Egy ősi kenyérünnep
Július 15. Henrik napja
A középkorban az aratás befejeztével, július közepén tartották
meg az új kenyér ünnepét, amikor megszenteltették az új búzából készített szent
ételt.
A régi magyar egyházban július 15-én áldották meg az új
kenyeret, amely valószínűleg egy nagyon régi hagyomány volt a magyarságnál.
Ezen a napon megsütötték az új kenyeret, majd minden családtag
egyszerre evett belőle, amíg csak el nem fogyott.
Ilyenkor külön „kúdúscipó” is sült, amelyet a rászorulóknak
adtak.
Sok helyen addig nem ettek az új búzából sütött kenyérből, amíg
a szegényeknek és a koldusoknak nem adományoztak cipót.
A Kárpát-medencei magyarság körében gyakori szokás volt, hogy az
új kenyér elfogyasztása előtt közösen imádkozott a család, csak utána szegték
meg a szentelménynek számító ételt.
A szent kenyér
A kenyér a magyar hagyományban szent ételnek számított és sok
hiedelem kötődött hozzá.
A gazdák szántás kezdetén kenyeret vittek magukkal, mert úgy
vélték, hogy az jó szerencsét vonz.
Sok helyen, így például Göcsejben az első szántás alkalmával az
ekekormányra kenyeret raktak, és egy darabig úgy szántottak.
Előfordult, hogy a gazda az első tavaszi szántás előtt a
karácsonyi abroszba csomagolt kenyeret vitt magával.
Az ekéjét pedig kenyér fölött vontatta ki az udvarból, hogy a
szentelt étel szerencsét és jó termést hozzon.
Ősi megfigyelések
Az ősi kenyérünnepen időjárási megfigyeléseket is végeztek
őseink.
A göcsejiek szerint, ha ezen a napon északi szél fúj, akkor
tavaszra felmegy a búza ára.
A németprónaiak szerint ezen a napon kilenc zivatar támadhat, és
utoljára belecsaphat a villám a búzakeresztekbe.
A zivatarok ezután szétoszlanak és mindegyik a maga országába
tér vissza. Általános népi megfigyelés szerint ekkor kezdenek oszlani a felhők
és beköszönt a zavartalan nyári idő.
forrás: alfahir.hu
Régi kenyér recept
Igazi gasztronómiai
érdekesség Simai Kristóf szakácskönyve, amely a 18. század végi magyar konyha
világát mutatja be.
A Némely étkek
készítési módja című könyvében olvasható a paprika és a paradicsom
használatának első feljegyzése, és a legelső magyar nyelvű ételleírás, amelyben
kukorica is szerepel.
A szép, régies
nyelvezetű könyvből most a "Magyar kenyeret sütni" című receptet
mutatom be.
"Szitálj lisztet,
tedd meleg helyre teknyőstöl együtt, hogy a meleg liszt könnyebben keljen.
Azomban minden
kenyérre egy marok nyomta száraz párkovászt, ’s tedd fazékba, tölts reá langy
vizet, tedd melegre, hogy elázzék.
Kevés vártatva kézzel
oszd széjjel, hadd melegen félóráig, hogy keljen ’s dagadjon fel, vess osztán
vagy két marok korpát közéje ’s keverd el jól.
Azután végy mintegy
fél szakasztó lisztet el a többi közül a teknyőnek egyik végébe; az elázott
langy élesztőt szitán szűrd ’s facsard által a kovásznak készített lisztbe,
fakalánnal keverd el, ’s verd fel jól úgy, hogy se híg, se sűrű ne legyen.
Hagyd benne a
keverőlapickát, vagyis kalanat, hintsd meg felül lisztel, tégy reá kovásznak
való kétágú fát, erre osztán meleg téglát, ’s född bé tállal, takard bé jól, ’s
tartsd melegen, ’s mintegy 4 ½ óráig hagyd, keljen jól meg.
Minden kenyérre végy
egy marokka sót, vesd langy vízbe, ’s áztasd meg, ’s annak módja szerént ezen
sós vízzel csináld meg az egész kenyérnek való tésztát. Dagaszd a feketét
ötször végig, a fehér kenyérnek valót legalább kilencszer végig jól
megdagasztván, takard bé jól, ’s tartsd melegen, hogy újra keljen jól meg.
Osztán szakaszd ki
annak módja szerént, rakd szakasztókra, tartsd meleg helyen, hagyd, keljen meg
újra.
Nota bene: mihelyst
bédagasztottál, a kemencét azomban jó száraz fával vagy nádtekercsekkel fűtteni
kell kezdeni úgy, hogy jó forró, de felettébb tüzes ne legyen.
Hányd bé a tésztát,
hadd süljön meg annak rendi szerént, ’s midőn megsült, szedd ki egyenként,
tojásos vízzel fellül kend meg.
Hányd be újra, hogy
szép piros ’s fényes színe legyen."
Nincs jobb a
kemencében sültnél!
Lássuk a szót:
KENYÉR –
Gabonalisztből vízzel dagasztott, sózott, kelesztett tésztából kemencében
sütött fontos emberi táplálék. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: ? permi]
Kolumbán Sándor
szerint:
A KENYÉR nevének K.NY
– NY.K gyök az alapja: KeNY – NYeK (k > g: nyeg) az viszont a K hangos
ősgyökökből válik érthetővé.
Az első KEnyér KÖvön
sült. A KENYÉR nevében a KANYarítás.
A munkával termesztett
gabonából KINYERt liszt az alapanyag.
Az ebből bekavart, jó
értelemben eNYEGessé, nyúlóssá váló dagasztott tésztából kiKANYARított,
kiszakajtott darab kerül a bevető lapátra, amit azzal a KEMencébe tesznek, ahol
KEREKre, gömbölyűre, kemény héjúra sül.
A KŐalapú KÖményce
KÖvén KÖményre.
A kész KENYÉRből szintén lehet KANYARítani, KENYERíteni
szeleteket.
A KENYÉR az ember
KÉNYÉRe-kedvére való eledel.
A kisgyerek is a friss cipóból KUNYERál
anyukájától.
A CzF Szótár szerint
van, ahol kerenynek ejtik.
A keNYÉR NYEReség.
Csíkban KINYER a neve.
A fontos dolgoknak
mindig több megnevezésük van, több oldalról vannak megvilágítva.
Így például: a KINYER
a munkából KINYERt eleség.
Az első KENYÉR alig
volt nagyobb, mint a tENYÉR.
A jó KENYÉR ARANYat
ér.
Sőt többet.
Az ARANY fordítva
NYARA.
A NARA arabul
forróság, tűz.
Az ember keNYERE, amit
forró NYARA ERÉNYes munkája után NYERE.
A tiszta ERÉNY
értékesebb az aranynál.
A mai világban azonban
az ARANYért eldobják az erényt.
A KENYÉR, ERÉNY és
ARANY szavak elemzésekor rájövünk, hogy egymással szoros értelmi kapcsolatban
állnak, és hogy mindannyi ÉRtékről szól.
Az ERÉNY (tiszta erény,
becsület) oly ÉRték, amelynek nincs ÁRa, és ha eladják, utána bármennyi
ARANYért soha vissza nem váltható.
A KENYÉR igazi ÉRték,
az ARANY csak az ÁR, így összemérhető arányÉRték lenne. Ám a mai kifordított
világban nem így van.
Nem a KENYÉR a
végállomás, amelyhez az ARANY árán eljuthatok, hanem fordítva.
A világ minden
KENYERe, erénye az ARANYért vesz oda.
Erre a világ
sokmilliárd éhezője a bizonyíték.
Ez esetben ERÉNYről
már nem is beszélhetünk.
Sándor szótára itt
kapható:
www.maghun.com
(Forrás: Magyar Nyelv)
Továbbá:
-Péter – Pál
napja az aratás kezdete: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/peter-pal-napja-az-aratas-kezdete.html
-László
napra - Szent László király: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/laszlo-napra-szent-laszlo-kiraly.html
-Szent Iván napjára népszokások, hagyományok: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szent-ivan-napjara-nepszokasok.html
- Pünkösdölés és más népszokások, hagyományok : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/punkosdoles-es-mas-nepszokasok.html
- Húsvéti népszokások, hagyományok: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/husveti-nepszokasok-hagyomanyok.html
- Egy ősi
kenyérünnep, Július 15. Henrik napja: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/egy-osi-kenyerunnep-julius-15-henrik.html
- Július –
Szent Jakab hava: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/julius-szent-jakab-hava.html
-Népi játékok: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/nepi-jatekok.html
-Október - a szüreti hónap - A szüret és a
szüreti mulatságok - hagyományok:
Szeretettel,
Gábor Kati
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.