.
Ebéd: kelbimbós hússaláta olívaolajjal.
Uzsonna: egy alma.
Vacsora: Cézár-saláta olívaolajjal meglocsolva.

3. nap
Reggeli: egy pirítós, olívaolajjal és paradicsommal, egy pohár élőflórás kefir, egy pohár frissen facsart narancslé.
Tízórai: két korpás keksz.
Ebéd: csirkesaláta olívaolajjal meglocsolva.
Uzsonna: egy körte.
Vacsora: egy adag wokban sült zöldség olívaolajjal.

Rákellenes olíva

Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban magasabb az emberek átlagéletkora: ez részben az olívaolaj-fogyasztásnak köszönhető.
Az olívaolaj ugyanis igen magas antioxidáns-tartalommal bír.
Ezek a vegyületek semlegesítik a szervezetben a káros szabadgyököket.

A természetes antioxidánsok közül az olívaolaj tartalmaz A-, D- és E-vitamint, továbbá bővelkedik béta-karotinokban.

A rendszeres olívaolaj-fogyasztás a mellrák kialakulásnak kockázatát is csökkenti.
Egy kutatás szerint a benne lévő olajsav gátolja az emlőrákkal összefüggésbe hozható Her-2/neu jelű fehérje termelődését a szervezetben.




Fiatalító olaj

A benne található A-vitamin pozitív hatással van a szem működésére, gyorsítja a sebgyógyulást, az E-vitaminnal együtt pedig hajad és bőröd szépségét is őrzi.
Ha tehát nem vagy megelégedve bőröd minőségével, érdemes kipróbálnod olívás bőrápoló termékeket.
Megóvhatod hajad szépségét az olíva erejével.
A dió- és mogyorófélék mellett az olívaolaj az egyik legbiztosabb E-vitamin-forrás.

Bőrszépítő arckezelés

Otthon is készíthetsz fiatalító hatású arcápolót.

Egy tálban keverj össze negyedcsészényi olívaolajat egy gondosan megtisztított citrom vagy narancs héjával, levével.
A citrusfélék savai lehámlasztják az elhalt hámréteget, az olaj pedig ápolja a bőröd.
Az így elkészült keveréket finoman masszírozd a bőrbe, majd öblítsd le egy kevés hideg vízzel.
Ezt követően már ne tegyél semmit a bőrödre.

Csillogóan fényes haj az olívaolaj erejével

Ha szeretnéd visszaszerezni hajad rugalmasságát és fényességét, vesd be ezt a természetes ápolót pakolás formájában.
Az olívaolajat magában is használhatod, töredezett hajvégekre például remek ellenszer.




Aloe-olíva sampon

Amennyiben a hajadat megviselte az időjárás vagy a hajfestés, válaszd a következő, száraz hajra való sampont.
Az olívaolaj bársonyosan puhává varázsolja a hajtömeged, míg az aloe vera a töredezett tincseket hozza rendbe.

Hozzávalók:

50 ml illatmentes, gyógyszertárban kapható sampon
15 ml rozmaringforrázat
2 evőkanál aloe vera-zselé
1 teáskanál olívaolaj

Az illatmentes samponba keverd bele a gyógynövényforrázatot - a rozmaring hajhagyma-erősítő hatású -, az aloe vera-zselét, valamint az olívaolajat.
Nem túl erősen dörzsöld a hajadba a keveréket, majd mosd meg vele a hajad, végül öblítsd ki alaposan.

Olívaolajos pakolás

A száraz hajtípus nagy barátja az olívaolaj, amely puhává és selymessé varázsolja a hajat.
A ricinus a hajhullás remek ellenszere, a rozmaring pedig kiváló kondicionáló és hajnövesztő.
Ha szeretnéd újra visszakapni csillogó hajkoronád, próbáld ki a következő pakolást.

Hozzávalók:

4 evőkanál szárított rozmaringlevél
2,5 dl forró víz
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál ricinusolaj

A rozmaringleveleket szórd egy fémedénybe, majd forrázd le őket.
Takard le az edény tetejét, és hagyd nagyjából egy órán át állni a forrázatot.
Az olíva- és a ricinusolajat keverd össze és rázd fel, majd a leszűrt forrázatot keverd az olajegyveleghez.
Masszírozd bele a pakolást a már megmosott, tiszta hajadba, és hagyd rajta tíz percig.
Ezután öblítsd ki, másnap rá sem fogsz ismerni a saját frizurádra.


(Forrás: Femina)






Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 


- Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html


- Gyógyító növényeink 4. rész:



- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:

- A csodás Lenmag: 
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
- Lekvárfőzési ABC:  

- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben: 
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 

- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- Természetes kozmetikumok: 





KÁPOSZTA - Kovászos uborka:







- ALMA - ALMAECET:










- Koncentrációs gyakorlat - Auralátás finomítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/03/koncentracios-gyakorlat-auralatas.html

- A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html

- A Tiszta Só jelentősége:

- Házi sajtok készítése és tejsavó felhasználási ötletek:

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:


- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:


- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html



- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:






Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalam:


blog oldalam: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.