Biokertészek csodaszere a házi fahamu
Ne sajnáljuk a biokertészeket, mert nélkülözik a gyorsan ölő
vegyi fegyvereket, s növényeiket nem felturbózott készétellel, azaz műtrágyával
traktálják.
Azért ők nincsenek híján a természetes segítségnek.
Egyik
univerzális csodaszerük az egyszerű, hétköznapi fahamu.
Aki nem fűt fával akár
készíthet is magának, például a metszéskor levágott faágak elégetésével.
A
lényeg, hogy a fahamuba ne kerüljön szénből, műanyagból származó egyéb vegyi
égéstermék.
Elsősorban
természetes trágyaként
használjuk – káliumot,
foszfort, magnéziumot, mikroelemeket, valamint elegendő kalcium karbonátot,
vagyis meszet tartalmaz.
S itt a mésztartalomnál torpanjunk is meg és véssük az
agyunkba:
soha ne kerüljön hamu
a hortenzia és az azálea közelébe – a rózsáink
viszont hálásak lesznek érte, akár 2 centi vastag hamuköpönyeget is teríthetünk
a tövük körül a talajra.
A sok bosszúságot okozó moha ellen a vegyi nagyágyuk között sincs
olyan hatásos, mint a jó kis házi fahamu.
A moha amúgy szimpatikus növény – az
erdőben, de nem a gondozott gyepünkben, amiből hiába gereblyézzük ki minden
tavasszal, újra és újra bebútorozza.
Ez mindenesetre jelzi, savanyú és
levegőtlen a pázsitunk talaja, a moha ugyanis csak az ilyen környezetben virul,
s mert a fahamu lúgosítja a talajt, a kényes aprócska növény elsatnyul és
könnyedén kigereblyézhető a fű közül.
Fontos szabály:
ne használjuk a nitrogéntartalmú
trágyákkal együtt, s hasonló okok miatt a borsónak és a babnak se hamuval
ágyazzunk meg.
Adjunk viszont bőven a gyökérzöldségeinknek – ha jól
beleforgatjuk a talajba, még az áporodott téli pocokszag is gyorsabban távozik.
Ha a palánták kikerülnek a kertbe, útravalóul tegyünk
evőkanálnyi hamut az ültető gödörbe.
Jusson az egynyári virágainknak is, sőt,
táplálék kiegészítő vitaminként a tulipánok, a nárciszok köré szórhatunk egy
keveset.
Távoltartó végzésként szolgál a csigákkal, hernyókkal szemben is.
(Forrás: vaol.hu/ Írta: Fincza Zsuzsa)
A fahamu hasznosítása
Egyre többen, az ismert okok miatt, a fával történő tüzelés felé
fordulnak.
A fűtés után, a visszamaradt részének a hasznosításról, a sorok
olvasójával, szeretnék pár gondolatot megosztani.
A fűtés során keletkezett fahamunak, számtalan felhasználási módja
van.
A hasznosítása nem új keletű, csupán elfeledkezünk róla.
Amennyiben, múltban visszatekintünk, s abból a kórban
keletkezett, írásos emlékekből megtudható, hogy az ókori görög gazdasági írók a
fahamuról, növényvédelmi vonatkozású hasznos dolgokat írtak.
Nagyon
feltételezhető, hogy a középkori kolostorban élő szerzetesek, a görög, és a
romai gazdasági írok munkáit ismerték, és ennek alapján, használták is a
növényik táplálására, és a megvédéséhez.
A bibliában is olvasható a hamura
vonatkozó sorokat.
A falusi háztartásokban, még 1960 évek elején, még a fahamut
hasznosították.
Én is láttam még azt, hogy a házilag készített kendervászon
fehérítésére (ahogy abban az időben nevezték, kilúgozására) felhasználták, sőt
azt is, hogy menyecskék, a felgyűrt szoknyában, a patak partján a szennyes
ruhákat fahamuval mosták.
Pálnagy Zsigmond festményén is látható a patakban történő mosás
Arról is van tudásom, az öregek elmondásaikból, hogy
hajmosásra is alkalmazták. (Mire? Nem térek ki!)
A legjobb fahamut az akácfa
elégetés után nyerték és nagyon keresett volt.
Ez a kép, Erdélyben készült
Érdekességképen leírom, hogy a faházak, kerítések
elszürkülésének meggátolása, az Alpok környékén, hagyományosan, szintén
hamulúggal történt.
A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy
lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik
színárnyalatukat.
Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték,
majd egy kendőn átszűrték.
Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban,
10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak.
Citromhéj
hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek. (Érdemes
lenne ezt a megoldást kipróbálni!)
Amikor még nem terjedt a műtrágya használata, akkor nem egy
mezőgazdasági szakirodalom, a fahamu, mint műtrágyakénti felhasználásáról is.
E kis kitérő után térjünk vissza a növényvédelmi témákhoz.
A fahamut, a házi kertekben régen, és jelenleg biokertészek is
hasznosítják a károsító szervezetek távol tartásához, és a növény táplálására,
vagy a talaj tápanyag részbeni pótlására, vagy talajjavításra.
A fahamuban, a
kálium 10 % -ban, a foszfor, 1 – 2 % -ban fordul elő, s mind ezen túl, egyéb
elemeket is megtalálható, amelyeket a növény újból tud hasznosítani.
A fahamu lúgos, magas kalcium (8,0 - 43,8 %) tartalma végett.
A biokertészek, és azok, akik nem kedvelik a csigaölő vegyszereket, a meztelen
csigától védendő ágyasok szegélyét ezzel szórják meg.
A fahamu, rovarriasztó hatással is bír.
A burgonyában
rendkívül hatásos, a burgonyabogár távol tartáshoz.
Amennyiben az említett növény
lombozatát megszórjuk, akkor a burgonyabogár nem fog megtelepedni és
fogyasztani.
Ez addig fejti ki a hatását, míg eső nem esik rá.
Amennyiben, a
kiszórt fahamut, nedvesség éri, a riasztó hatását elveszti.
Tehát újból meg
kell ismételni ezt a műveletet.
A burgonya levélzete, a fahamuból, a káliumot, és a foszfort is,
fel tudja venni, és beépíti a zöld részéiben.
Az ilyen kezelésben részesült
burgonya haragos zöldben tündököl, és gumója is szebb és egészségesebb,
valamint jobban főzhető, nem is beszélve arról, hogy a burgonyabogár messze
elkerüli.
Nagyon javaslom, ennek a kipróbálását, amennyiben tiszta
fahamuja képződik, és nem kedveli a növényvédő szeres burgonyát.
A fahamuval trágyázott talajba, a káliumigényes
zöldségkultúrákat, így a gyökérzöldségeket bátran veheti.
De viszont a
burgonyát ne rakjon, a fahamuval kezelt talajba, legalább két évig. (A burgonya
savanyú talajt kedveli!)
A fahamu, a savanyú kert talaja, talajjavításra is
felhasználható!
Egy négyzetméterre 10 dekányit ajánlatos kiszórni, és ezt
kövesse, talajba egyenletes bemunkálása.
A fahamut ne használjuk együtt
nitrogéntartalmú műtrágyákkal!
Legyen figyelemmel arra is, hogy a fahamus
talajba savanyú talaj kedvelő dísznövény se kerüljön, mert sínyleni fog.
A fahamu használatát, olyan gyepnél alkalmazza, ahol a talaj
savanyú kémhatása miatt gondot okoz az erős mohásodás.
Gyepben történő
használata esetén, a nitrogén műtrágyát egy hónap elteleltével szórjunk ki a
területre.
A komposzthoz a többi alapanyaghoz viszonyítva legfeljebb 3%-os
arányban adjunk fahamut.
Nagyobb arányban használhatunk fahamut a
komposztáláshoz, ha sok tűlevelet halmoztunk a komposztra.
Az összegyűjtött fahamut száraz helyen, jól zárható műanyag
zsákokban ajánlatos tárolni, a felhasználásáig.
Ha nedvesség éri, összeáll, és
használhatatlanná válik.
A kertbe, és a burgonyára, csak tiszta fahamu használható,
amennyiben szén, vagy lignit hamuval keveredik, azt tilos az említett célokra
alkalmazni!
(Forrás: Kardos Rezső szaktanácsadó)
NE dobd ki a hamut, inkább használd fel! – avagy mire
használható a hamu?
A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta.
Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt.
A fa
elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz.
Erősen lúgos
kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik.
A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól
függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.
A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető a bükkfa hamujából, de
egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár
hamujából.
Mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan
hasznosíthatjuk.
1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A
foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával
dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel
vagy dióolajjal kenjük át.
2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán
tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan
tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben
öblítsük, és utána töröljük szárazra.
3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg
lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket,
esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy
órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.
4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet
(pl. macskaalom).
5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó
textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.
6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán
kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer,
de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan
használjuk.
7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel
forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó
ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének,
fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak
a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a
tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni
hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi
mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.
8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján
olvashatjátok.
9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket.
Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval.
Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a
földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít.
Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.
10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is
hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le
hamuval.
Forrás: http://www.agraroldal.hu/
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA - RECEPTEKKEL:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF Kiegyenlítő Technika:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalaim:
blog oldalam:
Érdekes,és hasznos!
VálaszTörlés