2015. április 17., péntek

A spenót



A spenót







Tápértéke:
 
A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. 


Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy 

ne főzzük!

A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben. 

A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal. 
A lerakodás megkezdődhet akár gyerekkorban, a fájdalmakat csak később kezdjük érezni. 

A spenótban az értékes B vitaminokat könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel.

Gyógyhatása:
 
A spenót az a növényünk, amit ha okosan használunk, nagyon sok betegségtől szabadíthat meg bennünket. 


A szabály pedig az, hogy ne főzzük!

Sok benne az oxálsav, amivel ha megfőzzük, sokkal több kárt tehetünk magunkban, mint hasznot. 
Ha azt be tudjuk tartani, hogy a kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, az eredmény nem fog elmaradni. 

Ha tehát nyersen fogyasztjuk a spenótot, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is. 

A spenót erős antioxidáns. 

Mindhárom vitamin megtalálható benne, amelyek együttes munkája a sejtjeink megvédése az oxigén szabad gyököktől. 

Van továbbá szelén is benne, ami szintén támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.





Emésztést serkentő: 


Az oxálsav tartalmának köszönhető, hogy elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. 

A spenót szerepe az emésztésben azonban nem korlátozódik csupán erre. 

A nagy mennyiségű B vitaminoknak köszönhető, hogy alaposan besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe.

Idegnyugtató: 


Az idegrendszer munkáját nagymértékben befolyásolják a B vitaminok. 
Nehéz így egyenként foglalkozni velük, mert rendkívül összetett a B vitaminok munkája, hisz a táplálékban előforduló többi ásvány és vitamin befolyásolja hatásukat. 

A spenót idegnyugtató hatását a nagy mennyiségű folsavnak, vitaminnak köszönhetjük, valamint a B6 pyridoxine vitaminnak. 

Ha a gyerek pl. kalimpál a lábával vagy más ideges megnyilvánulásai vannak, arra következtethetünk, hogy B9 folicsav vitaminhiánya van, ami a spenótban bőven megtalálható.

Hiperaktivitás csökkentése: 


A spenót magas szerves só tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk vele. 

A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik és kezelhetőbb lesz, fogékonyabb a tanulásban.





Cukorbaj: 


A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbajosok vércukor tartalmát. 

Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti. 

Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.

Krónikus székrekedés: 


A krónikus székrekedés akkor következik be, amikor rászoktunk arra, hogy gyógyszer bevételével menjünk WC-re. 

A gyógyszer függőség a természetes környezetben, tehát a táplálékunkban előforduló hatóanyagok fogyasztásával nem alakulhat ki, mégis megteszik azt, amit a gyógyszerek.

 Ha a spenótlét fele-fele arányban keverjük alma lével, olyan vastagbél tisztítót kapunk, ami nemcsak a tartalomtól segít megszabadulni, de a vastagbél gyűrődéseiben pangó anyagokat is kitakarítja. 

Ez azért fontos, hogy a kórokozóknak ne legyen idejük elszaporodni.







Tudtad, hogy a zöld színű növények fogyasztásával a kollagénvesztést lelassíthatod, és bőröd feszességét növelheted? 

A zöld színű zöldségek ugyanis gazdagok C-vitaminban és a luteinben, amelyek a tested kollagén raktárát töltik fel

Krónikus fáradtság: 


A krónikus fáradtságnak több oka lehet. 

Az egyik az hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz, illetve a bejutott vas a szervezetben kapcsolatba kerül nagy adag szervetlen C vitaminnal, és az leköti a vasat.

 Az is lehet, hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz a táplálékból. 
Okozhatja továbbá az állandó fáradság érzetet a szerves só hiánya a szervezetből. 

Ha abbahagyjuk a C vitamin szedést, a spenóttal könnyen életerőhöz juthatunk. 

Tartalmaz elegendő vasat, és nátriumot.

Alacsony és magas vérnyomásra: 


Az alacsony vérnyomás is nagy fáradság érzettel jár. 

Hogy közvetlenül mi okozza, még nem ismert, de a spenót segít az alacsony vérnyomástól eredő fáradság leküzdésében is. 

Az alacsony vérnyomásúaknak egyébként is ajánlatos nagy melegben szerves só tartamú zöldséglét fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a hányingert és a rosszullétet, amit a magas hőmérsékletben lecsökkenő vérnyomás vált ki. 

A nagy meleg a magas vérnyomásúakra is nagyon veszélyes. 

Mivel a spenótnak vérnyomás szabályzó hatása van, így fogyasztása a magas várnyomásúakat is megkímélheti a nagy melegtől. 

A benne levő szerves sótartalom szintén fegyver a hőség ellen.





Vérzés és vérzékenység csökkentése: 


Az egyik legmagasabb K vitamin tartalmú zöldségünk a spenót. 

A K vitamin hiánya, mint tudjuk vérzékenységet okozhat.

Jelenlétének köszönhető, hogy a nyílt vérzést a seben azonnal elállítja, ha nyers spenótpépet rakunk rá. 

Hat továbbá a vérző ínyekre és ugyancsak csökkenthető az erős menstruációs folyás, ha az esedékes időpontban naponta fogyasztunk spenótlét.

Ezzel nemcsak a mérsékletes folyást érjük el, de megszabadulunk a mentrációs fájdalmaktól is, valamint pótoljuk a szervezetből távozó vasat.

Dagadt végtagok: 


A dagadt végtagok, a folyadék megszorulás a vese működési rendellenességét jelzi, ami magas vérnyomással járhat, s a vesegyulladás következménye. 

A spenótban sok az A és a K vitamin. 
Az A vitamin a gyulladást gyógyítja, a K vitamin pedig a vesék működését serkenti. 

Ugyancsak megtalálható a spenótban az E vitamin, ami nemcsak segíti az A vitamin felszívódását, de a kapilláris vérerek munkáját is serkenti, ami a vese esetében döntő tevékenység a vizelet kiválasztásában. 

Az ok elhárítása mindenképpen bekövetkezik a spenót fogyasztással, s a víztől való ürülés megkezdődik a szervezetben.

Ne a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! 


Ismerd meg a növényekbe kódolt évezredes tudást!


(forrás: Magyar Nyelv)










A KERTI SPENÓT

ÜLTETÉSE ÉS TERMESZTÉSE



A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani.

A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is.
Cikkünk most ebben nyújt segítséget.




  

A spenót (Spinacia oleracea) az egynyári növények közé tartozik, ezen belül is a disznóparaj félékhez.
Levelei sötétzöldek, gyökérzete erős.

A termesztés során fontos hogy ne hagyjuk, hogy a tő virágzásnak induljon, mert akkor a spenót levelek nagyban veszítenek jellegzetes ízükből.

Kiskertben a legjobb, ha magról szaporítjuk a növényt, sajnos ritkán találkozunk spenót palántákkal a kertészetekben, pedig sok kertbarát örömmel megvásárolná őket.

A magokat évente kétszer is vethetjük, a késő téli vetést tavasszal, míg a késő nyári vetést ősszel szüretelhetjük, de természetesen tavasszal is vethetünk spenót magokat.


Íme, néhány hazai fajta, amelyet bármely kertészeti áruházban beszerezhetünk:



Popey:




Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. 
Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.

Vetés: III-IV, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C fokon 6-7 nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.
Tipp: mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.



Újzélandi:




A spenóthoz hasonló, 80-120 cm magasra növő, bokros, melegigényes levélzöldség. 
Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők.

Vetés: május közepétől, 18-30 C fok között 10-28 nap alatt csírázik. 
Vetés előtt 24 órával áztassuk be a magokat.

Térállás: bokros növekedésű, 50 cm-es sortávolságra vessük. Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: júniustól szeptemberig folyamatosan szedhető.


  
Matador:




Őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta. 
Levele közép zöld, közepesen hólyagos. 
Levélnyele középhosszú. 
A hideget jól tűri, későn hoz magszárat.

Vetés: március-április, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C fokon 6-7 nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. 
Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.

Tipp: 
mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.

A spenót számára a napos illetve a félárnyékos helyen fekvő ágyás az ideális, valamint fontos a tápanyag dús talaj, és a rendszeres talajlazítás.

A tápanyag utánpótlást érdemes szerves trágyával megoldani és nem műtrágyával, mert a sok nitrát lerakódhat a levelekben.

A spenót gazdag C és B vitaminban, béta-karotinban, fehérjében, vasban. 

Magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést, így diétás ésfogyókúrás étrendbe is beilleszthető. 
De mivel magas az oxálsav tartalma is, vesebetegeknek, és kisbabáknak nem ajánlott a túl gyakori fogyasztása.




A frissen leszedett spenót leveleket érdemes még az nap frissen elfogyasztani, vagy ha nem lehetséges csomagoljuk be őket egy nedves konyharuhába így pár napig a hűtőszekrényben is tárolhatjuk. 
Amennyiben túl sokat vásároltunk belőle, blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig, csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.


A spenót gyógyító hatása:


1. védi a nyálkahártyákat,

2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,

3. serkenti az agyműködést, frissít,

4. nyugtatja az idegeket,

5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,

6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,

7. javítja a hangulatot,

8. támogatja az izom- és szívműködést,

9. erősíti az immunrendszert,

10. serkenti a hormontermelést,

11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,

12. serkenti a csontképzést,

13. erősíti a fogakat,

14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,

15. vízhajtó,

16. segíti a fogyókúrát,

17. idős korban lefékezi a biológiai órát.



Spenótsaláta




25 dkg fiatal spenót, 1 hagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 - 1 ek. tejszín, ecet, só, bors.

A hagymát vágjuk nagyon vékony karikára, tegyük a tisztított spenóthoz.

Készítsük el az öntetet és öntsük a keverékre.

Fontos: olyan sok ásványi anyagot tartalmaz, hogy ajánlatos kisebb adagokat enni belőle. Ha olajjal készítjük el, az emésztés ugyan tovább tart, de elősegítjük a felszívódást.



(Forrás: viragcenter)






Ha már virágot eszünk, 
óvatosan szedjük le, hogy a virágpor benne maradjon.

1 marék spenót
4-5 levél citromfű
5-6 mentahajtás
4 levél medvehagyma




   



Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:







Szeretettel,

Gábor Kati



blog oldalam: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése