2016. január 5., kedd

Kurkuma - a szent fűszer



Kurkuma - a szent fűszer

  
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövényünk, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol a megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.





A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos, fő alkotórésze az ázsiai konyha által kedvelt curry fűszerkeveréknek.

Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.




Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét. Fogyasztják Kínától, Indonézián át szerte Ázsiában.

Thaiföldön a fiatal hajtást és néha még a virágot is felszolgálják.



  
Kurkuma, a sárga gyömbér

Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerik.

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.




Gyönyörű sárga színe van a kurkumának

Hogy készül a kurkuma fűszer?

A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel. 




A gyömbérfélék családjának tagja. 
Vadon terem Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli.
A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.




Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van.
A legtöbb kurkumát az indiai Erode városában termelik.

Dísznövényként is termesztik, Ázsiában sok helyen vadon él




Hogy került Európába?

A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.

Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája - említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően különbözik egymástól.

Mire használhatjuk?

A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere.
Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét.
Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.




Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát. 
Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.

A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.


Kurkumával ízesített rizsétel


Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül, sfouf a neve.
  
Mire használható a konyhán kívül?

Textifestékként is használják, bár a napsütés gyorsan kifakítja az így színezett ruhákat.
Indiában az esküvői szertartások fontos fűszere.
Egyre elterjedtebb, mint vágott virág vagy hosszan virágzó szobanövény, thai tulipánnak is nevezik.

Egészséges kurkuma

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla.

Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre.

Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban.
Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.


Szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van.

Csökkenti a vérnyomást.

Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.

Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.

A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.
Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.

A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz. 
A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.




 A kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A kurkuma: 

gombaölő, baktériumölő, szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok.

A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.

További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak:

-    prosztatarák megelőzés
-    egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre
-    természetes méregtelenítő, májtisztító
-    csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét
-    gátolja a daganatok áttét képződését
-    természetes gyulladáscsökkentő
-    egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját
-    természetes fájdalomcsillapító
-    segíti a zsíranyagcserét
-    Kínában régóta használják a depresszió kezelésére
-    gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén
-    javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait
-    bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél
-    gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pszoriázis




A kurkuma különösen hasznos elhízásban, cukorbetegségben: gyulladásgátló, anyagcsere normalizáló

India közkedvelt fűszere, a kurkuma régóta ismert gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomenyhítő szer.

Hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.

A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.

Az elhízás káros következményei is csökkennek.

A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra.

A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.
  
A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.

Korábbi vizsgálatok is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.




Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.

A kurkumin egyébként egy általános gyógyító szer, és elősegíti a jó egészség  fenntartását.






AZ EGYIK LEGJOBB TERMÉSZETES FOGFEHÉRÍTŐ


Ez a növény természetesen fehéríti a fogakat?
Igen, ez teljesen igaz.
Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk más aspektusból.

A sárga por, amely sárgára színez mindent ami és aki hozzáér…már biztos kitaláltátok- a kurkumáról van szó.
Ez a hihetetlen gyógynövény a titkos összetevő abban, hogy a legfényesebb, legfehérebb fogakat kölcsönözze használójának.






Azt már tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladásra és védi az agyat az öregedés ellen… valamint, hogy egy erős fertőtlenítő, antibakteriális és rákölő növény- ennyi jó tulajdonság már szinte csodával határos jelenség, ily módon nagyon kivételessé téve ezt a növényt.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a kurkuma még más szépítő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 Arcpakolásként alkalmazva csökkenti az arc pórusait.
Az indiai menyasszonyok esküvőjük napja előtt használják, csak emiatt.

Körülbelül fél evőkanál szárított szerves kurkuma port és egy kis vizet összekeverve krémet készítettem, és úgy gondoltam kipróbálom mi lesz a várt hatás.

Nagyon óvatosnak kell lennünk viszont a krém felvitelénél, mert bármi ami a kurkumaporral érintkezik- kivéve a száj belsejét, élénk sárgára fog színeződni- beleértve a fogkefét is.


De, ahogy sejteni lehet, csodásan fehéríti a fogakat!


A kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak is és nem csupán fogfehérítésre használhatjuk.
Erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek is- a magyar 30 év feletti emberek nagy része ínybetegségekben szenved- úgyhogy különösen ajánlott e miatt is a használata.
Ezenkívül erősen antimikrobiális is, vagyis megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat!

HASZNÁLATA:

Használj 1/2 evőkanál szárított szerves kurkuma gyökeret és adj hozzá egy kis vizet- és kész is. 
Moss fogat úgy, mint eddig…
Egyszerű, de nagyszerű!



(Forrás: naturahirek.com/megafood/napidoktor/mindmegette)








Kurkuma cserépben? Neveld fel szobanövényként!




A gyömbércsalád egyik legszelídebb tagja, amely könnyedén termeszthető a lakásban, sőt meglepően hálás virágzó dísznövény válik belőle.




Nézd meg, mi a teendőd vele!

Ma már szerencsére elég sokat tudunk róluk, ezért ne essünk pánikba, ha valamelyik kedves ismerősünktől egy gyöktörzset vagy cserepes kurkuma növényt kapunk ajándékba (vagy vaterázunk magunknak).

Vegyük azonban figyelembe, hogy mint a gyömbércsalád tagja, szerzeményünk melegkedvelő, ezért 12 °C alatt ne próbálkozzunk nevelésével.
Térigénye is elég nagy lehet, a virágzati szára akár 60 cm magasra is megnőhet.

A neveléshez B típusú virágföld megfelelő, de a jó levegőzés, a vízáteresztés és az enyhén savanyú közeg biztosítására keverjünk a földbe 1/3-1/3 rész tőzeget, illetve fertőtlenített homokot vagy perlitet.

A gyöktörzset 4 cm mélyre helyezzük a cserépbe, ügyelve, hogy a gyökerek lefelé nézzenek.
Mivel várhatóan sok sarj fejlődik, a cserép mérete a gyöktörzs vastagságánál legalább 10 cm-rel nagyobb legyen.
Öntözzük be alaposan a földet, és a későbbiekben is tartsuk nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mindig csak a talajfelszín kiszáradásakor adjunk ismét vizet. 
Lehetőleg lágy vízzel öntözzünk.




A megfelelő lombnövekedéshez legalább 20 °C-ra van szükség.
Így a cserepes növényt nyáron tarthatjuk a szabadban, illetve a gyöktörzset szabadba is ültethetjük.

A tavaszi kiültetésre csak április végén kerülhet sor, amikor a talajhőmérséklet tartósan 12 °C fölé emelkedik.
Szabadföldi nevelésnél is szükségesek az ismertetett feltételek: az enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talaj és az egyenletes vízellátás.

A tenyészidőszak során a virágzás elősegítésére hetente tápoldatozzuk a növényt olyan lombtrágyával, amelyben a foszfor és a kálium van túlsúlyban.
Virágzás csak a második évtől várható, de évente többször is virágozhat.
Elvirágzás után vágjuk le a virágzati szárakat.
A nyár folyamán tőosztással vagy a gyöktörzsdarabok leválasztásával szaporítható.

A hűvös idő közeledtével a levelek leszáradnak, és a növény nyugalmi állapotba kerül.
Mivel a gyöktörzs nem fagytűrő, ősszel szedjük fel, és fagymentes helyen teleltessük, a cserepes növényt pedig vigyük meleg helyre.




És a lényegi kérdés: hol lehet a gumót vagy a növényt beszerezni?

Potenciális lelőhelyek:

VATERA: http://epitkezes-kert.vatera.hu/index_c12078.html?cm=1&q=kurkuma&obd=1

OÁZIS: https://oazis.hu/disznoveny/796-curcuma-zedoaria (itt a növény kapható általában áprilistól)

IKEA: időszakosan virágzó(!) példányokat lehet vásárolni


(Forrás: hobbikert)







Íme az Aranyméz receptje,

amely meghódította szuper egészségvédő hatásával az internetet!


Ha az immunrendszerünk megfelelően működik, akkor a betegségek kockázata is alacsony. 
Ehhez pedig az kell, hogy egészségesen éljünk, sokat mozogjunk, ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást, ne gyújtsunk rá, és természetes alapanyagokból készítsünk magunknak gyógykeverékeket, amelyeket elsősorban a betegségek megelőzésére fogjuk alkalmazni.



kurkuma-méz



A következő csodareceptnek csupán két fontos alkotóeleme van: organikus méz és kurkuma. 
Ebből a két rendkívül egészséges alapanyag kombinációjából egy szuper erős gyógykeveréket lehet kikeverni.

A kurkumában lévő polifenolok 150 betegség ellen vethetők be, emellett nagyon erős antioxidáns, rákellenes és gyulladásgátló hatással is rendelkezik. 

Az is egy nagy előnye a kurkumának, hogy nem tesz semmilyen kárt a bélflórában, ellentétben a szintetikus anyagokat tartalmazó gyógyszerekkel, amelyek a jótékony baktériumokat is elpusztítják.

A mézről se feledkezzünk meg, ugyanis antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír, kíméletlenül elbánik a kórokozókkal.

Hozzávalók:

100 g organikus méz
1 kiskanál kurkuma por
egy kevés őrölt borsot is hozzá lehet adni, hogy a kurkuma jobban felszívódjon a szervezetben

Elkészítés:

Ez nagyon egyszerű: a 100 g mézbe bele kell tenni a kurkuma port, és el kell keverni. Az egészet tároljuk egy zárható üvegedénybe, és tegyünk a hűtőbe.

Az első napon egy fél teáskanállal kell elfogyasztani a keverékből, óránként.

A második napon az adag ugyanennyi, de már két óránként kell bevenni a keveréket.

A harmadik napon is szintén egy fél teáskanállal kell megenni, három óránként.


Remekül védi a tüdőt a vírusos fertőzésekkel szemben, javítja az emésztést, jót tesz a vastagbélműködésnek és a veséket is óvja. 

Ezzel párhuzamosan pedig az immunrendszerünk is olyan lesz, mint új korában, így készítsük el ezt a természetes gyógyszert, a tablettákat meg hagyjuk a gyógyszertárakban porosodni.






Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 

- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:


- A TEKNŐSÖK:

- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:

- A KOLIBRIFÉLÉK:

- IBOLYA – ÁRVÁCSKA: 


- Mángold - a majdnem spenót:



- BODZA:













Szeretettel,

Gábor Kati


blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.