2014. március 31., hétfő

Biokertészek csodaszere a házi fahamu



Biokertészek csodaszere a házi fahamu



Ne sajnáljuk a biokertészeket, mert nélkülözik a gyorsan ölő vegyi fegyvereket, s növényeiket nem felturbózott készétellel, azaz műtrágyával traktálják.






Azért ők nincsenek híján a természetes segítségnek.

Egyik univerzális csodaszerük az egyszerű, hétköznapi fahamu. 

Aki nem fűt fával akár készíthet is magának, például a metszéskor levágott faágak elégetésével. 
A lényeg, hogy a fahamuba ne kerüljön szénből, műanyagból származó egyéb vegyi égéstermék.

Elsősorban 
természetes trágyaként 
használjuk – káliumot, foszfort, magnéziumot, mikroelemeket, valamint elegendő kalcium karbonátot, vagyis meszet tartalmaz. 

S itt a mésztartalomnál torpanjunk is meg és véssük az agyunkba: 
soha ne kerüljön hamu 
a hortenzia és az azálea közelébe – a rózsáink viszont hálásak lesznek érte, akár 2 centi vastag hamuköpönyeget is teríthetünk a tövük körül a talajra.

A sok bosszúságot okozó moha ellen a vegyi nagyágyuk között sincs olyan hatásos, mint a jó kis házi fahamu. 
A moha amúgy szimpatikus növény – az erdőben, de nem a gondozott gyepünkben, amiből hiába gereblyézzük ki minden tavasszal, újra és újra bebútorozza.
 Ez mindenesetre jelzi, savanyú és levegőtlen a pázsitunk talaja, a moha ugyanis csak az ilyen környezetben virul, s mert a fahamu lúgosítja a talajt, a kényes aprócska növény elsatnyul és könnyedén kigereblyézhető a fű közül.






Fontos szabály: 

ne használjuk a nitrogéntartalmú trágyákkal együtt, s hasonló okok miatt a borsónak és a babnak se hamuval ágyazzunk meg. 

Adjunk viszont bőven a gyökérzöldségeinknek – ha jól beleforgatjuk a talajba, még az áporodott téli pocokszag is gyorsabban távozik.

Ha a palánták kikerülnek a kertbe, útravalóul tegyünk evőkanálnyi hamut az ültető gödörbe. 

Jusson az egynyári virágainknak is, sőt, táplálék kiegészítő vitaminként a tulipánok, a nárciszok köré szórhatunk egy keveset. 






Távoltartó végzésként szolgál a csigákkal, hernyókkal szemben is.



(Forrás: vaol.hu/ Írta: Fincza Zsuzsa)






A fahamu hasznosítása



Egyre többen, az ismert okok miatt, a fával történő tüzelés felé fordulnak. 
A fűtés után, a visszamaradt részének a hasznosításról, a sorok olvasójával, szeretnék pár gondolatot megosztani.

A fűtés során keletkezett fahamunak, számtalan felhasználási módja van. 
A hasznosítása nem új keletű, csupán elfeledkezünk róla.






Amennyiben, múltban visszatekintünk, s abból a kórban keletkezett, írásos emlékekből megtudható, hogy az ókori görög gazdasági írók a fahamuról, növényvédelmi vonatkozású hasznos dolgokat írtak. 

Nagyon feltételezhető, hogy a középkori kolostorban élő szerzetesek, a görög, és a romai gazdasági írok munkáit ismerték, és ennek alapján, használták is a növényik táplálására, és a megvédéséhez. 
A bibliában is olvasható a hamura vonatkozó sorokat.

A falusi háztartásokban, még 1960 évek elején, még a fahamut hasznosították. 
Én is láttam még azt, hogy a házilag készített kendervászon fehérítésére (ahogy abban az időben nevezték, kilúgozására) felhasználták, sőt azt is, hogy menyecskék, a felgyűrt szoknyában, a patak partján a szennyes ruhákat fahamuval mosták. 




Pálnagy Zsigmond festményén is látható a patakban történő mosás


Arról is van tudásom, az öregek elmondásaikból, hogy hajmosásra is alkalmazták. (Mire? Nem térek ki!) 

A legjobb fahamut az akácfa elégetés után nyerték és nagyon keresett volt.




Ez a kép, Erdélyben készült


Érdekességképen leírom, hogy a faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása, az Alpok környékén, hagyományosan, szintén hamulúggal történt. 

A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. 

Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték. 

Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak. 

Citromhéj hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek. (Érdemes lenne ezt a megoldást kipróbálni!)

Amikor még nem terjedt a műtrágya használata, akkor nem egy mezőgazdasági szakirodalom, a fahamu, mint műtrágyakénti felhasználásáról is.

E kis kitérő után térjünk vissza a növényvédelmi témákhoz.

A fahamut, a házi kertekben régen, és jelenleg biokertészek is hasznosítják a károsító szervezetek távol tartásához, és a növény táplálására, vagy a talaj tápanyag részbeni pótlására, vagy talajjavításra. 

A fahamuban, a kálium 10 % -ban, a foszfor, 1 – 2 % -ban fordul elő, s mind ezen túl, egyéb elemeket is megtalálható, amelyeket a növény újból tud hasznosítani.

A fahamu lúgos, magas kalcium (8,0 - 43,8 %) tartalma végett. 
A biokertészek, és azok, akik nem kedvelik a csigaölő vegyszereket, a meztelen csigától védendő ágyasok szegélyét ezzel  szórják meg.






A fahamu, rovarriasztó hatással is bír. 

A burgonyában rendkívül hatásos, a burgonyabogár távol tartáshoz. 
Amennyiben az említett növény lombozatát megszórjuk, akkor a burgonyabogár nem fog megtelepedni és fogyasztani. 

Ez addig fejti ki a hatását, míg eső nem esik rá. 
Amennyiben, a kiszórt fahamut, nedvesség éri, a riasztó hatását elveszti. 
Tehát újból meg kell ismételni ezt a műveletet.

A burgonya levélzete, a fahamuból, a káliumot, és a foszfort is, fel tudja venni, és beépíti a zöld részéiben. 

Az ilyen kezelésben részesült burgonya haragos zöldben tündököl, és gumója is szebb és egészségesebb, valamint jobban főzhető, nem is beszélve arról, hogy a burgonyabogár messze elkerüli.

Nagyon javaslom, ennek a kipróbálását, amennyiben tiszta fahamuja képződik, és nem kedveli a növényvédő szeres burgonyát.

A fahamuval trágyázott talajba, a káliumigényes zöldségkultúrákat, így a gyökérzöldségeket bátran veheti. 
De viszont a burgonyát ne rakjon, a fahamuval kezelt talajba, legalább két évig. (A burgonya savanyú talajt kedveli!)

A fahamu, a savanyú kert talaja, talajjavításra is felhasználható! 

Egy négyzetméterre 10 dekányit ajánlatos kiszórni, és ezt kövesse, talajba egyenletes bemunkálása. 

A fahamut ne használjuk együtt nitrogéntartalmú műtrágyákkal! 

Legyen figyelemmel arra is, hogy a fahamus talajba savanyú talaj kedvelő dísznövény se kerüljön, mert sínyleni fog.

A fahamu használatát, olyan gyepnél alkalmazza, ahol a talaj savanyú kémhatása miatt gondot okoz az erős mohásodás
Gyepben történő használata esetén, a nitrogén műtrágyát egy hónap elteleltével szórjunk ki a területre.






A komposzthoz a többi alapanyaghoz viszonyítva legfeljebb 3%-os arányban adjunk fahamut. 
Nagyobb arányban használhatunk fahamut a komposztáláshoz, ha sok tűlevelet halmoztunk a komposztra.

Az összegyűjtött fahamut száraz helyen, jól zárható műanyag zsákokban ajánlatos tárolni, a felhasználásáig. 
Ha nedvesség éri, összeáll, és használhatatlanná válik.

A kertbe, és a burgonyára, csak tiszta fahamu használható, amennyiben szén, vagy lignit hamuval keveredik, azt tilos az említett célokra alkalmazni!




 (Forrás: Kardos Rezső  szaktanácsadó)






NE dobd ki a hamut, inkább használd fel! – avagy mire használható a hamu?


A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. 
Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt. 
A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. 
Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. 
A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.

A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából.




Mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába.  Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.

2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.

3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.

4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.

6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben  a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.

7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.

9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.

10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.


Forrás: http://www.agraroldal.hu/







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 


- Gyógyító növényeink 2. rész: 


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


- Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:




Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése