2013. szeptember 30., hétfő

Finomságok - Receptek/1.


Finomságok - Receptek/1.










- Gesztenyés-habos őzgerinc

- Meggyes-mákos torta

- Gyors vacsora

Fokhagymás-citromos-koktélparadicsomos spagetti friss bazsalikommal

- Házicsoki recept

- SAJTOS-SONKÁS-TEJFÖLÖS PAPUCS

- Sajtos csavart

- ÍME, A TÖKÉLETES FORRALT BOR RECEPT KARÁCSONYRA!

- Karácsonyra - Mézeskalács - szív 

- Zserbó

- Gumicukor házilag

- Narancsos gyömbéres pulykamell

- HAJDINALEVES

- Túrótorta recept mandulával

- Göngyölt csirkemell 
  
- Bailey's házilag recept

- Palacsinta torta pudinggal lekvárral és mogyorókrémmel

- Feketeretek - zeller saláta

- Vegyes zöldséges rakott karfiol 

- Csicsókás kenyér 

- Csokoládé torta

- Gyümölcssaláta, dióval, mézzel

- HAGYMALEVES CIPÓBAN

- Friss, illatos - foszlós kalács

- Snidlinges-sajtos-lecsós leveles csiga

- Töltött mángold levelek

- Joghurt torta

- Spárgából

- Görög rakott tészta

- Töltött - gazdag háromszögek

- ZÖLDFŰSZERES BURGONYAKRÉMLEVES

- Rakott bolognai tészta

- Kavart túrós 

- Töltött cukkini

- ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL

- Sült alma 

- Ajvár - Zakuszka









Gesztenyés-habos őzgerinc






Hozzávalók:

50 dkg gesztenyemassza
15 dkg vaj, vagy Rama
2 evőkanál rum
20 dkg porcukor

A krémhez:

10 dkg vaj, vagy Rama
10 dkg porcukor
2 dl tejszín

Elkészítés:

A gesztenyemasszát a porcukorral, vajjal és a rummal összegyúrjuk. 
Az őzgerincformát fóliával kibéleljük, és a gesztenyemasszát belenyomkodjuk. 
Egy keveset hagyjunk ki belőle, ez lesz majd a díszítés, illetve ezzel fedjük be a tetejét.

A közepébe kis vályút készítünk, és a krémet belesimítjuk. 
A meghagyott gesztenyemasszát a krémre simítjuk, hideg helyre tesszük.


Ha megdermedt, kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, tejszínhabbal díszítjük, majd felszeleteljük.








Meggyes-mákos torta


Egyszerű bögrés sütemény. 
A mák jó barátja a meggy, és én imádom így együtt mindkettőt.




Ez az a bizonyos mindent egybe sütemény. 
Szinte csak követni kell a hozzávalók sorrendjét, aztán megsütni, és jól megenni...
Tényleg ennyire egyszerű!

Meggyes-mákos torta

Hozzávalók:

33 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
15 dkg cukor
2 teáskanál vaníliáscukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
3 tojás
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl étolaj
5-8 dkg mák

a tetejére:

1 tasak piros tortazselépor
2 evőkanál cukor
6 evőkanál meggybefőtt leve, vagy ivólé
40 dkg meggy (fagyasztott, vagy befőtt)


Összekeverem a lisztet, a sütőport. 
Jöhet bele a cukor, a vaníliás cukor, a só, és a reszelt citromhéj. 
Majd jönnek a tojások, a az étolaj, a joghurt. 
Jól elkeverjük, és egy kivajazott, lisztezett formába öntjük. 
(Lehet simán tepsibe is, illetve muffinformába, vagy őzgerincbe!)

A piros tortazseléport a 2 evőkanál cukrot, és a gyümölcslét elkeverjük, majd jöhet hozzá a meggy. 
Ezt a tészta tetejére önjük, és egy villával, megpróbáljuk a tésztába keverni, hogy minél inkább takarja a meggyet a tészta, illetve a gyümölcslé minél inkább belekeveredjen a tésztába.

Előmelegített 180 fokos sütőben (gázsütő 4-es fokozat) kb 40-45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!!!)

Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.


  


Igyekezzünk minél jobban a belsejébe juttatni a tészta tetejére locsolt gyümölcsöt és gyümölcslét, mert a torta tetején maradva karammellizálódhat, és kénytelenek leszünk egyedül megenni az egészet, ha a többiek azt hiszik, hogy égett... 
Pedig, nem az. Csak a gyümölcslé karamellizálódott és a torta körvonalát végig megfestette.


(Forrás: Szépségtár)








Gyors vacsora

Fokhagymás-citromos-koktélparadicsomos spagetti friss bazsalikommal






A spagetti tésztát kifőzöd. 

A sós víz lassabban éri el a forráspontját, ezért ha tésztavizet forralsz, először az üres vizet forrald fel, utána tegyél bele sót (amikor már forr). 

Kókuszolajon tetszés szerinti összenyomott fokhagymát illatosra futtatsz, majd hozzácsavarod  fél bio citrom levét és lereszelt héját, koktélparadicsomot és rengeteg friss bazsalikomot.

Végül a kifőtt spagettit beleforgatod.

 Reszelt parmezánnal tálald! 

(Andió)







Házicsoki recept


Régóta próbálkozom  jó állagú, finom csoki készítésével, eddig sikertelenül. 
Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal szedegettük ki.
Most viszont sikerült egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az belejár.




1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá főztem 5 perc alatt. 
Beletettem
5 dkg kakaót és csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam. 
Ha szeretnénk ízesíteni, tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot. 
Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni, persze maradt benne néhány kis darab. 
Vajon az üzletiben hogy nincs egy bogocska sem?
Egy magasabb falu tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit. 
Este készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt. 
Láng fölé tartottam a kés élét amíg felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják fel:-)


(Forrás: sarokkonyha)






A házi csoki alapreceptje Kassai Csillától:


100 g kakaópor
100 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 teáskanál fahéjpor
2 csomag vaníliás cukor

A vajat megolvasztjuk gőz fölött egy edényben. 
Amikor feloldódott a vaj, belekeverjük a cukrot, majd levesszük a tűzről. 
Ezt követően belekeverjük a többi hozzávalót és ízesíthetjük mindenféle jóval! 
Mazsola, mogyoró, kókuszreszelék, stb 
Ha tejcsokit szeretnénk, akkor csak 3 dkg kakaóport és 7 dkg tejport keverjünk a masszába.

video: 


(Forrás: megaport.hu)






SAJTOS-SONKÁS-TEJFÖLÖS PAPUCS





Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
15 dkg zsír
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 ek cukor
1 ek só

Töltelék:

10 dkg sonka
1 pohár (kicsi)tejföl
10 dkg sajt
fél fej vöröshagyma


Elkészítés:

A tejben elkeverjük a cukrot, majd meglangyosítjuk.
A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt.
Csipet sót adunk hozzá, majd alaposan összegyúrjuk.
Duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóiból a sonkát, sajtot és a hagymát apróra összedaraboljuk, majd elkeverjük a tejföllel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha a tészta megkelt alaposan átdolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
Egyforma négyzeteket vágunk belőle, és mindegyik négyzetre teszünk a töltelékből.
Átlós sarkait egymásra helyezzük.
Az elkészült papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 15-20 perc alatt megsütjük.



(Forrás: olcsó receptek)





Sajtos csavart





Hozzávalók:

3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl (kb. 20 dkg) reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz

a nyújtáshoz: finomliszt

a lekenéshez: 1 tojás

1. A lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtő-szekrénybe tesszük, és legalább 1 órán át pihentetjük.

2. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságú, 40 centi hosszú téglalappá nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval – esetleg késsel – a tésztából hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 centis darabokra felvágunk.

3. Az így kapott kis lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig sütjük.

Jó tanács:
- Letakarva vagy jól záródó fémdobozban
1 hétig eláll
kb. 80 darab

Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés
Egy darab: 39 kcal • fehérje: 1,1 gramm • zsír: 2,9 gramm • szénhidrát: 2,0 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 6 milligramm



(Forrás: Boszikám jósdája)







ÍME, A TÖKÉLETES FORRALT BOR RECEPT KARÁCSONYRA!


A karácsonyi vásárok egyik jellegzetes itala a forralt bor, amely a karácsonyi vendégváráskor is jól esik az átfázott rokonoknak, barátoknak.




Számtalan recept található a forralt borra, sőt talán már van saját receptünk is, mégis érdemes néha valami újat kipróbálni.

Ez most egy almaborral készült recept szeretettel!
  

Hozzávalók 16 db, 150 ml.-es pohárhoz:

1,5 liter vörösbor

600 ml almabor

300 ml narancslé

1 narancs

5 evőkanál tiszta méz

2 evőkanál mazsola

2 db magnélküli mandarin

Szegfűszeg, szerecsendió

2 fahéjrúd egyben

4 evőkanál cukor





Elkészítés folyamata:

1 lépés:

Egy éles késsel, vagy zöldség hámozóval vágjunk egy hosszú csíkot a narancs héjából, majd tegyük a héjat, a mézet, és a mazsolát egy nagy lábosba, majd adjuk hozzá a mandarint, a szegfűszeget.

2. lépés:

Reszeljünk egy kevés szerecsendiót a cukorba, majd adjuk ezt is hozzá a lábos tartalmához, a fahéj rudakkal együtt.

Öntsük rá a vörösbort, majd kezdjük el szép lassan melegíteni, addig, amíg a cukor és a méz fel nem olvad.

3. lépés:

Amikor a cukor és a méz elolvadt, öntsük bele az almabort, a narancslevet, és melegítsük tovább, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni.

4. lépés:

Melegítsünk elő egy bólés tálat a vendégek érkezését követően, majd szedjük ki a fahéj rudat, és szűrjük le a forralt bort, majd öntsük bele a bólés tálba az italt.

Végül melegen tálaljuk az italokat a vendégeknek.






(Forrás: kertvarázsmagazin)






Karácsonyra

Mézeskalács - szív  

Ütőfa Erdélyből




Egy hónappal ezelőtt kezdtem hosszas levelezésbe Kövér György fafaragó mesterrel, mígnem egy hete ideért Erdélyből a mézeskelács-ütőfám.
Ma végre jutott rá idő, hogy kipróbáljam.
Izgultam, hogy is fog menni, kijön-e a tészta a formából, látszik-e a majd a minta.

A bácsi a lelkemre kötötte, hogy nem szabad térfogatnövelőt (sütőport vagy szódabikrarbónát) tenni a tésztába, én most mégis tettem egy icipicit.
Holnap sütök egy adagot nélküle is, mert valóban kicsit elmosódnak a minták.





Ezt a receptet készítettem:

75 gramm mézet, 60 gramm cukrot 2 evőkanál vízzel és 25 gramm margarinnal összeolvasztottam. 20 dkg búzaliszt és 10 dkg rozsliszt keverékéhez adtam 2 kávéskanál mézeskalács-fűszert, 1 tojást és egy csapott teáskanál sütőport, fél citrom reszelt héját és 10 csepp citromolajat.

Az ütőfából kiszedett szíveket tojással kentem meg, majd 150 fokos sütőben légkeverés mellett 15 percig sütöttem.



(Forrás: nézzbehozzám)






Zserbó




Hozzávalók

1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
10 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
késhegynyi szódabikarbóna
egy csipet só

a töltelékhez:

20-30 dkg darált dió
10 dkg nagy darabokra aprított dió
1 dl rum
15 dkg cukor
15-20 dkg sárgabarack lekvár

a mázhoz:

1 evőkanálnyi vaj (kb. 2 dkg)
10 dkg keserűcsoki
4 kanál cukrozatlan kakaópor
4-5 kanál cukor
víz


A töltelék hozzávalóit 

-a lekvár kivételével- egy edényben összekeverjük, vagy összemelegítjük.

Jöhet a tészta:

A tejhez adunk egy evőkanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk.
Dagasztótálba mérjük a lisztet, a cukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, a szódabikarbónát és a a csipet sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Összegyúrjuk, vagy a géppel összegyúratjuk.
A tésztát négy részre osztjuk. Lisztezett felületen egyenlő nagyságúra nyújtjuk, akkorára, amekkora tepsiben sütjük majd. (Ha a tészta ragad, két sütőpapír közé téve nyújtsuk ki!)

A tepsik kivajazzuk, belesimítjuk az egyik kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, majd a diós töltelék egyharmadát rásimítjuk.
Jöhet a következő tészta, rá lekvár és a töltelék egyharmada, majd a harmadik tészta, lekvár és a maradék töltelék, majd az utolsó tészta.

A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát néhány helyen egy hústűvel, vagy villával megszurkáljuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd a máz hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk, összemelegítjük, és a süteményre kenjük.

Szeletelhetjük így, ahogy a képen van, és rombusz alakúra is!



(forrás: Szépségtár)






Gumicukor házilag




Hozzávalók


a piros v. színes részhez:

•        2 dl eper- vagy málnalé stb. (szörp)
•        1 csomag piros tortazselépor

a fehér részhez:

•        1 tubus cukrozott sűrített tej, tejjel 4 dl-re kiegészítve
•        2 csomag színtelen tortazselépor
•        1 kávéskanál vaníliakivonat

A gyümölcslevet (szörpöt) 

a piros tortazseléporral a zacskón lévő előírás szerint elkészítjük.

Lapos, téglalap alakú tálcába vagy tálkába öntjük és hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon.

Ha megdermedt apró kockára vágjuk.

A fehér rész elkészítésénél:

 ugyanúgy járunk el, mint a piros esetében. 
Kicsit magasabb edénybe öntjük a tejes keveréket, beleszórjuk a piros zselékockákat, majd megvárjuk, amíg teljesen megszilárdul.




Tálcára borítjuk és tetszőleges alakúra daraboljuk, vagy kisebb méretű kiszúróval kiszaggatjuk.






(Forrás: szépségtár)







Narancsos gyömbéres pulykamell






Hozzávalók: 

50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.

A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben. 
Fogyasztás előtt a pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm. 
Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a fehér bundáját is leveszem. 
Gerezdekre, majd kis kockákra vágom.
  
A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat, a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót. 




A maradék liszttel simára keverem. 
Az átsült húst melegen tartom.
 A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres tejszínt és állandó keverés közben jól összeforralom. 
Ezután visszateszem a mártásba a húst és ismét felforralom. 
Szerecsendióval ízesített burgonyalángos a hozzáillő köret.





(forrás: kertvarázs)






HAJDINALEVES




Hozzávalók:

15 dkg vegyes zöldség (pl.:sárgarépa, zeller stb)
3 ek. hajdinadara
1 ek petrezselyem
1 ek lestyán
½ l zöldségalaplé
½ ek.olívaolaj

Pirítsuk meg a hajdinadarát egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül.
A vegyes zöldséget apróra vágjuk és pár percig olívaolajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a hajdinadarához és a zöldségalaplével felöntjük a hozzávalókat.
Forraljuk fel és ízesítsük a petrezselyemmel, lestyánnak és sóval.


A HAJDINÁBÓL KÉSZÜLT EGÉSZSÉGESEBB, HIDD EL!




Bár még itthon csak növekvőben van a hajdinát kedvelők tábora, Oroszországban például nemzeti eledelnek számít ez a kis apró magocska.
Tudj meg Te is többet róla.

A HAJDINÁRÓL NÉHÁNY SZÓ:

A hajdina rokonai a sóska és a rebarbara.
A keserűfűfélék családjába tartozik.
A 14. században került Európába, őshazájából Közép-Ázsiából.
A többi gabona félétől attól különbözik, hogy nagyon hamar beérik.
Németországban nagyobb érdeklődésnek örvendhetett mint a burgonya.
Főzéskor jelentős mértékben megduzzad ezért korábban a kelet-európai hadseregben népélelmezési cikknek számított.

A HAJDINA EGÉSZSÉGTANI JELENTŐSÉGE:

Ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot, nyomelemek közül rezet, kobaltot, vitaminok közül B-, E-vitamint és kovasavat tartalmaz.
A hajdina gyakorlatilag zsírszegénynek tekinthető és a bélműködés számára kedvező ballasztanyagot tartalmaz.
Azonban a fehérje tartalma alacsonyabb mint más kenyérgabonáé viszont többféle fehérje található benne amelyek létfontosságú aminosavakat tartalmaz.
Akik szellemi foglalkozást végeznek azoknak különösen ajánlott ugyan is idegerősítő és sok lecitint tartalmaz.
A szív működésének is kedvező hatású mert a hajdinában található zsírsavak 70%-a telítetlen és különösen szívbarát.


(forrás: diabetika.info)






Túrótorta recept mandulával




Hozzávalók 16 szelethez: 

25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg cukor, 5 tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.


A nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin a szóráshoz porcukor, folpack


Elkészítés: 


A sütőporral elkevert lisztet tálba szitáljuk. 
A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk 1 tojást, meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval. 
A szélére rámorzsolunk 12 dkg vajat vagy margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk. 
Sima tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.

A többi tojást 25 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, 10 dkg vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját, végül evőkanalanként a pudingport is. 

A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen. 

Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd a tortát előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 70 percig sütjük. 

A maradék vajat vagy margarint serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot.  

Állandó keverés mellett arany-barnára pirítjuk. 

A langyosra hűlt túrótortát a karamellizált mandulával és porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1,3/4 óra



(forrás: Kertvarázs)




Göngyölt csirkemell 






Hozzávalók:

- 2 szelet csirkemellfilé
- 4 dkg feta sajt
- egy csésze barna rizs
- spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, só, bors ízlés szerint
- olívaolaj

Hogyan készítsd el!

A csirkemelleket klopfoljuk ki vékonyra, majd terítsük ki és osszuk el rajta a feta sajtot, borsozzuk és tegyünk rá a bazsalikomból és a spenótból is. 

Göngyöljük fel majd csomagoljuk be olívaolajjak vékonyan megkent alufóliába. 

Tekerjük fel szorosan és mindkét végét zárjuk le a fóliának. 

Egy forró serpenyőbe tegyük bele a csomagokat és néhány perc alatt, folyamatos forgatás mellett süssük meg. 

A barna rizst főzzük ki. 

Amikor a hús elkészült tegyünk a még forró serpenyőbe 1 teáskanálnyi olajat és dobjuk rá a maradék spenótot és reszelt fokhagymát, forgassuk össze, majd keverjük hozzá az elkészült barna rizshez.



(forrás: fogyókúrablog)







Bailey's házilag recept




hozzávalók / 8 adag

2 tojássárgája
6 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl fekete kávé
3 ek capuccino por (ízesített is lehet, pl. mogyorós)
3 dl tejszín
2 dl vodka (vagy whiskey)

  
A fenti mennyiségből 7,5 dl lesz. 


elkészítés

A hozzávalók a fenti sorrendben következnek egymás után.
Mindegyik újabb hozzávalót robotgéppel  alaposan  keverjük hozzá a készülő likőrhöz.
Behűtés után akár azonnal is  fogyasztható, de hetekig eláll a hűtőszekrényben.
(Már ha  véletlenül maradna belőle, mert íze a megszólalásig hasonlít az eredetihez.)



(forrás: nosalty)






Palacsinta torta pudinggal lekvárral és mogyorókrémmel





Hozzávalók 10 főre

5 db   tojás
1 csomag      vaníliás cukor
2 ek   cukor
1 csipet       só
5 dl    tej
0.5 csomag  sütőpor
2 dl    rétesliszt
3 dl    finomliszt
2 dl    ásványvíz


Elkészítési idő: 60 perc

Az 5 db tojást, a vaníliás cukrot, a 2 ek. cukrot és a sót keverő habverővel habosra keverjük.

Ezután hozzáadunk 2 dl tejet és 2 dl réteslisztet, a sütőporral elkeverve.
Ezt csomómentesre elkeverjük, ezután hozzáadjuk a 3 dl lisztet, 2 dl ásványvizet és 2 dl tejet, majd kevergetés közben, 1 dl ásványvizet és 1 dl tejet.

Kisütjük a palacsintákat.

A palacsinta rétegeit felváltva töltjük mogyorókrémmel, pudinggal és lekvárral


(forrás: főzni jó)




Feketeretek - zeller saláta




Hozzávalók:

1 kis zellergumó
2 szép nagy feketeretek
2 fej lilahagyma

Az öntethez:

1,5 dl házi majonéz
2 dl tejföl
1 csokor friss petrezselyemzöld felaprítva
1/2 citrom leve
só, bors
esetleg egy kis barna cukor vagy juhar szirup vagy méz

Elkészítése:

Az öntet hozzávalóit összekeverem, félreteszem.
A zellergumót megpucolom, lereszelem (reszelő nagylyukú felén), egy hőálló tálba teszem, enyhén sós, lobogó vízzel leforrázom, és rögtön le is szűröm, hideg vízzel leöblítem.

Nem kell, és nem is szabad állni hagyni a forró vízben, tehát forrázás után rögtön le is szűröm.

A feketeretket meghámozom, szintén lereszelem, enyhén sózom.
A lilahagymákat is megpucolom, karikákra vágom, enyhén sózom.

A saláta hozzávalóit összekeverem, hozzáadom az öntetet és minimum fél napot hűtőszekrényben állni hagyom. hogy összeérjenek az ízek.





Jó étvágyat hozzá!

Antal Vali megjegyzése:

A zeller kiváló vízhajtó és vesetisztító, a fekete retek immunerősítő, vírus és baktérium ellenes, a lilahagyma pedig úgyszintén vírus és baktérium ellenes, de mellette még méregtelenítő hatással is bír.
Úgyhogy ezt a salátát felvettem a "gyógyételek" kategóriájába.

Ajánlom a fogyasztását méregtelenítő kúrás étrendjébe iktatva is!



(Forrás: Antalvali)






Vegyes zöldséges rakott karfiol 




Hozzávalók:

75-80 dkg sovány sertéshús
1 közepes fej karfiol
15-20 dkg vegyes zöldség - borsó, kukorica, sárgarépa
2 dl tejföl
2 darab közepes paradicsom
2 darab paprika
1 csésze rizs
petrezselyemzöld
vöröshagyma
bors
kömény

A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsákra, és párold meg forró, sós vízben. 
A húst kockázd fel, és az apróra vágott hagymával, a paprikával és a paradicsommal készíts pörköltalapot, majd főzd meg benne a húst. 
A rizst tedd fel főni a zöldségekkel. 
Amikor minden elkészült, egy közepes méretű tepsit vajazz ki, és az alját takard be karfiollal.
 Erre tedd a rizs felét, ezen pedig oszlasd el egyenletesen a pörköltet. 
Takard be a megmaradt rizzsel, locsold meg a tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.




Karfiol chilimorzsában

Hozzávalók: egy közepes nagyságú karfiol, egy liter zöldségleves, egy csokor petrezselyem, egy-két kisebb chilipaprika, három szelet pirított kenyér, 4 dkg parmezán sajt, 6 dkg margarin, só.

A karfiolt tisztítsd meg, és rózsáira szedve a zöldséglevesben főzd 8 percig félkeményre, majd csepegtesd le.

A petrezselymet és a chilit vágd apróra, a pirítóst morzsold szét, és keverd össze a reszelt sajttal. 
A petrezselymet és a chilit keverd bele az olvasztott margarinba, és sózd meg.

A karfiolt tedd kivajazott, tűzálló formába, és önts alá egy kevés zöldséglevest.
A sajtos morzsát vegyítsd el a petrezselymes keverékkel, és szórd meg vele a karfiolt. 

Sütőben 200 °C-on 15 percig süsd, míg a morzsa aranybarna nem lesz.
Újburgonyával vagy burgonyapürével tálald.

A karfiol kiváló húspótló is.

A karfiolt fogyasztásának számos módja van.
Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol.
Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.

Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük.

Savanyúságként is fogyasztható.




(forrás: femina)




Csicsókás kenyér 




Csicsókát mindenbe!




Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 


Csicsókás kenyér
  
Hozzávalók

200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
2 tk tengerisó
1 tk nádcukor
150 g főtt csicsókapüré
170 g víz ( összesen )
1 ek friss citromlé
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
  

A csicsókát megfőztem és botmixerrel pürét csináltam belőle, hogy könnyebb legyen a dolgom azonnal hozzáadtam 100 g vizet és a citromlét.  
( A 150 g  püré, három nagyobb gumóból lett. )

A liszteket, cukrot, sót a keverőtálba szitáltam, belemorzsoltam a friss élesztőt, alaposan összekevertem szárazon az egészet.

Hozzáöntöttem a vizes csicsókapépet és bekapcsoltam a keverőgépet. 
Kevertettem, majd hozzáadtam az olajat és még annyi vizet, hogy a keményen túl,  a lágyon innen kenyértésztát kapjak.

Ez még  70  g víz volt. 
Kézierőre váltottam és a munkaasztalon alaposan kidagasztottam az illatos tésztát. 

Mindaddig erősítettem a csuklómat, amíg szép ruganyos, fényes-selymes lett a végeredmény.




Megformáztam, majd a tetejére cseppentettem egy csepp fent nevezett olajat, amit szétkentem rajta, mint gyermekünkön a naptejet. ( már amelyik engedi...). 

Sütőpapíros sütőlemezre tettem és beraktam az állandó hőmérsékletű ( kb 25 fok ) sütőbe, ahová még egy edénybe forró vizet is mellékeltem.

Itt gőzfürdőzött, amíg duplájára kelt. 
Ekkor kicsit lehűtöttem azáltal, hogy átgyúrtam, újraformáztam és újra kapott egy ( Nap ) olajos masszírozást is. 




Visszaraktam a meleg párába, hogy újra duplájára nőjön. 
Mikor ez megtörtént, bekapcsoltam a sütőt és alatta-fölötte jó meleget csináltam, sőt még meg is kevertettem a levegőt. 
Mikorra 200 fok lett, le is barnult.
Összesen 40 perc alatt sült meg



(forrás: szeretetrehangoltan)






Csokoládé torta




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához

250 g liszt
1 tojás
60 g cukor
130 g vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A töltelékhez

1000 ml tejszín
60 g kakaópor
150 g cukor
20 g zselatin
vanília

A tetejére

csokoládéreszelék

Az oldalára

1-2 evőkanál sárgabaracklekvár
50 g krokant

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk belőle. 
Sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és belesimítjuk a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön. 
Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűtjük, majd óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát és alját, a kisült lapot pedig tortatálra helyezzük és újra körbevesszük a tortagyűrűvel.
Kevés hideg vízbe áztatjuk a zselatint. 
Kb. 2 dl tejszínben elkeverjük a kakaóport, a cukrot és a vaníliát. 
A maradék tejszínhez keverjük a kakaós masszát, és az egészet felforrósítjuk.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a beáztatott zselatint. 
A kisült tésztába öntjük a tejszínes-csokoládés tölteléket, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt. 
A torta oldalát vékonyan bekenjük baracklekvárral, majd bevonjuk krokanttal.
A torta tetejét csokireszelékkel díszítjük.



(forrás: citromhab.blog)






Gyümölcssaláta, dióval, mézzel




Hozzávalók 1 személyre:

1 nagyobb darab alma
1 nagyobb darab banán
1 nagyobb darab mandarin
5 g citrom
1 nagyobb darab kivi
1 csapott kiskanál friss citromlé
2 közepes kiskanál mazsola
3 közepes kiskanál méz
30 g dió
0,5 g fahéj

Így készítsd el:

Mosd meg a gyümölcsöket, tisztítsd meg és ízlésesen egy tálba téve szeleteld fel őket. Pár csepp citromlét locsolj rájuk, hogy az alma ne barnuljon meg. 

Ízesítsd mézzel, őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal. 
Szórd meg megmosott mazsolával és egy maréknyi dióval, majd desszertes kehelybe szedve tálald.



(Forrás: Buday Péter)




HAGYMALEVES CIPÓBAN



  
Hozzávalók:

1 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
1 liter víz
bors
ételízesítő
reszelt szerecsendió
2 dl főzőtejszín
15 dkg reszelt sajt
1 teáskanál olívaolaj
1 dl fehérbor

Elkészítése:

A fokhagymát és a vöröshagymát ledaráljuk. 
Az olívaolajon megdinszteljük, enyhén sózzuk. 
Kevés lisztet szórunk rá, picit megpirítjuk. 
Felöntjük a vízzel. 
A fűszereket ízlés szerint tesszük bele.
Mikor a hagyma teljesen megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, majd beleöntjük az 1 dl fehérbort, és összefőzzük az egészet.

Tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére.




Friss, illatos - foszlós kalács




"A foszlós kalács titka a négyes fonásban rejlik. 
Aki hármas fonást tud készíteni, annak gyerekjáték a negyedik tésztarúd hozzáadása..."


Ha a hagyományos, hosszúkás alakzat helyett gömbölyded formát szeretnénk, kicsit másképpen kell a munkát megkezdeni. 
A látvány és az illat hatása nem marad el.

1. A négy tésztacsíkot az alábbi módon bújtassuk át egymás alatt.




2. Kezdjük az alsó tésztacsíkkal, emeljük át a felette levőn. 
Tegyük ezt minden alsó csíkkal, amíg körbe nem érünk és el nem fogy a fonni való.




3. A maradék tésztát ügyesen rejtsük a fonás alá.





A tészta receptje

Hozzávalók

2,5 dl. tej
2 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 ek. cukor
50 dkg. liszt
2 dkg. élesztő

A lekenéshez

1 tojás sárgája + egy kis tej.


Elkészítés

Hólyagos tésztát dagasztunk, majd szobahőmérsékleten a tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, négy részre osztjuk. 
A részekből tésztacsíkokat sodrunk és a fent említett módon összefonjuk. Kb. 5 percig kelesztjük, majd tojássárgájával vékonyan lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig.


(magyarno.com)


Továbbá:





-Házi - Sokmagvas - fonott - rozsos kenyér - TÖLTÖTT KENYÉRCIPÓ:






Snidlinges-sajtos-lecsós leveles csiga



  
Hozzávalók:

1 csomag vajas-leveles tészta (50 dkg)
10 evőkanál sűrű házi lecsó
1 db tojás
10 dkg + 5 dkg reszelt trappista és karaván sajt vegyesen
3 evőkanál ketchup
1 nagy csokor snidling
őrölt bors
1 teáskanál vegyes zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring)

Elkészítés:

A lecsót, a sajtot, a tojást és a ketchupöt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. 
A leveles tésztát 60 x 25 cm-re kinyújtjuk, a töltelékkel megkenjük. 
A snidlinget megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágva rászórjuk, majd feltekerjük. 

A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk. 
A rudat 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral takart, nagy gáztepsi hátlapjára tesszük. 

Félbe tört fogvájóval megtűzzük, így nem nyílnak szét a kis tekercsek. 
200 fokos forró sütőben 12-15 perc alatt ropogósra sütjük. 
Tálalásnál vagy csomagolásnál eltávolítjuk a tűzésre használt pálcikákat.

(receptvarázs)







Töltött mángold levelek



Akár egy paradicsomszósszal elkészítve, mint a töltött paprikát...

...vagy savanyú káposztával összerakva, egyaránt finom  :-)

Sőt...fokhagymával olajon megpárolva, és törtkrumplival összekeverve nagyon ízletes köret!


Ez a csodás növény a mángold:








Joghurt torta




Hozzávalók:

5dl natúr joghurt
3dl tejszín
2 evőkanál zselatin
7-8 evőkanál kristálycukor
pár szem gyümölcs
háztartási keksz



  
Elkészítése:

A joghurtot, a cukrot, és a zselatint összekeverjük és állandó keverés mellett felmelegítjük, majd lehűtjük. 
Felforralni nem szabad!
Közben felverjük a tejszínt, és a kihűlt masszával összekeverjük.
Folpackkal bélelt őzgerincformába öntjük, a gyümölccsel együtt. 
A tetejére háztartási kekszet teszünk, majd betesszük a hűtőbe


(olcsó receptek)






Spárgából






Spárga sajtba, baconbe tekerve és megsütve








Görög rakott tészta




Hozzávalók:

50 dkg csőtészta - makaróni
1 kg darált hús v. gombapörkölt
1 fej vöröshagyma
1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
petrezselyemzöld aprítva
só, bors, fahéj
1 evőkanál olvasztott vaj a tetejére
A besamelhez
1,5 l tej
7 evőkanál liszt
60 ml olaj
3 tojás
reszelt sajt


Elkészítés:

A besamelhez az olajat a liszttel egy serpenyőbe tesszük és takaréklángon folyamatosan kevergetjük. 

Amikor felmelegszik, hozzáöntjük apránként a tejet, közben folyamatosan keverjük. Végül, amikor a liszt teljesen elkeveredik a tejben, egyesével hozzáforgatjuk a tojásokat, a reszelt sajtot és sózzuk. 
Addig keverjük, amíg egy sűrű mártást kapunk, majd félretesszük.

Felforrósítjuk az olajat és megpároljuk rajta a hagymát. 
Hozzákeverjük a darált húst és fehéredésig sütjük. 
Megszórjuk a fűszerekkel, összekeverjük  a petrezselyemzölddel, a paradicsommal és két  evőkanálnyi besamellel. 

Összeforraljuk és félretesszük.

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. 
Összekeverjük két evőkanálnyi besamellel és ezt is félretesszük. 
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, elsimítjuk benne a tészta felét, erre pedig rákenjük a darált húst.

Rásimítjuk a maradék tésztát, majd leöntjük a maradék besamellel. 
Megszórjuk reszelt sajttal, egy kis fahéjjal és rácsepegtetjük az olvasztott vajat.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

  

(kifőztük)







Töltött - gazdag háromszögek




Tésztája:

80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
5 dl tej
1 csapott evőkanál só
2 dl étolaj

Töltelékhez:

sonka kockára vágva
2 db lilahagyma
2 db kukorica konzerv
reszelt sajt ízlés szerint (kb 10-15 dkg)
2 db fokhagymagerezd
tejföl
bacon kockára vágva

Tetejére:

2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
szezámmag

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, bedagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük.




Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle. 




A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük.




Mivel sokan kérdeztétek, a feltétek 15-15 dkg-ok, de mindenki a saját íze világa szerint turbózza. 
Mivel feltekerjük tuti tele lesz.  
A másik kérdés azért kell két felé szedni a tésztát mert nem lehet egybe kinyújtani akkora lesz. 
És a harmadik ha feltekertük a késsel egyet egyet balra majd jobbra vágva háromszög alak lesz. 
De ha ez nem megy akkor simán 2 ujjnyi vastag csigákat is lehet sütni.


(forrás: olcsó receptek)









ZÖLDFŰSZERES BURGONYAKRÉMLEVES



Hozzávalók:

40 dkg hámozott, egész burgonya, 1 csokor tárkony, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál finomliszt, 1 dl tejföl.


Elkészítés:

A megtisztított nyers burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem. 
A felforrósított olajon megpirítom a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, ezután ráteszem a reszelt burgonyát, majd hozzáadom az ugyancsak megtisztított és lereszelt sárgarépát. 
Néhány percig az egészet együtt pirítom. 
Ezután felöntöm nyolc deci vízzel, belekeverem a vegetát és a törött fehér borsot.


Fedő alatt puhára főzöm. 
Közben a tejfölt simára keverem a liszttel és fél deci vízzel, majd besűrítem vele a levest, amelyet legalább öt percig forralok. 
Közben néhányszor megkeverem, végül beleteszem a megmosott és nagyon finomra aprított petrezselyem zöldet meg a tárkony zöldet. 
Éppen csak egyet forralok még rajta, máris eloltom alatta a lángot, de lefedve tartom tálalásig.

Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

(Receptbarlang)







Rakott bolognai tészta




Hozzávalók 4 főre

50 dkg        tészta
50 dkg        darált hús
20 dkg        kukorica
20 dkg        répa (bébi)
2 ek étolaj
1 fej  hagyma
1 csipet       só
1 csipet       bors
1 csipet       pirospaprika
1 tasak        Maggi alap
2 ek   ketchup
2 ek   paprikakrém
10 dkg         reszelt sajt


Recept:

Egy fej aprított vöröshagymát, kevés olajon megpirítok.
Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, majd hozzáadom a darált húst.
Ezt addig pirítom, míg ki nem fehéredik, majd hozzáadok egy fél pohár vizet. 
Bolognai alapot, kukoricát, bébirépát, pirospaprikát, borsot és még egy kis sót adok hozzá, majd összeforgatom.
Amikor már majdnem kész, ketchuppal és egy kis Erős Pistával megbolondítom.
Eközben megfőzöm a tésztát.
Mikor mind a kettő kész, egy hőálló tálba terítem a tésztát, rá a bolognai ragut, majd szépen elegyengetem.
A tetejére egy nagy tejfölt simítok, majd megszórom reszelt sajttal és 180 fokos, előmelegített sütőben, 20 perc alatt, készre sütöm. 
Akkor igazán finom, ha a sajt rápirult a tetejére.

Nálunk ez az egyik kedvenc étel.

(Főzni jó)








Kavart túrós 




Túró helyett reszelt almával is el lehet készíteni (Kavart almás).




Egyszerű és gyors, nagyon finom süti!

A tésztához:

35 dkg cukor
4 tojás
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej


A töltelékhez:

50 dkg finom túró
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor


A megszóráshoz:

porcukor

A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. 

A tölteléket elkészítjük. 

A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és elsimítjuk. 

Előmelegített sütőben 120°C-on készre sütjük. 

Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.

Nagyon finom, jó étvágyat kívánok!

Váradi Gabriella receptje.

  

(Forrás: http://webcukraszda.hu/kavart-turos/#.Uj1geGzCmwk.facebook)








Töltött cukkini




Pillanatok alatt megtölthető bármivel!

Sonka, kukorica, tejföl, sajt, só, bors, kakukkfű vagy oregano van benne – persze ez ízlés szerint variálható!

Sütőben megsütjük!







ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 tojás
2 dl natúr joghurt
1 dl tej
8 dkg Rama margarin (lehet vaj vagy zsír is)
8 dkg cukor
1 mokkáskanál só

Töltelék:

20 dkg darált dió
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Vanília sodó
7 dl liter tej
1,5 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
1 csomag vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)

Elkészítése:

A tésztához a lisztet egy tálba öntöm és beleteszem a joghurtot, tojást, sót, cukrot.

 Közben kovászt készítek langyos tejből,

3 kanál lisztből, élesztőből és 1 mokkáskanál cukorból és megkelesztem. 

Aztán ezt is beleteszem a tálba, és hólyagosra dagasztom. 

Az így elkészült tésztát megkelesztem. 

A tésztát kisodrom és nudlikra szaggatom. 

Egy kivajazott kisebb lábas aljába teszek egy sort. 

Olvasztott vajjal megkenem. 

A töltelékhez való darált diót, cukrot és vaníliás cukrot összekavarom. 

A tésztát meghintem az így készült keverékkel. 

Erre ismét ráteszek még egy sor tésztát, aztán tölteléket aztán megint tésztát. 

A tetejére már nem kell töltelék. 

Sötét pirosra sütöm. 


A vanília sodóhoz a tejet, a vaníliás pudingport kikavarom. 

Tartalékon megfőzöm. 

Főzés után hozzáadom a cukrot és
a vaníliás cukrot. 

Ezzel ízesítem, tálalom az aranygaluskát.








Sült alma 


Az almát már nagyanyáink is előszeretettel fogyasztották sütve, így a gyümölcs nem vált egy idő után unalmassá. 

Hogyan kerülhet az édesség az asztalra? 

Pár szem alma bizonyára akad a kamrában.

 Íme egy gyors finomság.




Hozzávalók:

6 szem alma

2 teáskanál vaj

3 evőkanál cukor, vagy méz

1 marék durvára aprított dió

(mazsola, apróra darabolt mandula)

1/2 teáskanál fahéj

késhegynyi só

fél citrom leve,

1 csésze almalé (helyette ízlés szerint almabor, vagy más fehér bor)

Az alma tetejére 2 teáskanál vaj, 2 teáskanál cukor




Elkészítés:

A megmosott almának vájjuk ki ügyesen a csutkáját úgy, hogy az alma alja ne sérüljön.

 Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat és töltsük meg a töltelékkel az almákat. 

A tetejére helyezzünk el a vaj – cukor keverékből egy keveset. 

Sütés közben szépen leolvad, közben a cukor karamellizálódik.


(magyarno.com)






Ajvár - Zakuszka




Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint ajvárról.

Vajon a kettő ugyanaz?

Vagy két teljesen különböző kence?

Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.

A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. 


Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.

Ellenben a zakuszka...

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.

Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.

Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.

Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.




Összetevői változatosak:

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.

Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Így nem gondolkodtam tovább a különbségeken, elkészítettem az én ajváromat.
Halkan hozzáteszem, tavaly készítettem zakuszkát is, és tényleg két különböző íz, bár gyanítom, ahány ház - annyi íz :-)




Hozzávalók:

2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 fej fokhagyma (nekem 10 gerezd volt benne)
olaj

Először a padlizsánokat toltam be héjastól a forró sütőbe és gyakori forgatás mellett addig sütöttem, amíg a héja meg nem feketedett.
Ezután a kápia paprikákkal tettem ugyanezt.
Mindkettőhöz kb háromnegyed óra kellett.


Aztán a padlizsánokat is és a paprikákat is még forrón letakartam alufóliával és a saját gőzükben hagytam kihűlni.

Végül mindegyiket megpucoltam (kanállal óvatosan kikapargattam a héjukból, a paprikánál előtte óvatosan kiszedtem a magokat) és a sült zöldséghúsokat egy lábasba tettem a fokhagymagerezdekkel együtt, majd botmixerrel simára mixeltem.

Aztán kevés olajjal (kb 2 evőkanál) összefőztem, sóztam, borsoztam és még forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem.

Mindegyik üveg ajvár tetejét fél ujjnyi réteg olajjal "zártam le".




Végül már csak a fedőt tekertem rá és ment a száraz dunsztba, takarók közé.

(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)



(Forrás: Marka boszikonyhája)


Hamarosan folytatom további finomságokkal... :-)







Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

 25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html






Szeretettel,

Gábor Kati

blog oldalam: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.