Bodza
Felhasználható részei:
A "drogot" napos időben és déli órákban gyűjtött üdén nyíló virágai képezik.
A növény hatóanyagai:
Szambunigrint, rutint és egyéb glikozidákat, cseranyagot, illóolajat, nyálkát, cukrot, gyantát, kolint, szerves savakat a termésdrog pedig emellett A, C vitaminokat és anotcián festéket tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:
Forrázata izzasztó köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó hatású.
Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme.
A friss virágokból házilag üdítőital készítenek.
Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású.
Május második felétől július végéig, egyes esztendőkben másodszor is virágzik.
Ha fává nő és magában áll olykor gyönyörű koronát fejleszt.
Virágzás idején különösen tetszetős növény, díszkertben is megállja a helyét.
Kedveli a humuszban gazdag talajt.
Nitrogénkedvelő és nedvességjelző.
A gyökér és a bogyó
A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza.
A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza.
...kitűnő hashajtó.
Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is.
A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására.
A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.
Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is.
A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására.
Előszeretettel használják láz- és fájdalomcsillapításra.
Klinikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.
Ráadásul a bodza képes eltávolítani a szervezet káros anyagcsere-termékeit – vagyis kiváló méregtelenítő.
A növény C- és A-vitamint egyaránt tartalmaz, a belőle készült tea pedig izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatásáról ismert
A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.
Mézes bodzaszörp
Ha van lehetőséged bodza virágot szedni (májusban nyílik) akkor ne hagyd ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
6 tányér bodzavirág (szakszerűen: bogernyő)
80 dkg méz
7 dl víz
1 citrom
2 citrom leve
Elkészítés:
A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen fel nem oldódik benne.
Ezután
beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük majd
hűtőbe tesszük.
Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva kínáljuk.
Aki savanykásabban szereti, az csavarhat még a poharába citromlevet
(forrás: Tájjellegű ételek)
Hogyan készül a bodza vagy az akácszörp?
Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk.
Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.
Receptek
Nyári bodzaleves.
A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük.
Jéghidegen tálaljuk.
Bodzás omlett.
Simára keverünk 120 g lisztet, 3 tojást, csipet sót, 1 evőkanál olvasztott vajat, 1 evőkanál sört, 2 evőkanál tejet (vagy tej nélkül 3 evőkanál sört-, ha van barna sörünk, az jobb).
20-25 teljes virágzásban lévő virágzatot a tésztába merítünk és forró zsiradékkal teli serpenyőbe tesszük úgy, hogy a virágzat legyen lefelé.
A még kiálló virágzati tengelyt levágjuk, majd megfordítva a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Cukorral beszórva melegen tálaljuk.
Feketebodza lekvár
Vigyázz!!!
Nehogy összekeverd őket!
Érdemes odafigyelni, a gyalogbodza (vagy földibodza) ugyanis enyhén mérgező: izzadást, hányást, hasmenést, extrémebb esetekben látászavarokat okozhat.
Félni nem kell tőle, de megenni sem kell!
Feketebodza - belőle készül a lekvár stb.
Bodzalekvár I.
Túlérésben lévő bozdabogyókat (1/2 l) lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár II.
Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük, keményítővel megkötjük.
Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár szilvával
Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és szilvát (500 g) puhára főzünk.
Szitán áttörjük.
Lábasban 50 g vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük.
Literenként egy evőkanál keményítőlisztet számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük.
A keményítő sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat.
Frissen, hidegen és melegen egyaránt fogyasztjuk.
Bodzalekvár almával
A leszemezett bodzabogyót (600 g) megmossuk, 4 evőkanál vízzel főzzük.
Szitán vagy szűrőn áttörjük. 1 kg almát megmosunk, negyedeljük, megtisztítjuk, 1/4 l vízben felfőzzük, áttörjük.
A két masszát összekeverjük, félannyi cukorral ízesítjük.
Felfőzzük, forrón üvegekbe töltjük.
Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár körtével
A leszemezett bodzabogyókat (250 g) megmossuk, 2 evőkanál vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 1/2 kilónyi körtét megmosunk, negyedelve 1/4 liter vízben megfőzzük, áttörjük.
A lekvárokat összekeverjük, félannyi cukorral édesítjük.
Felfőzve, forrón üvegbe töltjük.
Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár csipkebogyóval
750 g szemezett bodzabogyót, 1/4 l vízben, forrás után 3 percig főzünk, majd áttörünk. 1 kg csipkebogyót megmosunk, kimagozunk, 1/8 l vízben, forrás után 3 percig főzzük, áttörjük.
A kétféle lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegekbe töltjük.
Száraz gőzben tartósítjuk.
Bodzalekvár sárgarépával
350 g szemezett bodzabogyót megmossuk, 1/8 l lobogó vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 400 g sárgarépát megmosunk, megtisztítjuk, darabokra vágjuk, 1/8 l vízben megfőzzük, áttörjük.
A lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukrot adunk hozzá.
Felfőzzük, forrón üvegbe töltjük.
Bodzalekvár birsalmával
Egyenlő mennyiségű szemezett bodzabogyót (250-250 g) és szeletelt birsalmát 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán át.
A lekváralapot félannyi cukorral édesítjük, felfőzzük, forrón üvegbe töltjük, száraz gőzben tartósítjuk.
Bodzalekvár galagonyával és sóskaborbolyával
750 g szemezett bodzabogyót forró vízben 3 percig főzünk, majd ha kész, szitán áttörjük. 125 g galagonyabogyót megmosunk. 125 g sóskaborbolya-bogyót leszemezünk, mindkettőt összeöntve, 1/4 l vízben, forrás után 5 percig főzünk, majd áttörjük.
A lekváralapokat összekeverjük, félannyi cukrot hozzáadunk, felfőzve, forrón üvegbe töltjük.
Száraz gőzbe tesszük.
Bodzalekvár szederrel - Stefanovits módra
Egyenlő mennyiségű bodzabogyót és szedertermést 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán áttörjük, félannyi cukorral édesítjük, ismételt felfőzés után, forrón üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk.
Bodzakocsonya
A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek.
Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik.
Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.
Bodzakocsonya almával
A szemezett, tiszta bodzabogyókat (1 kg-ot 3/4 l vízben) megfőzzük, vászonzacskóba rakva levét lecsöpögtetjük.
Közben almát (1 kg-ot 3/4 l vízben) főzünk.
Ha kész, éppen úgy átszűrjük.
Az alma- és a bodzaszűrletet egyenlő arányban elegyítjük. 1/2 kg cukrot adunk hozzá a szűrlet minden literjéhez.
Az így nyert keveréket kocsonyává főzzük. Az előbbi módon tartósítjuk.
Bodzavirágszörp
8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk.
Csap alatt megmossuk.
10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni.
Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba.
Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk.
Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk.
Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.
Bodzavirágszörp Zsófi módra
6 db, szép nagy bodzavirágot megmosunk, rovaroktól megtisztítunk, 5 l vízbe tesszük, 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk, utána leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük.
Hűtve, hígítva fogyasztjuk.
Bodzabogyószörp
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük.
Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd.
Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.
Bodzavirágbor
1 l lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba tesszük, 1 kg cukrot és 1 karikára vágott citromot rászórunk, majd 3 liter lobogó vízzel leforrázzuk.
Ha kihűlt, 50 g élesztőt adunk hozzá, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd másnap leszűrve üvegekbe töltjük, gyengén ledugaszolva hűvös helyre tesszük.
Ne aggódjunk, ha az érlelés alatt lövöldözést hallunk, mindig dugaszoljuk vissza az üvegeket.
Bodzabogyóbor
13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g szegfűborsot és 60 g gyömbért 1 óra hosszat 50 l vízben főzünk.
Fakádba 22 kg cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk.
Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, két-három naponként megkeverjük a készülő bort a hordó mozgatásával.
Ha kiforrott, 2-3 liter borpárlattal feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük.
Ha kész, palackokba fejtjük. Kiváló forralt bor készíthető belőle a következő módon:
bodzabort és bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel, citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk.
Bodzavirágpezsgő
Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 liter borecet társaságában.
Kb. 5, karikára vágott citromot, 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágzatot, kis csomóba kötött, még nem virágzó szagos mügét adunk hozzá.
Az egészet jól összekeverjük. Kb. fél óra után a szagos mügét kivesszük a folyadékból.
Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer megkeverjük.
Ha az előírt idő eltelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük a folyadékot.
Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Bodzabogyópezsgő
3 kg szemezett bodzabogyót megtörünk, rozsdamentes edényben, 8 l vízzel, 1,5 kg cukorral, 3 db szeletelt citrommal, 1-1 db kálmos- és gyömbérgyökérrel és néhány szem szegfűborssal összekeverjük.
Néhány napig állni hagyjuk, de közben legalább egyszer jól megkeverjük.
A folyadékot gondosan leszűrjük, pezsgősüvegekbe töltjük, gondosan ledugaszoljuk, a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való tárolás után fogyasztható.
Bodzapezsgő ananásszal
1/2 kg-os ananászkonzerv tartalmát jénai tálba öntjük.
Ízlés szerint cukorral ízesítjük, fél órát hűtőgépben állni hagyjuk.
Tálalás előtt koktélospoharakba osztjuk szét az ananászt, félannyi ginnel meglocsoljuk, jégkockákkal hűsítjük, bodzapezsgővel felöntjük.
Szívószállal és kiskanállal kínáljuk vendégeinknek.
Bodzapálinka
1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük.
Kb. 1 napig csepegtetjük.
Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük.
Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk.
Bodzaecet
Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük.
Kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét.
Halételek ízesítésére használjuk fel.
Bodzabogyó kapribogyó módra
Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk.
Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt.
Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk.
Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.
Bodzamártás (ételízesítő)
1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük.
Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük.
Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.
(forrás: Házi természetgyógyász, terebess.hu)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- A SZIKOMORFA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.