2016. augusztus 16., kedd

A SZŐLŐ


A Szőlő


A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. 

Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. 

Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. 




A szőlő olyan régi növénye az emberiségnek, hogy már a Bibliában is találkozhatunk vele. 

Noé a világot elpusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel, a szőlőből készült bor ettől fogva kapcsolatot jelent a fenti hatalmakkal.

Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott kenyér és bor pedig azóta része az egyházi liturgiáknak. 

A gyümölcsnek a görögök vallásában is központi szerep jutott.
A bor és a mámor istenét mi más is jeleníthetné meg, mint a kacsokkal kúszó, indás szőlő, a mindenhová eljutó, túláradó életöröm jelképe.




Egykori szőlőfajtáink

Alanttermő:
a filoxéravész előtt Tokaj-Hegyalján, a hercegi borvidéken, Érmelléken, Erdélyben termesztették. Közep- vagy késői érésű. Jó minőségű asztali bort termett.

Bakator:
többféle színváltozata van, leginkább a Piros bakator volt elterjedve. Érmelléken, Erdélyben termesztették, de megtalálható a Balaton mellékén, Neszmély környékén vagy a Nyírségben is. Borát a régi leírói kitűnőnek minősítették.

Balafánt:
régi tokaj-hegyaljai fajta. Késői érésű, bora jellegtelen, savai gorombák.

Bálint:
magyar származású fajta. Erdélyben, Bánátban és a Szerémségben fordul elő. Bora fűzöld színű, illatos, zamatos.

Bánáti rizling:
valószínűleg bánáti eredetű. Termőképessége közepes, fürtje közepes, bogyói nagyok. A bogyóhéj középvastag, könnyen szakadó. Mustjának cukor- és savtartalma közepes. A bor illat- és ízanyagtartalma csekély.

Beregi rózsás:
Szerednye környékén terjedt el. Jobb minőségű asztali bort terem.

Bogdányi dinka:
óriási termést ad. Minden 100 tőke ad egy akó bort - tartották róla a régiek. Bora azonban jellegtelen.

Budai zöld:
világoszöld, kemény bort terem, azonban rothadékony fajta. (Balaton környéke, Somló)

Csomorika (nem Juhfark!):
Baranyában terjedt el. Sok pezsgőalapbort készítettek terméséből.

Erdei:
Érmelléken és Arad-Hegyalján termesztették. Nehezen sajtolható, bora jellegtelen.

Fehér dinka:
Buda környékének volt igen bőtermő fajtája. Bora gyenge, savanyú.

Gohér:
egyik legrégibb szőlőfajtánk. Többféle színváltozata van, korán érik, étkezési szőlőnek is használták. Sok cukrot termel, de bora nem eléggé testes.

Hosszúnyelű:
Buda és Esztergom környékén volt elterjedve. Bőtermő, bogyói vékony héjúak, lédúsak, rothadékonyak. Bora vékony, kemény, "vizezhető" asztali bor.

Járdovány:
főleg Erdélyben, Baranyában és a Balaton környékén termesztették. Rothadékony, bora középszerű.

Kéknyelű:
valamikor a badacsonyi "úri szőlőkben" volt található, mert bár kitűnő, nagyon kevés bort terem. A fürtje kevés levet ad, sok a törköly. Bora illatos, zamatos, kemény, rendkívül elegáns.

Kövérszőlő:
Erdély, de előfordult Tokaj-Hegyalján is. Jól aszúsodik. Bora testes, tüzes, kissé lágy.

Lisztes fehér:
a Balaton környékén volt elterjedt valamikor, de Tokaj-Hegyalján is. Rothadékony, bora középszerű.

Mézes:
talán magyar származású. Bőtermő, fürtje és bogyói közepesek. Korán érik, rothadékony.

Mirkovácsa:
Szerbiából származik. Későn érő, sokat termő, de könnyen rothadó fajta. Bora silány.

Mustos:
a ménesi borvidéken termesztették. Borát a régiek limonádészerűnek minősítették.

Piros szlanka:
balkáni származású, de nevét a szerémségi Slankamen városról kapta. Bőtermő, fürtje, bogyói nagyok. Mustjának cukortartalma csekély, savtartalma nagyon kicsi.

Purcsin:
Tokaj-Hegyalján és Mátraalján termesztették ezt a vörösborszőlő-fajtát. Állítólag az első tokaji aszú Purcsin szőlőből készült.

Rakszőlő:
főleg az Alföldön, de másutt is elterjedt szőlőfajta volt. Bőtermő, bora gyenge, jellegtelen.

Sárfehér:
(nem azonos az Izsáki sárfehérrel) a neszmélyi és a somlói borvidék fajtája volt. Rosszul termékenyül, jó minőségű bort terem.

Szemendriai fehér:
Szerbiából származó, kettős hasznosítású szőlőfajta. Későn érik, étkezési szőlőként télre eltartható. Sokat terem, de bora silány.

Szerémi zöld:
Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem.

Vadfekete:

A Kadarka előtt a legelterjedtebb vörösborszőlő-fajta volt. Későn érik, bora sötét színű, de savanyú.




Teljes értékű táplálék

Mi okozhatja a szőlőnek (Vitis vinifera) tulajdonított ekkora hatalmat? 

A kenyér és bor ősidők óta elválaszthatatlan együttese a szimbólumokon túl rendkívül egészséges is.

A szőlő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 

Magas a káliumtartalma, ami egyébként vízhajtóként hat, de van benne gyümölcssav és szőlőcukor is.
  
A vörös és fekete szőlő  




– ellentétben a zöld szemű fajtákkal – gazdag antioxidáns hatású (bio)flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. 

A gyümölcs e jó tulajdonságaiban a belőle készült bor is osztozik.

A gyümölcs termésén kívül felhasználják leveleit, hogy vajat, húst csomagoljanak bele, magjaiból pedig finom olajat préselnek.

szőlőmagnak pozitív hatása van a vérnyomásra és a magas koleszterinszintre. 




A szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető. 




Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban.

Szőlőmagőrlemény

Hatásai:
Igen sok flavonoid, vagyis olyan növényi antioxidáns van benne, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától.

Proantocianidinokat (korábbi nevükön piknogenolokat) is tartalmaz.
Ez utóbbiakról feltételezik a kutatók, hogy fontos szerepük van a szív– és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében.

Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz.

A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását.

Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér–agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól.




A szőlőmagőrlemény a szőlőmag teljes kiőrlésével készül.

Ez azért fontos, mert így tartalmazza a galluszsav egyik észterét, amely a vizsgálatok szerint csak a szőlőmag héjában található meg, és a leghatékonyabbnak bizonyult a szabadgyök-befogóanyagok között.

Az őrlemény 50 és 600 mikron közötti szemcséket tartalmaz, így a magas élelmi rost tartalma kifejezetten jótékonyan hat az emésztésre és a bélműködésre.


Salátákhoz és a kozmetikában 

...is előszeretettel felhasználják.

A szőlő tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és a máj méregtelenítő tevékenységét. 

Jó hatással van az idegrendszerre.

A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden 
fogyókúránál
 , tisztítókúránál használható.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét.

A szőlő, cukortartalma miatt energiát ad és így érdemes kipróbálni a stresszhelyzetekben.


Ezen kívül gyógyítja a bél megbetegedéseit, megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését, és csökkenti a vizelet savasságát.

Ajánlják vérszegénységre, fizikai gyengeségre, idegbajra, mindenféle gyulladásos megbetegedésre.

A szőlő jótékony hatását a kozmetikában is élvezhetjük.
Selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt, megújítja a bőrsejteket.



Hogyan használjuk a szőlőt házi receptként?

Készíthetünk a szőlőből arcmaszkot.
1 evőkanál piros szőlőlevet össze kell keverni ugyan annyi mézzel, egy kis olivaolajjal, és 1 evőkanál liszttel.
Ha ezzel elkészültünk, kenjük az arcunkra, hagyjuk rajta legalább húsz percet. Jó hatással lesz bőrünkre.

Használhatjuk a szőlőt arcradírként is, ugyanis jó gyógyír a pigmentfoltokra, és a szeplőkre, mert halványítja azokat.


Mi az elkészítési módja? 

Pépesíteni kell szederrel és úgy felkenni az arcra.
Egy másik megoldás pedig, hogy összetörünk 3 szem szőlőt, hozzá adunk egy evőkanál búzakorpát és néhány csepp szőlőlevet.
Mindezzel pedig jól be kell dörzsölni nedves arcunkat, majd egy kis idő után bő vízzel lemosni.

(Forrás: Magyar Nyelv, Vital.hu) 


Aranyat ér a szőlőmagolaj


Néhai Dr. Oláh Andor természetgyógyász mondása, hogy „ A szőlőt elsősorban a magja miatt kellene termeszteni.” 
Mi húzódik meg a kijelentés hátterében?



A szőlőmagolaj különleges aromájú, zöldes-aranylón csillanó, rendkívüli élettani tulajdonságokkal bíró olaj. 
Ízét 200°C felett is megtartja, füstpontja 250°C, ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. 
Gazdag klorofillban, E-vitaminban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Illata dióhoz, mazsolához, feldolgozott szőlőhöz hasonló, kellemes íze és számos előnyös biológiai tulajdonsága miatt is, valamennyi növényi olaj félénél értékesebbnek tartják. 

Már az ókori Egyiptomban használták, de középkori írásos emlékek is leírják, hogy mennyire értékes növényolajnak tartották. 
Az antioxidáns hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak!

Miért a hidegen sajtolt olaj az igazi?

Az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel előállított olaj nem tartalmazza a hidegen sajtolásnál kioldódó antioxidáns anyagokat, ugyanakkor a káros hőkezelés miatt kimutatható a nem kívánatos transz linolsav.

A hidegen sajtolt olaj sajátos hagyományos préseléssel készül. 
A szárított mag zúzása után a 6-8% kinyerhető olaj nagy nyomáson működő csigapréssel cseppenként nyerhető ki, majd kíméletes ülepítéssel, szűréssel tisztítják. 

Más melegsajtolási és nedves magfeldolgozási eljárásokkal szemben ez a módszer a legkíméletesebb. 

II. Miksa császár olyan értékesnek tartotta, a kezdetlegesen kiütéssel nyert szőlőmag olaját, hogy 1596-ig az olaj előállítása császári monopólium volt és az arannyal volt egyenértékű.


A hidegen sajtolt szőlőmagolaj nem egyenlő a boltokban kapható finomított szőlőmagolajjal! 
Áráról biztosan megismerhető, mivel meglehetősen drága, literenként 2600 Ft környékén mozog. 
Vásárláskor csak azt az olajat vegyük meg, amin egyértelműen feltüntették a hidegsajtolásos eljárást vagy az „extra szűz” jelölést!

A szőlőmagolaj jótékony hatásai

Megvédi az érrendszert a meszesedéstől.

Erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt.

Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a “jó” HDL és csökkenti a “rossz” LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét.

Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását.

Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét.

A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti.

Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. 

Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stresszel szemben.

Az öregedési folyamatokat lassítja.

A szőlőmagőrlemény is kiváló étrend kiegészítő! 
Müzlibe, kásákba keverhetjük, legfinomabbra őrölt változatait lisztként használhatjuk.

 Saját olajával elkeverve pedig a legcsodálatosabb bőrradír készíthető belőle!




Tökéletes bőrápoló elixír

A bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. 

A bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.

 Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.

Hogyan használjuk? 

Kenjük be vele bőrünket és jó, 20 percig hagyjuk hatni. 
Ezután langyos vízzel öblítsük le és óvatosan töröljük meg. 

Enyhe összehúzó hatása miatt feszessé teszi a bőrt, így narancsbőrnél is használható.

Kedvenc krémünkbe csepegtethetünk néhány cseppet a szőlőmagolajból, keverjük össze és így használjuk. 

Mindenféle masszírozásra alkalmas, kis mennyiség alkalmazása esetén is síkossá teszi a bőrt, valamint masszírozás közben az értékes vitaminok felszívódnak.

Segíti a haj növekedését

Fél órával hajmosás előtt masszírozz be a fejbőrödbe egy evőkanál szőlőmagolaj és 5 csepp rozmaringolaj keverékét.

Hagyd, hogy az értékes vitaminok és zsírsavak alaposan beszívódjanak és táplálják a hajhagymákat.

Majd moss hajat a szokásos módon. 

Rendszeres használata felgyorsíthatja a haj növekedését, jobb állapotúvá teszi a fej bőrét.

Masszázs és testápolás

Lefekvés előtt masszírozd át a testedet 3 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmagolaj és 5 csepp levendulaolaj keverékével, lehetőleg zuhanyozás után, a nedves bőrbe. 

A keverék hidratálja a szöveteket, ápolja a bőrt, és relaxált állapotot idéz elő a levendula megnyugtató illatával. 

A szőlőmagolaj hatóanyagai rugalmasítják a megereszkedett bőrt, és a véráramba kerülve erősítik az immunrendszert is. 

Ez a recept használható arcra, szemkörnyékre és dekoltázs napi ápolására is.


(Forrás: erintesem.hu)



Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 


- Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html


- Gyógyító növényeink 4. rész:

- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:

- A csodás Lenmag: 
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
- Lekvárfőzési ABC:  
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 

- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben: 
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:





Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.