2016. május 30., hétfő

Kapor - a természetes inzulin


Kapor - a természetes inzulin


A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény.

Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is
előfordul vadon.

Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.




Mi található a kaporban?

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás.

A növény tartalmaz még:

A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy
mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer
fejlődéséhez.

Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.

Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető
illata van.




Összetevői:

d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok.
A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz.

A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.

A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a
termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.)
Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen
telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav).
Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az
időjárási tényezőktől is függ.
A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató
hatású.

A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható!

A kapor szervezetre gyakorolt hatásai

Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk,
valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.

Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók
elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is.
Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős
baktériumölő tulajdonságaival.

A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre,
jelentős értágulatot okoz.
Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű
rágcsálása révén.

A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén,
csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom
vérellátása szempontjából.

Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is.

Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes.

A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet
biztosít.

A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza,
amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul
a húgyutak egészségének a helyreállításához.

Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció
megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!




Vércukorszint-csökkentő hatás

A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az
inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását.

Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem
egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de
előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell
alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a
vér cukorszintjének a csökkentésében.

A kapor fogyasztása egész évben szükséges

A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő
alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és
öntetként.

A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a
szárított kaporkészítmény.

A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék, tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg.
Ez a mennyiség 10-12 db tabletta vagy kapszula.

A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek
nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül
elpárolognak.
A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert
azt 75-90 fokon szárítják.

Európában már több országban készítenek 100
százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van,
kötőanyagmentesen.
Ez azért fontos, mert a kötőanyagok sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.

Az egészségtudatos vásárlók ma már szinte minden táplálék
kiegészítőből a kötőanyagmenteset keresik.
Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a 100%-os kaportablettát a gyógynövény- és bioboltokban.
Aki a tablettát nem tudja lenyelni, az szétrághatja
vagy poríthatja, hiszen nincs benne más, csak a tiszta kapor.


Forrás:
  








Kapros túrós lepény

Manyi receptje

Kapros túrós lepény, nagyon finom sütemény , amit az anyukám szokott nekem sütni , mert az övénél nincs finomabb számomra .




Hozzávalók :
  
Tészta:
  
21 dkg rétesliszt

15 dkg finom liszt

35 gr porcukor

10 gr zsír

20 gr élesztő

egy cs. só

1 kisebb tojás

140 ml tej
  

Töltelék:

500 gr túró

40 gr cukor

20 gr apróra vágott kapor

1 cs só

két kisebb tojás

40 gr búza dara


Locsoló lé:

1 kisebb tojás,50 ml tejföl,cs só.

  
Elkészítése :
  

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 
Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle. 
Langyos helyen kelesztjük . 
Közben elkészítjük a tölteléket. 
A töltelék hozzávalóit is egyszerűen összekeverjük.
Ha megkelt a tésztánk ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és zsírral kikent , és lisztezett tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel . 
A tölteléket a tészta tetejére tesszük, a tetejére a lé hozzávalóit alaposan kikeverjük,ezzel belocsoljuk a töltelék tetejét . 
Előmelegített sütőben 190 fokon  körülbelül  20-25 percig sütjük.


Forrás: receptek lapja





Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:







- A SZIKOMORFA - Fügefa:


- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:



- Ilus néni receptes füzete I.:

- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html

- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:





Szeretettel,

Gábor Kati


blog oldalam: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.