Melyik virág ehető a kertünkben?
Az ehető virágok nem számítanak újdonságnak, de a friss
virágokból készült köretek időnként elbizonytalanítanak bennünket.
Senki sem lehet teljesen biztos benne, hogy a virágokat díszítés
vagy evés céljából ültették.
Még ha ehetőek is, sokan eltűnődnek azon, hogy vajon jó ízük
van-e, vagy a petrezselyemhez hasonlóan, jobb ha a tányéron hagyják őket.
Számos virágbimbót frissen és megfőzve is el lehet fogyasztani.
Nehéz ehető virágokat beszerezni, de annál könnyebb őket saját
kertünkben termeszteni.
Mivel a virágok röviddel a szedés után a legfinomabbak, sokkal
ésszerűbb, ha saját magunk ültetjük őket.
Legyen óvatos az ehető virágok kiválasztásakor!
Csakis akkor fogyassza el a virágot, ha biztosan ehető.
Attól, mert egyes virágokat tányérra tesznek, nem azt jelenti,
hogy ehetőek is.
Ha a rovarirtó címkéjén nincs feltüntetve, hogy ártalmatlan az
emberre, akkor ne fogyasszon ezzel kezelt virágokat.
Mindig kövesse a rovarirtón feltüntetett utasításokat!
Ne egye meg a virágárustól vagy csemetekertből szerzett,
valamint az útmenti virágokat.
Arra is érdemes figyelni, ízben mi illik össze: a narancsszínű
kerti
sarkantyúka
...ugyan gyönyörűen mutat, mondjuk egy brownie tetején, de
retekhez hasonló íze jobban illik salátához.
Minden része fogyasztható!
Levele, Virága, Magja is
Receptek itt:
Minden része fogyasztható!
Levele, Virága, Magja is
Receptek itt:
http://hobbikert.hu/magazin/sarkantyuka-a-kertben-vajban-sajtban.html
A Sarkantyúka…
…csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat
A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban.
A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.
A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek.
Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.
A kerti sarkantyúka mustárolajat - egyfajta növényi antibiotikumot -, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz.
A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.
A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják.
Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.
A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába.
Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos.
Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt.
Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.
Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt.
"Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.
Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt.
Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek.
Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is.
Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.
Forrás: http://vilagszam.hu/cikkek/csodanoveny-valthatja-ki-az-antibiotikumokat-a-kerti-sarkantyuka-a-2013-as-esztendo-gyogynovenye.html/4380
Kép forrása: http://www.hotdog.hu/haztartasrol/kert/kerti-sarkantyuka
Tinktúra készítése
40 fokos pálinkában (vodkában) oldom ki a friss gyógynövényeket.
Azért ebben, mert a gyógynövények hatóanyaga háromféleképpen
oldható ki: zsírban, alkoholban és vízben.
A 40 fokos alkohol 40%-a alkohol, 60%-a víz.
Ideális a tinktúra készítésre, minden hatóanyag kioldódik benne.
A tinktúrák 15-20%-kal több hatóanyagot tartalmaznak, mint a
teák.
A csokis sütihez adjunk inkább
édeskés
lángvirág
- vagy árnyliliom szirmokat.
Bár nagyon népes az ehető virágok családja, alapszabály, hogy
mindent csak akkor kóstoljunk meg, ha biztosan felismertük, és tudjuk, hogy
ehető.
Ahogy a gombáknál, itt is érvényes: nem biztos, hogy a legszebb
virágok a legfinomabbak.
Nem szabad kísérletezni, mert bizonyos növényeknél kevés is
végzetes lehet.
Többek között a gyöngyvirág, sisakvirág, szarkaláb, paradicsom,
burgonya, leander, harangláb, gyűszűvirág, őszi kikerics, angyaltrombita virága
(és egyéb része is) rendkívül
MÉRGEZŐ!
MÉRGEZŐ!
A már említett spanyol piacon megkönnyítik az ember dolgát:
vegyesen vagy fajtánként csomagolva kaphatunk ehető virágfejeket, a cukkini virágot
pedig ládákból szedegethetjük.
A tulipánszirmokat
nyugodtan ropogtathatjuk, nem kell tartanunk a ránk rakodó felesleges
zsírpárnáktól.
Tulipán
Az uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a
pollen allergiát okozhat.
Csipsznek kiváló, különösen a szirmok töve jó ropogós.
Illata a borsóra és a babra emlékeztet.
A rózsa- és tulipánszirom
édeskés, aromás, a szirmok fehér része
viszont keserű, ezt a részt érdemes eltávolítani.
Hogyan gyűjtsük be, és hogyan tároljuk az ehető virágokat?
A legtöbb, ehetőként feltüntetett növénynek csak a szirmai
fogyaszthatóak.
A virágokat a reggeli harmat felszáradása után szedjük le, mert
olyankor a legaromásabbak, és mihamarabb használjuk is fel őket.
A legfinomabbak az éppen kinyílt fejecskék.
Csak a virágszirmok ehetők, a zöld részeket távolítsuk el.
Legyen tisztában vele, hogy a virágok íze az évszak és a termési
terület függvényében változhat.
Az efféle virágokat a hűvös, korai órákban a legideálisabb
leszedni.
Ha nem fogja azonnal felhasználni őket, vágja le a
csészelevelekkel együtt és tegye vízbe.
A hűtőben is tárolhatja őket nedves papír-törlőkendőbe tekerve.
Saját
zöldséges - vagy virágoskertben termeszthető néhány, ehető virág:
Borágó
A borágó íze és illata az uborkáéhoz hasonlít.
Az élénk kék virágok feltűnő adalékként szolgálhatnak a
salátákban, és az utolsó pillanatban elkészített köretként a főtt ételekhez is.
Körömvirág
A szirmok nagyon kellemesen hatnak úgy a nyers, mint a főtt
ételekben egyaránt.
A körömvirágot sáfrány helyettesítésére is használják.
A körömvirágot sáfrány helyettesítésére is használják.
A sárga, vagy narancssárga szirmok színezik és ízesítik az
aprított és hirtelensült ételeket.
Gyermekláncfű
Mindenki ismeri a gyermekláncfű bort, azonban a fiatal és
gondozott virág is ehető, és igen ízletes.
Nagyon sok fajtát fejlesztettek ki, hogy ízük kevésbé legyen
keserű és növekedésüket is irányítani
tudják, azonban még ezt az úgynevezett gyomot is megehetnénk a kertből, ha nem
használnánk rovarirtót.
Sásliliom
Sokan meglepődnek, amikor először meghallják, hogy a sásliliom
ehető, pedig gyakran tömik ki és készítik el préselt virágként.
Apró bársonyvirág (büdöske)
Csak!
a „Lemon Gem" (citrom zamatú)
és!
a „Tangerine Gem" (mandarin zamatú) altípusok fogyaszthatóak.
a „Lemon Gem" (citrom zamatú)
és!
a „Tangerine Gem" (mandarin zamatú) altípusok fogyaszthatóak.
Amint a nevük is sugallja, citrusos aromájuk van, még ha
jellegzetes szaguk nem is mindig érződik.
Tépje le a szirmokat és törje le majd távolítsa el a jobb
oldalon elhelyezkedő keserű részt.
Fűszernövények
(ánizsmenta, bazsalikom, méhbalzsam, metélőhagyma, koriander,
kapor, édeskömény, fokhagyma stb.)
Számos fűszernövény olyan ízletes, mint a levélzete, de még
ínycsiklandozóbb is.
Böjtfű
Nagyon könnyű termeszteni.
A virágoknak borsos illata van.
Az élénk színek remekül
feldobják a salátákat.
Ecetbe vagy vodkába is szokták használni.
Árvácska
A teljes virág ehető, csészelevelekkel, és minden mással együtt.
Enyhe mentolos aromával rendelkezik.
Cukormáz bevonatként, előételek és torták dekorációjaként is
használták.
Az árvácska, az ibolya és
az orgona virága lágy és édes, mind feldobja a salátákat.
Az árvácska, az ibolya és
az orgona virága lágy és édes, mind feldobja a salátákat.
Tökvirág
Az összes tökvirág ehető, nem csak a cukkini.
A legelterjedtebb módszer a készítésükre, hogy megtöltjük
sajttal és megsütjük.
A tátika íze finoman kesernyés,
A kékes, lilás búzavirág
aromája emlékeztet a szegfűszegre, a
sziromra koncentráljunk ennél is.
Salátákba és édességekhez is ehetjük.
Az ehető virágok korántsem teljes listája.
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Achillea - cickafark
Althea - papsajtmályva
Alyssum - ternye
Anethum - kapor
Anthemis - kamilla
Antirrhinum - oroszlánszáj
Begonia - begónia
Bellis - százszorszép
Büdöske (bársonyvirág)
Borago - borágó
Calendula - körömvirág
Centaurea - imola, búzavirág
Cirsium - bogáncs
Cosmea - pillangóvirág
Cucurbita – cukkini (tökfélék)
Dahlia -dália
Dianthus - szegfű
Foeniculum - édeskömény
Fuchsia - fukszia
Gladiolus - kardvirág
Hársfa virága
Helianthus -napraforgó
Hemerocallis - sásliliom
Hibiszkusz
Hosta - árnyliliom
Hyssopus - izsóp
Kakukkfű virága
Lavandula - levendula
Magnolia - magnólia
Malus – alma, díszalma
Monarda - méhbalzsam
Myosotis – nefelejcs
Paeonia - bazsarózsa/pünkösdi rózsa
Pelargonium - muskátli
Petunia - petúnia
Primula - kankalin (gyökere mérgező)
Rosa - rózsa
Sambucus nigra - fekete bodza, bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Syringa - orgona
Taraxacum - gyermekláncfű, pitypang
Tropaeolum - kerti sarkantyúka, sarkanytyúvirág
Tulipa - tulipán (csak a szirmok)
Verbascum - ökörfarkkóró
Viola - árvácska
Viola – ibolya
Zsálya
A MÉRGEZŐ növények, virágok listája itt található:
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9rgez%C5%91_n%C3%B6v%C3%A9nyek_list%C3%A1ja
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9rgez%C5%91_n%C3%B6v%C3%A9nyek_list%C3%A1ja
Saláta kerti és mezei zöldekkel és virágokkal
Épp a reggeli salátámat akartam elkészíteni, amikor megláttam a
Gasztroblogok Facebook oldalán a mai kiírást.
Gondoltam nem hagyhatom ki az alkalmat, hogy egy ilyen csodás
tavaszi napsütéses napon egy nagyon tavaszi és nagyon virágos salátával
rukkoljak elő.
Ebbe a salátába minden kertben fellelhető és fogyasztható zöldet
és virágot beletettem:)
Fájó sarok ide-oda elcsattogtam a rérte mert azt nem tudtam
elképzelni, hogy a salátaboglárka kimaradjon:).
Ez a saláta azért egy kicsit L'art pure l'art:).
Bár a virág a növény
egyik legértékesebb része a virágpor miatt, a szépségén túl talán emiatt
érdemes fogyasztani.
Ha már virágot eszünk, óvatosan szedjük le, hogy a virágpor
benne maradjon.
1 marék spenót
4-5 levél citromfű
5-6 mentahajtás
4 levél medvehagyma
1 marék salátaboglárka levél és virág
1 reszelt sárgarépa
3-4 saláta levél
3-4 pongyola pitypang levél és virág
1 marék pásztortáska levél és virág
1 marék ibolya
1 marék meggyvirág
1 marék barackvirág
1 marék piros árvacsalán
kevés olívaolaj
A leveleket megmostam felaprítottam, a répát megtisztítottam
lereszeltem.
Egy tálban összekevertem,
kevés olívával meglocsoltam.
A virágokat a tetejére szórtam, majd jóízűen megettem:)
(Forrás: ezmegaz)
Fogyasztható virágok video:
(Forrás: édenkert/levendulamagazin/Wikipédia/Kapanyél/Magyar Nyelv)
Könyvajánló!
Ehető virágok - Zöldség- és gyümölcsfaragás - Kútvölgyi Mihály
Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza
virágának hagyományos elkészítési módját, de azoknak a mai konyhára igazított
változatát is.
Könyvünk színes fotókkal illusztrált, könnyen elkészíthető
receptek mellett ötleteket ad az ételek virággal történő díszítésére, bepillantást
nyújt a zöldség- és gyümölcsfaragás rejtelmeibe is.
Megismerkedhetünk az
ezerszínű és ízű virágbirodalom történetével, valamint a magyar népművészet
virágszimbolikájával.
Továbbá:
Továbbá:
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2.Gyógyító növényeink 2. rész:
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.