2016. július 30., szombat

KÁPOSZTA - Kovászos uborka


A káposzta 




A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk.





A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény.





Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.





Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe.


Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb.





A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart.







A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke.




 A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. 

A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

A vörös káposzta 




...élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.


Tápértéke:

Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. 

Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni. 

Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Gyógyhatása:

A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. 

Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. 
Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. 
Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. 

Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. 

Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.




Tisztító hatású:

A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. 
  
A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. 


Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. 

Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.

 Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek. 

Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását. 


Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)




Bőrkiütésre:

A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye.

 Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön. 
Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.

Feloldja a mérgeket:

Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta. 
Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe. 
A máj feladata, hogy ezt kiszűrje. 
Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő. 

A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére! 

Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi!




Szabályozza a vércukrot:


A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. 


Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. 


Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.


Koleszterin-csökkentő:

A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.


Rákellenes:


A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. 

Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak. 
A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére. 

Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát. 
A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. 
Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. 
Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. 

Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.




Bronchitis:

A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra visszaállítása:

A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez. 

Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb. 
Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Alkohol okozta májbetegség:

A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. 
Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. 
Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.




Csillapítja az idegrendszert:

A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.

Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében!

Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. 
Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre. 

A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni. 
Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk. 

Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel. 

A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele. 
A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk. 
Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük. 
Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak. 
A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra. 
A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.

(Magyar Nyelv)







KÁPOSZTALEVELET KÖTÖTT A TÉRDÉRE, MAJD RÖGZÍTETTE, PÁR NAP ALATT CSODA TÖRTÉNT
  

Igazi varázsereje van a káposztának, külsőleg, belsőleg nagyszerű gyógyszer. 
Már eleink is használták.



  
FÁJDALOMRA

A KÁPOSZTA GYULLADÁSCSÖKKENTŐ, HATÁSÚ, ÍGY A FÁJDALOM ELLEN IS JÓ, DE NEMCSAK A TÜNETET, AZ OKOT IS ORVOSOLJA.

AZ APIGENIN NEVŰ FLAVONOID, FELELŐS A GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÓANYAGÉRT. 

MINDENFÉLE VÉGTAGFÁJDALOMRA: TÉRD, BOKA, KÖNYÖK, KÉSZÍTS BOROGATÁST FRISS KÁPOSZTALEVÉLBŐL!

Mossunk meg egy szép, ép káposztalevelet. 
Kicsit törjük össze, hogy kijöjjön a leve, majd tegyünk rá egy gézt.

Így tegyük rá a fájós testrészre, fóliával tekerjük körbe, így menjünk aludni. 

A lilakáposzta a leghatásosabb, de a fehér is megteszi.

A káposztában lévő polifenola leviszi a magas vérnyomást, és védi a szívet. 

Nyersen egyed vagy a kipréselt levét fogyaszd éhgyomorra reggel, hamarosan észleled a hatást.

A savanyú káposzta  probiotikumokban gazdag (mivel fermentált élelmiszer, mint a kovászos uborka, a kefír vagy a kimcsi) megvédi a bélrendszert, visszaépíti a bélflórát antibiotikumos kezelés után.

Az Amerikai Cukorbetegek Egyesülete szerint a káposzta fogyasztásával a 2-es típusú cukorbetegek esetében lassítani lehet a glükóz felszívódását, ezáltal akadályozva meg, hogy még súlyosabbá váljon a kór.


A káposzta a sebek gyógyulását is segíti. 

Mossunk meg egy levelet, vágjuk csíkokra, ezután tegyük be 5 percre a sütőbe. Erősítsük a sebre, és 4–5 óránként cseréljük.


Forrás: szupertanácsok








A KOVÁSZOS UBORKA JÓTÉKONY HATÁSAI


Az erjedés során keletkezett vegyületek olyan neurokémiai reakciót indítanak el, amelynek során több szerotonin termelődik az agyunkban.




A szerotonin egyfajta “örömhormon”, melynek hatására kevésbé leszünk hajlamosak a migrénre vagy a depresszióra, sőt, az idegi, étkezési vagy szexuális zavarok is ritkábban fordulnak elő!




Ez azt jelenti, hogy a kovászos uborka és a savanyú káposzta kiváló természetes antidepresszánsként működik.




 




Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- KÖRÖMVIRÁG:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:







- A SZIKOMORFA - Fügefa:


- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:



- Ilus néni receptes füzete I.:

- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html

- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:





Szeretettel,

Gábor Kati


blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése