2014. február 14., péntek

Ökofalu - Tata-Agostyán Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása


 Ökofalu - Tata-Agostyán

Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása





"Az élőfalvak előszobája"
  
A Természetes Életmód  Alapítvány üzenete :  

"A természet jobban tudja"




A Természetes Életmód Alapítványt 1993-ban, több évi előkészület után, a Magyar Humánökológiai Társaság és két magánszemély alapította a hazai szerves műveltségre alapozott ökofalvak, élőfalvak létesítésének kezdeti időszakában.

A már élő legendának számító Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Drávafok, Galgafarm, Gömörszőlős alapítóinak példáját követve, de a saját fejlődésének más irányt szabott az agostyáni kezdeményezés. 
Jelesül az ökofalvak előszobájává kívánt válni.

Mindez abból a felismerésből fakadt, amit az eddig tapasztaltak is igazoltak, hogy a természetben, a természeti környezetben magának újra helyet kereső ember működő minták, példák nélkül csak nagyobb zűrzavart csinál magában és maga körül. 




Alapítványunk a visszagondolkodásnak ezen "damaszkuszi" útján próbál segítséget nyújtani élhetőbb, fönntartható rendszerek kimunkálásával, és bevezetésével a napi környezettudatos gyakorlatba.

Az Alapítvány célja:

- Természeti-, környezeti nevelés, oktatás és képzés

- A természetes életmód egyéni és közösségi lehetőségeinek kutatása, rendszerszerű kialakítása és bemutatása

- Törekvés a külső és belső világunk harmóniájának megteremtésére

- Egészség megőrzése holisztikus módszerekkel

- A természeti, táji és kulturális értékeink együttlátása és láttatása

- Természetgazdálkodás, természetvédelmi kutatás

Szakmai műhely és helyszín:

Agostyán Ágoston Liget Tatától, a vizek városától 5 km-re található, az országos hírű Agostyáni Arborétum tűszomszédságában, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet határán. 
A közel 20 hektáros vízgyűjtő területen a Gerecse peremvidékét leképező természetföldrajzi formációk és élőhelyek legtöbbje megtalálható.




Alapítványunk néhány alapvetése:

Előbb-utóbb szembetalálkozunk a választási lehetőséggel:

Vagy megpróbálunk egy időtálló, fönntartható rendszert kialakítani magunk körül, ami nem jelenti az eddig megszokott "mindennapi kényelmünkről" való lemondást, de átgondolt cselekedeteket és gondosságot igen. 
Cserébe egy szép, egyszerű, egészséges, olcsón "üzemeltethető" életteret kapunk.

Vagy 

...folytatjuk eddigi életünket, amely átgondolatlan, mértéktelen, költséges - tehát fenntarthatatlan, ön- és környezetpusztító.

Erre a problémára kínál megoldást a Természetes Életmód Alapítvány folyamatosan fejlesztett programmal a mindenkinek meggondolandó alapelvek betartása mellett.

- maximális gondosság
- a természet jobban tudja
- tiszta használat
- a szépség iránti igény

Az Alapítvány kínálata nagyon széles: 

Lehetőség van hosszabb-rövidebb látogatásokra, táborozásokra, terepgyakorlatokra, de arra is, hogy valaki "tanítvánnyá" szegődjön, és a helyzeteket valóságosan megélve tanulja meg a természet-közeli, szép és egyszerű életmódot.




Az alapítványunk céljai megvalósítása érdekében a következő programokat működteti:

- Természetismereti-, humánökológiai terepgyakorlatok a tatai-medence természetes élőhelyein (erdők, füves puszták, vizes élőhelyek) ELTE-vel közösen.

- Alternatív energiák használatának gyakorlati megvalósítása.

- Szalmabálás házépítés, terület-felhasználás, alternatív módon, földműves-gazdálkodás, erdészeti tevékenység, egyéb életvezetési lehetőségek: 
reformkonyha témában folyamatos tanfolyamszintű oktatás, gyógynövényismeret, egészségvédelem témában 2 havi rendszerességgel.

- Környezeti nevelés: 
Környezeti nevelés "szobában - szabadban" című 90 órás akkreditált pedagógus képzésen bemutatjuk a szenzitív terepi oktatást, ökológiai terepi módszerek alkalmazását.

- Alapítványunk minősített 
(5 különböző szakmai hét) Erdei Iskola, kistérségi központként működik. 
Erdei iskolánk iránt érdeklődő nagy létszámú csoportot folyamatosan fogadjuk.




- Tanösvények: 
erdő-, madár- és hüllővédelmi tanösvény, Gerecse cserjéi is lágyszárú növényei, és természetgazdálkodási tanösvény. 
A 10 állomásos szelíd energia ösvény építését befejeztük, folyamatosan karbantartjuk, bekapcsoltuk az erdei iskolai programba.

- A 30 órás Zöld Óvodában "Úton a Zöld Óvoda felé" című akkreditált továbbképzésünkkel ellátja a Magyarországi Zöld óvodák koordináló, szakmai felkészítő szerepét.

- Természetgazdálkodás: 
Településünkre - Agostyánra - vonatkozó gazdálkodástörténeti hagyományokra építve hoztuk létre a szerves gazdaságot - természetgazdálkodási majort -, ahol tudásanyagban együtt van a múlt a jövő elvárásaival, helyi önellátásra, önfenntartásra méretezve. 

- Agrármérnökök nyári gyakorlatának lebonyolítási színhelye.




- Zöldturizmus: zöldturisztikai programcsomagot készítettünk a környező települések bevonásával. 
Helyi táji, természeti és történeti értékekre fölfűzött "humánökológiai" sétákat szervezünk természetvizsgálati módszerekkel. 
Zöldturisztikai tájékoztató füzetet állítottunk össze a Gerecse vidékéről. 
A program gyakorlati koordinációját és ügyelettel ellátott információs szolgáltatását vállalta fel a "Gerecse nyugati kapujában" alapítványunk.

- Történeti ökológiai program: 
"Séta utcai ruhában a középkorban" Egy folyamatosan bővülő XV. századi falurekonstrukció felépítése, és a középkori ember mindennapi életének megtapasztalása. 
Bemutatót szerveztünk A Magyary Zoltán Népfőiskolával közösen elméleti előadássorozattal és gyakorlati bemutatóval. 
Az épülő Árpád-kori körtemplom ligetében a téma nagyjainak kopjafája került elhelyezésre. 






A templom építő tábort a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatói szervezik évről évre, Dr. Nemcsics Ákos építésztanár irányításával, míg alapítványunk a teljeskörű ellátásukat biztosítja.

Zarándokturizmus: Alapítványunk egyik központja lett a magyar Caminónak is nevezett VIA MARGITARIUM útvonalnak. 
Ennek okán újabb akkreditált képzés tervezünk "Ökoturizmus és zarándokturizmus vezető és szervező" címmel.


Cím: 2835 Agostyán, Török Ignác utca 3.
Telefon: (30) 419-5080 Labanc Györgyi
(30) 663-4651 Czumpf Attila
E-mail: bakfitty "kukac" t-online "pont" hu
Honlap: http://www.teaagostyan.hu


(Forrás: elofaluhalozat)




 




Tata-Agostyáni Ökofalu 
- Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása






A Szekszárdi energia- és áramszünet riadóterv további munkálataihoz anyagot gyűjtve látogattam el Tata-Agostyán melletti természetvédelmi övezetben fekvő külön kialakított és megtervezett Ökofaluba, Czumpf Attilával a terület üzemeltetőjével és házigazdájával. 




Arra voltam kíváncsi, milyen mintákat tud mások számára is átadni a Magyar Élőfalu Hálózat e tagja, milyen rendszerben, mekkora kapacitással önellátó és környezetbarát, kik lakják, hogyan és mióta élnek ott, milyen tervekkel, esetleg tudatosan készülnek-e olyan eseményekre, amelyek folytán önsegélyezésre szorulnak és hogyan képesek alkalmazkodni, megoldani a jelenlegi és nehezített élethelyzeteket.




A domborzat és a panoráma kirándulásokra, pihenésre is nagyon alkalmas, ad egy kis elszigeteltséget a mai valódinak nevezett hamis élettől. 
Természetes, festői környezetben gyakorlatilag 4-5 ember tartja a frontot, kb.: 50 állattal (lovak, disznók, baromfik, kecskék, juhok, nyulak, galambok), a szervezett rendezvényeket, oktatásokat, táborokat további erre szakosodott és elérhető szakmai hozzáértőkkel oldják meg. 

A képet színesíti az erdőt és állatokat kedvelő népes bogár fauna, ami időnként zavaró is lehet, de szükség esetén jól jöhet. 




Élhető gazdálkodást és életmód-változtatott élettervezést mutatnak be, e természetvédelmi és humánökológiai központban. 

A környezetében olyan típusú emberek élnek, építkeznek, akik tudatosan tervezik a kiszolgáltatás mentes életéveket.

Nevezhetnénk bemutatótelepnek, turisztikai látványosságnak, öko élménynek is, valójában nem családok gyülekezete egy önfenntartó közösségben, ilyen szempontból inkább egy tanya, viszont a sok épület és minta alapján, inkább oktatóközpontként nevezhető. 

A tájnak történelmi múltja is van, épül egy kis kápolna is, bejárása belépődíjas, szállási lehetőség is van.
 Programjuk elismert, kitüntetett, az építmények egy része támogatási pénzekből épült.

Mintegy 20 éves környezetvédelmi munka, kapcsolatok és tanulópénz eredménye ez a kellemes park, egy kis rezervátum, ami üzleti szempontból táborozásra, rendezvényekre-csapatépítésre, oktatásra alkalmas - erre berendezett történelemhű, erdei iskolai szobák, külső tantermek, épületek, ismeretterjesztő külső és belső táblák segítenek ebben -, de valójában a minta az, amit csomagként akarnak adni és tervezetten, készülve élni a saját önellátási lehetőségeikkel. 




Véleményük szerint nincs sok idő addig, hogy nézegessük, mit kellene csinálnunk, mindenkinek meg kell alkotnia, csinálnia, építenie a saját „háttér országát”, ahol független tud maradni az ellátás biztonsága.

Az „önfenntartó közösség”-re A-tól Z-ig... 

...teljes levezényelhető rendszerrel állnak rendelkezésre saját tapasztalataik és további kapcsolataik révén nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, elsősorban 
mintát kívánnak mutatni
, ha kell akár hosszabb távon is helyet adni ennek az élettérnek vagy környékének a használatára. 

„Saját” víz van - csapadék, patak, felszín alatti vízréteg, víztározók – tisztálkodásra, mosásra, ivóvíz ellátásra, „saját” áram van - patakból lapátos áramfejlesztővel vízimalom, napelemmel, szélkerékkel, aggregátorral oldják meg -, saját fűtés van - kemence, „multi-égetős” kályha -, fűtéshez, vízmelegítéshez energiaforrás van - erdei hulladékfa elegendő mennyiségben rendelkezésre áll, napkollektor, napelem, szélkerék, aggregátor rá tud segíteni a rendszerre, mely kiegészíti a gyertya és mécses világítási biztonságát is.




Ellátás-mixet alkalmaznak, ha netán valamelyik ellátó egység kiesik, egy másikkal képesek legyenek pótolni. 

A terület elegendő a zöldség, gyümölcs termesztésre, a kaszáló az állattartáshoz, az állatállomány a tej és húsfogyasztásra néhány családnak Gyógyfüvekkel, ötvözve a keleti és a nyugati orvoslással, az egészségügyi ellátás egy része is megoldható. 

A terület fekvése alkalmas arra, hogy vízgyűjtőkét működjön, de akár jó elvezető is legyen. 

Az állatokat védett területeken is tarthatóak, az erdősávok a levegő tisztaságát képesek biztosítani. 

A kis patakok, mivel több is van egymás pótlásai is egyben. 
A vízfolyás-nyomokból ítélve, nem mindegyiknek volt 2012. április 26-án utánpótlása (megjegyzendő, hogy néhány gyenge esős nap után tettem látogatást, hosszabb csapadékmentes idő után), ami azt feltételezi, hogy a talaj vízelosztó képessége képes megtartani egy általános alacsony szintű vízhozamot és több nyomon elvezetni nagyobb mennyiségű vizet is. 

A környék 5 km-es körzetben élő lakosai megbíznak egymásban, a terület mellett jelenleg működő katonai bázis növeli a biztonságérzetüket. 

A veszély az lehet, hogy ahol hiányzik valamilyen biztonság, onnan várható agresszív betelepedési igény az ilyen „idilli” helyekre.




A mai technológiák és a régmúlt kitaposott ösvényei jól ötvöződnek, szerves rendszert alkotnak Agostyán ökofalujában. 

Ez a tudás nagyon felértékelődik napjainkban. 

A Szövetség egyik célja, hogy a településeket abban segítse, hogy fel tudjanak készülni a várható változásokra. 

Ehhez jó segítséget nyújt ez az oktatóközpont is.


Agostyán Ökofalu:

video: 



(Forrás: klimabarat)







Továbbá:





2. Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html


4. Gyógyító növényeink 4. rész:

5. Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7. Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8. Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9. Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12. Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14. Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18. SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html

19. Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html

20. A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21. Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22. A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23. Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24. A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25. A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27. Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28. A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29. Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

30. Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


32. A védőltásra kovaföldet:

33. Őshonos gyümölcsfajták a Tündérkertben -  Kovács Gyula pórszombati erdész:

34. Likvidálják a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot:

35. Tata-Agostyán Ökofalu - Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása:







Szeretettel,

Gábor Kati


Személyre szóló gyógyítás - kezelés - tanácsadás:




blog oldalam: 






1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.