2015. december 17., csütörtök

AZ ELSAVASODÁS



AZ ELSAVASODÁS



Lúgosító zöldség - pagoda karfiol


A gyomorban a savas kémhatás komoly gondokat okozhat, amely görcsöket, fájdalmakat von maga után.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk tehet róla, ha túlságosan elsavasodunk.

Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít?

Az elfogyasztott ételek, felszívódásuk után vérünk pH értékét savas vagy lúgos irányba tolják el.

Ha több savképző ételt fogyasztunk, akkor szervezet kémhatása is savasodásnak indul.

 Ebből következik, hogy a szervezet kémhatását táplálkozással és folyadékbevitellel is befolyásolhatjuk.

A sav – bázis egyensúly eltolódása nem mutatkozik meg azonnali betegségben.

Az egyoldalú szénhidrát, gabona és fehérjedús táplálkozás hatására lassan elsavasodik a szervezet. 




Savasító ételek:

Húsok és húskészítmények:

Csirke
Pulyka
Sovány sertés, marha, borjú
Szalámi
Halak
Füstölt termékek

Cukor és édesség:

Csokoládé
Amerikai mogyoró
Kesudió
Pekan dió
Pisztácia

Tej és tojástermékek

Tejföl
Sajt
Túró
Tej, vaj
Fagyi, jégkrém
Joghurt gyümölcsös
Tojás

Gabona készítmények:

Búza
Rozs
Árpa
Rizs fehér és barna
Kukorica
Hajdína
Kukorica pehely
Zab
Spagettik, tészták
Teljes kiőrlésű és finomliszt
és az abból készült péktermékek

Zöldségek:

Spárga  
Gomba   
Torma  
Karalábé   
Rebarbara  
Savanyú káposzta

Hüvelyesek:

Borsó
Lencse
Szárazbab

Italok:
 
Sör  
Coca - cola



  
Lúgosító ételek:

Tejtermékekből:

a Savó

Zöldségek:

Karfiol
Brokkoli
Padlizsán
Zeller
Spenót
Paradicsom
Cukkini
Friss bab
Fejes saláta
Cikória
Káposzta
Kelkáposzta
Kelbimbó
Articsóka
Kömény
Endívia
Paprika
Menta
Petrezselyem
Tök
Tengeri alga
Lucerna
Szójabab
Bors
Retek
Hagyma
Uborka
Spárga
Répa
Burgonya
Cékla
Sütőtök

Hüvelyesek:

Zöldbab

Gabonák:

Köles


KÖLES



A KÖLES, az egyetlen gabona, ami megakadályozza az érelmeszesedést, és normalizálja a vérnyomást.

Nagyszüleink még naponta fogyasztották, mi, maximum, madáreleségként gondolunk rá, pedig Ázsiában és Afrikában ma is az alapélelmiszerek között szerepel… és ez nem véletlen! 
A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.

A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt, a kínaiak legfőbb terménye volt.

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. 
Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink… és még sorolhatnánk-

Jótékony hatásai:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.

- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!

- a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.

- mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszok esetében.

- a kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az

- magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.

- magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása.

- a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást
Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

- a népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.


ppAndrás

Italok:

Ásványvíz
Ionizált lúgos víz
Bor
Kávé
Kakaó
Tea

Gyümölcsök:

Citrom
Narancs
Ananász
Banán
Kivi
Cseresznye
Meggy
Alma
Körte
Szőlő
Mazsola
Eper
Görögdinnye
Sárgabarack
Őszibarack
Fekete ribizli
Vízigesztenye
Karob
Grapefruit
Guava
Mangó
Málna
Papaja
Sárgadinnye
Füge
Gesztenye

Növényi olajok, magvak:

Mogyoró
Mandula
Lenmag

A szódabikarbóna - lúgosító hatású.

Az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen más összetevőkkel, s így megtartsa - lúgosító hatását.

Talpmasszázs

Lúgosító fürdők esténként.

A nyírvíz méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki.




Erősen lúgosít:

Stevia
citrom
görögdinnye
lime
grapefruit
mangó
papaya
spárga
vöröshagyma
zöldséglevek
petrezselyem
gyermekláncfű
nyers spenót
brokkoli
kelkáposzta
fokhagyma
olíva olaj
gyógynövény teák
limonádé
Himalaya só
tökmag

Lúgosít:

juharszirup
rizsszirup
datolya
füge
sárgadinnye
szőlő
kiwi
szeder
alma
körte
gyömbér
mazsola
okra
zöldbab
cukorrpéa
zeller
fejes saláta
cukkini
édesburgonya
szentjánoskenyér
pirospaprika por
mandula
lenmagolaj
anyatej
zöldtea

Kevésbé lúgosít:

méz
finomítatlan cukor
narancs
banán
cseresznye
ananász
barack
avokádó
répa
paradicsom
nyers kukorica
gomba
káposzta
borsó
krumplihéj
olívabogyó
szójabab
tofu
gesztenye
repceolaj
amaránt
köles
vadrizs
quinoa
szójasajt
szójatej
kecsketej
kecskesajt
tejsavó
gyömbér tea


(Forrás: Zsemlye Zsanette)








Tudtad, hogy van olyan méz ami lúgosít?


A repcéből nyert méz egy igen különleges fajtaméz. 
Pergetéskor halványsárgás, folyékony, de néhány hét elteltével a magas szőlőcukor tartalma miatt, erősen kezd kristályosodni, s talán küllemében inkább a libazsírra emlékeztet, sem mint a mézre.


Azonban az egyetlen méz, amely nem savasít, hanem lúgosít.


(kép forrása: edymac.com)







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:










Szeretettel,

Gábor Kati

web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.