Őshonos gyümölcsfajták a Tündérkertben
Kovács Gyula pórszombati erdész...
1600-féle régi magyar
gyümölcsfafajtát nevel „tündérkertjében”, köztük olyanokat is, melyek már csak
nála lelhetők fel.
"A mai embereknek olyan paszomántos gyomruk van, hogy
csokoládét öntenek magukba ahelyett, hogy pálinkát innának, mint apáink tették
egykoron..." - Apor Péter az 1700-as évek közepén jegyezte le ezeket a
gondolatokat.
Talán éppen azért rendezte meg Kovács Gyula pórszombati erdész
az első göcseji pálinkamustrát az ő tündérkertjében, hogy helyreálljon a világ
rendje.
Hiszen hol kapja meg a pálinka a rangjának kijáró megbecsülést?
Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm
gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga,
miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek.
Két kiló gabona, három kiló krumpli és tíz-harminc kiló gyümölcs
vetélkedéséből - legalábbis az ismertség terén - mégis a pálinka kerül ki
vesztesen.
Pedig az Őrség és a Göcsej sokszínű pálinkakultúrája egyedülálló
kincse a világnak: ha ez a tudás az angoloké vagy a franciáké volna, a világ a
csodájára járna.
Rapszódia, rekviem
Talán épp azért született két esztendővel ezelőtt az otthoni
pálinkafőzést felszabadító törvény is, hogy fordítson ezen az
igazságtalanságon.
Ezt a szabad két esztendőt ünnepelték meg szeptember végén a
Göcsej szívében.
Körtepálinka márpedig nem létezik - ez az első, amit
megtanulhatunk Pórszombaton.
Hiszen olyan gyümölcs nincs, hogy körte - csak tüskéskörte van
meg sózókörte, vagy búzával, rozzsal érő és nagyasszonkörte, lómonyú és
bakszar...
Itt, Göcsejben csak pálinkának való körtéből legalább száz
fajtát tartanak számon, s fel is használják.
A mustrán a házigazda fel is vonultatott egy szűk válogatást a
maga készletéből, eddigi kutatásainak eredményét palackba zárva: csak
körtepálinkából vagy harminccal állt elő.
Csupa régi göcseji fajtából készített pálinkát, melyek - néha
utolsó - példányai a csemetegyűjteményében is megtalálhatóak.
"Ezelőtt két és fél évvel - amikor már vagy húsz éve
kutattam a térség pálinkakultúrájához kapcsolódó epizódokat - még azt mondtam:
én biztosan nem fogok pálinkát főzni...
Ehhez képest én voltam az első, aki főzött, amikor szabad lett.
Fontos volt látnom, kóstolnom, hogy mit ihattak a régiek -
meséli Kovács Gyula. - Tanulságos az olyan kóstolás, amikor 15-20-féle
körtepálinkát ízlel meg az ember - de nem ám összevissza, hanem az érés
sorrendjében.
Tobzódó virágillattal kezdődik a sor, s mikor ez elhalkul, a
gyümölcsíz tör előre.
Az első még olyan, mint egy Liszt-rapszódia, a vége
pedig, akár egy rekviem - az ízek az idő múlásával egyre karakteresebbé válnak.
Mert a sózókörte az őszi avar kesernyés illatát és hangulatát is
hordozza, van benne egy cseppnyi az elmúlásból - ezt más körték nem
tudják."
Sokan attól tartottak, hogy a szabad pálinkafőzés lehetőségétől
megrészegedik az ország, csakhogy Kovács Gyula szerint senki nem a bor vagy a
pálinka miatt részegedik le, hanem a kilátástalanság miatt.
"Részeg ember nem
lett több, viszont a pálinka kultúra reneszánszát éli - s nem is a pálinka az
elsődleges, hanem a hagyományaink megőrzése.
A magyar gyümölcshagyaték ápolása pedig olyan sikertörténet,
amire a közelmúltban nemigen volt példa."
Hogy sikertörténet, azt mi sem példázza jobban, mint hogy a
pálinkamustrán
együtt ünnepeltek a Kárpát-medencei "tündérkertek"
őrei:
harminc olyan település képviselője tette tiszteletét Pórszombaton,
melyek már megcsinálták a maguk csemetekertjét, elmentve bennük a település
környékén fellelhető őshonos gyümölcsfajtákat, megőrizve azok históriáját,
gasztronómiáját is.
Jöttek Erdélyből, Muravidékről, s a felvidéki Zsigárdról, Kaszás
Attila szülőföldjéről is, ahol a fiatalon elhunyt színészről nevezték el a
tájház mellé telepített kertecskét.
A Pórszombattal szinte szomszédos Viszákon pedig Szarvas József,
a Nemzeti Színház művésze vezetésével őrzi a közösség - ahogy ők mondják -
"a Kárpát-medencei őshonos magyar gyümölcsök végtelen fajtagazdagságának
viszáki epizódját".
Már
csaknem száz őshonos Tündérkert található a Kárpát-medencében
cikk:
A
Tündérkertben minden őshonos gyümölcsfának gyermekgondnoka van.
Minden
esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát mentenek be a kertbe,
ahány gyermek az előző évben a faluban született, így a Vas
megyei településen nincs olyan gyermek, akinek a gondjaira,
gondnokságára ne lenne bízva egy-egy őshonos gyümölcsfa!
Eladják parkettának
Göcsejben a hagyományőrzés szinte csodákat tett: megtalálták
például azt a sárkörtét, aminek első említése 1257-ből való.
"Lehet, hogy ez már
nem ugyanaz a gyümölcs, lehet, hogy egy másik változat, de a nyelvi hagyaték
azonos.
Európa nyugati része még a gatyát sem ismerte, amikor mi már
gyümölcsfajtákat különböztettünk meg, hiszen almát már 1100- ban is említenek
források" - mondja büszkén Kovács Gyula.
Amiben egykor az élen jártunk, abban mostanra a sor végére
kerültünk: nemcsak az út mentéről tűnnek el sorra a gyümölcsfák, de a
szőlőskertekből, dombokról is - a helyüket tuják veszik át.
Borszerető ember még csak akad, kevesebb, aki megművelje a
szőlőt.
Vészharangot kongatnak a hivatalos szervek, szervezetek is.
A hagyományos őrségi gyümölcsfajták felmérése például ezen az
őszön kezdődött meg az Őrségi Nemzeti Park 35 településén: a Göcseji
Természetvédelmi Alapítvány munkatársai minden fát feljegyeznek aszerint, hogy
hol található, milyen fajtájú, korú és méretű.
Errefelé nem számít ritkaságnak a két méter átmérőjű, kétszáz
éves, dúsan termő körte- vagy almafa sem.
A felmérésből kiadvány és honlap is készül a következő évben, s
a gyakorlati haszna az lesz, hogy...
bárki hozzáférhet majd oltógallyakhoz, aki
csak szaporítani akarja az ősi fajtákat.
Csakhogy nincs már, vagy csak alig, aki meg tudná mondani, hogy
a gyümölcsfának, amit találtak, mi a neve, mire használták - sok az elhagyatott
porta, ahol a gyümölcs ott rohad a fák alatt.
Az is előfordul, hogy a városból idelátogató, új földesurak
eladják parkettának a dombot borító gyümölcsöst.
Hiányzik az utánpótlás: hiányzik az emberek, de a fák közül is.
Életmentő gyümölcsök
Éppen ezért az utolsó pillanatban, múlt év márciusában, épp ...
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján született meg ...
az a törvénymódosítás, ami
végre lehetővé tette a hagyományos magyar gyümölcsfafajták fajtajegyzékbe
vételét, és ami ebből következik: forgalmazását és szaporítását.
A gyümölcshagyatékát szinte minden ország védi,
...és más
jogszabályi kategóriába helyezi, mint az intenzív, nagyüzemi termelésű
fajtákat: utóbbiakból csak néhányféle van, mégis azt eszi a fél világ.
"Én félezer fajtát oltottam az idén:
...némelyikből
kettőt-hármat - mondja a gyümölcsfamentő erdész.
Ezt nem lehet profitorientáltan végezni.
Legalább öt évnek el kell telnie addig, amíg a Kárpát-medencei
gyümölcsfajták kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek."
Pedig érdeklődés lenne: Erdélytől a Felvidékig érkeznek hozzá
zarándokok elfeledett fajták után kutatva: van, aki egy karácsonyalmáért, más
cukorkörtéért jön, hogy felidézze gyermekkora ízeit.
Az ősi fajtáknak az évszázadok - évezredek? - alatt volt idejük
alkalmazkodni a Kárpát-medence klímájához: erősek, ellenállóak, hosszú életűek,
s nehéz időben sokszor megmentették az itteni emberek életét.
Gönci barack
Állítólag még az 1800-as évek végén is sokan voltak a Göcsejben,
akiknek egész évben nem volt más táplálékuk, mint a gyümölcs.
Őshonos fák tündérkertje Pórszombaton - Kovács Gyula gyümölcsész
Sokszor, első ránézésre, nincs látható különbség például két
alma között, azonban, ha megkóstoljuk őket, az érzékeinket nem tudjuk becsapni.
Hiszen teljesen más íze van egy génkezelt gyümölcsnek és egy
több száz éves, őshonos fáról származó, „vegyszerrel soha nem érintkezett” fajtájúnak
– mondta Kovács Gyula gyümölcsnemesítő a Piarista Iskola „Ökollégium”
projektjének részét képező előadásán, melynek során nemcsak szakmája
csínját-bínját ismertette a jövő generációval, hanem arról is szólt, hogy a mai
világban is léteznek.
Szomolyai fekete cseresznye
„Tündérkertek”.
A Pórszombatról érkezett, civilben erdész Kovács Gyula
különleges „gyűjtőszenvedélynek” hódol – mint egy megszállott – több évtizede.
Érdekes hobbi az övé: szinte az egész Kárpát-medencéből,
beleértve kis országunkat is, gyümölcsfákat gyűjt.
Méghozzá nem akármilyeneket: sok más mellett olyanokat, amik
akár az 1200-as évekből származnak, vagy épp Benedek Elek szülőházánál állnak.
Ezeknek a fajtáknak egy közös sajátosságuk van:
őshonos fákról
van szó,
...sokszor olyanokról, amik ma már alig élnek a köztudatban.
Hiszen
ritka, ha napjainkban valaki tisztában van azzal, milyen a véralma, az Orbai
alma, a kékalma, vagy épp az igazi vadkörte.
Kovács Gyula pedig épp ezért küzd, hogy a sokszor elfeledett
gyümölcs(fa)típusokat újra „életre keltse”.
Mindezt pedig nemcsak a Medes-hegyi birtokán teszi, ahol több
mint ezer fajta, őshonos fát nevel – amik egyébként hosszú évek kutató-és
gyűjtőmunkájának eredményét tükrözik, hanem járja az országot is, hogy
különböző ismeretterjesztő előadásokkal a hagyományápolás és a népi értékek
efféle megőrzésére felhívja az emberek figyelmét.
Tette mindezt városunkban is csütörtökön az örökségvédő, a
számos díjjal is kitüntetett szakember.
Legutóbbi, nagykanizsai előadásán a Piarista Iskolába látogató
Bolyai-tagintézmény diákjainak adott ízelítőt - ahogy ő mondta – „kicsit a
történelem, kicsit az agrár” területről, melybe tökéletesen beleillik a
„Tündérkertek” világa.
E fogalommal a közösségi gyümölcsöskerteket illeti Kovács Gyula,
melyek lényege leginkább abban rejlik, hogy csakis őshonos gyümölcsfák teremnek
bennük.
Csángóföldtől egészen a Felvidékig sok száz ilyen kert
található, létrejöttük pedig egyértelműen a göcseji gyümölcsésznek köszönhető.
Almától a cseresznyéig, a meggytől a körtéig és a szilván
sokféle gyümölcsöt és fát őriznek ezek a kertek.
- Amerre járok, mindig, mindenhol, mindenkitől azt kérem, hogy
elődeik udvarából – legyen nagy-vagy dédszülőkről szó – mentsenek s óvjanak meg
egy fát.
Ne csak maguknak, hanem az utókornak is.
Valamint, útjaim során
azt is fel szoktam ajánlani az embereknek, hogy szívesen készítek régi
fafajtáikról oltványokat, és vissza is adom nekik őket, feltéve, ha elültetik
és gondozzák őket – mondta Kovács Gyula, akinek előadását valóban, költői
túlzás nélkül, érdeklődéssel hallgatták a fiatalok.
A gyümölcsész...
nemcsak tudása legjavát hozta el a Piarista
Iskolába, hanem 7, őshonos gyümölcsfát is, amiket az intézménynek ajándékozott.
Köztük egy olyan almafát, ami Petőfi Sándor korából származik.
Szomolyai cseresznye, gönci barack, szentesi naspolya - mentsük
meg az őshonos gyümölcsfákat!
Őrizd meg a jövődet! – Gyümölcsoltó Boldogasszony napján
Országos mozgalom indult a hazai őshonos gyümölcsfáik
megőrzéséért: Zala és Vas megyei civilek felhívására több magyarországi
településen ültetnek ritka gyümölcsfákat
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján,
március 25-én.
Gyümölcsoltó NagyBoldogAsszonyunk - Kolozsvári - Donkó Rebeka alkotása
A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is
támogatja, hiszen, mint ahogy közleményében fogalmaz, valamennyiünk érdeke,
hogy a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták, illetve tájfajták
fennmaradjanak, újrahonosodjanak.
Az Európai Unió jóváhagyta az őshonos gyümölcs tájfajták
szaporítását és árusítását lehetővé tévő rendeletet, így a tárca a jogszabály
megjelentetésével is hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez.
A minisztérium feladata, hogy a „száműzetésben tartott”,
elfelejtett fajtákat újra divatba hozza, színesítve ezzel a választékot.
Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatnak
a fogyasztók, pedig több ezret őriznek belőlük a hazai génbankok.
Régi őshonos tájfajtáink, mint a Szomolyai fekete cseresznye, a
Gönc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya nemcsak az íz és a
gazdag beltartalom miatt értékesek.
Ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a
környezetükhöz, ellenállóak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést
sem.
Az akciót Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő
gyümölcstermesztő kezdeményezte.
Felhívásában azt kéri, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján
mindenki oltson, ültessen egy fát nagyszülei hagyatékából, ezzel őrizze meg a
jövőjét.
Ő maga több mint száz őshonos gyümölcsfajta oltványát gyűjtötte
össze és neveli Medes-hegyi birtokán, ahol március 24-én V. Németh Zsolt
vidékfejlesztésért felelős államtitkár társaságában ismerhetik meg az
érdeklődők a gyümölcsoltás tudományát.
A kezdeményezéshez a Vas Megyei Önkéntes Centrum is
csatlakozott, és faültetési akciót hirdetett március 25-ére, hogy minél több
településen létesüljön egy-egy őshonos fákból álló gyümölcsöskert.
A Tündérkertek találkozójának védnöke Szarvas József színművész,
aki Viszákon telepített tájfajtákból álló közösségi gyümölcsöst.
Vas megyéből többek között Alsóújlak, Győrvár, Kőszeg, Oszkó és
Szombathely csatlakozott a programhoz.
Az akciót a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is segíti.
Tavaly szeptemberben a VM képviselője is aláírta azt a
megállapodást, amelyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
kezdeményezett Magyarország természeti örökségének megóvásáért.
Az együttműködési programban a VM intézményeinek
fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat
tagjaitól származó csemetéket és szaporítóanyagokat kaphatnak az egyházi és
önkormányzati kertek és földek.
A cél a tájfajták feltérképezése, helyi és országos adatbázis,
illetve fajtagyűjtemények létrehozása.
Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25-e Jézus Krisztus
fogantatásának ünnepe.
Magyar elnevezése onnan ered, hogy nálunk ekkor oltják a gyümölcsfákat.
Ez az ünnephez fűződő hiedelmekben is tükröződik:
Göcsejben
például úgy tartották, hogy nem szabad letörni vagy levágni azt a fát, amelyet
ezen a napon oltanak, mert vér folyik belőle
(Forrás: Védd a magyart/agroinform/azizlelo)
A Gasztroangyal bemutatja Göcsejt, ahol csupán körtéből több
száz fajta terem.
Marcsi útitársa Kovács Gyula, aki a Kárpát-medencében
fellelhető gyümölcsfajták ismerője és gyűjtője is.
Gasztroangyal - Gyümölcsészet Kovács Gyulával
video:
Kovács Gyula
Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063
MAGYAR GYÜMÖLCSFAJTÁK
A könyv nagy erénye, hogy nemcsak a fajták leírását találod meg,
hanem a színes fotókat is a magyar eredetű gyümölcsökről.
Több mint 300 színes fotó illusztrálja a könyvet, reprezentálva
azt a gazdag, változatos, sokféle formájú, színezetű gyümölcsfajtát, ami mind a
mai napig rendelkezésünkre áll.
Régi magyar ellenálló gyümölcsfajták:
https://www.scribd.com/doc/130020989/Biofuzetek-21-Suranyi-Dezs%C5%91-Regi-magyar-ellenallo-gyumolcsfajtak
https://www.scribd.com/doc/130020989/Biofuzetek-21-Suranyi-Dezs%C5%91-Regi-magyar-ellenallo-gyumolcsfajtak
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2.Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
32. A védőltásra kovaföldet:
33. Őshonos gyümölcsfajták a Tündérkertben - Kovács Gyula pórszombati erdész:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalam:
blog oldalam:
Kedves Kati!
VálaszTörlésVásárolni is lehet ezekből az őshonos gyümölcsfákból? Hol? Hogyan?
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésLegyen kedves felvenni a kapcsolatot Kovács Gyulával!
http://biogazdak.hu/index.php?lap=6&gazda_megnez=10&megye_vissza=Zala&csoport_vissza=
Sajnos nem működik a linkelt oldal. :(
VálaszTörlésPróbáljuk meg itt! ;-)
Törléshttp://www.xn--tndrkertek-d7a9t.hu/
Kovács Gyula
TörlésPórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063
Énlakán Szávai Marci bácsi nagyon régen foglalkozik ezekkel,Székelyföldön. Nála is lehet érdeklődni! Üdv
VálaszTörlésEnnek a Bácsinak az elérhetőségét, meg tudná adni?
Törlés