SÁFRÁNY
A sáfrányt már az ókorban is ismerték, és elismerték, értéke nem
egyszer a súlyával megegyező arany volt.
Kleopátra többek közt sáfrányos
fürdővízzel szépült, Nagy Sándor a borát ízesítette ezzel a fűszerrel.
Ázsiában főleg Iránban is megterem, de a legkiválóbb minőségű
sáfrányt a spanyolországi La Mancha fennsíkon termesztik.
A növény virágában található bibéket kézzel szedik le, ezt
követi a szárítás.
Legalább 150-200 ezer virág bibéje kell ahhoz, hogy 1
kilogramm sáfrányt kapjunk.
Egy gyakorlott termelőnek is 12 napra van szüksége ahhoz, hogy
egy kilónyi bibét összegyűjtsön.
Hazai vonatkozások
A XIX. század kitűnő botanikusáról Heuffel Jánosról elnevezett
kárpáti sáfrány - Crocus heuffelianus.
Története
A sáfrányról a legrégebbi
írásos emlék a sumér civilizációtól származik.
A perzsák már i.e. X. században
sáfrányszálakat fontak az áldozati takarókba, mint afrodiziákum használták olaját.
Nagy Sándor seregében a sebek gyógyításában alkalmazták.
A régi kínai
szövegekben gyógyszerként említik.
Keleten a buddhista szerzetesek ruhájának a
színe, Európában a gazdagságot és a magas társadalmi helyzetet szimbolizálta.
Az egyetlen fűszer, amely a középkor óta nem veszített értékéből.
Ősidők óta
használják Keleten és Nyugaton, mint gyógyszert szövet és bőrfestéket és
fűszert.
Elnevezése majdnem minden nyelvben az arab „ za′ faran” szóból ered, ami azt jelenti
„sárga”. angolul saffron,
latinul Crocus sativus amely
görög eredetű.
A sáfránytermelő vidékeken igen széleskörű konyhai alkalmazása, és
ugyan a tradicionális kulinária ott is zsírokban gazdag ételekből áll mégis
alacsony a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, többek közt a
sáfránynak köszönhetően.
A spanyol
sáfrány a legdrágább, de a legjobb minőségű, aromája és telt íze egyedülálló.
Leírása
A sáfrányt a nősziromfélék családjába tartozó Crocus sativus L. szolgáltatja, konkrétan a bibeszál, amely körülbelül 10cm hosszú, hengeres,
alul fehér, felül sárga tetején a három hosszú sötétvörös csőszerűen
legöngyölödött végén csipkézett bibe.
A nyarat a sáfrány nyugalmi állapotban
tölti, az itteni éghajlaton a sáfrány virágzása szeptember közepén kezdődik és
október közepéig tart.
A gyűjtés és a feldolgozás teljesen kézi erővel történik
Virágzási ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág
másnapra elhervad.
A virágot amint a
földből teljesen kibújt leszedjük,
amikor még szirmai összehajlanak. Szedését legcélszerűbb a kora
délelőtti órákban elvégezni, amikor a harmat már felszáradt s a nap heve még
nem tűz erősen a virágokra.
A sáfrány minősége függ attól, hogy mennyire frissen szedjük, a
sárga bibeszálból mennyi kerül bele, és a megfelelő szárítástól.
Egy kis matematika:
Minden elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg.
70.000-80.000 virág
ad 5kg friss vagy 1kg száraz sáfrányt, és 1000 négyzetméternyi területről
kaphatunk ennyi termést.
Egy kis kémia:
A sáfrány több mint 150 illó aromaanyagot
tartalmaz
Pikrokrocin struktúra
A bibeszálak tartalmaznak
illóolajat, amely 0,6-0,9%-a az abszolút szárazanyagnak, ez kötött állapotban, pikrokrocin formájában
található benne.
Krocetin struktúra
A krocetin növeli a vér oxigénszintjét, ezen kívül a sáfránybibe
tartalmaz gyantát, vitaminokat, tiamint
(B1), és riboflavint ( B2 ), sárga festékanyagot a krocint, flavonoidokat,
zsíros olajat (6,8%), cukrokat, kalciumsókat, foszfort.
A sáfrány termesztése:
Porhanyós, jó trágyaerőben lévő, tehát jól előkészített talajú
területre július végén, augusztus elején ültetjük.
Az ültetés a talaj
kötöttsége szerint módosul, a laza talajokban 15-20cm mélységbe, a kötött
talajokon pedig 10-15cm mélységbe ültetjük el a sáfrányhagymákat, úgy hogy a
csúcsrész mindig egyenesen felfelé
álljon.
Leghelyesebb kerti 120-150cm széles ágyásokban, 15-20cm sortávolságban ültetni a hagymákat, és az
egyes ágyások között 40-50cm széles üres sávokat hagyni, hogy így az ápolás és
a gyűjtés könnyebben, a talaj összetaposása nélkül legyen eszközölhető.
Mindig porhanyósan, és gyommentesen tartsuk az ágyásokat,
célszerű mulcsozni.
A termesztés szempontjából kulcsfontosságú az eső - az az
optimális amikor az esős tavaszt száraz nyár követi.
A sáfrányt 3-4 évente átültethetjük, ilyenkor a fiókhagymákról
szaporítható.
Első évben még gyengébben virágzik, második évtől, minden
elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg.
Kártevői lehetnek különböző gombák, ezek elpusztíthatják a
hagymákat.
Védekezésként a beteg hagymákat kiszedjük, elégetjük, az
egészségeseket egy távolabbi helyre áttelepítjük.
Milyen ez az értékes fűszer?
– bordó- sötétvörös- terrakotta puha
kusza szálak némi sárgás beütéssel.
Elegendő belőle egy szál, hogy specifikus
és kifinomult aromát adjon az ételnek, valamilyen különleges
édes-erős-keserű ízvilággal.
Aromája
lehet még fémes-mézes árnyalatnyi friss széna ízzel.
Vásárlás
Amikor sáfrányt vásárolunk az egész szálakat válasszuk.
A por
formájában árusított sáfránynál nem tudhatjuk mi minden, van még benne.
Már Plinius figyelmeztetett 2000 évvel
ezelőtt, hogy a porrá őrölt sáfrány hamisítvány is lehet.
A középkorban a
sáfrányhamisítókat máglyán égették el.
Aki nem ismeri jól a sáfrányt, a világon bárhol a magyar
piacoktól Indiáig különösen, ha turistának néz ki rásózhatnak hamisítványt.
Hogy tisztázzuk ezt a kérdést, nézzük meg a különböző helyeken termesztett
sáfrányt, és azt hogy miben különböznek egymástól.
A sáfrány magas ára két dologgal magyarázható.
Először is nagyon
munkaigényes a termesztése, másodszor a gyógyító és kulináris tulajdonságai a
fűszerek között egyedülállóak.
A valódi sáfrány soha sem lehet olcsó.
Az olcsó
változatokban kurkumát, körömvirágot vagy sáfrányos szeklicét árulnak, amelyek nem rendelkeznek a sáfrány
csodálatos tulajdonságaival.
A lelkiismeretlen kereskedők sáfrányát boríthatja
glicerin réteg a súly növelése céljából.
A sáfrány nem tárolható sokáig, ezért
nincs értelme egyszerre sokat vásárolni belőle.
A legnagyobb sáfránytermelő
Spanyolországban kétféle sáfrányt, a
Crocus Coupet és a Superiort különböztetnek meg.
Az előbbi értékesebb,
mert a bibeszál felső részét tartalmazza, amely a legaromásabb, az utóbbihoz a
teljes bibeszálat veszik ezért nem annyira intenzív az aromája és a színe.
Spanyolországban parázs felett szárítják a sáfrányt, ettől kicsi füstös ízt
kap.
A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmir államban
termesztik.
Az Indiai sáfrányfeldolgozás jelentősen különbözik a világ más
tájain szokásos modernebb módszerektől.
Az Indiai sáfrányszedési tradíciók
szerint a bibeszálat teljesen felhasználják, és természetes módon szárítják a
napon.
A sáfrányt vízbe téve szortírozzák.
A víz aljára merülő szálak a legjobb
minőségűek, az úszkáló szálak a gyengébbek.
A kasmíri sáfránynál három minőséget különböztetünk meg: az első a
Shahi, a második a Mogra, a harmadik a Lachha.
Ma már nem olyan jelentős a
sáfránytermelése Kasmirnak (6 tonna körüli) ezért gyakran csempészett Iráni
sáfrányt adnak el Kasmiriként.
Az iráni sáfrány adja a világ termelésének 81 %-át.
Különös
figyelmet szentelnek a termés szárításának, mivel ettől függnek a kész fűszer
ízbeli tulajdonságai.
Az Iráni sáfrány rendelkezik a legjobb festőhatással.
A buddhista szerzetesek ősidők óta ezzel a növénnyel festették
ruházatukat.
Sziddhárta Gautama Buddha távozása óta a lámák, és
szerzetesek, sáfrányszínű öltözetet hordanak.
A sáfrány nem csak meleg telített színt ad az anyagnak, hanem szimbolizálja a
lelki energiák magas szintű koncentráltságát.
(Saffron Rose Festival in
Consuegra) a fesztivál szimbóluma természetesen a krókusz virág.
Ebben a történelmi régióban gyűjtik a spanyol
sáfránytermés 90%-át, ezért a helyi lakosok számára rendkívül nagy a sáfrány
jelentősége.
A fesztivál alatt különböző versenyek vannak a sáfrány
termeléssel, és felhasználással kapcsolatosan.
A vendégek megtekinthetik a
sáfrányföldeket, és megkóstolhatják a számos sáfránnyal készült ételt és
süteményt élükön a híres paelával.
Sáfrány gyógyhatásai
A mai orvoslás szemcseppekhez és különböző erősítő szerekhez
használja a sáfrányt.
Bebizonyították, hogy antikarcinogén és antimutagén
tulajdonságai vannak.
A sáfrány illatának aromájának belélegzése jóságosan hat a
légzőrendszerre, és segít az elalvásban.
A sáfrány csökkenti az éhségérzetet, és a másnaposság tüneteit,
viszont borral együtt bódító hatású.
A túlzott fogyasztása felfokozott
állapotot és feszültséget okoz az érzékszervekben.
A SÁFRÁNYTÚLADAGOLÁSA NEM CSAK AZ ÉTELT RONTJA EL, HANEM
MÉRGEZÉSHEZ VEZETHET.
Halálos adagja 20gramm!! Fogyasztása terhes nőknek és
gyermekeknek 2 éves korig nem ajánlott.
Keleten nem tesznek különbséget a fűszerek és gyógyszerek
között, a táplálék egyben az egészséget is magában hordozza.
Ősidők óta
ismeretesek a sáfrány különleges tulajdonságai.
Segít megszabadulni a
fejfájástól, depressziótól, és a melankóliától, mivel hogy serkenti a
szerotonin – a boldogság hormon – kiválasztást.
Ayurvéda a sáfrányról
édes, erős, keserű szattvikus VPK═
Mindhárom dosát egyensúlyba hozza, jobb lesz tőle a bőr
állapota.
Az ayurvéda szerint javítja az emésztést, erősíti a
légzőszerveket, tisztítja a nyirokrendszert, veséket, májat.
Kiemelkedő vértisztító, májméregtelenítő,
tulajdonsága, megszünteti a görcsöket, a vérpangást az erekben, a szívre és az
idegrendszerre hat, különösen depresszió és hisztéria esetében.
A sáfrányos
meleg tej elősegíti az agysejtek aktivitását és növeli az emlékezetet.
A sáfrányos ghí elmulasztja a fejfájást.
Növeli a nemi vágyat (potenciát) és a spermiumtermelődést.
Köhögés, megfázás, asztma, aranyér esetében
alkalmazható.
Növeli a tápanyagok beépülését szöveteinkbe.
Méhösszehúzódást
idéz elő.
Növeli a tejtermelést.
Csökkenti a nyálkaképződést, ami minden
betegség kezdete.
A sáfrány gasztronómiai
alkalmazása
Jó tudni, hogy a magas hőmérséklet megsemmisíti a sáfrány
gyógyító tulajdonságait, többek közt ezért tesszük csak a főzés végén az
ételbe.
A világ konyhái a legkülönlegesebb ételekben használja a
sáfrányt, avagy a sáfránytól lesz különleges, illatos, és karakteres akár egy
sima rizsköret is.
Először mindig kevés forró vízbe áztatjuk legalább 20 percre,
utána tesszük az ételbe — ekkor tud teljes mértékben érvényesülni az aromája,
és a színe.
Gyógyreceptek
Nemi gyengeség esetén 3-4 szál sáfrányt teszünk egy pohár
felforralt tejbe, este fogyasszuk.
Semmiképpen se igyunk egyszerre többet
belőle azt gondolva, hogy hatásosabb lesz, mivel a régen bevált adagok hoznak
eredményt.
Gennyes szemgyulladásra 3-4 szál sáfrányt beáztatunk ¼ pohár
desztillált vízbe, legalább fél órát állni hagyjuk, adunk hozzá 1 teáskanál
rózsavizet, és ebből cseppentünk 2-2
cseppet mindegyik szembe.
További recepteket csak a gyógykúrák részeként alkalmazunk,
mivel túladagolása veszélyes lehet.
Ételreceptek
Sáfrányos rizs 2 adag
5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj
2 babérlevél,
3-4 fahéjdarab
3-4 kardamom
forró víz
Beáztatjuk a sáfrányt az
evőkanál vízbe legalább 10 percre .
A rizst váltott vízben addig mossuk, amíg tiszta nem lesz a
vize, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük.
Felmelegítjük a ghít egy lábasban, beletesszük a babérlevelet,
fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán
hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig forrósítjuk.
Annyi
forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, kicsi tűzön
lefedve 15 perc alatt puhára főzzük.
Szép sárga és
persze illatos lesz a rizsünk, ha sáfránnyal készítjük.
Még
ghíben pirított kesudiót tettem a tetejére.
Azt, hogy megfőtt a rizs, kóstolás
nélkül is nagyszerűen ellenőrizni tudjuk.
A két ujjunk között szétnyomjuk a
rizsszemet, és ha nem kemény a közepe, akkor elkészült.
Az ayurvéda szerint
V-,P-,K-
Ez az étel nagyon jó hatású a migrénes fejfájásoknál, ezenkívül,
javítja a vérkeringést, és feléleszti a női reprodukciós rendszert.
A SÁFRÁNYOS SZEKLICE
Mivel rendkívül drága volt, többször is kísérletet tettek
pótlására, akár hasonló növények nemesítésével is.
Leginkább a sáfrányos szeklicét (Carthamus tinctorius)
használták fel, nem csak fűszerezésre, hanem a festőiparban is.
E növény festőipari felhasználására tett javaslatot 1848-ban
Preuss András pesti fűszerkereskedő, aki levelében közölte „miként ő a
festő-sáfrány mívelés általi nemesítését feltalálta, melly által annak becsét
's árát sokszorozván találmányja titkát az állodalomnak árúba bocsátja."
Carthamus tinctorius
Magyarországon ezt a kerti, paraszt- vagy pórsáfránynak is
nevezett növényt a középkor óta ültetik, ekkor azonban elsősorban nem a
színéért és virágáért, hanem fűszernek termesztették a méregdrága fűszersáfrány
helyett.
Első említése 1429-ből származik, Szikszai Fabricius Balázs
1590-es szójegyzékében is szerepel sáfrán néven. Melius Juhász Péter
„Herbarium" című füveskönyvében (Debrecen 1578) a „vadsáffránt"
hevítő hatásúnak tartotta, és hashajtó, tisztító hatása miatt kólikásoknak
ajánlotta.
Ő említi a húslevesben való felhasználását is, ami már nem csak
a gyógyhatására, hanem ételszínező tulajdonságaira is utal.
A 16. században már mint kerti növényt nagyban termesztették a
sáfrányos kertekben.
Preuss növénynemesítő szerint sáfránya „a legjobb spanyol és
egyiptomi" sáfrányokkal vetekszik, színezőképessége sokkal jobb, mint az
egyiptomié (kísérletei szerint négyszeres hatékonyságú), előállítása is
olcsóbb.
Preuss ekkor már 20 éve fáradozott rajta, hogy a drága spanyol
és alexandriai „safflort" kiválthassa a magyar safflorral, mely addig
értéktelen volt.
Nemesített sáfrányának minőségét bizonyítványokkal és még az
1820-as évekből származó igazolásokkal is alátámasztotta.
Mellékelte Schuszter János vegyész és egyetemi kémiaprofesszor
igazolását, valamint a Köchlin-testvérek, Lörrach, Burckhardt és fia, továbbá a
Baselli-gyár igazolását, akik a gyakorlatban is kipróbálták sáfrányát.
Habár Preuss nemesített sáfrányának (Flores Carthami Preysiana)
termesztését minden hatóság támogatta, a Magyar Királyi Kancellárián keresztül
az uralkodóig is eljutott, és az igazolások is igen melegen ajánlották
termesztését, a Földművelés- és Kereskedelemügyi Minisztérium a kedvezőtlen
időben benyújtott előterjesztést mégis elutasította.
Miként írták: „Jóllehet a festő sáfránynak az ajánlkozó által
föltalált mivelés szerinti nemesitéséből eredhetö több oldalu hasznot el nem
ösmerni nem lehet, minthogy azomban a haza mostani szomorú helyzete hasonló
ajánlatok igénybe vételét lehetetlenné teszi, jelen tárgy mind addig, míg a közönségesen
ohajtott béke helyre áltával hazánk boldogabb idöknek nézhet elejbe, jegyzékbe
tartandó."
Preuss sáfrányának további sorsát nem ismerjük, de mivel
napjainkban Spanyolország Európa vezető sáfránytermesztője, úgy véljük, a
Preuss-sáfrányt soha nem kezdték el nagy mennyiségben termeszteni.
http://valodisafrany.blog.hu/2010/05/01/valodi_safrany_a_fuszerek_kiralya_a_kiralyok_fuszere#ixzz366qXSoz1
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- Melyik virág ehető a kertünkben?
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
- Őszi munkálatok a kiskertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
- A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF Kiegyenlítő Technika:
http://wedev.hu/wedev-fomenu.php
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/10/tobozmirigy-testunk-csodaja.html
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/07/a-levendula.html
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalaim:
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.