2014. április 1., kedd

FOKHAGYMA - MÉZ - ALMAECET - RECEPTEKKEL



A FOKHAGYMA 


FOKHAGYMA TERMESZTÉSE KISKERTBEN


Kedvencem a fokhagyma!






A fokhagyma az emberiség egyik legrégebben termesztett kultúrnövénye, amelynek a hosszúkás tojásdad gerezdjeit fogyasztjuk, amik nem mások, mint sarjhagymák. 
A fokhagyma táplálkozási jelentőségét elsősorban fűszerező értéke adja Európában, de Keleten és Délen nyersen is gyakran fogyasztják.

Az utóbbi években egyre jobban fedezzük fel a fokhagyma gyógyító hatását is, hiszen talán az egyik legjobb baktériumölő, sőt emésztésjavító és értágító hatása is van, így mind a fogyókúra során, mint szív és érrendszeri betegségekben a segítségünkre lehet.

Magyarországon a fokhagyma a házi kertekben szinte mindenhol megterem, Makó, Kalocsa, Baja és a Duna-Tisza közén nagyüzemben is termesztik, külföldön híres a magyar fokhagyma.
  

A fokhagyma hőigénye:

A fokhagyma fejlődési szakaszaitól függően változik a hőigénye is, a tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, (őszi és tavaszi ültetés) majd a növekedéshez már magasabb hőmérsékletre van szüksége. 
Az éréshez, az utóérleléshez és a szárításhoz már 25 C fok körüli hőmérséklet szükséges, vagy az ennél melegebb csapadékmentes időszakra.


A fokhagyma öntözése:

A fokhagyma vízellátása közepes, de egyenletes vízellátást igényel. 
Bár gyakran mondják, hogy a fokhagyma, öntözés nélkül is képes megélni, ha bő és nagyméretű termést szeretnénk, öntözzük nyáron a növényt. 
A fokhagyma nem igényel túl sok öntözést, de időjárástól függően három-négy alkalommal érdemes azért locsolni, az utolsó öntözés a felszedés előtt 2-3 héttel történjen.






A fokhagyma ültetése:

Szerves trágyát csak ültetés előtt adjuk a talajhoz, mert ültetés után a trágyázás árthat a növények. 
A fokhagymát tavasszal és ősszel érdemes ültetni, az őszi ültetést október középig érdemes elvégezni, a tavaszi ültetést az időjárástól függően február végén, vagy március elején érdemes elvégezni.

A hagyma külső borítóleveleit távolítsuk el, majd közvetlenül az ültetés előtt bontsuk gerezdjeire a hagymát. 
Az ültetés mélysége nagyban függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de a leggyakoribb hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint a gerezd magassága. 
A sor és tőtávolság 25-30x8-10 cm.







Fontos ápolási munka lehet az ültetés előtti gyomirtás, és a növekedés során is rendszeresen gyomláljuk, ám vigyázat a fokhagyma sekélyen gyökeresedik, ezért a kapálás során könnyen kiszedhetjük a hagymákat is. 

A felszedést akkor kell megkezdeni, amikor a lombozat barnulni kezd, és legalább egyharmad része már elszáradt, majd a nyaki rész elvékonyodott.

Az őszi ültetésű növények felszedési ideje június, míg a tavaszi ültetésű növényeké június vége, július eleje. 

A szárastól kiszedett növényeket néhány napig szárítsuk a napon, majd távolítsuk el a földet róluk és csomókba kötve száraz helyen tároljuk.






Ne vásárolj többé fokhagymát, inkább neveljünk otthon!


Elképzelni sem tudnánk az életet fokhagyma nélkül! 
Annyira ízletes, hogy egy csomó étel semmit nem érne, ha nem tennénk bele fokhagymát. 

Karakteres ízén túl azonban, a fokhagymát azért is szeretjük, mert nagyon egészséges.

A boltban kapható óriás kínai fokhagymák hatóanyagtartalma azonban már egyre inkább megkérdőjelezhető. 

Jobb ha mellőzzük ezeket a tökéletesre kifejlesztett példányokat, keresünk egy őstermelőt, beszerzünk tőle egy pár fej biofokhagymát, és elültetjük otthon.




Mit kell tenni?

- szedjük gerezdjeire a fokhagymát
- majd lefele a bajuszával, gerezdenként tegyük pár centi mélyre egy tálcára elterített laza szerkezetű földrétegbe
- amíg kicsírázik biztosítsunk számára egy kicsit több vizet, vagyis a talaj legyen rendszeresen nedves
- csírázás után már nem túl vízigényes
- fogyaszthatjuk külön a zöldjét is, de ha türelmesen várunk, akkor pár hét alatt már látni fogjuk, hogyan fejlődnek az új fokhagymafejek
- miután a zöld levelek lesárgultak, szedhetjük is ki a földből az egészséges fejeket
- egy-két cserépben, vagy egy tálcán könnyen meg tudjuk termelni egy család télire szükséges fokhagyma mennyiségét

A fokhagymának nagyon magas a B- és C-vitamin tartalma, erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, és erősíti az immunrendszert is.

Fogyasszunk belőle minél többet, lehetőleg nyersen!



Forrás: twice







FOKHAGYMA PUCOLÁSA KÖNNYEDÉN 


Nekem sem a kedvencem a fokhagyma pucolgatása  :-)

Itt van egy egyszerűbb módszer!





video:








ÉRSZŰKÜLETRE!



FOKHAGYMA - CITROM






CITROMOS FOKHAGYMAITAL


A természetes értisztítás az egyetlen megoldás!


Ha a szívkoszorú erek, az agyi erek beszűkültek vagy egyéb helyeken meszesedés van, igyunk egy kupicányit az alábbi receptből!

Hozzávalók:

30 gerezd nagyobb méretű vegyszer nélküli fokhagyma, 5 db egész citrom.

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, aprítjuk. A citromot alapos mosás után héjával együtt apróra vágjuk, majd mixerben összedaráljuk a fokhagymával. 
1. liter vizet felforralunk, majd a mixerben lévő összedarált masszához öntjük és összekeverjük. 
Szitán átszűrjük – fémmel ne érintkezzen – lecsöpögtethetjük. 
Üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk. 
A napi egy kupica „likőr” főétkezés előtt vagy után fogyasztható.
Már 3 heti alkalmazása után érezhető az egész test regenerálódása.

A meszesedés és ennek mellékhatásai csökkennek, és akár el is múlnak. 
Egy 3 hetes kúra után tartsunk 8 napi szünetet. 

Ha elfogyott, ezt ismételd meg még egyszer.

Majd menj el kontrollra és az orvos fogja mondani, hogy nincs szükség a műtéti beavatkozásra.

Minden évben 1 alkalom elég lesz, hogy a lerakodások lebontásra kerüljenek az enzimek által.
Ezután általános eredmény áll be, és védettséget ad a meszesedés ellen 1 évre. 

Utána ismételhető.

A citrom segítségével a foghagyma kellemetlen szagát nem fogjuk érezni.



(Forrás: Mindenegyben Blog)






- A gyümölcsfák tövébe ültessünk fokhagymát, metélőhagymát, bazsalikomot!











Szemölcsre


Ha egy darab fokhagymát teszel sebtapasszal a bőrre, vagy pontosabban, a HPV vírus által okozott szemölcsre, akkor eltünteti azt.





Minden nap cserélni kell a tapaszt két héten keresztül, hogy a legoptimálisabb hatást elérd a fokhagymával történő kezelésben...


(Forrás: segíthetek blog)






Szabó György bükkszentkereszti füvesember tanácsai

agyi vérellátás javítására:





Félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl.almaecettel leöntjük.
Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.






Hatásos immunerősítő szer, gyógyító növényeinkből




Hozzávalók:

fokhagyma/ 1 rész
vöröshagyma/ 1 rész
reszelt torma/ 1 rész
gyömbér/ 1 rész
csípős paprika/ 1-2 db
almaecet
méz

Elkészítés:

lereszeljük
felkockázzuk
összekeverjük
üvegbe tesszük
paprikát egészben belehelyezzük
mézet, almaecetet ráöntjük
lezárjuk az üveget

Naponta fogyasztjuk, 1-2 kiskanállal!






A magyar népi gyógyászatban


A fokhagyma igazi csodaszer volt, annyi minden bajra használták. 
Árpa ellen a szemre kenték, fülfájásra a fülbe dugták, torokfájásra teáját itták s kifőtt szárát a nyak köré tekerték.











A fokhagyma



Hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppet. 
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. 
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot és enyhíti a torokfájást is. 
Ezt a hatását a benne levő kénnek köszönheti, ami a jellegzetes ízét és szagát is adja. Antibiotikum helyett fogyasszunk mézes fokhagymát. 2 gerezd fokhagymát nyomjunk szét fokhagymanyomón, majd keverjük össze 1 teáskanál mézzel. 
Naponta 4-5 alkalommal ismételjük meg, mert ez a természetes antibiotikum 2-3 nap alatt kitisztítja a kórokozókat a szervezetünkből. 
Aki nem kedveli a fokhagyma ízét, az süsse meg a megtisztított gerezdeket kevés olívaolajjal, alufóliában, majd passzírozza szét és kenyérre kenve fogyassza.




FOKHAGYMA TINKTÚRA 

Fokhagyma eszencia kúra - Dr Domján László

dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat
tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek,
hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg
elvérzik. István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció
talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa
ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint
azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez
egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és
számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés
okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
Domján László

Adagolása: 


mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp - 2 csepp - 3 csepp
2. nap 4 csepp - 5 csepp - 6 csepp
3. nap: 7 csepp - 8 csepp - 9 csepp
4. nap: 10 csepp - 11 csepp - 12 csepp
5. nap: 13 csepp - 14 csepp - 15 csepp
6. nap: 15 csepp - 14 csepp - 13 csepp
7. nap: 12 csepp - 11 csepp - 10 csepp
8. nap: 9 csepp - 8 csepp - 7 csepp
9. nap: 6 csepp - 5 csepp - 4 csepp
10. nap: 3 csepp - 2 csepp - 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá,
javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről
van szó.
33 dkg megtisztított
fokhagymát
fokhagymaprésben
szétnyomunk, majd
10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban
kapható alkoholban, lezárt
üvegben. Közben naponta
egyszer fellötyköljük, hogy
a fokhagyma
hatóanyagainak
kioldódását ezzel is
serkentsük. Ezt követően
a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény,
ragacsos
fokhagymakivonat.

Gyógyulást kívánok mindenkinek!

Méz, almaecet, fokhagyma a tökéletes gyógyszer




Egy egyszerű módszer, hogyan lehet megszelídíteni a fokhagymát, és csemegévé változtatni.

Nyugodt szívvel állíthatom, a világ két legegészségesebb élelmiszere a méz és a fokhagyma. Az utóbbival sokaknak problémája van: túl erős az íze, túl erős a szaga, csíp. Hát igen, ezért hagyma. De egy egyszerű trükkel el lehet tüntetni a kellemetlen mellékhatásokat, és szinte csemegévé lehet változtatni a faramuci növényt.
A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű.
Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe a mézbe, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.


Hogy mi fog történni? 

Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fok-hagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.

Miért is jó ez? 

A méz és a fokhagyma előnyös tulajdonságairól oldalakat lehet írni. Erről a készítményről is elmondható mindez. Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.

Javasolt felhasználási mód? 

Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat,gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet. De magában is megállja a helyét. A variációk száma végtelen

*     *     *
Köhögésre nagyszerűen bevált úgy a gyereknél, mint nálunk felnőtteknél a fokhagymalé.
Ez úgy készül, hogy 2 gerezd fokhagymát apróra összevagdalunk, elkeverjük 3 evőkanál mézzel vagy gyümölcscukorral, és felöntjük 1/8 liter vízzel. Felforraljuk, és kb. 10 percig főzzük. Utána letakarva néhány órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ugyanez elkészíthető vöröshagymával is, a hatás gyors és tartós. A szirupból naponta egy-két teáskanállal adjunk a gyereknek.
Aki nem bírja a fokhagyma ízét, az megpróbálkozhat a mézes retekkel is. Ehhez egy retket megreszelünk, levével együtt csészébe tesszük, és elkeverjük 3-4 evőkanál mézzel. Letakarva néhány órán át ezt is pihentetni kell, majd vászonkendőn átnyomkodjuk a levet. Naponta ebből is 1-2 teáskanállal ajánlott adni a gyerkőcnek.
Köhögéses időszakban rendszeresen inni a kakukkfűteát, ami szintén nagyon jó köhögéscsillapító.


*     *     *
Mézes almaecetes fokhagyma




Nagy mennyiségű fokhagyma kerül kiáztatásra jó minőségű akácmézben és almaecetben
A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását a méz és az almaecet tovább fokozza. Meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas. Almaecet nélkül (a fokhagymásméz) húsok pácolásához is nagyszerűen felhasználható de pirítós kenyérre kenve is fenséges! 

Egyszerű napi energiaital elkészítése:

Pucolj meg két (termetes) gerezd fokhagymát, reszeld le, vagy préseld össze, keverj hozzá két teáskanál (jó minőségű) almaecetet. Kevergesd, préselgesd néhány percig, és tegyél hozzá két teáskanál mézet. Ezt is jól keverd el, és öntsd fel két-három dl buborékmentes ásványvízzel. Az így készített (zavaros) italt óvatosan (!!) lassan kortyolgatva idd meg.
Egyhuzamra lehajtani TILOS!
Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. Fogyasztása éhgyomorra reggel a legjobb, felezve is hatásos (de nem helyettesíti a reggelit).

Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal (kíméletesebb változat) ezt elkerülheted:

Tedd a következőket turmixgépbe: 1 dl almaecet, 1 dl méz, 8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma (darabolva). Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. Öntsük a keveréket egy jól zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben öt napig.
Az elixír szokásos napi adagja: kettő-négy teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). 
A legjobb reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. 
A hatóerő természetesen függ az összetevők származási állapotától. Minél jobban bio annál több az erő.
Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. 
Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
Magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk.
Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes "antibiotikumként" használható, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.

A legendás fokhagymacsepp receptje

A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.

A fokhagymacsepp elkészítési módja:

Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
Vászonruhán keresztül szűrd át.
Két nap után a táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).


A részletek:

Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt fokhagyma kb. 4 dl 96 %-os alkohol. (A beszerzett fokhagyma állagától, nedvesség-tertalmától függően.)
A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk (foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, a szájára 2 réteg gézt rögzítünk befőttes gumival. Fél literes üvegbe (amiben az alkoholt vettük a gyógyszertárban) akkora tölcsért teszünk, ami nagyobb, mint a befőttesüveg szája. Az alkoholos üveget, a tölcsért és a fokhagymát tartalmazó befőttesüveget úgy rakjuk össze, hogy szilárdan álljanak (pl. a sarokban).
A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ - 2 óráig, hogy a lé mind kicsöpögjön.A nyert kivonat mennyisége: 400 - 450 ml. Azonnal fogyasztható. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

Adagolás:

Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni. Egy kardiológus főorvos szerint a tejet nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb ok miatt) kúrázók kefírben vagy joghurtban vegyék be.
Hogy ne használjunk fokhagymanyomót, azért jegyeztem meg, mert a kivonat gyakorlatilag kiszűrhetetlen lesz a zagyból, vagy csak igen kevés. És ekkor tényleg fel kell használni a szüredéket ételízesítéshez. A fenti recept szerint "kilúgozott" fokhagyma maradvány alkalmatlan ételízesítésre, mert minden íz- és hatóanyagot kiszedett belőle az alkohol.

Napok
Reggel
Délben
Este
1
1 csepp
2 csepp
csepp
2
4 csepp
5 csepp
csepp
3
7 csepp
8 csepp
csepp
4
10 csepp
11 csepp
12 csepp
5
13 csepp
14 csepp
15 csepp
6
15 csepp
14 csepp
13 csepp
7
12 csepp
11 csepp
10 csepp
8
9 csepp
8 csepp
csepp
9
6 csepp
5 csepp
csepp
10
3 csepp
2 csepp
csepp

Eredete

A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.

A tapasztalat

A tapasztalatok szerint számítani kell csekély illathatásra is. 
Érdemes tájékoztatni a környezetet a fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban) közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma "illatot" amit nedvesítőkendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. 
Mivel a méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékü levertség érzése is jelentkezik.
Attól nem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. 
A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.
Persze a fejedben a fokhagyma sem csinál rendet. 
Ugye tudod, hogy a gondolataid és az érzéseid alkotják, alakítják a sorsodat? Érezd jól magad a bőrödben, és naponta mond el az egészség imáját!

Az almaecet 




Az almaecet (lehetőleg bio) számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre tudományos megfigyelések. 

A lényeg azonban az, hogy étrendünkben megfelelő, természetes módon keveredjenek az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és más tápanyagok. 

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy almaecetben és a vele ízesített ételekben igazán optimális ez a keveredés. 

A méz és az almaecet ideális módon egészíti ki egymást. A méz elnyeli az ecet fanyar ízét, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag.
Az almaecet a testsúly szabályozására is kiválóan alkalmas, igaz hogy viszonylag lassan hoz eredményt túlsúly esetén, de az tartós marad ha a szabályokat betartjuk. 

Az almaecet hozzájárul a hatékony zsírégetési folyamatokhoz is.
Az almaecet gyorsítja az anyagcserét, így a fogyáson kívül javítja mind a fizikai (vérkeringés, végtagok vérellátottsága), mind a szellemi állapotot (koncentráció, szellemi vitalitás).

Serkenti az emésztést, és részt vesz a szervezet zsírbontó folyamataiban.


Baktériumölő hatása tisztítja a szervezetet, amitől egészségesebb lesz a bőrünk, hajunk.


Felélénkíti a sejtlégzést, és csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket.
Elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak.


Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy kimerültség, éppoly hatásos a méz is. 
Mi sem kézenfekvőbb, mint összekeverni a kettőt.
D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk mindennap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is (ecet+méz - keverés - hígítás). Dr. Jarvis „valóban teljes értékű tápanyagként" igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja olyan panaszokra, mint az álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti megbetegedések, homloküreg-gyulladás, szénanátha és izomgörcs.
Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. 
Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az ecetes vizet. 
kúraszerű alkalmazás pedig azt jelenti, hogy legalább hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az alapreceptben leírt italt.




Érdekes kérdés, hogy vajon az almaecet, melynek már a nevében is benne van, hogy ecet, vagyis csak savas lehet, valójában hogyan befolyásolja sav-bázis egyensúlyunkat, és milyen hatást vált ki az emésztést követően?
Az almaecet - ahogy a citrom is - savas kémhatású. 

Fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet, mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását. 
Fontos viszont, hogy az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen más összetevőkkel, s így megtartsa lúgosító hatását.
Nem kell sokat bíbelődni vele, és hamarosan talán nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. 
Sőt legjobb, ha életünk végégig megtartjuk ezt a jó szokásunkat. 

Az almaecet előállítása:

 Kémiailag az ecet esetsavból, aroma- és festékanyagokból álló vizes oldat, amely erjedési folyamat során természetes úton jön létre. 
Alapja az almamust, vagyis almalé, amelyben alkohol képződik.
Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, annál könnyebben képződik az esetsav. Legjobb, ha kisméretű jóízű almákat választunk. Ha csak hulladékból készül a must, gyengébb lesz a minősége. Hogyan válasszuk ki a jó almaecetet? Csak természetesen előállított, kissé zavaros almaecetet válasszunk. 
A tiszta ecet kevesebb értékes anyagot tartalmaz. 
Figyeljünk arra, hogy biotermesztésből származó almából készüljön, hogy minél kevesebb környezetszennyező anyagot tartalmazzon.
Mit tartalmaz? Káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, klórt, ként, rezet, vasat, szilíciumot, fluort. C-, E-, A-, B1-, B2-, B6-vitamint, béta-karotint, provitamint, P-vitamint. A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása javítja az emlékezőtehetséget, növeli az összpontosító képességet, az erőnlétet, a kondíciót és minden olyan funkciót, amely a jó vérkeringéstől függ. 
Almaecettel a csontritkulás ellen 
Az almaecet citromsavat tartalmaz, amely könnyen emészthetővé teszi az a kalciumot, és jelentősen javítja a felszívódását. 
A többi élelmiszerben jelen lévő kalcium felszívódását is növeli, ha almaecetet adunk hozzájuk.





Egy kevés almaecet egyébként a csontleves kalciumtartalmát is növeli.
Az ecet ugyanis kivonja a csontokból a kalciumot. 
Már fél liter csontleveshez adott két evőkanálnyi almaecet is jelentősen növeli a leves kalciumtartalmát, mégpedig ha két órán át főzzük.
 Ezután már nem oldódik ki több kalcium a levescsontokból. 
Az anyagcsere serkentése Hans Adolf Krebs, aki 1953-ban Nobel-díjat kapott a citrátciklus felfedezéséért, felismerte, hogy anyagcserénk esetsav nélkül nem működne. 
Szinte minden anyagcsere-folyamatban – mint pl. a táplálék átalakítása a szervezete által felhasználható anyagokká – ecetsav jön létre köztes termékként.
Az ecetsav közreműködése nélkül sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát életképtelenek volnánk. 
Szervezetünknek napi mindegy 100 gramm ecetsavra van szüksége az összes anyagcsere-folyamathoz. 

Az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket. 
Rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a táplálékkal felvett zsírsav felhasználását és szénhidrátokból való energia-kivonást.
Légzési panaszok: Aki légzési problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. 
Nagyon apró kortyokban igyuk vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson. 
A tapasztalatok szerint ez a módszer asztma esetén és segíthet, persze csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként. 
Felfúvódás Itt is segít az ital. 
Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a keveréket – tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt lenyeli.

A csodálatos méz





Minden élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az úgynevezett nyomelemekre és ásványi anyagokra. 
A mézben minden megvan, amire az embernek szüksége van. Közel 80 százalékban szőlő -és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szaharózt. 
Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. Energiatartalma kicsit alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal energiát jelent.
A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt), viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. 
Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (lukogének) formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.
Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték, tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz.





"Drága Fiam! Gratulálok az újdonsült Méhésznek az első mézéhez!"


A méz természetes gyógyszer

A méz és más méhészeti termékek egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. 
A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment-és hormonanyagokat is tartalmaz. 
Segítségükkel megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
 Kalória értéke rendkívül nagy. 
Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. 
A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. 
Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. 
Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. 
Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő baktériumölő hatása is. 
A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. 
A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. 
A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. 
A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. 
Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. 
Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. 
A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas.
Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni. 
De az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító hatással van a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is.
A méz ezen kívül nyugtató hatású szer, és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék. 
Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.

Íme, egy recept:

Két teáskanál almaecetben ízlés szerint 1-2 teáskanál mézet keverjünk el és adjunk hozzá egy pohár (2-3 dl) tiszta (tisztított vagy ásványvíz) vizet és lassan kortyolgassuk el. A keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. 
De lehet a további étkezésnél is fogyasztani egy-egy pohárral.
Víz helyett paradicsom, zöldség vagy alma-lébe is keverhetjük az almaecetet vagy bármilyen más hideg italba.
 Ez az ital pompás erősítőszer. 
Almaecetes vízzel lehet gargarizálni vagy inhalálni, masszírozni, hajat öblíteni.
Az almaecetes víz légzési problémákra is nagyon jó, kanalanként kortyolgassunk el egy pohárral belőle. Vagy egy gézdarabot mártsunk be almaecetbe és tekerjük a csuklónkon körbe.
Méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a reggeli almaecetes-mézes víz. 
Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek munkáját.
Ezen kívül felsorolok egy pár problémát, amire ez az italkeverék hasznos lehet:
Felfúvódás, hólyaggyengeség, magas vérzsírtartalom, megfázás, hőemelkedés, kimerültség, lábgomba, ízületi fájdalmak, megdagadt lábak, aranyér, torokgyulladás, bőrkiütés, rekedtség, szénanátha, köhögés, fejfájás, rovarcsípés, izomgörcs, fáradt szemek, vádli-borogatás, izomhúzódás, orrvérzés, fülfájás, idegrángás, fülzúgás, reumatikus panaszok, köszvény, csuklás, szédülés, gyomorégés, égési sebek, túlsúly, emésztési zavarok, szemölcsök, fogak, fogíny-betegségek esetén.

Készült a lenti források nyomán:

http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez
http://www.anyalettem.hu/gyogyfuvekbol-gyerekeknek--cikk
http://egeszsegsuli.ewk.hu/fokhagyma-csepp
http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez



(Forrás: Kertvarázs Magazin/Hobbikert)







Almaecet készítése házilag




Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva. 
Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. 
Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz. 
Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. 
Pár naponta át kell keverni. 
Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. 
Közben is teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez.
A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. 
A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. 
Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. 
Mi ugyanis egy almabort készítettünk. 
De mivel levegőt kap, megecetesedik. 
Így aztán következtethetünk, hogyha tudunk venni termelőtől igazi bort, és hagyjuk levegőzni, akkor borecetünk lesz.

Pár apróságot megtanultam, egy évnyi almaecet gyártás során. 
Ugyan a neten talált receptek hibátlan gyümölcsöt írnak, de aki már figyelte milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy a rothadás ott van. 
Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rohadt belsejű almába, akkor azt is. 
Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések.

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni.
 Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. 
Így kóstolgatni kell. 
Az elsőt kicsit gyenge korában szűrtem le, de ettől még jó hajat öblíteni, vízbe keverve meginni, mosógépbe.

Na szóval kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.

Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés.
 Egy-egy ecetágy évekig is használható.

Elvárások: ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz. 
Mert nem olyan. 
Hanem olyan, mint az megecetesedett, romlott bor. 
Az előnye, hogy bármilyen lédús és nagy cukortartalmú gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is. 
Majd nyáron, ha lesz többféle.

Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. 
Vászon, körbekötve, gumizva-tökéletes.

Indításképp lehet fűszereket tenni bele. 
Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. 

Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!


(Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/almaecet.html-0)







Csaknem 100 féle betegség kezelésére alkalmas a vörösborban áztatott fokhagyma.


Így készítsd el!

Az életkor előrehaladtával egyre inkább hajlamosak vagyunk a különböző betegségekre.
A kiegyensúlyozott élet, az egészséges táplálkozás, és a rendszeres mozgás segítségünkre lehet abban, hogy elkerüljük a betegségeket.
Az alábbiakban egy fokhagymás, vörösboros elixírt mutatunk be, mely segítségünkre lehet az immunrendszerünk megerősítésében.




bor-fokhagyma


A vörösboros, fokhagymás keverék segítségével elkerülhetjük a légzőszervek, szív- és érrendszer, máj, vese és a nyirokrendszer megbetegedéseit.

A fokhagymát már 5-6 ezer évvel ezelőtt is ismerték, és alkalmazták az egészség fenntartása érdekében.

Az egyiptomi piramisokon dolgozó munkások például rendszeresen fogyasztottak fokhagymát, hogy szinten tartsák immunrendszerüket, és jobb erőben legyenek. 

Kiváló fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, féreghajtó, de segítségével megelőzhető az influenza, antibakteriális és rákellenes tulajdonsággal is rendelkezik.

A vörösbor mérsékelt fogyasztása rezveratrol és flavonoid tartalma miatt kifejezetten ajánlott.

Amerikai kutatók szerint a rezveratrol hússzor nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a C-vitamin, és nagy hatóerővel száll szembe a káros szabadgyökökkel is.

Bizonyos kísérletek nyomán kimutatták, hogy a rezrevatrol a kezdeti stádiumban levő bőrdaganatot képes akár 96%-al is csökkenti.

A vörösboros, fokhagymás keverék tisztítja a vért, erősíti az immunrendszert, szabályozza a koleszterinszintet, eltávolítja a fölösleges sót a szervezetből, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, növeli az állóképességet, energiával tölti fel a szervezetet.

A legfontosabb tulajdonsága, hogy segítségünkre van a különböző rákos betegségek legyőzésében.

Hozzávaló: 

12 gerezd fokhagyma, ½ liter jó minőségű vörösbor.

Elkészítés:

Keressük az őstermelőknél kapható biofokhagymát.
Tisztítsuk meg a fokhagymát, és keverjük el egy üvegben a vörösborral.
Ha félbe vágjuk a gerezdeket, hatékonyabb, de sokkal erőteljesebb lesz az íze.

Mindenki maga döntse el, hogy egyben hagyja, vagy inkább felvágja a gerezdeket. Zárjuk le az üvegedényt, és két hétig érleljük naptól védett területen a keveréket.
Naponta 2-3 alkalommal kevergessük, majd szűrjük le, és a keletkezett levet töltsük egy jól záródó üvegbe.

Évente legalább két alkalommal ismételjük meg az egyhónapos kezelést.
Naponta 2-3 evőkanállal fogyasszunk el a keverékből.



(Forrás: twice)







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 



- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html


- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:




Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: