2013. július 3., szerda

Mindentudó a paradicsomról - Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás


Mindentudó a paradicsomról

Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás



A paradicsom teljes mértékben megérdemelten kapta aranyalma elnevezését. 

Hisz aranyat ér minden cseppje!






Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot.
Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor, citromsav, almasav, stb.
Számos összetevője miatt rengeteg jótékony hatása van!

A paradicsomot a régi gyógyászatban kelések érlelésére javasolták, majd ha az kifakadt, a kelés tisztítására.

 Ma is gyakran alkalmazzák gyulladásos égett felületekre, mert gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezen kívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.

Az aranyalma fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat.
Különösen ajánlott köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén.
A paradicsom tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is.

 Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, segíti és csökkenti a gyomorsavtúltengést.

Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.


Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle.




A paradicsom története


Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik". 

Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore, azaz aranyalma is. 
A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. 

A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik úgy, hogy az érett paradicsom teljességgel ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges táplálék is.

Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul torna te, németül Tomate, oroszul tomat.




Származását 
a kutatók elég pontosan meghatározták.

Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. 
Mexikóban kezdték el termeszteni. 
Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik.

Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma amorisként szerepelteti, de a Szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert leírást se ad a paradicsomról.

Annál inkább Csapó József az Uj Füves és Virágos Magyar Kertben (1775), bár ő még lebecsülően vélekedik a paradicsomról: 
"Kertekben termesztik az Eb-szőlő Nemét; 
A gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de szegeletessek és szép piros karmasin szinűek. Nem tanátsos az Gyümöltsüket enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják."

A 19. században még csak a főúri asztalok csemegéje, de gyorsan terjed a kertekben, és mindinkább kelléke lesz a mindennapok konyhaművészetének. 
Gyermekkoromban még ritkaságszámba ment, ha valaki a reggeli szalonnájához és kenyeréhez paradicsomot falatozott. 
Főként főzve fogyasztották; a paradicsom-befőzés éppen olyan fontos aktusa volt a valamikori falusi, vidéki háztartásnak, mint a szilvalekvárfőzés, a káposztasavanyítás vagy a disznóölés.




Paradicsomültetés

Szeretnék eloszlatni pár tévhitet.
Nem kell megvárni a fagyosszenteket (május 12-15) az ültetéssel, jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha arra megfelelő az idő, 
már az ültetésre. 
Ha jó idő van legalább egy hétig, odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt, ha volt ideje legyökeresedni. 
Ez a kulcsszó. Az idő. 




Két héttel fagyosszentek előtt már nemigen ültetek, mert onnantól lutri. 
Ha megszokta a helyét pár fokos fagy se pusztítja el, csak a föld feletti részét, gyökérből kihajt. 
És mire a többit el mered ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki a földből. 
De mivel az ördög egy ritka betegségben, álmatlanságban szenved, és szegényke sohasem alszik, én is csak a fele palántámat ültetem így, de bevallom, soha nem volt még gondom vele. 
De azért mindenkinek ajánlom, hogy így tegyen, jobban fog tudni aludni.




Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm földdel), hátha... aztán visszaterítem. 
Sohasem érzem feleslegesnek. 
Eddig egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szememfénye lugasfajta (koktélcserersznye és sárga körtealakú) összes levelét eldobta, és elkezdett sárgulni. 
Tő fölött visszacsíptem. 
Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket, hogy a helyükbe ültessem. 
Addigra 20-30 centis volt az új hajtás. 
Mire a poharas megszokta a helyét, ezek kétszer akkorák voltak.




Paradicsomtermesztés, palántázás

A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát venni. 
A paradicsom kiskerti ültetése művészet.
Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem az ízek (nóduszok) száma ÉS a hossza. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni. 
A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! 
Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrízhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!) 
Ha tavaszra (ültetés idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája, akkor boldog.




Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letörgeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti. 
Porhanyós földdel félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrodat! 
Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés.

Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség, csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem. 
Egy vödörbe földet teszek, arra a vizet. 
Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket, megzúzom, zsupsz az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi csalánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy kicsit, hogy meg is szívja magát! 
Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés ellen!) 
Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges beiszapolással, de alig. 




És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni, ezzel az apró trükköcskével 90%-os palántamegmaradást érhet el. (A fáimat is így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden palátánál alkalmaztam az első időkben! 
Ma se vagyok rest, mindkettőt alkalmazom. 
A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfatrükk még, bár nem ide való. 
Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es vödörhöz, ebbe több föld kell. 
Ezzel kenőcsként, félcenti vastagon beburkolom a fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is egészségesebb lesz.)

Soha nem kell többé  locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, 3 tő lugasparadicsom locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a szomszédoknak is jut belőle. 
3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. 
A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati, emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem.




Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított, csupasz földre! 
Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, lestyánon kívül szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű, káposztalevél, ami van éppen. 
A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a kávézaccot a paradicsom is szereti. 
A természetes módon termelt paradicsom íze, illata megfizethetetlen kincs.

Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel, azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelőtálcába. 
A növények megsínylik az átültetést. 
Ha elérte a 10-15 centit, a palántát földestől egy PET-palack aljára tedd, szórj rá kb 5 cm-nyi földet, locsold be. 
A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tüzdeltje magához tér, Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép palántáid lesznek!




Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le. 
(Ha sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére, amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat. 
Ha korán akarsz paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le. 
Később szembetűnő lesz a külömbség a két bokor közt.

A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell: 1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. 
Arra ügyelj, hogy ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadhat! 
A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj is.) 
Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről! 
A lényeg, a földje talpmeleg legyen, nyirkos, de ne vizes. 
Laza, de nem szellős.




Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig de a természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség.

Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát társíts hozzá. 




A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. (Ez is megrendelhető alább a kisöregnél.) 
Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz. 

Mihelyst ez a növény elkezdi hozni apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek. 
Díszítőértéke is nagy, kis lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni.




Mivel ne társítsd?

Káposzta, karalábé, fekete dió, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring

Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. 
A paradicsom termésén kívül mindene mérgező! 
Szárítsd ki, és égesd el. 
A hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra.

Nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagyszemű lugas. Bokrosból van 2 tő húsos, és 4 tő léparadicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak mennek. 
A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok, rokonok asztalán, polcán köt ki.

Ha igazi paradicsom-különlegességre vágysz, azt ne a boltokban keresd. Én évek óta innen szerzek be minden egzotikus szaporítóanyagot: kattints ide!

Nos, ha úgy érzed, van benned spiritusz, kalandra fel! Sok sikert kívánok!

Papi



Paradicsom karácsonyra

Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!



A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.




Felfőzéses és olajos tartósítás

A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá! 

Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom. 

A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.

A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk. 

Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük, 

1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!

 Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!








Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Mindentudó a paradicsomról - Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html









2013. július 2., kedd

Fogyás a természet erejével



Fogyás a természet erejével



A szőlő …




…glükóz és fruktóz tartalmának köszönhetően azonnal feloldódik a vérben és ezáltal elősegíti az anyagcserét.

A szőlődiéta számos betegségre gyógyír, így akik májbetegségben, vérszegénységben, székrekedésben vagy túlsúlyban szenvednek, azoknak bátran ajánljuk.

Így fogyaszd hatásosan a szőlőt!

Legjobb, ha többfajta szőlőt fogyasztasz felváltva, mert míg zöld szőlők észrevehetőbben édesebbek, de vitaminokkal sajnos kevésbé büszkélkedhetnek. A piros szőlők pedig savanykásak, de vitaminokban gazdagabbak.

Hogyan fogyasszuk hatásosan?

Íme:

Először is csak friss és érett szőlőszemeket fogyasszunk.
Mind a héját mind pedig a magot is együk meg.
Mivel a szőlő héjában található meg a legtöbb ásványi anyag és vitamin.
A szőlőmag pedig olajat tartalmaz amely elősegíti a koleszterin csökkentését. 
Fogyasszuk el lassan a gyümölcsöt, mert az hamarabb eredményez jóllakottság érzést.





Most pedig lássuk a szőlődiétát

Igen egyszerű, minden étkezésre fogyasszunk el 20-25 dkg szőlőt.
Tehát reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára is.
Ez az egynapos diéta alaposan kitisztítja a szervezetedet úgyhogy ügyelj rá, hogy melyik napot választod erre mivel a mellékhatása hasmenés.
Maximum egy napig csináld, mivel a szervezetednek több tápanyagra is szüksége van, mint ami a szőlőben található.



(Forrás: http://www.enportal.hu/igy-fogyaszd-a-szolot.html#ixzz2hn8ANrZ6)







Zsírégető gyümölcsök augusztusban






Ha a nyár utolsó hónapjában szeretnél még belefogni egy zsírégető kúrába, az augusztusban termő gyümölcsök hatékony segítséget nyújtanak ebben.

A szilva

A körte

A görögdinnye

A sárgabarack

A füge

A sárgadinnye

Az őszibarack

A nyári alma



Zsírégető vegyületeiknek köszönhetően fokozzák a súlyvesztést.



A testedet károsító, illetve a fogyást akadályozó méreganyagok kiűzésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszere, ha természetes salaktalanító hatással rendelkező táplálékokat építesz be étrendedbe.







  


Minden idők legjobb emésztésserkentője -  a szilva!








A szilva - latinul Prunus domestica - a Balkánon, a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt honos növény.



A leghíresebb fajtája minden bizonnyal a besztercei szilva, mely a középkor végén tűnt fel.



A kékes színű szilvát évszádok óta számtalan formában fogyasztják hazánkban.

Nyersen, aszalva, lekvár vagy éppen pálinka formájában egyaránt kedvelt gyümölcs.



Nem mellékesen pedig a legjobb természetes emésztésserkentő.


A szilva gazdag vitaminforrás: A- B- és C-vitaminokat is tartalmaz. 
A nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik - ez a vegyület remek hatással van a hormonháztartásra, valamint széppé teszi a bőröd. 
Számos ásványi anyagot is tartalmaz a gyümölcs, megtalálható benne a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium is. 
Elsősorban emésztésserkentő hatásáról ismert, de emellett kiváló vízhajtó is.

A rostszegény táplálkozás, a félkész ételek fogyasztása, a mozgásszegény életmód vagy terhesség következtében gyakori problémaként merül fel a székrekedés. 
Ha az emésztésed lelassult, érdemes kipróbálnod minden idők legjobb természetes emésztésserkentő gyümölcsét.

Magas rosttartalom

A szilva emésztésserkentő tulajdonságát egyrészt magas rosttartalmának köszönheti. 
A gyümölcs mind oldható, mind nem oldható rostban bővelkedik. 
A benne található rostok növelik a széklet mennyiségét, megkönnyítik annak távozását a szervezetből.




Székrekedés ellen: szorbitol

A szilvában található szorbitol egy természetes cukor, mely a bélben vizet köt meg. 
Ennek köszönhetően serkenti az emésztést. 
Ugyanakkor bizonyos emésztőrendszeri betegségek - például az irritábilis bélszindróma - esetén súlyosbíthatja a tüneteket. 
Ilyenkor érdemes kikérned orvosod véleményét.

Még mire jó a szilva?

Káliummal a magas vérnyomás ellen

Mivel a szilva káliumban igen gazdag, rendszeres fogyasztásával megelőzheted a magas vérnyomás kialakulását. 
Emellett a vesekő és a stroke kockázatát is minimálisra csökkentheted vele.

Hatékony antioxidáns

A kékes színű gyümölcsök - mint a kékszőlő, a fekete áfonya, vagy a szilva - mindegyike hatékony antioxidáns. 
Ezt a tulajdonságukat a vöröseskék, szabadgyökellenes hatású festékanyagoknak, az antocianidoknak köszönhetik.
A szilvában található klorogénsav olyan hatékony antioxidáns fenolvegyület, mely pusztítja a káros szabadgyököket. 
Semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat - így például a cigarettafüstben lévő nitrózaminokat.

A kvercetin ugyancsak szabadgyökellenes hatású vegyület. 
Egyes kutatások szerint megakadályozza a hormonfüggő daganatos megbetegedések - például az emlőrák - kialakulását. 
Emellett segít megelőzni az érelmeszesedést és a keringési problémákat.

Nyersen

Augusztus és szeptember magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában tartalmazz a legtöbb vitamint, ásványi anyagot. Szerencsés piacon vagy biogazdaságból beszerezned a gyümölcsöt.

Lekvár

A téli hónapokban lekváros kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. 
A gyümölcs így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint rosttartalmát.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva a friss gyümölcshöz hasonlóan gazdag antioxidánsokban. 
Több szabadgyökellenes vegyületet tartalmaz, mint a mazsola. 
Fogyassz belőle minél többet az idénygyümölcsöket nélkülöző téli hónapokban!







A sárgabarack







a benne lévő, zsírégető hatású C-vitaminnak - 10 mg-ot tartalmaz 100 grammonként -, valamint magas rosttartalmának köszönhetően segíti a fogyókúrát.



A kajszibarack rosttartalmát tekintve szinte verhetetlen a salaktalanító gyümölcsök között.



A július-augusztusban érő sárgabarackot nem csupán magas C-vitamin, illetve vastartalma miatt érdemes beiktatni az étrendedbe. 



Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, akkor is bátran fogyaszthatod.



Bár sok más gyümölcs alacsonyabb cukortartalommal bír, mint a sárgabarack, magas rosttartalma mégis ideális diétás csemegévé teszi.




Sárgabarack és sok-sok folyadék



A sárgabarack – vagy más néven kajszibarack – béta karotin tartalmának köszönhetően védi a szemet, jót tesz a bőrödnek, valamint kiváló antioxidáns csemegeként a daganatos betegségek és a keringési rendellenességek kialakulásnak esélyét is csökkenti.

A benne lévő zsírégető hatású C-vitaminnak köszönhetően – 10 mg-ot tartalmaz 100 grammonként – segíti a fogyókúra sikerét. 
Ez a vitamin ugyanis képes versenybe szállni a szénhidrátokkal, kiszorítva őket a helyükről.

Magas élelmi rost tartalma miatt – 100 gramm sárgabarack csaknem 4 grammot tartalmaz – serkenti az anyagcserédet. 
Ehhez azonban az is szükséges, hogy sok-sok folyadékot fogyassz.

A gyümölcs rosttartalma az emésztőrendszerben a víz hatására megduzzad és átmossa a beleket, segítve ezzel a szervezet salaktalanítását.







A nyári hónapok egyik kedvelt gyümölcse a görögdinnye.




Nem csupán finom, de hűsít is, ráadásul magas víztartalmának köszönhetően az anyagcserét is segíti.

Hidratálja, feszesíti a bőrt.

Mivel a görögdinnye 90%-ban víz, így alkalmas folyadékpótlásra, serkenti az anyagcserét. 
Mindeközben energiatartalma alacsony - száz gramm mindössze 29 kalóriát tartalmaz -, fehérje- és zsírtartama pedig elhanyagolható.

Fogyás dinnyével

A nyolc héten át tartó vizsgálat végén arra az eredményre jutottak, hogy a görögdinnyelevet fogyasztó csoport tagjai testsúlya és vérzsírszintje alacsonyabb volt.

Csökkenteni szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is.










A füge







az egyik leghatékonyabb és legízletesebb emésztésserkentő gyümölcs, amely zsírégető vegyületeinek köszönhetően is elősegíti a fogyókúra sikerét.



A mediterrán füge az egyik leghatékonyabb és legízletesebb emésztésserkentő gyümölcs, mely az egyhangú étrenden élők szervezetébe is becsempészheti a stresszoldó hatású B6-vitamint. 



Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a méreganyagok távozását testedből, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.



 Fogyasztásával felpörgetheted anyagcseréd működését, valamint megszüntetheted székrekedéses panaszaidat.



A fügével szintén hatékonyan léphetsz fel a vizesedés ellen, hiszen ez a gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely vízhajtó hatással bír. 


A fügében lévő gyulladásgátló hatóanyagoknak köszönhetően továbbá sikeresen kezelheted aftás fertőzéseidet, és csillapíthatod a száraz köhögést is.





A hűsítő sárgadinnye






gazdag forrása a zsírégető hatású C-vitaminnak, emellett a gyümölcs kalóriaszegény és rostban gazdag is - így ideális diétás csemege.



A hideg sárgadinnye kedvelt nyári csemege, mely nem csupán szomjoltónak és desszertnek lehet jó. 

Akkor is érdemes fogyasztanod, ha szeretnél megszabadulni néhány fölösleges kilótól.



A lehűtött sárgadinnye nem csupán isteni nyári csemege, de magas víztartalma miatt segít megszabadulni a szervezetedben felhalmozott méreganyagoktól is. Ráadásul egy bögrényi sárgadinnye mindössze 56 kalória.



A sárgadinnye színét a béta-karotin adja, mely vegyületből a szervezet szem- és bőrvédő hatású A-vitamint állít elő. 



A béta-karotin ezen kívül hasznos antioxidáns anyag, mely rákellenes, illetve szívvédő hatással bír.



Zsírégető, anyagcsere-pörgető csemege

Az immunrendszert erősítő, egyúttal zsírégető hatású C-vitaminnak ugyancsak gazdag forrása a sárgadinnye: egy csészényi gyümölcs 50 mg-ot tartalmaz a szintén antioxidáns hatású vegyületből.

Mivel a sárgadinnye sok oldható és nem oldható rostot tartalmaz, valamint víztartalma igen magas, fogyasztásával serkentheted az anyagcserét, segít beindítani a súlyvesztést.

Vízhajtó és alacsony kalóriatartalmú

Kalóriatartalma miatt sem kell aggódnod, hiszen 100 grammban körülbelül 40 kalória van. 

Végül érdemes megemlíteni, hogy a gyümölcs káliumtartalma sem elhanyagolható: ez a nélkülözhetetlen ásványi anyag védi a szervezetet a keringési rendellenességekkel szemben, ugyanakkor vízhajtó hatásának köszönhetően segít megszabadulni has tájékán lerakódott feleslegtől.







Az őszibarack







alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetedet, és kiváló zsírégető. Ráadásul 85-90%-a víz.













A nyári alma







nem csupán finom szomjoltó 30 fok körül, de a leggyakrabban fogyasztott zsírégető gyümölcs is. 

Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, illetve megszünteti az éhségérzetet.

Az alma az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb gyümölcs. 

Ha naponta elfogyasztasz legalább kettőt, megóvhatod egészségedet a téli vírusoktól, emellett biztosítod emésztőrendszered megfelelő működését is. 

Mindemellett azonban akkor is számíthatsz rá, ha fogyni akarsz, rostjai és vitaminjai ugyanis nemcsak méregtelenítik szervezeted, de néhány kilótól is megszabadítanak.








A körte 







hihetetlenül magas rosttartalmának köszönhetően átmossa a bélrendszert, így a tápanyagok hatékonyabban szívódnak fel, a méreganyagok pedig gyorsabban távoznak.



A körte óvja a karcsúságot, hatóanyagai ugyanis serkentik az emésztést, és megszabadítják a testet a felesleges víztől. Méregtelenítik a belet és az egész szervezetet az ólomtól, a higanytól, a kadmiumtól. A körte emellett bórt is szállít. Ez karcsúsít, mert megemeli a vérben a tesztoszteronszintet. Férfihormonról van szó, mely a lendületről és az erőről gondoskodik - de a nők vérében is megtalálható. A körte mellett további bórforrást jelent a datolya, a szőlő, a mazsola és az őszibarack.



A körte segítségével orvosolhatod a gyomor- és bélhurut tüneteit is, emellett javíthatod emésztésedet és anyagcsere-folyamataidat - erre a körte frissen préselt, rostban gazdag leve is alkalmas.

A gyümölcs mindemellett a szervezet lúgosításában is segít, valamint természetes orvosságot jelent, ha epeproblémáid vannak. Hatóanyagai véredet és emésztőrendszeredet is megtisztítják a káros salakanyagoktól.



(forrás: Femina)









Mandula


Napi egy marék mandula!

A mandula remek fehérjeforrás, és az édesség utáni vágyat is csökkenti.




A puszta kalóriamegvonás nem elég a fogyáshoz, ahhoz, hogy a szervezeted képes legyen lebontani a zsírsejteket, vitaminokra és nyomelemekre is szüksége van.
  
Sok diétás étrend alapvető hibája, hogy az energiával együtt ezeket is megvonja tőled, így pedig idővel azt veszed észre, hogy hiába koplalsz hetek óta, egy grammot sem veszítettél a súlyodból.
  
Pótold a zsírégető fehérjét mandulával!

A fehérje a zsírégetés szempontjából talán az egyik legfontosabb tápanyag, hiszen nemcsak a szervezet zsíranyagcseréjében játszik meghatározó szerepet, az izmok védelméért is felel.

Ha a tested nem jut elég fehérjéhez, nem indul meg a fogyás, hiába éhezteted magad, ha pedig mégis, akkor csak az izmaid súlyából veszítesz. 

A mandula kiváló természetes fehérjeforrás, ráadásul telítetlen zsírokat is tartalmaz, amelyek a vitaminfelszívódás és az anyagcsere szempontjából szintén elengedhetetlenek.

A Purdue Egyetem kutatásai szerint napi egy marék mandula elrágcsálásával csökkentheted az éhségérzetet, miközben az édesség utáni vágyad is enyhül, így könnyebb lesz tartanod magad az egészséges diétás étrendhez.

A mandula sokféleképpen felhasználható, elrágcsálhatod önmagában tízóraira vagy uzsonnára, de gazdagíthatod vele a müzlidet vagy a gyümölcssalátádat, joghurtodat is. 

A mandula édeskés íze remekül kiegészíti a sós ételeket is: szórj egy marékkal a salátádba, vagy edd fehér húsok mellé.





A citrom fogyasztó hatása




Citrom diéta, citrom fogyókúra - Gyorsabb zsírégetés citrommal
  
A citrom fogyaszt!

A természetes zsírégetők és "fogyasztószerek" között a citrom bizony benne van az első tízben! 
A fogyás és zsírégetés felgyorsítása mellett a citromnak számos jótékony tulajdonsága van, ami miatt nagyon is érdemes rendszeresen fogyasztani citromot.

A citrom hatása, általános jótékony tulajdonságai:

• Magas C vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert,
megelőzi a meghűléses betegségeket, csökkenti azok tüneteit.

• Bioflavon-tartalmának köszönhetően vértisztító hatású,
és regenerálja a véredényeket.

• Serkenti az emésztést, erősíti a gyomorfalat.

• Lúgosító hatású, és kiválóan oltja a szomjat.

• Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését.

• Szépíti a bőrt, csökkenti a haj és fejbőr zsírosodását.

  
"A fogyás.info oldalon olyan információkhoz jutok,
amit eddig nem tudtam a fogyással kapcsolatban!" - Katalin




A citrom fogyasztó és zsírégető hatása

Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű gyümölcs, mint a citrom, hogyan lehet ilyen hatékony! Nézzük meg, pontosan hogyan is segíti a citrom a fogyást, a zsírégetést.

A citrom serkenti az anyagcserét és az emésztést

A citrom zsírégető hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztőrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévő egyéb savakkal és enzimekkel. Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést.

A citrom segíti a szervezet méregtelenítését

A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhető változást okoz.

A citrom segíti a zsírégetést

A citromban lévő vitaminok, ásványi anyagok és savak támogatják a szervezet zsírbontó folyamatait, így a citrom fogyasztása gyorsítóan hat a zsírégetésre.

A citrom szabályozza a cukor felszívódását

Tanulmányok kimutatták, hogy a citrom magas savtartalmának köszönhetően csökkenti az elfogyasztott ételben lévő cukrok (szénhidrátok) felszívódását.

A citrom csökkenti az éhséget

A citromban található pektin vízzel elegyedve sűrű, kocsonyaszerű tömeggé lesz, ami fokozza a telítettség érzést és csökkenti az éhséget.

A citrom lúgosító hatása segíti a fogyást

Érdekes, hogy egy olyan savanyú gyümölcs, mint a citrom, hogyan lehet mégis lúgosító hatású. 
Ennek magyarázata abban rejlik, hogy noha a citrom valóban savas, alacsony cukortartalmának köszönhetően az emésztést követően mégis lúgosító hatású lesz.


Bővebben: Az elsavasodás problémája, fogyás lúgosítással: 

http://www.fogyas.info/lugositas_fogyas-lugositassal_pH-csoda.php


A savas vagy lúgos hatás megítélésében nem maga az élelmiszer savassága vagy lúgossága a mérvadó, hanem az, hogy az emésztést követően milyen hatást vált ki. 
A citromhoz hasonló lúgosító hatás az almaecetre is igaz; az emésztést követően az almaecet is lúgosító hatású lesz! 

Citrom diéta - Hogyan használd a citromot fogyásra

A citromot lehet kúraszerűen vagy folyamatosan is fogyasztani. 
A rendszeres citromfogyasztás egészségileg csak előnyös lehet!

Megjegyzés: A citrom károsíthatja a fogzománcot, ha túl sokat fogyasztják túl töményen. Elegendő vízzel hígítva azonban nem valószínű, hogy káros lenne. A citrom jótékony hatásai sokkal erőteljesebbek, mint a lehetséges kár, amit okozhat.


1. Citrom diéta - Tisztítókúra felsőfokon




Az alábbi tisztítókúra legfőbb összetevője a citrom. Ha valaki egy komolyabb tisztítóprogramban, s így a fogyás erőteljesebb beindításán gondolkodik, ezt a citromos méregtelenítő- és tisztítókúrát érdemes megcsinálni:



2. Reggeli citromos víz fogyasztása


Ha a reggelt (langyos-meleg) citromos vízzel indítjuk, sokat tehetünk az egészségünkért és jó alakunkért!

Ahogy már fentebb is írtuk, a reggeli citromos víz amellett, hogy erősíti az immunrendszert, és hasznos vitaminokkal látja el a szervezetet, segíti az anyagcserét és karbantartja az emésztést, valamint fokozza a zsírégetést.

Fontos viszont, hogy a citromos vizet éhgyomorra igyunk (kávé és minden egyéb előtt), és ne tegyünk bele cukrot. Ha a fogyásra kicsit jobban rá akarunk állni, akkor egy egész citrom levét igyuk meg reggel egy pohár vízzel felhígítva. 
Ha valaki elsőre nem annyira bírja a töményebb citromos vizet, akkor érdemes fokozatosan növelni a víz citrom tartalmát, míg el nem éri az egy citromnyi mennyiséget.




3. Citromos víz fogyasztása napközben


A sok folyadék fogyasztása létfontosságú a fogyáshoz (és az egészséghez is).

Bővebben: Miért kell - különösen egy fogyókúra alatt - sokat inni?: http://www.fogyas.info/folyadekfogyasztas-folyadekbevitel-fontossaga_napi-folyadekszukseglet-fogyokura-alatt.php

Ráadásul a citromos víz még lúgosít is, ezért érdemes az étkezések között (legkésőbb fél órával egy étkezés előtt) citromos vizet inni.
Bővebben: A lúgos víz fontossága a fogyásban: http://www.fogyas.info/lugositas_lugos-viz_lugosito-viz.php


Az én sikeres akcióm:

"Napi 3.5 liter citromos víz ivása (igazi citrommal, nem bolti flakonos citromlével),
és este egy natúr joghurt elfogyasztása szintén citrommal lefekvés előtt.
A zsír ezáltal szinte 'olvadt' le rólam." - Anikó

Egyéb érdekességek, hasznos tudnivalók a citromról
.
A citrom kalóriatartalma

Egy nagy citrom héj nélküli súlya kb. 100g, kalóriatartalma 105 kJ / 25 kcal; fehérjetartalma 0,8g; szénhidráttartalma 7,5g; rosttartalma 2,2g; zsírtartalma 0,3g.

A citrom C vitamin tartalma

A citrom C vitamin tartalma: kb. 40mg / 100g. Vagyis egy nagy citrom megközelítőleg 40mg C vitamint tartalmaz. 
Ez természetesen csak egy körülbelüli érték, mivel a citrom C vitamin tartalma nagyban függ a termőtalaj minőségétől, az éghajlattól, a szüretelése óta eltelt időtől és a raktározási feltételektől.




A citrom héja

Nemcsak a citrom húsa és leve egészséges, de értékes összetevői miatt a citrom héjának fogyasztása is ajánlott lehet. 
Feltéve, hogy érett és vegyszermentes citromról beszélünk. 
De ez nálunk sajnos elérhetetlen, mivel a hozzánk érkező citromokat még éretlenül szüretelik le, és erősen vegyszerezik, hogy amire ideér, maradjon valami a citromból...

A citrom származása

A citrom származása nem teljesen egyértelmű, de feltételezések szerint az első citromok Ázsiában nőttek (India, Kína, Délkelet Ázsia). 
Európába az ókori Róma idején, az első században kerültek, de széleskörű elterjedésük csak a XI-XII. századra tehető.






A PETREZSELYEM



Már az ókori Rómában is ezzel fogytak: a vízhajtó, emésztésjavító petrezselyem!




Kimossa a fölösleges vizet, felpörgeti az anyagcserét, segíti a méregtelenítést és megkönnyíti a zsírok lebontását, ráadásul fillérekbe kerül és még finom is. 

Túl szép, hogy igaz legyen?

Pedig így van!

A petrezselymet már az ókori Rómában is használták emésztési panaszok kezelésére.

Igazi vitaminbomba!

A petrezselyemben található C-vitamin többszöröse az azonos mennyiségű citrusfélékben találhatóénak, ami figyelemre méltó eredmény.

A fűszernövény ezzel nem csak az immunrendszeredet erősíti, de a természetes zsírbontó folyamatok működéséhez is hozzájárul.




A petrezselyem emellett a legtöbb A-provitamint, klorofillt, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmazó növények egyike.

A petrezselyem az emésztést is megkönnyíti, képes semlegesíteni a húsételekben található bizonyos toxinokat, csökkenti a puffadást és többek között a kínai orvoslás is az elhízást kezelő gyógynövényként tartja számon.




Mivel a petrezselyemnek vízhajtó hatása van, ezért átmossa a veséket, de jó hatással van a májra is, ami így hatékonyabban végzi méregtelenítő feladatát, megkönnyítve ezzel tested számára a káros anyagok kiválasztását és a zsírok lebontását.

A petrezselyemből teát is főzhetsz.

Nagyon fontos, hogy különösen nagy figyelmet fordíts a folyadékpótlásra, mivel a petrezselyem méregtelenítő hatása csak így tud érvényesülni, ráadásul nagy mennyiségű folyadékot fog kimosni a szervezetedből, így fontos, hogy hidratált maradj.


(Forrás: Életmód)






Zöld tea - A természet másik csoda-zsírégetője





Zöld tea fogyás - A zöld tea hatása


A zöld tea és zöld tea kapszula segíti a gyorsabb zsírégetést!

Ismert egészségmegőrző és gyógyító hatása miatt a zöld tea fogyasztása keleten évezredes hagyományokkal rendelkezik. 
A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségű antioxidáns anyagok (polifenolok, s annak egyik csoportja, a katekin vegyületek) jótékony hatásának köszönhető.


Egészségmegőrző tulajdonságai mellett, a zöld tea hatása a zsírégetés felgyorsításában is megnyilvánul.

Ezért is mondják, hogy a zöld tea az egyik legjobb zsírégető tea!




Gyorsabb fogyás egészségesen?
Erre a zöld tea a legjobb!

"Nálam a zöld tea kapszula, illetve zöld tea fogyasztása, több mozgás, kevesebb cukor,
többszöri étkezés kis adagokban volt, ami fogyáshoz vezetett." - Zsuzsa

A zöld tea hatása - A zöld tea előnyös élettani tulajdonságai

• A zöld tea méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést;
• Csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét;
• Antioxidáns hatású, azaz segít lebontani a pusztító szabad gyököket;
• Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét;
• Ellazítja a vérereket, ami csökkentheti a magas vérnyomást;
• A zöld tea erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen;
• Fluoridtartalma óv a fogszuvasodástól (amennyiben cukor nélkül isszuk!);
• Koffein tartalma élénkítő hatású, serkenti a szellemi teljesítőképességet.

A kávéval ellentétben, a zöld teában található koffeinnek fokozatos és lassabb a felszívódása, nem hirtelen dobja fel a szervezetet, hanem egyenletesen, így élénkítő hatása nemcsak természetesebb, de hosszabb ideig is kitart.




Zöld tea fogyás

A zöld tea az egyik legjobb természetes zsírégető
A zöld tea az egyik legjobb és legismertebb zsírégető tea. 
A zöld tea - zsírégető tea - hatása kétféleképpen nyilvánul meg:

1. A zöld tea közvetlen zsírbontó hatású

A zöld tea javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását. 
Éppen ezért érdemes a főétkezéseket egy-egy csésze zöld tea elfogyasztásával kezdeni.

2. A zöld tea anyagcsere serkentő

lebontja a régóta jelen lévő zsírokat
A zöld tea serkenti az anyagcserét, ezáltal előmozdítja a régóta jelen lévő zsírrétegek lebontását, növeli a bőr rugalmasságát, s csökkenti a cellulitot (narancsbőrt), így szabadítva meg minket a fölös centiktől!




A zöld tea hatóanyaga

- A zöld tea antioxidáns hatása
A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségű antioxidáns anyagok (polifenolok, s annak egyik csoportja, a katekin vegyületek) jótékony hatásának köszönhető.

A zöld tea négyféle katekin vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabb az EGCg, vagyis az epigallokatekin-3-gallát. (EpiGalloCatechin-3-gallate)

Egy 2007-es amerikai tanulmány több száz élelmiszert megvizsgálva kimutatta, hogy a zöld teában a legmagasabb az EGCg koncentráció.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a zöld teában található EGCg 100-szor hatékonyabb a szabad gyökök semlegesítésében, mint a C vitamin, és 25-ször hatékonyabb, mint az E-vitamin.

Minél több feldolgozási folyamaton megy keresztül a zöld tea, antioxidáns hatása annál inkább lecsökken. 
Ez magyarázza, hogy a hatóanyag tartalomban kimutatható különbségek miért ilyen óriásiak; egy csészényi (kb. 2 dl) zöld tea EGCg tartalma feldolgozástól függően 5 és 450 mg között ingadozik!


Zsírégető és fogyasztó hatása mellett a zöld tea az egyik legjobb antioxidáns!





"Nekem a sok zöld tea, illetve rengeteg gyümölcs és zöldség vált be.
Amióta egészségesebben eszem egyáltalán nem kívánom az édességet,
és a gyors éttermek ajánlatai sem hoznak lázba." - Barbara


Zöld tea kivonat - Zöld tea kapszula

A fenti adatokból is látszik, hogy a zöld tea jótékony hatásához napi több csésze - jó minőségű - zöld tea elfogyasztására lenne szükség. A teaivás mellett Távol-Keleten a zöld teát belefőzik a levesekbe vagy zöldséges ételekbe is.

A megfelelő hatóanyag biztosítása érdekében a zöld tea kivonatát zöld tea kapszula formában is be lehet szerezni. A zöld tea kapszula előnye, hogy az otthon elkészített teával ellentétben a kapszula garantáltan tartalmazza az összetételben feltűntetett hatóanyagokat.

Zöld tea kapszula - Milyen zöld tea kapszulát érdemes választani?
A megfelelő zöld tea kapszula kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kapszula összetételénél feltűntetett hatóanyag mennyiség. 
Az a jó, ha a zöld tea kapszula minél nagyobb százalékban tartalmaz polifenolokat, s abból minél több az EGCg.

A fogyás.info oldal webáruházban beszerezhető zöld tea kapszula, illetve az L-karnitin zsírégetővel és krómmal kombinált Zöld tea zsírégető csomag zöld tea kapszula hatóanyag-tartalma, tisztasága és minősége kiemelkedően magas: 98% polifenol (antioxidáns hatás) és 200 mg EGCg 1 kapszulában!





Gyömbér

Egyetlen gyógynövény mérgek és pluszkilók ellen
Így használd a gyömbért!




A gyömbértea és -tinktúra is előremozdítja a diétádat.

A népi gyógyászat már ősidők óta használja a gyömbért - latinul Zingiber officinale -, elsősorban émelygés és megfázás ellen.
Ám a csípős fűszernövény zsírégető hatása sem elhanyagolható.



A gyömbért elsősorban Indiában és Kínában termesztik, a meleg éghajlatot kedvelő növény a kurkumával és a majoránnával áll szoros rokonságban.

Gyömbér a mérgek és a plusz kilók ellen


A növény gyöktörzse illóolajat, csípős anyagokat - shogaolt és gingerolt - tartalmaz. Anyagai serkentik a nyálelválasztást, de a gyomor-, illetve epeváladék kiválasztását is. Gyulladást csillapítanak, segítenek a méregtelenítésben, valamint elősegítik a bélműködést.

A gyömbér csípős vegyületei serkentik a gyomornyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, miközben fokozzák a bélműködést. Ezáltal támogatják szervezet salaktalanítását és a felesleges kilók leolvadását.

Így használd a gyömbért!

Bár ma már kapszula formájában is kapható a gyömbér, válaszd inkább a természetes megoldást. A csípős fűszernövény szinte minden zöldségesnél megvásárolható, és számtalan formában beiktathatod az étrendedbe.

Zsírégető gyömbértea

Egy teáskanálnyi finomra reszelt gyömbérgyökeret forrázz le egy csésze vízzel. Hagyd állni öt-tíz percig, majd szűrd át. Érdemes étkezés előtt - ízesítés nélkül - fogyasztanod a teát, így jobban segíti zsírégetést.

Gyömbértinktúra

Kipróbálhatod a csípős növényt tinktúra formájában is. Egy pohár langyos vízben oldj fel 1:5 arányban gyömbértinktúrát. Szintén étkezés előtt kell fogyasztanod!








FOGYÁS - MÉREGTELENÍTÉS

Már sok "csoda" módszerről hallottunk! :-D



Itt egy újabb! :-D




Próbáljuk meg! :-D


Ártani nem árt, ha pedig használ is, akkor jó! :-D



Karcsúsító hatásának titka, hogy minden összetevő külön-külön is elősegíti a zsírbontást és a méregtelenítést, együtt pedig fokozzák egymás hatását.

A gyömbér jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre, az uborka remek vízhajtó, a citrom elősegíti a méregtelenítést, a menta pedig amellett, hogy serkenti az anyagcserét, és jó hatással van az epére, még az éhségérzetet is csökkenti.

Így készítsd el otthon!

Ha szeretnéd kipróbálni a méregtelenítő, zsírégető csodamódszert, a legegyszerűbb, ha saját magad készíted el a fogyókúrás vizet.

Egy kancsóba tölts két liter vizet, majd apríts bele egy körülbelül három centiméteres, friss, megpucolt gyömbérdarabot. Vágj leheletvékony szeletekre egy közepes méretű kígyóuborkát, és szeletelj fel vékonyan egy alaposan megmosott citromot is.

Add az egészet a vízhez, 12 darab friss mentalevéllel együtt, óvatosan keverd meg, majd tedd a kancsót a hűtőbe egy éjszakára, hogy a hatóanyagok kioldódjanak, és az aromák összeérjenek. Másnap reggel kezdheted is a méregtelenítő kúrát"



(forrás: Femina)








Lenmag

Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így jótékony kiegészítője a fogyókúrának.




Serkenti az emésztést!

Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa.

Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen.








Zsírégető megoldások! :-) 


Bizony, kevesen gondolnák, hogy mindennapi fűszereink között megtalálhatjuk a leghatékonyabb és legolcsóbb zsírégető megoldásokat is akár.

Fokhagyma

Itt van például a nap, mint nap használt fokhagyma, ami közismerten serkenti az emésztést, és a bélrendszer vírusos fertőzéseivel is leszámol. Fűszerként is nagyon népszerű, de érdemes cseppek formájában is fogyasztani, mivel kitűnő zsírégető.

Rozmaring

A levesekhez és húsokhoz szívesen alkalmazott rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, és ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét is. Kiváló ízesítője a vörös- és a vadhúsoknak, de a bárány vagy a lazac is jobbá tehető ezzel a finom fűszerrel.

Chili

A hölgyek közül kevesen bírják ereje miatt, de lehet, hogy megváltozik a véleményük, ha megtudják, hogy a chili nem csak tüzes, de szuperhatásos zsírégető is. Csípős ízét a benne található kapszaicin nevű anyagnak köszönheti. Étcsokoládéval fogyasztva meglehetősen pikáns ízélményben lehet részed, bár a csokit mellőzd, ha valóban fogyni szeretnél!

Sáfrány

A világ legdrágább fűszereként ismert sáfrány nem minden konyhában van jelen, ami az ára miatt nem is csoda. Ugyanakkor szerencsére ebből a markáns fűszerből kevés is elegendő, ahhoz, hogy kifejtse intenzív ízét és jótékony hatásait. Fokozhatod vele a sajtok, főzelékek, levesek, sütemények ízét, ráadásul a bort is még tüzesebbé teheted, ha egy kis sáfránnyal megfűszerezed. Nem csak az emésztést gyorsítja, de a gyomrot is erősíti ez a különleges fűszernövény.

Ánizs

Az ánizs különleges, olykor émelyítő íze miatt nem sokak kedvence, holott több fronton is jótékony hatású. Csökkenti a bélbántalmakat, megszünteti a puffadást és serkenti az emésztést. Kitűnő párosítás répához, céklához, tökhöz, káposztához, de a vadételeket, mártásokat és édességeket is ízletesebbé varázsolhatod vele.

Gyömbér

A gyömbér igazi gyors segély a gyomornak, hiszen megkönnyíti annak munkáját, azáltal, hogy felgyorsítja és élénkíti az emésztést. Fehér húsokkal igazán izgalmas párosítás, de az édességről sem kell lemondanod, ha gyömbérrel fűszerezett almát és ananászt fogyasztasz.

Fahéj

Süteményeink kedvelt fűszere szintén több fronton segíti a szervezetünket. Nem csak a zsírbontást segíti elő, de gyorsítja az anyagcserét és fertőtleníti az emésztőszerveket. Levesek, turmixok, gyümölcsök klasszikus fűszere, de a rizs és a szárnyas hús is pikánssá tehető vele.


Forrás: Femina.hu







Tisztítsd ki a bélrendszeredet és közben fogyhatsz is!

Hozzávalók:

1 evőkanál méz
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál lenmag
1 alma
1 csésze víz





Elkészítése:

Pucold meg az almát, majd vágd nagyon apró darabokra.
A magokat ne tedd bele.
Tedd az almát, vizet, majd a mézet a turmixgépbe, és jól keverd össze, amíg homogén krémet nem kapsz belőle.
Tedd bele a chia magot és a lenmagot, néhány percig turmixold tovább.
Előnyök, amikre számíthatsz, ha ezt az italt naponta fogyasztod éhgyomorra

Közben kerüld az édes, cukorban gazdag és feldolgozott szénhidráttartalmú ételeket, amíg ezt kúraszerűen fogyasztod 20 napon át.

Ez az ital nemcsak kitisztítja a beleket, de a belek falát védve megszünteti a gyulladásokat is.

Ha be tudod tartani a kiegyensúlyozott étkezést, tehát koplalás nélkül kerülöd a túlzott szénhidrátfogyasztást, szépen fogyhatsz az ital segítségével.







A CITROM

A citrom segíti a szervezet méregtelenítését!




Leírás:

- A CITROM:









Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html



Szeretettel,
Gábor Kati



web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: