Csíráztatás
Apró szemű magok csíráztatása befőttes üvegben
"A csíráztatáshoz két evőkanál csíráztatnivaló apró magot
(lucerna, retek, bíborhere stb.) tegyél egy széles-szájú literes
befőttesüvegbe, öntsél rá langyos vizet, hogy jól
ellepje és gézzel fedd le az üveget, és néhány befőttes gumival
rögzítsd jól a gézt.
Kb. 8 óra áztatási idő szükséges, mondjuk estétől reggelig.
Azután öntsd le az áztatóvizet a magokról a gézen keresztül és öblítsd át
legalább 3-szor langyos (nem teljesen hideg!) vízzel.
A gézen keresztül befolyatod a vizet, és azon keresztül leöntöd.
Ezután helyezd el az edényszárítón, vagy tálban úgy hogy döntve legyen a
szájával lefele, úgy 45 fokos szögben, az üveg szája ne legyen takarva, hogy tudjon szellőzni, és a
felesleges víz lecsöpöghessen róla.
A magok eloszlanak az üveg oldalán.
Naponta legalább 3x öblítsd át a fenti módon (pl. reggel,
délután és este).
A pici magoknak 5 nap csíráztatás elég, és tele lesz üveg
csírával.
Az első két napon, amíg a csírák ki nem bújnak jó, ha sötétben
vannak, félhomályos helyen, vagy egy konyharuhával letakarhatod az üveget , de
ügyelj arra, hogy a szája szabadon maradjon, szellőzhessen.
Amikor a csírák
kibújtak, kerülhet világos helyre, egy kicsit sütheti a nap is, hogy szép zöld
legyen.
Amikor kész, leveszed a gézt és tésztaszűrőben , vagy tálban jól
átmosva el tudod távolítani a pici maghéjakat.
Ha szűrőben csinálod, akkora legyen a lyuka, hogy a maghéj
átmenjen rajta, ha nincs ilyen szűrő akkor egy tál vízbe téve a csírát, a
maghéj, mivel könnyebb a víz felszínére feljön és könnyen leszedheted róla.
Az sem baj, ha marad benne héj, semmi baj nem lesz, ha megeszed,
csak esztétikusabb a héjmaradék nélkül
A magokat bioboltban vedd, a retek nagyon finom, nálunk most az
a sláger, segíti a hormonrendszer működését.
A lucerna pedig a vérképző
szervekre van jó hatással.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá"
Köszönjük Margit Nyerges -nak, hogy megosztotta és leírta ezt a
tapasztalatát.
Forrás:
http://etkajoga
AZ OLAJOS MAGVAK AKTIVÁLÁSA (ÁZTATÁSA)
MIT, MIÉRT ÉS HOGYAN
Mindenki, akit egy kicsit is foglalkoztat az egészséges
táplálkozás, és igyekszik megtalálni a számára legmegfelelőbb étrendet, az
valószínűleg már többször, és rengeteg verzióban találkozhatott a különféle
magvak és dió félék aktiválásának (áztatásának) szükségszerűségével.
Aktivált magvak
Ha egy kicsit utána böngészünk az interneten, akkor
találkozhatunk többféle ajánlással, hogy mely magvakat igen, és melyeket nem
kell áztatnunk, mennyi ideig kell aktiválnunk, és az aktiválás után hogyan
tudjuk felhasználni és tovább tárolni.
Mindenki, aki az egészséges étkezés útjára szeretne lépni, és
szeretné mindezt úgy tenni, hogy az elfogyasztott élelmiszerek valóban az
egészségét szolgálják, és a táplálékokban található valódi tápanyagok, ásványi
anyagok és vitaminok ténylegesen fel is tudjanak szívódni az emésztőrendszerén
keresztül, annak feltétlenül ajánlom, hogy egy kicsit tanulmányozza ezt a
témát.
A fogyasztás előtt mindenképpen szánjon időt a különféle olajos magvak
aktiválására!
A saját példámból kiindulva (én az átlagosnál talán kicsit talán
érzékenyebb emésztő rendszerrel rendelkezem), ha például elfogyasztok egy tál,
nem aktivált, olajos magvakat tartalmazó granola, müzli, vagy bármilyen magvas
reggelit, bizony megtapasztalom a kissé fájdalmas és nehézkes emésztést.
Szóval
számomra nem nagyon van egyéb opció, így hát aktiválok…de mit..és hogyan..
MIT?
Szóval mit is aktiválunk? Aktivált magokat előállítani roppant
egyszerűen tudunk, szűrt vízben áztatjuk a különböző magvakra vonatkozó
ajánlásoknak megfelelően, majd leszűrjük, leöblítjük, és újra kiszárítjuk
nagyon alacsony hőmérsékleten a sütőben, vagy aszalóban.
Gyakorlatilag az összes olajos magvat, diófélét érdemes
aktiválni a bennük található fitinsav miatt, ami a magvakat gátolja az idő
előtti kicsírázásban.
A különböző kutatási eredmények során megállapították,
hogy az elfogyasztott fitát sav gátolja a magvakban egyébként magas arányban
megtalálható hasznos tápanyagok felszívódását.
Továbbá úgynevezett enzim inhibitorként
(gátlóként) is működik, ami feleslegesen “túlóráztatja” a szervezetünket, hogy
megfelelő mennyiségű enzimet termeljen a megemésztésükhöz.
MIÉRT?
Az áztatás során a magvak és dió félék elindulnak a
kicsírázáshoz vezető folyamaton, ami lebontja a fitinsav tartalmat, ezáltal
megszüntetve a enzim működést és felszívódást gátló hatást.
Ezzel lehetővé téve, hogy a magvakban lévő, szervezetünk számára
fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk hasznosítani.
Továbbá nem teszi ki felesleges túlzott enzim termelési
procedúrának sem a szervezetünket.
HOGYAN?
Akkor lássuk, hogy hogyan is érdemes nekifognunk az
aktiválásnak.
Ahogy már az elején is írtam, vélhetőleg az interneten
találkozhattok ettől eltérő időtartamokkal, ajánlásokkal, de ebben az esetben
szeretném Veletek megosztani a saját tapasztalataimat, illetve, ahogyan én
csinálom.
Remélem, hogy összességében így is hasznos lesz mindenki számára, aki
szeretné ezt is beilleszteni az egészséges táplálkozási szokásainak körébe.
Szükséged lesz egy közepes, méretű mélyebb tálra, szűrt, vagy
tisztított vízre, sütőre vagy aszalóra.
Az áztatásnál figyelj rá, hogy a víz minden esetben befedje az
összes magot. A tálat egyszerűen csak hagyd a konyhapulton, a mag típusának
megfelelő ideig, majd szűrd le, és öblítsd le alaposan (az áztató vizet ne
használd fel soha!).
Ezután két lehetőséged van, ha azonnal felhasználod, akkor már
dolgozhatsz is vele (pl nyers torták, vagy granolák, müzlik elkészítéséhez), ha
viszont szeretnéd hosszabb ideig eltárolni, akkor újra ki kell őket szárítanod.
Ha a szárításhoz a sütődet használod, akkor egy lapos tepsiben,
egészen vékonyan elteregetve tedd őket be egészen alacsony hőmérsékleten. Én
legtöbbször csak a világítást kapcsolom be, mert ez is elégséges hőt termel a
magok szárításához.
Amennyiben van aszalód, akkor is figyelj az alacsonyabb
hőmérsékletre, mert nem megfőzni, csak kiszárítani szeretnénk őket.
Dió, pekán dió, az összes mogyoró, fenyő mag:
Áztatás: 8 órán keresztül (egy éjszakán át ott hagyhatod a
konyhapulton)
Szárítás: 12-24 óra, vagy amíg újra száraz, roppanós nem lesz.
Mandula:
Áztatás: 12-14 óra
Szárítás: 12-24 óra
Kesudió:
Áztatás: 3-6 óra (óvatosan, mert kicsit nyálkássá, tud válni, ha
újra szárítanád, akkor inkább kicsit rövidebb ideig hagyd, ha nyers sütibe
menne, akkor hagyhatod hosszabb ideig is)
Szárítás: 12-15 óra
Tökmag, napraforgómag:
Áztatás: 4-8 óra (egy éjszakán át)
Szárítás: 12-14 óra
Szezám mag, mák, lenmag (apróbb magvak):
Áztatás: 1-2 óra
Szárítás: 4-8 óra
(Forrás: liliherczeg)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html
- Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógyító növényeink 5. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/gyogyito-novenyeink-5-resz.html
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Az útifű:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- Természetes kozmetikumok:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
- Kapor - a természetes inzulin:
- KÁPOSZTA - Kovászos uborka:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- A FÜGE:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- AZ ÉDESKÖMÉNY:
- BODZA:
- TUDJ MEG MINDENT A MENTÁRÓL:
- Eper - Szamóca - Receptek:
- Festőnövények listája - Természetes festés:
- Mángold - a majdnem spenót:
- AKÁCVIRÁG:
- GRÁNÁTALMA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
- HIBISZKUSZ:
- ALMA - ALMAECET:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- AZ ELSAVASODÁS:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- SZEGFŰSZEG - FAHÉJ:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
- KORIANDER:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/koriander.html
- A vöröshagyma:
https://emf-kryon.blogspot.com/2019/01/a-voroshagyma.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/koriander.html
- A vöröshagyma:
https://emf-kryon.blogspot.com/2019/01/a-voroshagyma.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.