2016. január 29., péntek

10 étel az agyműködés fellendítésére


10 étel az agyműködés fellendítésére




Az étrendünk nagyban befolyásolja az agyunk egészségét. 
Vannak ételek, amelyek optimalizálják az agyi funkciókat, és segítenek megelőzni különféle problémákat és betegségeket, amelyek ezt a létfontosságú szervünket érintik.

  
Olajos halak

Az olajos halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ezek az esszenciális zsírsavak rendkívül fontosak az agyműködés szabályozásához, plusz javítják a kommunikációt az agysejtek között, ezzel pedig növelik az agy általános egészségét is.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk, sok tápanyagdús ételt fogyasszunk – így az agyunk is egészséges marad. Itt olvashatja a top 10 ételt, amely segít fellendíteni az agy egészségét és javítja a működését.




Chili

100 g chilipaprika 144 mg C-vitamint tartalmaz; ez több mint a guava vagy a narancs C-vitamintartalma. Ez a vitamin nagy szerepet játszik az agy helyes működésében: az antioxidáns tulajdonságai megelőzik az agy oxidatív stressz okozta károsodását a szabadgyökök legyőzésével.

Paradicsom

A paradicsomban rengeteg található a likopin nevű antioxidánsból. A likopin felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így védi az agyat az oxidáció okozta sérülésektől. Ez az agy általános egészségének is jót tesz, valamint védelmet nyújt memóriazavar és más olyan betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.

Tökmag

A tökmag sok cinket tartalmaz, ez az ásvány pedig javítja a memóriát. Amellett, hogy megfelelő energiával látja el az agyat, a cink az agy általános egészségéhez is hozzájárul. Napi egy marék tökmag, és az agyi károsodás távol marad!




Brokkoli

A C- és K-vitaminban, valamint kolinban gazdag brokkoli kétségkívül remek hatással van az agyra. Míg a kolin egészségesen tartja a neurotranszmittereket és javítja a memóriát, a K-vitaminok (mind a nyolc féle) fellendíti a kognitív funkciókat, ezzel késleltetve az öregedéssel járó demenciát.

Csonthéjas gyümölcsök

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, folsavval, E- és B6-vitaminnal ellátott csonthéjasok – a dió, a mandula, a földi- és a bokormogyoró –  jót tesznek az idegsejteknek és az őket tápláló glia sejteknek is. Az E-vitamin késlelteti az időskori memóriazavarokat, az esszenciális zsírsavak jelenléte javítja a vérkeringést, ezzel segítve az agy megfelelő működését is.

Kakaó

A csokoládékat eredetileg kakaóból készítik, azonban manapság a kakaónak csak nyomaival találkozhatunk a tejcsokoládék összetevői között. Az étcsoki viszont kitűnő kakaóforrás, a kakaó pedig sok flavonolt tartalmaz, amely egészségesen tartja az agyat. A kakaó agyra kifejtett hatásairól végzett kutatások azt mutatják, hogy ezek a sötét babok segíthetnek a kognitív funkciók romlásának és az időskori demenciának a megelőzésében.




Áfonya

Az áfonya tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Rendszeres fogyasztásával fellendíthetjük a memóriánkat és késleltethetjük az időskori memóriazavarokat. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsben lévő antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket és csökkentik az agyra is kiható oxidatív stresszt.

Lenmag

A lenmag, mivel kiváló omega-3 zsírsav-, pontosabban ALA vagy alfa-linolénsav forrás, segít az agynak termelni és megvédeni a neuronokat. A lenmag AA-t és GLA-t (arachidonsavat és gamma-linolénsavat) is tartalmaz: ezek omega-6 zsírsavak, amelyek segítenek a neuronok fejlesztésében és szabályozzák az agyi működést. A lenmag rendszeres fogyasztásával (napi 1-2 teáskanállal) hozzájárulhatunk az agy egészséges működéséhez.

Tojás

A tojásban egy létfontosságú tápanyag, kolin található. A kolin jelentős mértékben hozzájárul az agy egészségéhez. A szervezetünk azonban kismennyiségben termeli, ezért szükségünk van kolintartalmú ételekre (pl. tojásra) a napi ajánlott kolinbevitel eléréséhez. A tojásban koleszterin is van, amely a neuronok egészségéhez szükséges. A tojásban található DHA (egyfajta omega-3 zsírsav) könnyebb kommunikációt biztosít a neuronok között.

Próbálja meg beépíteni ezeket az ételeket a mindennapi étrendjébe, és tapasztalja meg a változásokat az agy működésében!


(forrás: drtihanyi)





Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:







- A SZIKOMORFA - Fügefa:







Szeretettel,

Gábor Kati


blog oldalam: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.