Finomságok
– receptek/3.
- Túrós süti
- Diós kifli
- Lekváros
linzer
- Gyümölcsös
sajttorta
- Házi kenyérlángos, ahogy én csinálom :)
- Joghurttorta sütés nélkül
Túrós süti
Mindent beletett a tálba, elkeverte és a
sütőbe tette. Isteni finom túrós süti lett belőle
Már évek óta készítem, hol mazsolával,
hol nélküle. Volt, hogy konzerv barackot vágtam a tésztába, akkor is isteni finom lett.
Hozzávalók:
50 dkg túró
450 g tejföl
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
8 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 sütőpor
1/2 sütőpor
a tepsi kenéséhez:
vaj
a tálaláshoz:
baracklekvár
porcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítjük.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében
a keverő tálba téve kikeverjük.
Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni
nem kell!), magas falú tepsibe öntjük.
A tepsit néhányszor a konyhapulthoz
ütögetjük, hogy egyenletesen elterüljön a tészta, illetve, hogy a felesleges
levegő távozzon belőle.
Az előmelegített sütőbe tesszük és annak
erősségétől függően kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
Sülés közben jelentősen megemelkedik,
majd amikor a sütőből kivesszük, összeesik.
Forrón ízlés szerint felszeleteljük, de
kihűtve is isteni.
Forrás: eztnézdmeg.net
Diós
kifli
Hozzávalók:
15
dkg darált dió + 5 dkg durvára vágott
15dkg
vaj,
25
dkg liszt
15
dkg porcukor
1
tk. sütőpor,
1
vanília cukor
1+1
tojás,
kevés
tej ha szükséges
5
dkg csokoládé
Elkészítése:
A
vajat a cukorral a vanília cukorral és egy tojással habosra
kikeverjük.
Hozzá
adjuk a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet, majd ha
szükséges kevés tej hozzá adásával jól gyúrható tésztát
készítünk.
Jól
kidolgozzuk.
A
tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk és kb. 5 cm hosszú darabokra
vágjuk.
Kifli
formára hajtjuk sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk.
A
kifli felét a másik tojással megkenjük és a durvára vágott
dióval megszórjuk.
A
többi kiflit csak megsütjük a gáz sütő középső fokozatán
sütőtől függően 17-19 perc alatt világosra sütjük, mikor
kihűlt olvasztott csokoládéba mártjuk.
(Piroska
receptje)
💢
Lekváros
linzer
Hozzávalók:
20
dkg finomliszt,
20
dkg rétes liszt,
15
dkg porcukor,
25
dkg margarin,
1
tojás,
1
tojássárgája,
1
csomag vaníliás cukor,
fél
csomag sütőpor,
fél
citrom reszelt héja
Töltelék:
baracklekvár
Elkészítés:
A
tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk.
Nem
pihentetjük a tésztát, rögtön kinyújtjuk nagyjából 3 mm
vastagságúra.
Linzerszaggatóval
kiszaggatjuk, ha nincs virágformájú szaggatónk, karikára is
szaggathatjuk, csak akkor nem lesz olyan szép lyukas a teteje.
180
fokos sütőben 6 – 7 perc alatt megsütjük.
Vigyázzunk,
mert gyorsan megsül!
Mikor
kihűlt, baracklekvárral megkenjük és összeragasztjuk a
tésztákat.
Porcukorral
meghintve kínáljuk.
A
fotón 3 adag linzer látható.
(Kulman Henrietta receptje)
(Forrás:
egyszerugyorsreceptek)
💢
💢
Gyümölcsös
sajttorta
Hozzávalók
20 cm-es tortához
a
tésztához:
18-20
dkg édes, kakaós keksz
10
dkg darált dió
2
evőkanál puha vaj
a
krémhez:
30
dkg natúr krémsajt
3
tojás
3,5
dkg étkezési keményítő
2,5
dl tejföl
10
dkg porcukor
1
dl tejszín
a
tetejére:
30
dkg bogyós gyümölcs (eper, ribizli, áfonya...)
3
evőkanál méz
3
teáskanál zselatin
Elkészítés:
A
kekszet apróra törjük, és összegyúrjuk a dióval és a vajjal.
A sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, és
160 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Közben
robotgéppel összekeverjük a sajtkrémet, a tojást, a tejfölt, a
keményítőt, a porcukrot és a tejszínt. A krémet a kekszalapra
öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe még 50 percre, de 30 perc
letelte után a sütő hőmérsékletét 120 fokra mérsékeljük.
Amikor kész a sütemény, kihűtjük.
A
gyümölcsöt a mézzel együtt felforraljuk. A tűzről levéve
hozzákeverjük a zselatint. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tortára
öntjük, ezután a süteményt egy napig hűtőszekrényben
pihentetjük. Másnap levesszük róla a formát, a tortát
felszeleteljük és tálaljuk.
Forrás:
http://falusilibak.blogspot.com
💢
💢
💢
Házi
kenyérlángos, ahogy én csinálom :)
Amire
szükséged lesz:
- 50
dkg finomliszt
- 3
db krumpli
- 2,5
dkg élesztő
- 1,5
dl langyos víz
- 1
kk cukor
- só
A
tésztához:
- 2
dl tejföl
- 3
gerezd fokhagyma
- 3
fej lilahagyma
- bacon
- sajt
Így
csináld:
1. Hámozd
meg a krumplit, kockázd fel és sós vízben főzd puhára, majd
törd át
2. Az
élesztőt futtasd fel a langyos vízben, a kiskanál cukorral
3. A
lisztet a krumplival és az élesztős vízzel jól gyúrd össze,
adj hozzá ízlés szerint sót
4. Kb.
1 órát hagyd állni langyos helyen, majd oszlasd el a tésztát egy
tepsiben és szurkáld meg villával
5. Előmelegített
sütőben (175fok/7-es fokozat) 5 percig süsd, hogy a teteje szilárd
legyen
6. Vedd
ki, kend meg a tetejét tejfölös fokhagymával, tedd rá a
lilahagymát, a sajtot és a bacont is
7. Süsd
még további 10-15 percet, amíg a sajt meg nem barnul.
Kellemes
sütést és jó étvágyat! :)
(Forrás:
SussFozz)
Joghurttorta
sütés nélkül
A
zselatinos sütiknél két dologra kell figyelni: mindig hideg
hozzávalókhoz kell keverni a zselatint, és nem szabad főzni, csak
langyosra melegíteni.
Hozzávalók:
150
g babapiskóta
2x
375 g natúr joghurt (nagy dobozos)
80
g cukor
2.5
dl habtejszín
20
g zselatin
Tetejére:
fél
kg gyümölcs (meggy vagy málna, eper, stb…)
10
g zselatin
Egy
kapcsos formában (nekem ez 24 cm-es) alulra elrendezem a kevés
tejben éppen csak megmártott babapiskótát.
Mi
csak úgy pakolgattuk, volt ahol egymásra is kerültek, nem voltak
tökéletes sorban. A joghurtot kézi habverővel összekeverem a
cukorral és a zselatinnal, majd langyosra melegítem.
Mikor
a cukor elolvad, akkor már tökéletes.
Félretéve
hagyom hűlni.
Közben
a tetejére szánt gyümölcs felét pépesítem, összeöntöm a
maradék gyümivel, hozzákeverem a zselatint, és ezt is
langyosítom.
Főzni
nem szabad, csak addig melegíteni, míg a zselatin felolvad.
A
joghurtot közben betettem a hűtőbe, hogy kicsit rásegítsek a
hűlésére.
Mikor
már kezd összesűrűsödni, akkor felverem a tejszínt,
hozzákeverem a joghurthoz robotgéppel,(így szép egyenletesen sima
lesz) majd ráöntöm a babapiskótára.
Ismét
hűtő, majd mikor már a gyümölcs is kezd sűrűsödni, az is
mehet a torta tetejére.
Nekünk
olyan 3-4 óra hűtés után lehetett vágni, de a legjobb, ha a
fogyasztás előtti napon elkészül.
(Forrás:
Falusi Libák)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1. rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?:
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Finomságok - Receptek/3.
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.