2013. július 24., szerda

Ezer Székely Leány NapjaEzer Székely Leány Napja – Ünnep
"Az "Ezer Székely Leány Napja" a Válasza a Magyar és a Székely Nőknek, a Trianoni diktátumra!

Az  „Ezer Székely Leány Napja” ünnepi találkozó üzenete az, hogy össze kell fogni!" - Gábor Kati
Ezer Székely Leány Napja – Rendezvény

Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első vasárnapján kerül sor Csíkszeredában.


Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére.


Az 1931-es első rendezvény... ...után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.

Az esemény seregszemlével kezdődik, 


Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget.


Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről...


 és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok.


A szentmisét követi a népviselet a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.

Az újjáélesztett hagyomány - 1990 után


A kommunista diktatúra éveiben betiltották a rendezvényt, amelyet már a rendszerváltás évében, 1990-ben újjáélesztettek.


A rendezvény és mozgalom újra a tradíció-ápolás szerepét és feladatkörét vállalta.


Ekkor a hagyomány szerint ugyancsak a Szociális Testvérek köszöntötték a Csíksomlyóra érkezőket, bár a szervezést már nem tudták vállalni.


A nevükben Walter Ilona e szavakkal köszöntötte a résztvevőket:

“Jöjjünk ide évről-évre az Ezer Székely Leány Napjára, közös szent-misén részt venni, magunkba fogadni az élő Istent, hogy belsőleg is megérlelődjünk a ránk bízandó életek befogadására és felnevelésére! 
Jöjjünk ide őseink lelkéből meggazdagodni, sajátos kincseinkből megajándékozni másokat és gyarapodni a többiekéből! 
Jöjjünk ide, hogy dalban, táncban, vidám játékban átéljük a közösség megtartó erejét! "


A rendezvény sajátossága, hogy minden évben más-más tájegység mutatja be táncait és hagyományait, majd a különböző néptánc csoportok szórakoztatják a nagyszámú nézőközönséget.


Fokozatosan bővült a résztvevők köre...


..., nem csak a szűkebb régióból, hanem egész Székelyföldről és Moldvából is érkeznek tánccsoportok és népdalénekesek, így az utóbbi években már külföldi résztvevőknek is tapsolhatott a közönség.

2000-ben a találkozó megszervezését az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vállalta.
Július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján...

Sarlós Boldogasszony - Kolozsvári - Donkó Rebeka képe


..., a csíksomlyói nyeregben Boros Károly plébános az alapítvány nevében köszöntötte az egybegyülteket a szentmise előtt. 
A szervezők ebben az évben hagyományápolást ösztönző, közönségcsalogató fogásnak szánták egy kis fajcsikó kisorsolását.


A szórakozást lovaglóverseny nyitotta meg, a Csíki-medence legjobb lovasainak részvételével, melynek győztese egy gyönyörű csikót vihetett haza.


Nagy sikere volt a lovasíjász-bemutatónak is.
Ezután kezdődött a néptánccsoportok bemutatkozása.


Az évről évre változatosabb, színesebb találkozó hagyományos eseményévé vált a lovasverseny, és a lovasíjász bemutatók.


A 2001-ben alakult csíksomlyói Székely Íjász Szövetség tagjai rendszeresen bemutatkoztak az Ezer Székely Leány Napján, elkápráztatva a közönséget az ősi magyar harcművészet felelevenítésével.


2003-tól 2007-ig az Ezer Székely Leány Napján rockoperák bemutatóira is sor került az ünnepség záró mozzanataként a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-Oltár színpadon, vagy a Csíki Játékszínben.

2004-ben a csíki és székelyföldi hagyományőrző csoportok mellett magyarországi és burgenlandi műkedvelő együttesek is felléptek a seregszemlén.

2006-ban a rendezvény hetvenötödik évfordulóján a szervező Ezer Székely Leány Napja Alapítvány nagyobb hangsúlyt fektetett a hagyományos programokra.


A hetvenötödik seregszemlén csíkszépvízi, csíkrákosi, gyimesi, csíksomlyói, baróti, csíkszentkirályi, székelykeresztúri, remetei, nyárádszeredai, csíkszeredai hagyományőrző tánccsoportokat, a Sapientia – EMTE tánccsoportját, illetve a hajdúszoboszlóiakat láthatta a közönség.


2008-ban -  Ezer Székely Leány Napja 

Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata vette át a szervezést, az előző évektől eltérően elmaradt a rendezvényt záró rockopera.
A szervezők arra törekedtek, hogy ez a nap kizárólag a népi értékeké legyen. Míg korábban inkább a színpadi fellépések álltak a figyelem középpontjában, ezúttal kevesebb együttes lépett fel, a kiemelkedő teljesítményű ifjúsági tánccsoportok mellett a néptánc ismert adatközlőit hívták meg.


A színpadi szereplések szüneteiben pedig közös táncházat is szerveztek.
A találkozó programjáért a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felelt.Ezer Székely Leány Napja – Rendezvény

A hagyománynak megfelelően, minden évben, július első szombatján szervezik meg Csíkszeredában, azaz Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt.

 
A szervezők: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, valamint társszervezők:  a Hargita és Kovászna Megye Önkormányzata.Ezer Székely Leány Napja 2013. július 6.
Program:
  
Az elmúlt évek forgatókönyvéhez hasonlóan, az idei ünnepség programja magában foglalja a települések képviseleteinek székely ruhába öltözött lovas és fogatos felvonulását...


 ...a városban, majd az ünnepi szentmisét és egész napos műsort a csíksomlyói Nyeregben, amelyet kézműves vásár és népi mesterségek bemutatója is színesít.

Az ünnepség idei házigazdája Csíkrákos község.


A 2013-as rendezvény programja még nincs véglegesítve.

Irányvonalként az alábbiakban látható a tavalyi találkozó időrendje:

8:30 – 9.00 -  Gyülekező a város bejáratainál (Szentlélek utca, Brassói út, Taploca utca)

9:00 -  Ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre


9:30 – 10.00 -  Közös tánc a Szabadság téren, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra


10:00 – 18.00 -  Kézműves kiállítás és vásár, mesterség-bemutató a csíksomlyói Nyeregben11:00 – Szentmise a Csíksomlyói Kegytemplomban, ezt követően ünnepélyes felvonulás a rendezvény helyszínére, a Nyeregbe

13:00 -  Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése – Hármashalom - oltár

13:30 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. Rész


15:00 – János vitéz – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása


16:00 -  Közös játék, tánc és táncház


16:30 -  A székely népviselet megörökítése: közös fotó készítése


17:00 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. Rész


17:30 – Népviseletmustra-kiértékelés és a legnépesebb település díjazása


18:00 -  Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. Rész


19:00 – TáncházLátogasson 2013. július 6. - án Csíksomlyóra, az Ezer Székely Leány Találkozó alkalmából, amely a környék kiemelkedő hagyományőrző programja!
Ezer Székely Leány Napja - Összefoglaló - 2013 SzékelyTv
Forrás:
Wikipédia


Továbbá:
-Szent Iván napjára népszokások, hagyományok: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szent-ivan-napjara-nepszokasok.html

- Pünkösdölés és más népszokások, hagyományok: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/punkosdoles-es-mas-nepszokasok.html


- Egy ősi kenyérünnepJúlius 15. Henrik napja: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/egy-osi-kenyerunnep-julius-15-henrik.html

- JÚLIUS 20. ILLÉS NAPJAIllés és Jakab Annát kergeti – “Illés szekere zörög”: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/julius-20-illes-napja.html

- Ezer Székely Leány Napja – Ünnep: 

Szeretettel,

Gábor Kati

blog oldalam: 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.