IBOLYA
(Viola odorata)
A
tavasz első hírnökei között szerepelnek ők!
Ugye mindenki ismeri a „szerény, mint az ibolya” mondást?
Nos, ezek az erdőkben, cserjésekben, kiskertekben megbúvó
növénykék nem csak illatukkal, szépségükkel, hanem gyógyerejükkel is
elkápráztatnak bennünket, tehát szerénységük csupán megjelenésükre vonatkozik.
Népies elnevezései: violetta, bájos ibolya, vénuszvirág.
Az ibolya virágzó hajtásait, virágait és gyöktörzsét gyűjtjük.
Fő hatóanyaguk a szaponin, a flavonoid, a nyálka.
A görög mitológia szerint a tavasz istennője, Persephoné lába nyomán keltek életre az aprócska ibolyavirágok, amelyek az óta elterjedtek szinte az egész világon.
A görög mitológia szerint a tavasz istennője, Persephoné lába nyomán keltek életre az aprócska ibolyavirágok, amelyek az óta elterjedtek szinte az egész világon.
Az antik mítosz szerint az ibolya, azaz annak latin elnevezése, a viola az Io névből ered.
A görög főisten Zeus állítólag annyira szeretett egy Io nevű ifjú szüzet, hogy féltvén őt felesége haragjától, inkább üszővé változtatta a lányt, amely ezután mindig egy ibolyamezőn legelészett.
Emiatt évszázadokon át az ibolya a termékenység, elsősorban pedig a szerelem jelképe lett.
Az illatos ibolya egyébként a több mint 1000 fajjal rendelkező ibolyafélék családjába tartozik (például kék ibolya, fehér ibolya, borzas ibolya, stb.).
Az illatos ibolya egyébként a több mint 1000 fajjal rendelkező ibolyafélék családjába tartozik (például kék ibolya, fehér ibolya, borzas ibolya, stb.).
Afrikai
fokföldi ibolya
Mivel szinte minden helyen megél, a trópusokon, szubtrópusokon, és a mérsékelt égöv alatt is számos helyen megtalálható.
Egy 2005-ös felmérés szerint a világon nevelt cserepes és kerti virágok toplistáján az ibolya a harmadik helyen áll, tehát nem csak a természetben fordul elő gyakran, de az emberek is szívesen veszik körül magukat lila virágjaival.
Ennek oka elsősorban az ibolya különlegesen finom illata.
Ibolyákkal bizonyította hűséges, kitartó szerelmét egy francia nemes, aki 30 éven át naponta küldetett csokrot saját kertészetéből Mademoiselle Clairon színésznőnek, hogy az mindennap ebből készíthesse el esti nyugtatóteáját.
Az én saját ibolya ültetvényem ;-) :-) ♥
Az ibolya, mint gyógynövény
Betegség ellen
A virágokat és a hajtásokat mézben tartósíthatjuk, a gyöktörzset
szárítjuk.
Légúti betegségek, makacs, hurutos köhögés, légcsőhurut,
mindenfajta akut és krónikus légúti betegség esetén használjuk.
Teáját hisztéria, félelemérzettel párosuló szívpanaszok, izgalmi
állapotok, álmatlanság esetén fogyasztjuk.
Ibolyákkal bizonyította hűséges, kitartó szerelmét egy francia nemes, aki 30 éven át naponta küldetett csokrot saját kertészetéből Mademoiselle Clairon színésznőnek, hogy az mindennap ebből készíthesse el esti nyugtatóteáját.
Szaponin tartalma miatt nem csak nyugtató hatású főzet készíthető az ibolyából, hiszen a szaponin köptető, nyákoldó hatása elsősorban felső-légúti megbetegedésekben (légcső és hörghurut idült eseteiben, erős köhögés, stb.) hasznos*.
Pakisztánban egy etnofarmakológiai küldöttség a vadontermő növények tanulmányozása közben azt is kiderítette, hogy az ibolya lázcsillapító hatása az aszpirinéhez igen hasonló.
Csecsemők tüdőhörgőcskéinek gyulladására (bronchiolitis) a következő receptet javasolják a hozzáértők:
mezei kakukkfű, fekete bodza, pipacs, és ibolya virágainak egyenlő arányú keverékéből egy csipetet forrázzunk le egy csésze vízzel, és hagyjuk tíz percig ázni.
Ebből naponta 3-4 csészényit adjunk a beteg babának a láz és köhögés csillapítására.
Köptető, izzasztó és vértisztító hatásán túl jelentős álmatlanság és epilepszia elleni teakeverékekben is szerepel, míg Jost Péter ezt írja Növények és Gaz című kézikönyvében:
„Leveleivel és virágaival a rákot kezdik gyógyítani.
Régen a márciusi ibolya virágának, levelének főzetét nyavalyatörésnél, mellfájásnál, köhögésnél, lábnál mézzel keverve, sikerrel használták.
Megjegyzem, hogy a szagos ibolya virágát forró vízzel leöntjük; fölforralni nem szabad.
Alaprecept:
2,5 deci forró vízzel leöntünk 2 teáskanálnyi szárított drogot
és 5 percnyi áztatás után leszűrjük.
Fokozhatjuk a hatást, ha a teát mézzel ízesítjük.
Etnofarmakológiai kutatásokat végeztek Pakisztánban és Indiában,
több növényt is megvizsgáltak, köztük az illatos ibolyát is.
Pakisztánban azt találták, hogy ez az aprócska virág nagyon jó
lázcsillapító, hatása vetekszik az aszpirinével.
Ugyanakkor Indiában elsősorban mandulagyulladás kezelésére
használják.
Külsőleg a nyers leveleket és a friss virágokat, ráksebekre kötözik.
A háromszínű ibolya
(Viola tricolor) a kék ibolyával azonos hatású; a sárga ibolyát (Caltha palustris [a mocsári gólyahír - szerk.]) a lépdaganat ellen isszák.
A levelek a méh csípést gyógyítják.”
Külsőleg alkalmazva bőrnedvesítő hatása miatt kirepedezett bőr gyógyítására kiválóan alkalmas, gazdag A és C vitaminokban és bizonyos antioxidánsokat is tartalmaz (éppen ezért lehet alapja hidratáló krémeknek).
Homlokra kötött leveleivel a migrén is megelőzhető egyesek szerint, amit megerősítenek Plinius (egy ókori természettudós) feljegyzései is.
Bár eddig semmilyen káros hatását nem mutatták ki, vigyázni kell, mert erős szer.
Gyökeréből enyhe hashajtó készül, túlzott fogyasztása hányást is okozhat.
Szaponin- és metil-szalicilát-tartalma miatt pedig nem javasolt túlzott külső alkalmazása sem.
A szaponin ugyanis a vérbe jutva mérgező, a metil-szalicilát pedig veseelégtelenség esetén nem tud elég gyorsan ürülni a szervezetből, így túlzott bevitele szintén mérgezést okozhat.
Angliában csokoládét
töltenek ibolyakrémmel, Franciaországban likőrt készítenek belőle.
*Gyógytea: 1 kávéskanálnyi szárított virágot forrázzunk le egy csésze vízzel, és hagyjuk tíz percig ázni.
Konyhai felhasználása:
Sütemények, pudingok, fagylaltok, saláták díszítésére alkalmasak
az illatos lila virágok, de jégkockát is dekorálhatunk velük (egyszerűen
belefagyasztjuk a vízbe).
*Gyógytea: 1 kávéskanálnyi szárított virágot forrázzunk le egy csésze vízzel, és hagyjuk tíz percig ázni.
Ebből naponta 3 csészényit fogyasszunk.
*Szirup: öntsünk fél liter forrásban lévő vizet egy csésze frissen összetört virágra, majd letakarva hagyjuk 12 órán át ázni.
*Szirup: öntsünk fél liter forrásban lévő vizet egy csésze frissen összetört virágra, majd letakarva hagyjuk 12 órán át ázni.
Szűrjük és facsarjuk át egy ruhadarabon, majd adjunk hozzá 90 dkg cukrot és főzzük 1 óráig, míg szirupos nem lesz.
Üvegedényben tároljuk.
*Kandírozott szirom: Egy tojásfehérjét felverünk, de nem keménnyé, csak míg habosodni kezd.
*Kandírozott szirom: Egy tojásfehérjét felverünk, de nem keménnyé, csak míg habosodni kezd.
Egy pillanatra belemártjuk a virágot, majd jól átforgatjuk porcukorban, hogy a cukor teljesen beborítsa.
Egyenként tálcára tesszük a virágokat, és meleg helyen addig szárítjuk, amíg teljesen megszáradnak.
Légkeveréses sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten (60-70 fok) is megszáríthatjuk, de nagyon vigyázzunk, nehogy megégjen.
*Ibolyakrém: 1 liter tejszínből vegyünk 1 csészényit, és forraljuk fel 10 dkg cukorral és 1 csészényi friss ibolyaszirommal.
A maradék tejszínben keverjünk el 6 tojássárgáját kivilágosodásig, és tegyük hozzá apránként az ibolyás tejszínt. Tűz fölött keverjük sűrűre, majd levéve keverjünk hozzá 25 g feloldott langyos zselatint és 4 tojás előzőleg keményre vert habját.
Hideg vízzel kiöblített poharakba töltsük, szirmokkal díszítve tálaljuk.
http://azeletvan.network.hu/
http://azeletvan.network.hu/
Ibolyazselé
Hozzávalók:
Illatos ibolya - fél literes edény legyen púposan tele, persze
nem nyomkodva)
7-8dl víz
a citrom leve (átszűrve)
400gr cukor
1 zacskó 3:1 dzsemfix
Van sokféle ibolya, sőt védett is van közte, de amire szükségünk
van, az illatos ibolya (Viola odorata) az nem védett és nagyon egyszerűen
megállapítható hogy az-e az: messziről árasztja a finom ibolyaillatát.
Ebből szedjünk bő fél liternyi, lehetőleg teljesen kinyílt
virágot, minél tisztább helyről és minél sötétebb szirommal. Dobozban
szállítsuk, ne zacskóban hogy minél kevésbé törjön.
Figyeljünk az apró
bogarakra is és az ibolyákat minél hamarabb dolgozzuk fel.
Tegyük egy tálba (műanyag vagy üveg) az ibolyákat, majd egy
edényben forraljuk fel a vizet.
A lobogó forró vízzel öntsük le az ibolyákat,
egy kanállal keverjük meg, hogy biztosan minden virág a víz alatt legyen, majd
hagyjuk ázni, minimum kettő órát, maximum egy éjszakán át.
Másnap szűrjük le az áztató vizet, ami ekkora kékeszöld lesz, a
benne ázó szirmok meg majdnem fehérek
A lének fél liternek kell lennie.
Öntsük egy nagyobb lábasba a
furcsa színű, de illatos levet, majd öntsük hozzá a szűrt citrom levet és máris
jön a varázslat: gyönyörű lilás lesz a levünk.
Adjuk hozzá a cukrot és a
dzsemfixet is és sűrűn kevergetve forraljuk fel.
Vigyázat: nagyon felhabzik!
Körülbelül fél percig forraljuk erősen, majd zárjuk el a gázt, hagyjuk hogy a
habzás megszűnjön, pár percet hagyjuk hűlni, akkor a maradék habot kanalazzuk
le.
Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Az ibolya háromszor elvarázsol: először mikor a kertben
csodáljuk, majd mikor a főzete kékről lilára vált és utoljára akkor, amikor az
illatát ízbe oldja át.
Amikor ehető lesz az a finom ibolyaillat.
Lehetne
turmixolni is a virágokat, hiszen az ibolya szára és levele is ehető, de
mennyivel jobban illik ehhez a légies növényhez az áttetsző zselé forma...
(befőzök.blog)
Az ibolya rokona, az árvácska
Háromszínű árvácska (viola tricolor)
A háromszínű árvácska gyógyhatása egy az egyben megegyezik a tavaszi kék ibolyáéval (viola odorata).
Elsősorban teához, forrázathoz használják, aminek
értisztító, enyhe vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és nyálkaoldó hatása van.
Külsőleg ekcéma kezelésére használják.
Salátához, torták, sütemények díszítéséhez, vagy lágy sajtok felszolgálásához használhatjuk. Italokhoz,
Salátához, torták, sütemények díszítéséhez, vagy lágy sajtok felszolgálásához használhatjuk. Italokhoz,
levesekhez, desszertekhez és salátákhoz is adható.
Az ehető ibolya és árvácska
A teljes virág ehető,
csészelevelekkel, és minden mással együtt.
Enyhe mentolos aromával rendelkezik.
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- GRÁNÁTALMA:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- A SZIKOMORFA:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.