2016. március 4., péntek

A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben


A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben




Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, de ne feledkezzenek meg ezek alapos megöntözéséről sem, mert folyamatos és bőséges vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

Sok munkát követelnek ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfák. 
Ezek törzsét és vastagabb ágait a kertészek a téli, kellemesebb időjárású napokon szokták megtisztogatni a felváló kéregpikkelyektől, amelyek alatt a kártevők tojásainak és a gombás betegségek spóráinak a tömege telel át. 

Most a koronaritkítás ideje következett el, amikor a sűrűn álló, az egymást keresztező és egymással rivalizáló ágrészeket és vesszőket kell tőből kimetszeni. 
Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak létre. 
Aki a metszést szeretné elsajátítani, A metszés gyümölcsei című DVD-tanfolyamon néhány óra alatt megteheti.

Elkerülhetetlen márciusi munka a kert minden lombhullató növényének, sőt minden, fából készült tárgyának (kerítés, kapu, oszlopok stb.) lemosó permetezése. 




Erre a célra igen alkalmas a kereskedelemben beszerezhető, kénnel vegyes bordói lé, amelyet 1%-os töménységben kell a növényekre permetezni. 

Ez a szer teljesen környezetbarát, emberre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen, de valamennyi gombás megbetegedést megelőzi.

Az első szabadföldi zöldségek vetése

Március második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék (zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák) magját és ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is.





Ekkor van az évelő virágok ültetésének és a tearózsa bokrok metszésének az optimális ideje is. Kedvező idő esetén már a szabadba lehet vinni a fagymentes helyen teleltetett növényeket, pl. a leandereket, a babér-vés pálmafákat.

És márciusban már lehet szedni a rebarbara vastag, húsos levélnyeleit, amelyből kiváló kompót, torta és leves készíthető. Az ősszel lekaszált fűvel, szalmával, vagy tőzeggel letakart mángold tövek friss levelei ilyenkor már szedhető főzelék-alapanyagok.

Áprilisi palántázás

Áprilisban se csökken a feladatok száma. 
A hónap első felében meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék (fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok (árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofólia, közönséges újságpapír-, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat.





A virágzó gyümölcsfáknak örüljenek, de ne permetezzék meg azokat, mert a virágokat megtermékenyítő méheket ezzel elpusztítanák!

Itt az ideje ilyenkor az ablak-és erkélyládák betelepítésének is; ültessenek ezekbe fiatal, vagy átteleltetett muskátlitöveket. 





Az ablakládákat változatosabbá lehet tenni az új, különböző színű és a csüngő fajok alkalmazásával. 

Újkeletű, de nagyon hasznos módszer a muskátli tövek közé egy-egy metélő petrezselyem, metélő hagyma, vagy bazsalikom, majoranna, borsikafű palánta beültetése is.

Ha már nem várható fagy...

A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon és a hónap végén a paprika paláinak kiültetésére. 

Talajmenti fagy esetén ezeket az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól, de megmentve korai terméssel hálálják meg a róluk történt gondoskodást.

Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb, szívó kártevők ellen hatásos, de feltétlenül környezetbarát vegyszer kipermetezésével kell védekezni.

És áprilisban már a család asztalára kerül a saját termelésű, friss zöldhagyma, a hónaposretek és a fejessaláta, amelyekre joggal lehet büszke Apa, Anya és a gyermekek is, akik részt vettek ezeknek a megtermelésében!



(Bálint gazda)








Gyümölcsfák télvégi lemosó permetezése


  

Csemetékhez elég egy kis kézi permetező is.

Meggyőződésem, hogy vegyszermentesen is lehet hatékonyan kertészkedni, és a házikertekben, ahol nem eladásra, hanem saját felhasználásra termelünk, sokkal többet ártunk a vegyszerekkel, mint amennyi hasznunk származik alkalmazásukból.

S bár ezzel ellentmondásosan hangzik,
a gyümölcsfák megfelelő metszése és rendbetartása után a legfontosabb ápolási munkának a télvégi lemosó permetezést tartom. 

Ha ezt a lépést megfelelően és jól időzítve hajtjuk végre, akkor olyan védelmet biztosítunk a fa számára, ami szükségtelenné teszi a későbbi vegyszerezéseket.

Ugyanakkor, a lemosó permetezés során használt anyagok nagy része sokkal „szelídebb” vegyszer, mint azok, amiket a későbbiekben kellene használnunk, sőt, bió kertészeti módszernek is tartják a tisztán kertészeti olajjal vagy bordói lével való permetezést.

Ennek az ideje akkor van, amikor 
a nappali hőmérséklet már a fagypont fölé emelkedik.

Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, tehát fokozódik az érzékenységük a növényvédő szerekkel szemben.

A megvédendő növényekben is megindul a nedvkeringés, tehát fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

Ha holnap végigsétálnak a kertjükön, akkor tapasztalhatják a lassan, de biztosan közelgő kikelet jeleit: a kinyílt fűz és mogyoróbarkákat, a rügyező rózsabokrokat, a tulipánok földből kimagasló hajtásait, az orgonabokrok duzzadó rügyeit.

Nem szabad tehát késlekedni a lemosó permetezéssel 
annál kevésbé, mert a most alkalmazható szerek később már perzseléseket okozhatnak a fakadó rügyekben.

Természetesen, mivel ez a permetezés még a fa passzív időszaka alatt történik, így gyakorlatilag a felhasznált anyagok nem is kerülnek bele a későbbiekben szüretelt gyümölcsbe vagy a komposzthoz használt levelekbe, gallyakba.

A télvégi lemosó permetezés lényege az, hogy elpusztítsa a gombás betegségek spóráit, és a különböző kártevők lárváit vagy más áttelelő formáit.

Mivel ezek a kéreg repedéseiben és a rügyek környékén vannak megtapadva, ezért sokkal hatékonyabb lesz a lemosás, ha előzőleg a fa meg volt metszve, és a kéregről drótkefével vagy valamilyen kaparó szerszámmal letakarítottuk az ott megtapadt zuzmót, mohát, vagy elhalt részeket.

A permetezést a metszés után egészen a rügyfakadásig végezhetjük, de a legjobb akkor elvégezni, amikor a rügyek külső pikkelyei meglazulnak, de a rügy még nincs megnyílva.

Ilyenkor a vegyszer eléri a pikkelyek között védelmet kereső kártevőket, de még nem árt a rügynek sem.

Amint a rügy megpattan, a kártevők máris elkezdenek élősködni a növényen.

A permetezés legyen alapos, mint a neve is mutatja, lemosó, áztassuk meg alaposan a gyümölcsfát a használt szerben, 
hiszen az amúgy ártalmatlan kertészeti olaj úgy fejti ki hatását, hogy egy vékony, de egységes bevonatot képez a fa kérgén és az ott lapuló kártevőkön, így elzárja őket a levegőtől és megfulladnak.

Ez egy hatékony módszer arra, hogy a korai levéltetű inváziótól megvédjük a fát.

Ha előző évben gombás megbetegedések, monília volt a gyümölcsfákon, akkor 4 százalékos rézszulfát oldatot vagy bordói levet használjunk, ha lisztharmat támadta a fát, akkor ez ellen kéntartalmú szerrel védekezhetünk.

Vigyázzunk azonban arra, hogy ezek a szerek ilyen erős koncentrációban csak a rügyek kipattanása előtt használhatóak, később már károkat okoznak a zsenge levelekben.

Ha mind az olajas, mind a gombaölő-szeres lemosást el szeretnénk végezni, akkor kezdjük a gombaölő szerrel, majd 10-14 nap múlva ismételjük meg kertészeti olajjal.

Egyszeri lemosáshoz beszerezhetőek különböző kereskedelmi névvel ellátott kombinált (rovar és gombaölő) vegyszerek, viszont ezek nem garantáltan környezetkímélők és drágábbak is.

Bármilyen lemosó vegyszert is használnánk, válaszunk egy szélmentes, lehetőleg borús, enyhe időjárású napot és mindenképpen tartsuk be a csomagoláson található előírásokat, az ajánlottnál töményebb vegyszer nem hatékonyabb, de veszélyesebb a buzgó kertész egészségére nézve.

Befejezésül azt mondhatom, hogy aki ezt a permetezést idejében és gondosan elvégzi, annak a tavasz és a nyár folyamán sokkal kevesebb gondja lesz a kertjével, mint aki ezt a lehetőséget elmulasztja.

Örömteli kertészkedést!

(Forrás: kertészkedés Székelyföldön)








Fekete Margit szódabikarbónás permetlé receptje


2 literes permetezőm van, megtöltöm esővízzel és gondolomra teszek bele egyenesen a kilós zacskóból, ez a mércém Katika, már egyszer lepermeteztem a fáim és a rózsákat, leandereket is ...végig a kertemet...még tetű sincs tőle sehol..( mondjuk egy jó evőkanálnyit tegyél) nem árt semminek ..ekkora permetezőm van mint a fotón..







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:







- A SZIKOMORFA - Fügefa:


- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:



- Ilus néni receptes füzete I.:

- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html

- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:





Szeretettel,

Gábor Kati

web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu

blog oldalam: