2017. október 22., vasárnap

Így rakd el télire a céklát - tulajdonságai


Így rakd el télire a céklát


Nem kell részleteznünk a cékla pozitív tulajdonságait és azt sem, mennyire finom, mert magad is meggyőződhetsz róla, ha receptünk segítségével elteszel belőle néhány üveggel télire.


A cékla gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrásunk. 
Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatása vitathatatlan. 
Számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B-, C-vitamint, káliumot, fehérjét, rostokat, mangánt. 

Kiváló májtisztító ivólé készíthető frissen facsart sárgarépa és cékla keverékéből. Magas B-vitamin tartama miatt fogyasztása különösen ajánlott a kismamák és szellemi munkát végzők számára is.
Télen még inkább fontos, hogy feltöltsd vele a kamrát, és fogyaszd rendszeresen. 
Imádni fogod a ropogós céklát, melyet fogyaszthatsz sült húsok mellé köretként, olívaolajon átsütve vagy önmagában is.

Így rakhatod el a legegyszerűbben télire a céklát

Hozzávalók: 

5 kg cékla, 2dkg só, 2 liter víz, 15 dkg cukor, torma, köménymag (lehet őrölt is), 3 dl 20 % ecet.

Elkészítés: 

ha lehet, ne válasszunk túl nagy céklákat, mivel a kisebb könnyebben megfő, ízletesebb, és a színe is intenzívebb. 
Alaposan mossuk meg őket, hogyha kell, használjunk egy gyengébb szőrű kefét is a sár eltávolításához.
Addig főzzük, míg a villát bele tudjuk szúrni, de nem kell túl puha legyen, mert így nem lesz olyan finom. 
Miután megfőtt, nem túl vastagon, meghámozzuk, és kb. fél centiméter vastag szeletekre vágjuk. 
A céklákat beletesszük az előre kifőzött, csírátlanított üvegekbe, majd ráöntjük a hozzávalókból előre elkészített, forró levet. 
Mindenik üveghez adagolunk egy késhegynyi köménymagot, és pár darab vékony csíkra vágott vagy reszelt tormát. 
Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehetnek is a kamrapolcra.

Mindig kóstoljuk meg a levet! 
Ízlés szerint módosíthatunk rajta






A cékla


Kétéves növény, főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. 

A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. 
Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.




A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. 
Gyökere húsos, leveses, sötétlila színű. 
Felhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

Tápértéke:

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A, B és C vitaminokat. 
A cékla értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet. 
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. 
Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. 
S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. 

A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat.

 A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. 
A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. 
Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. 

A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. 

Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.

Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása:

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. 
Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. 

Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású

Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. 
Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. 
Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.



Alma, cékla, sárgarépalé rák ellen


Májtisztító:

A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. 
A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. 
Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén:

Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. 
Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

Rákellenes hatású:

Egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. 
Az adagolás után a daganat eltűnik az állatok testéből. 
A tüdőrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel. 
A kísérletek során az is kitűnt, hogy hatalmas mennyiségű céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.

Elkészítési mód:

A céklánál legjobb, ha centrifugával választjuk el a levét a rostos résztől. 
Betegség esetén naponta három fél borospohárral ajánlatos, megelőzésre kétszer, háromszor hetente. 
Minden alkalommal ajánlatos hígítani vízzel, vagy sárgarépa lével, illetve uborka lével. 
A levelét is felhasználhatjuk. 
Azok számára, akik több céklát akarnak fogyasztani a gyógyító hatásáért, elmondhatjuk, hogy fogyaszthatják por alakban is, vízbe, vagy valamely más zöldség lébe keverve.


(Forrás: Magyar Nyelv)






Vörös ételek:


Vörös húsok, pirospaprika, cékla, málna, eper, ribizli, 

görögdinnye, 

retek, paradicsom, piros külsejű alma…





Csakrája: 

gyökércsakra


Kristályai: 

gránát, rubin, jáspis, hematit, vörös korall


Sok vörös az aurában: 

szenvedélyesség, agresszióig terjedő bátorság
Vörös szín mint kedvenc: aktív, dinamikus, életigenlő kedély
Vörös szín elutasítása: passzív, visszahúzódó, introvertált típus






Lúgosító Zöldségek:

Karfiol
Brokkoli
Padlizsán
Zeller
Spenót
Paradicsom
Cukkini
Friss bab
Fejes saláta
Cikória
Káposzta
Kelkáposzta
Kelbimbó
Articsóka
Kömény
Endívia
Paprika
Menta
Petrezselyem
Tök
Tengeri alga
Lucerna
Szójabab
Bors
Retek
Hagyma
Uborka
Spárga
Répa
Burgonya
Cékla
Sütőtök






Kedvező hatású szomszédos növények:


Bab-káposztafélék, Saláta-bokorbab, Káposztafélék-cékla, Saláta-cékla, Paradicsom-petrezselyem, Saláta-mángold, Paradicsom-hagyma, Borsó-káposztafélék, Paradicsom-káposzta, Borsó-zeller, Paradicsom-zeller, Zeller-káposztafélék, Paradicsom-bokorbab (sorokban is), Karotta-hagyma, Uborka-káposztafélék, Pasztinák-hagyma, Burgonya-káposztafélék, Saláta-retek, Burgonya-borsó, Saláta-bab, Burgonya-lóbab.




Májtisztító:
Alma, Cékla répa, Gyermekláncfű, Popó, Sárgabarack, Mazsola, Bor

Menstruációs zavarok esetén:
Cékla répa

Rák esetén:
Páfrány fenyő, Lenmag, Sárgabarack, Sárgarépa, Vizitorma, Csirázott búza, árpa, vagy rozs, Cékla répa, Kelkáposzta, Káposzta, Szeder

Alkoholizmus:
Cékla répa

Erősítő hatású:
Cékla répa

Kábítószer fogyasztóknak:
Cékla répa






CSONTHÁRTYAGYULLADÁS, CSONTBETEGSÉG?

Mindenféle gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni – a szederlevélben nagyon sok a vas. 
Vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét. 
Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt,
és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről-belülről.
R Á K: 

- Áttétes kivétel után
Mindenféleképpen lúgosítani kell. A ráknak az ellenszere a lúgosítás, céklalevet igyon meg minden nap, egy decit legalább. Háromnaponta egy közepes nagyságú krumpliból nyers krumpli levet.
Megreszeli, kicsavarja, megissza a levét.
A sötét színű gyümölcsöket, amiben sok az antioxidáns, tehát olyan, hogy fekete szilva, fekete
szőlő, mazsola, fekete szeder, ezeken mindenképpen igyon, egyen, amennyit tud.
Sok C-vitamin, elsősorban gyümölcsből, zöldségből. És igyon diólevél teát legalább 8-10 hétig. Ha nem szed vérhigítót, akkor a diólevél teát is ihatja.

"Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva."







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 


- Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html


- Gyógyító növényeink 4. rész:



- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:

- A csodás Lenmag: 
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
- Lekvárfőzési ABC:  

- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben: 
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 

- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- Természetes kozmetikumok: 





KÁPOSZTA - Kovászos uborka:







- ALMA - ALMAECET:










- Koncentrációs gyakorlat - Auralátás finomítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/03/koncentracios-gyakorlat-auralatas.html

- A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html

- A Tiszta Só jelentősége:

- Házi sajtok készítése és tejsavó felhasználási ötletek:

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:


- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:


- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html



- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:





Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalam:


blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.