2013. március 31., vasárnap

Gyógyító növényeink 1./a rész



Gyógyító növényeink 1./a. rész

(A teljesség igénye nélkül)








A FOKHAGYMA





Hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát

vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppet. 

Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy.
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot és enyhíti a torokfájást is. 

Ezt a hatását a benne levő kénnek köszönheti, ami a jellegzetes ízét és szagát is adja.

 Antibiotikum helyett fogyasszunk mézes fokhagymát. 

2 gerezd fokhagymát nyomjunk szét fokhagymanyomón, majd keverjük össze 1 teáskanál mézzel. 

Naponta 4-5 alkalommal ismételjük meg, mert ez a természetes antibiotikum 2-3 nap alatt kitisztítja a kórokozókat a szervezetünkből. 

Aki nem kedveli a fokhagyma ízét, az süsse meg a megtisztított gerezdeket kevés olívaolajjal, alufóliában, majd passzírozza szét és kenyérre kenve fogyassza.




FOKHAGYMA TINKTÚRA 

Fokhagyma eszencia kúra - Dr Domján László

dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat
tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. 


A sebészek attól féltek,
hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg
elvérzik. 


István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció
talált néhány éve Kínában. 


Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa
ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint
azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! 


Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! 
Mivel manapság a legtöbb halálesetet és
számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés
okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.


(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
Domján László

Adagolása: 


mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:


Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp - 2 csepp - 3 csepp
2. nap 4 csepp - 5 csepp - 6 csepp
3. nap: 7 csepp - 8 csepp - 9 csepp
4. nap: 10 csepp - 11 csepp - 12 csepp
5. nap: 13 csepp - 14 csepp - 15 csepp
6. nap: 15 csepp - 14 csepp - 13 csepp
7. nap: 12 csepp - 11 csepp - 10 csepp
8. nap: 9 csepp - 8 csepp - 7 csepp
9. nap: 6 csepp - 5 csepp - 4 csepp
10. nap: 3 csepp - 2 csepp - 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.


A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
7 évig nem kell megismételni a kúrát. 


Ha valaki kedvet érez hozzá,
javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről
van szó.


33 dkg megtisztított
fokhagymát
fokhagymaprésben
szétnyomunk, majd
10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban
kapható alkoholban, lezárt
üvegben. 


Közben naponta
egyszer fellötyköljük, hogy
a fokhagyma
hatóanyagainak
kioldódását ezzel is
serkentsük. 

Ezt követően
a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. 

A nyert
folyadék tömény,
ragacsos
fokhagymakivonat.

Gyógyulást kívánok mindenkinek!




Méz, almaecet, fokhagyma a tökéletes gyógyszer




Egy egyszerű módszer, hogyan lehet megszelídíteni a fokhagymát, és csemegévé változtatni.

Nyugodt szívvel állíthatom, a világ két legegészségesebb élelmiszere a méz és a fokhagyma. 

Az utóbbival sokaknak problémája van: túl erős az íze, túl erős a szaga, csíp. 
Hát igen, ezért hagyma. 
De egy egyszerű trükkel el lehet tüntetni a kellemetlen mellékhatásokat, és szinte csemegévé lehet változtatni a faramuci növényt.
A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. 
A módszer egészen egyszerű.
Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe a mézbe, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. 

Ennyi.

Hogy mi fog történni?

Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. 
Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. 
Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.

Miért is jó ez?

A méz és a fokhagyma előnyös tulajdonságairól oldalakat lehet írni. 
Erről a készítményről is elmondható mindez. 
Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.

Javasolt felhasználási mód?

Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. 
Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. 
Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat,gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet. 
De magában is megállja a helyét. 
A variációk száma végtelen

*     *     *

Köhögésre nagyszerűen bevált úgy a gyereknél, mint nálunk felnőtteknél a fokhagymalé.
Ez úgy készül, 
hogy 2 gerezd fokhagymát apróra összevagdalunk, elkeverjük 3 evőkanál mézzel vagy gyümölcscukorral, és felöntjük 1/8 liter vízzel. 

Felforraljuk, és kb. 10 percig főzzük. 
Utána letakarva néhány órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. 

Ugyanez elkészíthető vöröshagymával is, a hatás gyors és tartós. 
A szirupból naponta egy-két teáskanállal adjunk a gyereknek.

Aki nem bírja a fokhagyma ízét, az megpróbálkozhat a mézes retekkel is. 

Ehhez egy retket megreszelünk, levével együtt csészébe tesszük, és elkeverjük 3-4 evőkanál mézzel. 
Letakarva néhány órán át ezt is pihentetni kell, majd vászonkendőn átnyomkodjuk a levet. 
Naponta ebből is 1-2 teáskanállal ajánlott adni a gyerkőcnek.
Köhögéses időszakban rendszeresen inni a kakukkfűteát, ami szintén nagyon jó köhögéscsillapító.



*     *     *


Mézes almaecetes fokhagyma





Nagy mennyiségű fokhagyma kerül kiáztatásra jó minőségű akácmézben és almaecetben
A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását a méz és az almaecet tovább fokozza. 
Meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas. 
Almaecet nélkül (a fokhagymásméz) húsok pácolásához is nagyszerűen felhasználható de pirítós kenyérre kenve is fenséges!

Egyszerű napi energiaital elkészítése:

Pucolj meg két (termetes) gerezd fokhagymát, reszeld le, vagy préseld össze, keverj hozzá két teáskanál (jó minőségű) almaecetet. 
Kevergesd, préselgesd néhány percig, és tegyél hozzá két teáskanál mézet. 
Ezt is jól keverd el, és öntsd fel két-három dl buborékmentes ásványvízzel. 
Az így készített (zavaros) italt óvatosan (!!) lassan kortyolgatva idd meg.
Egyhuzamra lehajtani TILOS!
Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. 
Fogyasztása éhgyomorra reggel a legjobb, felezve is hatásos (de nem helyettesíti a reggelit).

Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal (kíméletesebb változat) ezt elkerülheted:

Tedd a következőket turmixgépbe: 

1 dl almaecet, 1 dl méz, 8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma (darabolva). 
Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. 

Öntsük a keveréket egy jól zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben öt napig.
Az elixír szokásos napi adagja: kettő-négy teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). 
A legjobb reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. 
A hatóerő természetesen függ az összetevők származási állapotától. 
Minél jobban bio annál több az erő.
Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. 

Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. 

A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma.

Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
Magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. 
A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. 
A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. 
Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk.
Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. 

Természetes "antibiotikumként" használható, 

főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. 
Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.

A legendás fokhagymacsepp receptje

A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.

A fokhagymacsepp elkészítési módja:

Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
Vászonruhán keresztül szűrd át.
Két nap után a táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).


A részletek:

Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt fokhagyma kb. 4 dl 96 %-os alkohol. 
(A beszerzett fokhagyma állagától, nedvesség-tertalmától függően.)
A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk (foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. 
Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, a szájára 2 réteg gézt rögzítünk befőttes gumival. Fél literes üvegbe (amiben az alkoholt vettük a gyógyszertárban) akkora tölcsért teszünk, ami nagyobb, mint a befőttesüveg szája. 
Az alkoholos üveget, a tölcsért és a fokhagymát tartalmazó befőttesüveget úgy rakjuk össze, hogy szilárdan álljanak (pl. a sarokban).
A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ - 2 óráig, hogy a lé mind kicsöpögjön.
A nyert kivonat mennyisége: 400 - 450 ml. 
Azonnal fogyasztható. 
Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

Adagolás:

Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni. 
Egy kardiológus főorvos szerint a tejet nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb ok miatt) kúrázók kefírben vagy joghurtban vegyék be.
Hogy ne használjunk fokhagymanyomót, azért jegyeztem meg, mert a kivonat gyakorlatilag kiszűrhetetlen lesz a zagyból, vagy csak igen kevés. 
És ekkor tényleg fel kell használni a szüredéket ételízesítéshez. 
A fenti recept szerint "kilúgozott" fokhagyma maradvány alkalmatlan ételízesítésre, mert minden íz- és hatóanyagot kiszedett belőle az alkohol.

Napok
Reggel
Délben
Este
1
1 csepp
2 csepp
csepp
2
4 csepp
5 csepp
csepp
3
7 csepp
8 csepp
csepp
4
10 csepp
11 csepp
12 csepp
5
13 csepp
14 csepp
15 csepp
6
15 csepp
14 csepp
13 csepp
7
12 csepp
11 csepp
10 csepp
8
9 csepp
8 csepp
csepp
9
6 csepp
5 csepp
csepp
10
3 csepp
2 csepp
csepp

Eredete

A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. 
Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.

A tapasztalat

A tapasztalatok szerint számítani kell csekély illathatásra is.
Érdemes tájékoztatni a környezetet a fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban) közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma "illatot" amit nedvesítőkendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. 
Mivel a méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékű levertség érzése is jelentkezik.
Attól nem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. 
A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.
Persze a fejedben a fokhagyma sem csinál rendet. 

Ugye tudod, hogy a gondolataid és az érzéseid alkotják, alakítják a sorsodat? 
Érezd jól magad a bőrödben!


AZ ALMAECET





Az almaecet (lehetőleg bio) számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre tudományos megfigyelések. 

A lényeg azonban az, hogy étrendünkben megfelelő, természetes módon keveredjenek az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és más tápanyagok. 

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy almaecetben és a vele ízesített ételekben igazán optimális ez a keveredés. 

A méz és az almaecet ideális módon egészíti ki egymást. 

A méz elnyeli az ecet fanyar ízét, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag.
Az almaecet a testsúly szabályozására is kiválóan alkalmas, igaz hogy viszonylag lassan hoz eredményt túlsúly esetén, de az tartós marad ha a szabályokat betartjuk. 
Az almaecet hozzájárul a hatékony zsírégetési folyamatokhoz is.
Az almaecet gyorsítja az anyagcserét, így a fogyáson kívül javítja mind a fizikai (vérkeringés, végtagok vérellátottsága), mind a szellemi állapotot (koncentráció, szellemi vitalitás).

Serkenti az emésztést, és részt vesz a szervezet zsírbontó folyamataiban.


Baktériumölő hatása tisztítja a szervezetet, amitől egészségesebb lesz a bőrünk, hajunk.


Felélénkíti a sejtlégzést, és csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket.


Elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak.
Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy kimerültség, éppoly hatásos a méz is. 
Mi sem kézenfekvőbb, mint összekeverni a kettőt.
D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk mindennap ecetes vizet 
(egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is 
(ecet+méz - keverés - hígítás)

Dr. Jarvis „valóban teljes értékű tápanyagként" igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja olyan panaszokra, mint az 
álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti megbetegedések, homloküreg-gyulladás, szénanátha és izomgörcs.
Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. 
Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az ecetes vizet. 
A kúraszerű alkalmazás 
pedig azt jelenti, hogy legalább hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az alapreceptben leírt italt.
Érdekes kérdés, hogy vajon az almaecet, melynek már a nevében is benne van, hogy ecet, vagyis csak savas lehet, valójában hogyan befolyásolja sav-bázis egyensúlyunkat, és milyen hatást vált ki az emésztést követően?

Az almaecet - ahogy a citrom is - savas kémhatású. 

Fogyasztásuk 
mégis lúgosítja a szervezetet
mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását. 

Fontos viszont, hogy az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen más összetevőkkel, s így megtartsa lúgosító hatását.
Nem kell sokat bíbelődni vele, és hamarosan talán nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. 
Sőt legjobb, ha életünk végégig megtartjuk ezt a jó szokásunkat. 

Az almaecet előállítása 

Kémiailag az ecet esetsavból, aroma- és festékanyagokból álló vizes oldat, amely erjedési folyamat során természetes úton jön létre. 
Alapja az almamust, vagyis almalé, amelyben alkohol képződik.
Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, annál könnyebben képződik az esetsav. 

Legjobb, ha kisméretű jóízű almákat választunk. 
Ha csak hulladékból készül a must, gyengébb lesz a minősége. 

Hogyan válasszuk ki a jó almaecetet? 

Csak természetesen előállított, kissé zavaros almaecetet válasszunk. 
A tiszta ecet kevesebb értékes anyagot tartalmaz. 
Figyeljünk arra, hogy biotermesztésből származó almából készüljön, hogy minél kevesebb környezetszennyező anyagot tartalmazzon.

Mit tartalmaz? 

Káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, klórt, ként, rezet, vasat, szilíciumot, fluort. C-, E-, A-, B1-, B2-, B6-vitamint, béta-karotint, provitamint, P-vitamint.

 A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása javítja az emlékezőtehetséget, növeli az összpontosító képességet, az erőnlétet, a kondíciót és minden olyan funkciót, amely a jó vérkeringéstől függ. 

Almaecettel a csontritkulás ellen 

Az almaecet citromsavat tartalmaz, amely könnyen emészthetővé teszi az a kalciumot, és jelentősen javítja a felszívódását.
 A többi élelmiszerben jelen lévő kalcium felszívódását is növeli, ha almaecetet adunk hozzájuk.
Egy kevés almaecet egyébként a csontleves kalciumtartalmát is növeli. 
Az ecet ugyanis kivonja a csontokból a kalciumot. 

Már fél liter csontleveshez adott két evőkanálnyi almaecet is jelentősen növeli a leves kalciumtartalmát, mégpedig ha két órán át főzzük. 
Ezután már nem oldódik ki több kalcium a levescsontokból. 

Az anyagcsere serkentése 

Hans Adolf Krebs, aki 1953-ban Nobel-díjat kapott a citrátciklus felfedezéséért, felismerte, hogy anyagcserénk esetsav nélkül nem működne. 
Szinte minden anyagcsere-folyamatban – mint pl. a táplálék átalakítása a szervezete által felhasználható anyagokká – ecetsav jön létre köztes termékként.
Az ecetsav közreműködése nélkül sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát életképtelenek volnánk. 

Szervezetünknek napi mindegy 100 gramm ecetsavra van szüksége az összes anyagcsere-folyamathoz. 

Az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket.
 Rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a táplálékkal felvett zsírsav felhasználását és szénhidrátokból való energia-kivonást.
Légzési panaszok: 

Aki légzési problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. 
Nagyon apró kortyokban igyuk vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson. 
A tapasztalatok szerint ez a módszer asztma esetén és segíthet, persze csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként. 

Felfúvódás 

Itt is segít az ital. 
Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a keveréket – tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt lenyeli.


A MÉZ





ideális páros. 


Minden élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az úgynevezett nyomelemekre és ásványi anyagokra. 

A mézben minden megvan, amire az embernek szüksége van. 

Közel 80 százalékban szőlő -és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szaharózt. 
Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. Energiatartalma kicsit alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal energiát jelent.
A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt), viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. 

Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (lukogének) formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.
Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték, tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz.





A méz természetes gyógyszer

A méz és más méhészeti termékek egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. 

A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment-és hormonanyagokat is tartalmaz. 

Segítségükkel megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. 

Kalória értéke rendkívül nagy. 
Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. 






A legtöbb vitamin a mézben fordul elő
B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A méz enzimeket is tartalmaz
amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. 
Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz.

Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. 

Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő baktériumölő hatása is. 

A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. 

A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat

A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. 







A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. 
Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk.
 Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. 

A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas.

Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni. 
De az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen 
gyógyító hatással van a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is.

A méz ezen kívül nyugtató hatású szer, és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék. 

Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.








Ha csak egy teáskanállal fogyasztunk el belőle minden este lefekvés előtt, 


már gondoskodhatunk a nyugodt alvásról
Mivel 80%-ban természetes cukrot tartalmaz, megemeli az inzulinszintet, így a tripofán nevű anyag könnyebben eljut az agyhoz, hamarabb beindul az alvás folyamata. 

A méz nem csak nyugtató, harmonizáló, hanem igencsak egészséges és tökéletes energiaforrás is.

A méz glükoztartalma miatt azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mézet sokkal energikusabbak, éberebbek és egészségesebbek is. 

Ha szereted a mézet, és beiktatod a napi étrendedbe, többé nem kell számolnod a fáradtsággal

Bármennyire is édes és tele van cukorral, mégis hatékonyan beilleszthető a fogyókúrába

Egyenlő arányban tartalmaz glükózt és fruktózt, így segítségünkre lehet a fogyásban. Ráadásul egészségesen csökkenthetjük az édesség utáni sóvárgásunkat is.

A méz előállításához a méhek virágport gyűjtenek. 
Így sok flavonoidot tartalmaz, mely kiváló antioxidáns, hatással van az immunrendszer erősítésére. 
Viszont nem csak az immunrendszer erősítésére jó, hanem kiváló antioxidáns és gyulladásgátló is.

Nem csoda, hogy gyerekkorunkban köhögés esetén egyből egy kanál mézet kaptunk gyógyírként. 

Régen vágások, horzsolások és sebek kezelésére is használták. 
Ha bekenjük a sebet mézzel, antibakteriális tulajdonsága miatt eltávolítja a baktériumokat, tisztán tartja és gyógyítja a sebet.

A kozmetikaiparban is egy igen közkedvelt alapanyag a méz. 
Ha szeretnék sima és puha arcbőrt, hetente 2-3 alkalommal kenjük be a megtisztított arcbőrünket vékony rétegben zabpehellyel elkevert mézzel
Ez a pakolás megakadályozza a mitesszerek, pattanások kialakulását, tisztán tartja az arcbőrt.







Íme, egy recept:

Két teáskanál almaecetben ízlés szerint 1-2 teáskanál mézet keverjünk el és adjunk hozzá egy pohár (2-3 dl) tiszta (tisztított vagy ásványvíz) vizet és lassan kortyolgassuk el. 
A keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. 
De lehet a további étkezésnél is fogyasztani egy-egy pohárral.
Víz helyett paradicsom, zöldség vagy alma-lébe is keverhetjük az almaecetet vagy bármilyen más hideg italba. 
Ez az ital pompás erősítőszer. 
Almaecetes vízzel lehet gargarizálni vagy inhalálni, masszírozni, hajat öblíteni.
Az almaecetes víz légzési problémákra is nagyon jó, kanalanként kortyolgassunk el egy pohárral belőle.

Vagy egy gézdarabot mártsunk be almaecetbe és tekerjük a csuklónkon körbe.
Méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a reggeli almaecetes-mézes víz. 

Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek munkáját.
Ezen kívül felsorolok egy pár problémát, amire ez az italkeverék hasznos lehet:
Felfúvódás, hólyaggyengeség, magas vérzsírtartalom, megfázás, hőemelkedés, kimerültség, lábgomba, ízületi fájdalmak, megdagadt lábak, aranyér, torokgyulladás, bőrkiütés, rekedtség, szénanátha, köhögés, fejfájás, rovarcsípés, izomgörcs, fáradt szemek, vádli-borogatás, izomhúzódás, orrvérzés, fülfájás, idegrángás, fülzúgás, reumatikus panaszok, köszvény, csuklás, szédülés, gyomorégés, égési sebek, túlsúly, emésztési zavarok, szemölcsök, fogak, fogíny-betegségek esetén.

Készült a lenti források nyomán:



filantropikum.com
http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez
http://www.anyalettem.hu/gyogyfuvekbol-gyerekeknek--cikk
http://egeszsegsuli.ewk.hu/fokhagyma-csepp
http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez












Hársvirág szörp készítése






Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.
Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.
Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni, akkor 30 deka cukrot barnára karamellizálunk, majd ráöntünk három deci hideg vizet. Felforraljuk. Kihűlés után közé keverjük a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi a szörpöt. Utólag is meg lehet csinálni.



forrás: Fűben. Fában. Természet Kincsestára






A rebarbara






A rebarbara (Rheum) őshazája Ázsia pontosabban Tibet környéke. Kontinensünkön a XVI. század végén jelent meg először Angliában, majd Németországban. 


Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották. 

Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg. 

A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.
A népi gyógyászat úgy tartja, hogy bélrenyheség, máj- és epebetegségek gyógyszere. 

Kis mennyiségben bélnyálkahártya összehúzó, tehát a hasmenést csillapítja. 
Nagy mennyiségben viszont kifejezetten hashajtóhatású.

Emellett kiváló vér- és vesetisztító. 


Egyesek a rebarbara fogyasztását különösen szívbetegeknek, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek ajánlják. 

Fontos megemlíteni, hogy fogyasztása fokozott elővigyázatosságot igényel, mert savtöbbletet okoz. Ezért vesekövesek, vesehomokban szenvedők óvakodjanak tőle. 

A rebarbara levelét külsőleg borogatásként használták.

Élettani hatásai, összetétele:


Kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését. 

Jótékony hatása a gyökértörzsben található, az antrakinonok és a tanninok közé tartozó vegyületeknek tulajdonítható.

 Kis adagban, összehúzó hatása miatt hasmenés ellen, keserű ízénél fogva pedig étvágyjavítóként használható. 

Enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát és a kisebb bélgörcsöket. 

Antibakteriális hatása is említésre méltó, melyet pl. a Candida gomba ellen fejt ki.

A kínai rebarbara porát sikeresen alkalmazták vérzéscsillapításra. 

Ezt kísérletileg és klinikailag is igazolták:
 gyomor- és bélfekélyek, valamint gyomor- és bélvérzések megelőzésében és kezelésében. 

Vérzéscsillapító, összehúzó és antibakteriális hatása 
miatt a rebarbara gyökértörzséből készített kivonatok jól alkalmazhatók a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásainak, valamint a szájban képződő apró fekélyes foltok ecsetelésére.

Hosszan tartó (hónapok, évek) használatát az antrakinon vegyületek várható káros mellékhatásai miatt kerülni kell. 

Ezekkel a hatásokkal „sajnos” csak a kínai vagy török, az indiai és az orvosi rebarbara rendelkezik. 
Az Európában termesztett másik két faj is tartalmazza mindezeket a hatóanyagokat, de azok gyökértörzskivonata olyan erős ösztrogén-hatással rendelkezik, hogy orvosi terápiás használatának ez már gátat szab.

Rendszeres fogyasztása hozzátartozhat a rák kialakulásának rizikóját csökkentő táplálkozáshoz. 


A rebarbara karotinoid tartalma majd hatszorosa a sárgarépáénak. 
A karotinoidok az A-vitamin elővitaminjai, melyeknek, nemcsak mint leendő vitaminoknak, hanem mint antioxidánsoknak is fontos szerepük van. 

Segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat. 

Kiemelkedően sok pantoténsav (magyarázat a cikk végén), B6-vitamin és karotin van benne.



Rebarbaratorta:


Hozzávalók a tésztához: 

2,5 dl finomliszt, 1,5 dl Graham-liszt, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj,1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás.

A töltelékhez: 


75 dkg rebarbara, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz.

A tetejére: 

1 csomag vaníliás cukor.

A forma kikenéséhez:


 1 evőkanál vaj

Elkészítjük a tésztát: összekeverjük a lisztet és a sütőport. 

Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval és hűtőbe rakjuk. 
A rebarbarát külső hártyájától megtisztítjuk, ezután kb. 1 cm hosszúságú darabokra vágjuk. 
Összekeverjük a fahéjjal, a mézzel, és félretesszük. Kevés margarinnal kikenünk egy lapos tortaformát. 
Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy egy kis pereme legyen.
 Egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket, és 180 fokos sütőben 40-45percig sütjük. 
Aki szereti, egy-két evőkanál darált diót is szórhat a tésztára és a rebarbara közé. Amikor a tortánk már csak langyos, a rebarbarát meghintjük vaníliás cukorral.

Jó étvágyat!
Pantoténsav:


A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag.

 Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik kulcsszerepet. 
A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja.




(forrás: Magyar Nyelv)













CITROMFŰ (Melissa officinalis)






A citromfüvet kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó hatása miatt zöld Seduxennek is nevezik. Hogy milyen tulajdonságai vannak még, arról lentebb olvashatsz!

Hatóanyagai:

Illóolaj – 45 százalékban geraniol, 50 százalékban citronellál, citrál, citronellol és linalool –, keserűanyagok, flavonoidok, triterpének.

Gyógytulajdonságai:

Ideg- és szívnyugtató, görcs- és szélgörcsoldó, étvágyjavító, gyomornyugtató, fájdalomcsillapító, depresszió elleni, vírus- és gombaölő szer.

13 tény a citromfűről

1.
A citromfüvet kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó hatása miatt zöld Seduxennek is nevezik. Megakadályozza, hogy a nyúltvelőből az agykéregbe jussanak a stresszhelyzetekben keletkező információk, de az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat. Ideges eredetű palpitáció (szívdobogásérzés) esetén pozitívan befolyásolja, normalizálja a vegetatív idegrendszer diszharmonikus működését. Lassítja a gyors, zakatoló szívverést, ha a fekvő helyzetben levő beteg szívtájékára nyers citromfűleveleket tesznek; ezeket előzőleg érdemes kicsit megpuhítani húsklopfolóval, így hatóanyaguk a bőrön keresztül jobban beszívódik. Erősíti a központi idegrendszert, mert nemcsak a nyúltvelőre hat, hanem közvetlenül az agykéregre is.

2.
Segít migrénes fejfájás és szédülés, fülzúgás, valamint idegi alapon létrejött allergia (a bőr viszkető, fájdalmas piros foltosodása), illetve asztmatikus görcs esetén.

3.
Gyógyítja a melankóliát, a depressziót, főként, ha serkentő hatású gyógynövényekkel – bosmentával, szomoljai szeklicével, szárított matéval – kombinálod.


4.
Drog- és alkoholelvonó kúra alatt csökkenti a kellemetlen elvonási tüneteket.

5.
A változókorban levő nőknél megszelídíti a hangulati hullámzásokat. Jobb a hatása, ha cickafarkfűvel, komlóval, zsályával és orbáncfűvel kombinálod.

6.
Része az álmatlanság elleni teakeverékeknek. 50-50 g komlóhoz, macskagyökérhez és galagonyához keverj hozzá 15 g citromfüvet, a keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 2,5 dl vízben. 15 perc áztatás után szűrd le, és fél órával lefekvés előtt idd meg. A szintetikus altatókkal szemben nem okoz reggeli bódultságot, „másnaposságot”.







7.
Megszünteti az idegi alapú gyomorbántalmakat, megnyugtatja a gyomrot. Gyomorrontáskor, hasmenés esetén segít megelőzni a komolyabb tüneteket, különösen, ha diólevéllel 1:1 arányban kevered. A keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 3 dl vízben, 10 percig hagyd ázni, majd szűrd le, és 4 óránként 1-1 dl-t igyál belőle.

8.
Javítja a bélműködést, és mivel csökkenti az erjedési-rothadási folyamatokat, illetve nem engedi elszaporodni a káros baktériumokat és gombákat, alkotórésze a tisztító-méregtelenítő teakeverékeknek. Kúra közben meg is nyugtatja a beteget.

9.
Hatásos mindenféle hasüregi fájdalom, kellemetlenség esetén. Felfúvódás ellen édesköménnyel és ánizzsal, menstruációs fájdalmak enyhítésére cickafarkfűvel, kamillával és majoránnával kombináld.

10.
Az epeutakat lazítja, ezzel javítja az epe munkáját.

11.
Külsőleg reumatikus fájdalmak enyhítésére, zúzódások, véraláfutások kezelésére használd szeszes kivonatát. Hatékonyabb lesz a gyógymasszázs is, ha a vállizmokra, a keresztcsontra fölkent krémbe citromfűolajat cseppentesz, és a stresszpontokat ezzel masszírozod.

12.
A citromfű-illóolaj az aromaterápia egyik leghatékonyabb szere feszültség oldására akár otthon, akár autóvezetés közben, akár hivatali ügyintézés közben. Már egyetlen csöppje is megnyugtatóan hat, sőt környezetedre is. Természetes megnyugvást hoz negyedórás pihenés az aromaterápiás gyógyfürdőben (a meleg fürdővízbe 2 csöpp citromfű-illóolajat tedd).

13.
A homeopátia is felhasználja a citromfüvet nyugtalanság, felfúvódás, húgyúti betegségek ellen. A virágzáskor, 14.00 óra körül szedett gyógynövényből D5 potenciájú esszenciát készítenek. Mellékhatást, mérgezést nem okoz, várandós és szoptató anyák is bátran alkalmazhatják.



Házi citromfű-készítmények



Forrázat: 1 teáskanálnyit forrázz le 3 dl vízzel, 15 percig hagyd állni, majd leszűrjük, szűrd le és 3 részre elosztva egy nap alatt idd meg.






Főzet: 1 maroknyit főzz 3 percig 4 dl vízben, majd szűrd le, és 2 részre elosztva egy nap alatt idd meg. Segít migrén, szédülés, idegi alapú krízis esetén. 








Koncentrált főzet: 2 maroknyit főzz 3 percig 1 liter vízben, majd szűrd le, és lemosásra, masszírozásra, hüvelyöblítésre használd. 

Bor: fél maroknyit 24 órán keresztül áztass 1 liter fehérborban. Naponta 1 dl-t igyál belőle, kétfelé osztva. 

Pálinka: 1 résznyit 10 napig áztass 9 rész 40 százalékos vodkában, majd szűrd ke. Rossz emésztés, feledékenység és fokozott érzékenység esetén naponta 1 kávéskanállal fogyassz belőle, vízbe vagy tejbe keverve. Külsőleg borogató-, masszírozószerként alkalmazd. 

Karmelitacseppek: 3 maroknyit 10 napig áztass 1 liter 40 százalékos tiszta szeszben, amelybe 3 teáskanál angyalfűgyökeret és egy szelet citromot is tettél. Szűrd le, 3-3 db fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve még 48 órán keresztül érleld, majd ismét szűrd le, és hűvös, sötét helyen tárold. Naponta 3 alkalommal 20-25 cseppet fogyassz belőle; külsőleg masszírozásra használd. 

Gyógyfürdő: 1 maroknyit tegyél 1 liter vízbe, melegítsd föl, majd 15 perc áztatás után szűrd le. A kéz és a láb fürdetésére, migrén esetén a homlokra tett hideg borogatásként alkalmazd. 

Nyers levél: ragtapaszként helyezd rovarcsípésre, sebekre, zúzódásokra.

Herpesz gyógyítása

A citromfű vírusölő hatását eredményesen hasznosíthatjuk a szájszéli herpesz, illetve a női nemi szervek herpesze elleni harcban. 

A sebet az alábbi eljárások bármelyikével kezelheted:

Egyszerű citromfűteával mosogasd. 
A citromfű szeszes kivonatába áztatott vattával törölgesd. 
A szeszes kivonatot keverd hidratáló krémbe, és azzal kenegesd. 
Gyógyjégkockával jegeld. A jeget a következőképpen készítsd el: főzz citromfűteát, s miután kihűlt, jégkockatartóba öntve fagyaszd le. Amikor kezdődő herpeszt észlelsz, vegyél elő egy jégkockát, és szorítsd a viszkető helyre.

http://alternativgyogyaszat.network.hu/
Foto: http://levendulamagazin.hu/




KOZMETIKAI HASZNÁLATA




A citromfű kozmetikai készítményekben is szerepel antivirális, fungicid hatása miatt. A kozmetikai iparban illóolaját erősítő szerként és elfedő anyagként, kivonatát erősítő és csillapító szerként tartják számon.
Illóolaja frissítő, tonizáló, gyulladáscsökkentő hatású, nyugtató hatású az érzékeny bőrön, aromaterápiás anyagként pedig nyugtató és lazító.

http://www.ilcsi.com/








Kamilla






A magyar nyelv számos névvel illeti: orvosi székfű, katóka, pipiske, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, teafű, piperefű. 
Az elnevezések egy része rávilágít gyógyhatásaira. 
Az anyafű elnevezés pl. onnan származik, hogy a nőgyógyászatban a vajúdás idejének lerövidítésére használták, a piperefű pedig a szépségápolásban való gyakori használatára utal. 
A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a kamillát, amely a legintenzívebben kutatott gyógynövények közé tartozik. A tudományos álláspont is elismeri a kamilla jó hatását a gyulladásos betegségekre, a felső légutak izgalmi állapotaira, a száj- és garatnyálkahártya gyulladásaira, gyomor- és bélpanaszokra.

Nem túlzás, ha a kamillát mindenre jó gyógynövénynek nevezzük. Kiválóan hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatását.

A Kamillavirág (Matricaria recutita) a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. Európában szántóföldeken, omladékokon, parlagokon, útszélen, töltésen, a mező szélén mindenütt növekszik. Magyarországon jelentős állománya van, exportálunk is belőle. Régebben gyakori gyomnövény volt a gabonaföldön, de mióta a gyomirtók elterjedtek, ez az állomány erősen megritkult. A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. A hajtások csúcsán egyesével ülnek a virágzatok. Egy virágzat sziromnak látszó fehér nyelves virágokból és körülbelül 400 sárga csöves virágból áll. Májustól júniusig virágzik. A termés igen kicsiny, körülbelül 20 000 mag tesz ki 1 grammot. 
A botanikusok Chamomilla recutita néven ismerik, de használatos még a régebbi elnevezése, a Matricaria chamomilla is. 


Kamillavirág gyógyhatása
 
Általánosan javallt

- gyulladásos bélbetegség, emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére
- menstruációs görcsök enyhítésére
- szájfertőzés és ínygyulladás gyógyítására
- gyulladt szem tisztítására
- menstruációs görcsök enyhítésére
- általános nyugtatásra, relaxálásra
- álmatlanság csökkentésére
- szépségápolásra

Szájüreg, fogíny és torokgyulladásnál kamilla tea forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.









Bodza 





 
Felhasználható részei:


A "drogot" napos időben és déli órákban gyűjtött üdén nyíló virágai képezik.

A növény hatóanyagai:


Szambunigrint, rutint és egyéb glikozidákat, cseranyagot, illóolajat, nyálkát, cukrot, gyantát, kolint, szerves savakat a termésdrog pedig emellett A, C vitaminokat és anotcián festéket tartalmaz.







A tea hatásai, felhasználása:


Forrázata izzasztó köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme. A friss virágokból házilag üdítőital készítenek. Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású.


Május második felétől július végéig, egyes esztendőkben másodszor is virágzik. Ha fává nő és magában áll olykor gyönyörű koronát fejleszt.
Virágzás idején különösen tetszetős növény, díszkertben is megállja a helyét. Kedveli a humuszban gazdag talajt. Nitrogénkedvelő és nedvességjelző.

A gyökér és a bogyó  


kitűnő hashajtó. Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is. A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására. A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.



Mézes bodzaszörp







Ha van lehetőséged bodza virágot szedni (májusban nyílik) akkor ne hagyd ki ezt a receptet!

Hozzávalók:
6 tányér bodzavirág (szakszerűen: bogernyő) 
80 dkg méz 
7 dl víz 
1 citrom 
2 citrom leve

Elkészítés:
A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen fel nem oldódik benne. Ezután 
beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot. Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük majd 
hűtőbe tesszük. 

Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva kínáljuk. Aki savanykásabban szereti, az csavarhat még a poharába citromlevet

(forrás: Tájjellegű ételek)



Hogyan készül a bodza vagy az akácszörp?





(forrás: Házi természetgyógyász)











Gyermekláncfű






Egyéb elnevezései: Pongyola pitypang, Pitypang, Kácsavirág, Kikirics, Papatyivirág, Pimpam, Barátfej, Bimbófű, Buborékfű, Éjjelilámpa, Kutyatej, Láncfű, Láncvirág, Pimpáré, Zsibavirág.
 
A gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burján­zik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. A cikóriával rokon növény 30 cm magasra is megnőhet; lándzsás levelei fényesek, szőrtelenek és osztottak vagy szeldeltek.

Egyetlen, sárga virág­zata az idény nagy része alatt virágzik, hajnalban kinyílik, naplementekor és nyirkos időben bezáródik (népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét).

Miután a virágzat elnyílt, a növény magvaiból labdacsot formál, amelyet a szél (vagy a játékos kedvű gyere­kek) széthordanak. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát
A gyermekláncfűből készült táplálék-kiegészítők álta­lában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású.

Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és máj-bántalmakra alkalmazzák.

Általánosan javallt:
a gyökér erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére
a gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására
a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
a levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére
 
Gyermekláncfű élettani hatása:
A népi gyógyászok régóta ajánlják a gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkenté­sére. A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működé­sét szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe ter­melődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyul­ladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj­donítják.
A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. - Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fonto­sak.

Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-cso­móduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Véghígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő.

A gyermekláncfüvet néha egyéb májerősítő gyógyfüvekkel táp­lálék-kiegészítőkkel keverik - például máriatövissel, fekete retekkel, vére­hulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével, inozittal, metioninnal vagy kolinnal. A gyermekláncfű gyökere - egyéb májerősítő anyagokkal együtt - ja­vítja a májműködést, és hatékony lehet a magas ösztrogénszint tünetei ellen, mint például az endometriosis vagy a havi cikluskor jelentkező em­lőfájdalom ellen.



Gazdag Erzsi: Pitypangok

Sárga pelyhes kislibák
tipegnek a réten át.
Nem is libák, virágok,
sárga a bóbitájok.
Gyenge száruk imbolyog,
sárga szemük mosolyog.
Tityegnek és totyognak,
majd a földre potyognak.

S pár nap múlva, mily csoda!
Fehér lett a bóbita.
Tolla nőtt a virágnak,
Könnyen indul a virágnak.



Pitypangzselé / lekvár - cukormentes!


 



Ez a recept a fittnok.hu oldalról származik Vámosi Nóri "tollából" és konyhájából. 
:-)

Hozzávalók: 
1 tálnyi frissen szedett pitypangvirág, 
kb. mégegyszer ennyi térfogatú víz, 
xilit és stevia ízlés szerint, 
kb. fél teáskanál agar-agar por a zselésítéshez (agar-agar: növényi zselésítőanyag, por formájában kapható), 
fél citrom

Elkészítés: A pitypangvirágokat szedd le, rázd ki vagy szedd ki belőle a kis bogarakat (mert van bennük bőven), majd szedd ki a szirmokat, azaz távolítsd el a zöld részét, nehogy keserű legyen. 

Mossuk meg, utána a virágszirmokat feltesszük vízben főni a citrommal együtt (héjától megfosztott, gerezdere vágott). Egyik recept egy órát ír, hogy főzzük, a másik éppenhogy csak megrottyantsuk, nem tudom, hol az igazság, én kb. 20-30 percig főztem. (Szívem szerint csak áztattam volna pl. egy éjszakán át, hogy ne menjen tönkre benne a főzés hatására semmi, de nem találtam sehol arra utalást, hogy a hatóanyagok így is kioldódnak-e, vagy mint a teáknál, csak forrázással nyerhetők-e ki, így hát főztem. 
Utána egy sűrű szövésű textílián szűrjük le, majd forraljuk még egy kicsit, tegyük bele a steviát és xilitet. Kóstold, és annyit tegyél bele, hogy kellemesen édes legyen. Utána hozzáadjuk a fél teáskanál agar-agar port, forralunk rajta még egyet, hogy elolvadjon, és szépen kimosott, kifőzött üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedőt, és fejre állítjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor fog megzselésedni.

Forrás: fittnok.hu



Fűszeres pitypangméz, kicsit másképp





Végre sikerült időt szakítanom, hogy pitypangmézet készítsek. Persze enyhén szólva is csak jóindulattal nevezhető méznek, hiszen cukorszirupról van szó, de legalább gyógynövényes. Azért vagyok kicsit ellenségesnek tűnő, mert én és a cukor nem vagyunk túl jóban. Amikor csak lehet igyekszem helyettesíteni a répacukrot, most kevésbé sikerült, mert másom nem volt itthon, de ki fogom próbálni pl. nádcukorral.  Mézzel azért nem akartam, mert a melegítésnél a méz egészséges hatóanyagai károsodnak, bár a cukortartalma biztosan működne itt is.

Az ötlet Mária Trebené. Egészség Isten patikájából c. könyvében szerepel a pitypangméz receptje. Én egy kicsit módosítottam.

Kb. egy másfélliteres kisvödröt teleszedtem pitypang virággal. Tiszta helyen szedtem, a gyűjtés előtti napon eső is volt. Így nem mostam meg a virágokat, hogy virágport ne mossam ki belőlük.
A virágok kb. felét egy nagy lábasba tettem, leöntöttem annyi vízzel, ami ellepte őket. Elkezdtem melegíteni, közben a virágok kicsit összeestek, ezután belepakoltam a többi virágot is. (Az volt célom, hogy minél kevesebb vizet kelljen hozzátennem, hogy utána minél kevesebbet kelljen elpárologtatnom). Hozzátettem 1 biocitrom levét, majd a héját is felkarikázva. Amikor elkezdett gyöngyözni, lekapcsoltam alatta a lángot. Ezután hozzáadtam egy jó nagy csokornyi összekötött, frissen kihajtott citromfüvet, és egy csomag citrom fűszerport is. Kb. 1 óra állás után a citromfüvet és a citromkarikákat kivettem. Néha megkeverve, kb. összesen három órát hagytam állni. Kicsit kesernyés, citromos ízű lé keletkezett. 





Leszűrtem a virágokat (Lemértem a levet, alig egy lilter volt). Majd a levet egy széles fenekű lábasban (hogy minél nagyobb legyen a párolgási felület) a lehetséges legkisebb lángon elkezdtem párologtatni. Nem forrt, még csak nem is gyöngyözött.  Órákon át párolgott. Majd amikor kb. harmada elpárolgott, hozzátettem 1 kg-nyi kristálycukrot, és ismét feltettem melegíteni. Amíg a cukor olvadt, kevergettem, majd tovább pároltam, de már sűrűn kevergetni is kellett. Ha kezdett forrni, gyorsan lekapcsoltam alatta a lángot, és állni hagytam, majd ismét melegítés. Ezt sűrűn megismételve, végül úgy döntöttem, jó lesz. Forrón üvegekbe töltöttem, két kis befőttes üveg tele lett, forrón lezártam. A maradék fél üvegnyihez, amikor kicsit már hült, kb. haramadnyi, sűrű mézet tettem, hogy egy kicsit igazi méz is legyen.
Nagyon finom lett, és mire kihűlt, egészen sűrű, sötét "mézet" kaptam mindhárom üvegben.





A méz és a fahéj...




...szinte minden betegségre jó. 

 
Itt az a 8 ok amiért érdemes fogyasztani őket

Az igazság az, hogy a fahéj és méz már évszázadok óta használatos betegségmegelőzésre, de hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen életmóddal, fizikai tevékenységgel és élelmiszer-fogyasztással párosul.

Hagyományos Gyógyítás:

A méz és a fahéj előnyei

1. Természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A sebre öntve megakadályozza a fertőzést, és elősegíti a gyógyulást. A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása, általános egészséges táplálkozással és mérsékelt aktivitási szinttel kombinálva, megelőzi a szívbetegségeket és kitisztítja az eltömődött artériákat.

2. A méz és fahéj langyos vízben való fogyasztása kitisztítja a húgyhólyagot, valamint megszünteti a húgyuti fertőzéseket.

3. Rendszeres fogyasztása csökkentheti, és bizonyos esetekben teljesen gyógyítja az ízületi fájdalmakat.

4. Ez az ital erősíti az immunrendszert is, segít megfázás, vírusos fertőzések esetén.

5. A méz és a fahéj keverékét rákenve a fertőzött, gyulladt ínyre, csökkenti a fájdalmat és az ínyvérzést, valamint lassítja a fertőzés továbbterjedését.

6. Együtt fogyasztva, a méz és a fahéj megkönnyíti az emésztést, segít megakadályozni a felfúvódást, gázosodást.

7. A méz és fahéj együtt fogyasztva rengeteg energiát ad, így az emberek magasabb szellemi éberségi- és fizikai aktivitás szintet érnek el.

8. A méz és a fahéj nagyon hatásos fogyás- elősegítő

A lehető legjobb hatékonyság eléréséhez:

A fahéj és a méz külön-külön is hatékonyak, együttesen aztán maximálisan fellendítően hatnak az egészségre. Azonban a modern világ gyógyszeripartól való függősége ne tévesszen meg senkit, az az állítás, hogy a gyógyszerek képesek gyógyulást elérni függetlenül az életmódtól, nem igaz. Lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a gyógyszeripar a maga “csodaszer”eivel, egy tünet megszüntetésével, a mellékhatások során egy sor új tünetet hoznak létre.

A méz és a fahéj teljes gyógyhatását egy egészséges életmód részeként fejtheti ki.

http://naturahirek.hu/a-mez-es-a-fahej-szinte-minden-betegsegre-jo-itt-az-a-8-ok-amiert-erdemes-fogyasztani-oket/










Az alma 







Az alma evés jótékony hatásai, miért nevezték a gyümölcsök királynőjének?
  
Az alma evés jótékony hatásai

Az alma - más ételekkel is együtt ehetjük, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezért is nevezték a Gyümölcsök Királynőjének.
Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amitmás ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.
Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg a friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.
Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.
Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.
Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomrodba.
Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almátebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.
Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel. Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.
Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.
Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.
A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.
Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:
Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.
Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket. Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a
hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Megtalálható benne a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.






Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.
Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.
Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.
Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással.
Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az almafogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.
Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés



ÓRIÁSI GÉNKINCS!!!




Több mint kétszáz éves gyümölcsfák, almafák hoztak újra termést Mónosbélen.







Példátlan génkincset találtak a Bükk lábánál!








Hosszú idő után fedezték fel újra Mónosbélen a szerviták által még a 18. században ültetett gyümölcsöst. 








Az egyik szakértő szerint a fák kihagyhatatlan lehetőséget adnak a kertészeknek.







bővebben:http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/24/14/Peldatlan_genkincset_talaltak_a_Bukk_labanal.aspx






SÁRGARÉPA 
(Daucus carota subsp. sativus) 
 

A sárgarépa jótékony hatása

A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, mely egész évben beszerezhető. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szeint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak.

Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.

Az A-vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol nincs jelen (A-vitamin). A fejlődő országokban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.

Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.

Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.






 
Hatékony immunserkentő, fokozza a csecsemőmirigy működését. Karotinpótlással javíthatók az immunválaszok, napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, akivitását, különösen a T-sejtekét, melyek csökkenése jellemző rák- és AIDS betegeknél. Azoknál a népcsoportoknál, akik étrendjében sok a karotionidban gazdag gyümölcs és zöldség, kevesebb a daganatos betegségek (főleg tüdőrák) aránya. Az étrendi béta-karotin csökkenti a hámeredetű tüdő, bőr, méhnyak, légúti, gyomor és vastagbél daganatok számát.

A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvese munkáját, és ezáltal a hasnyálmirigy működését. Ízületi gyulladás leküzdésében is segít a fogyasztása.

A sárgarépa a legtöbb zöldségélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmánk csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.

http://www.facebook.com/MagyarTermeszetgyogyaszokSzovetsege
Foto: http://www.flickr.com/



Kubu-ital házilag!




Hozzávalók:
1,5 kg sárgarépa
3 nagy Idared alma
2 db citrom
40 dkg cukor

Elkészítése:
A hozzávalókat annyi vízben puhára főztem, ami épp ellepte aztán botmixerrel pépesítettem. Aztán felöntöttem annyi vízzel, hogy se túl sűrű,se túl híg ne legyen. 5 liter ital lett belőle.
Egészségetekre!


forrás: kinehagyd.hu










Ételízesítő házilag







A nagymamám mindig készített ételízesítőt, nagyon régen kerestem a receptet, most megtaláltam:

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg tv paprika (jó húsos)
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 db nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
petrezselyem zöldje (jó sok)
zeller zöldje

Elkészítés:
A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg (megbízható jó minőségű tiszta) sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük. 

forrás: mindmegette.hu  Gyöngyharmatos csudafa








Egészség, gyógynövények 
(több mint 120 képes leírás)






Egészség, gyógynövények (több, mint 120 képes leírással)


forrás:





Továbbá:




4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html


12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html

31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html

- ALOE VERA - a csodanövény:







Szeretettel,

Gábor Kati




blog oldalam: 



 

3 megjegyzés:

  1. Szép napot Kívánok Katalin!
    Most találkoztam először a bloggal és most ismerkedem vele, tetszik, éppen ezért jelzem, hogy a blogon belüli keresés nem működik, ami nagyon hiányzik.
    Köszönettel, Nagy János

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!

      Sajnos ez az üzemeltető hiányossága, de ctrl f-el tud keresni az adott bejegyzésen belül.

      Üdvözlettel,
      Gábor Kati

      Törlés
  2. Fantasztikus, mindenre kiterjedő nagyon izgalmas receptekkel rég elfeledett gyógymódokkal.Köszönöm.Mentem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.