2016. október 3., hétfő

Csíráztatás


Csíráztatás


Apró szemű magok csíráztatása befőttes üvegben


"A csíráztatáshoz két evőkanál csíráztatnivaló apró magot (lucerna, retek, bíborhere stb.) tegyél egy széles-szájú literes befőttesüvegbe, öntsél rá langyos vizet, hogy jól
ellepje és gézzel fedd le az üveget, és néhány befőttes gumival rögzítsd jól a gézt.
Kb. 8 óra áztatási idő szükséges, mondjuk estétől reggelig. 




Azután öntsd le az áztatóvizet a magokról a gézen keresztül és öblítsd át legalább 3-szor langyos (nem teljesen hideg!) vízzel.

A gézen keresztül befolyatod a vizet, és azon keresztül leöntöd. 

Ezután helyezd el az edényszárítón, vagy tálban úgy hogy döntve legyen a szájával lefele, úgy 45 fokos szögben, az üveg szája ne legyen takarva, hogy tudjon szellőzni, és a felesleges víz lecsöpöghessen róla. 

A magok eloszlanak az üveg oldalán.

Naponta legalább 3x öblítsd át a fenti módon (pl. reggel, délután és este). 

A pici magoknak 5 nap csíráztatás elég, és tele lesz üveg csírával.

Az első két napon, amíg a csírák ki nem bújnak jó, ha sötétben vannak, félhomályos helyen, vagy egy konyharuhával letakarhatod az üveget , de ügyelj arra, hogy a szája szabadon maradjon, szellőzhessen. 




Amikor a csírák kibújtak, kerülhet világos helyre, egy kicsit sütheti a nap is, hogy szép zöld legyen.

Amikor kész, leveszed a gézt és tésztaszűrőben , vagy tálban jól átmosva el tudod távolítani a pici maghéjakat.

Ha szűrőben csinálod, akkora legyen a lyuka, hogy a maghéj átmenjen rajta, ha nincs ilyen szűrő akkor egy tál vízbe téve a csírát, a maghéj, mivel könnyebb a víz felszínére feljön és könnyen leszedheted róla.

Az sem baj, ha marad benne héj, semmi baj nem lesz, ha megeszed, csak esztétikusabb a héjmaradék nélkül

A magokat bioboltban vedd, a retek nagyon finom, nálunk most az a sláger, segíti a hormonrendszer működését. 

A lucerna pedig a vérképző szervekre van jó hatással.

Sok sikert és jó étvágyat hozzá"

Köszönjük Margit Nyerges -nak, hogy megosztotta és leírta ezt a tapasztalatát.

Forrás:

http://etkajoga







AZ OLAJOS MAGVAK AKTIVÁLÁSA (ÁZTATÁSA)

 MIT, MIÉRT ÉS HOGYAN


Mindenki, akit egy kicsit is foglalkoztat az egészséges táplálkozás, és igyekszik megtalálni a számára legmegfelelőbb étrendet, az valószínűleg már többször, és rengeteg verzióban találkozhatott a különféle magvak és dió félék aktiválásának (áztatásának) szükségszerűségével.



Aktivált magvak


Ha egy kicsit utána böngészünk az interneten, akkor találkozhatunk többféle ajánlással, hogy mely magvakat igen, és melyeket nem kell áztatnunk, mennyi ideig kell aktiválnunk, és az aktiválás után hogyan tudjuk felhasználni és tovább tárolni.

Mindenki, aki az egészséges étkezés útjára szeretne lépni, és szeretné mindezt úgy tenni, hogy az elfogyasztott élelmiszerek valóban az egészségét szolgálják, és a táplálékokban található valódi tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok ténylegesen fel is tudjanak szívódni az emésztőrendszerén keresztül, annak feltétlenül ajánlom, hogy egy kicsit tanulmányozza ezt a témát. 

A fogyasztás előtt mindenképpen szánjon időt a különféle olajos magvak aktiválására!

A saját példámból kiindulva (én az átlagosnál talán kicsit talán érzékenyebb emésztő rendszerrel rendelkezem), ha például elfogyasztok egy tál, nem aktivált, olajos magvakat tartalmazó granola, müzli, vagy bármilyen magvas reggelit, bizony megtapasztalom a kissé fájdalmas és nehézkes emésztést. 

Szóval számomra nem nagyon van egyéb opció, így hát aktiválok…de mit..és hogyan..




MIT?

Szóval mit is aktiválunk? Aktivált magokat előállítani roppant egyszerűen tudunk, szűrt vízben áztatjuk a különböző magvakra vonatkozó ajánlásoknak megfelelően, majd leszűrjük, leöblítjük, és újra kiszárítjuk nagyon alacsony hőmérsékleten a sütőben, vagy aszalóban.

Gyakorlatilag az összes olajos magvat, diófélét érdemes aktiválni a bennük található fitinsav miatt, ami a magvakat gátolja az idő előtti kicsírázásban. 

A különböző kutatási eredmények során megállapították, hogy az elfogyasztott fitát sav gátolja a magvakban egyébként magas arányban megtalálható hasznos tápanyagok felszívódását. 

Továbbá úgynevezett enzim inhibitorként (gátlóként) is működik, ami feleslegesen “túlóráztatja” a szervezetünket, hogy megfelelő mennyiségű enzimet termeljen a megemésztésükhöz.




MIÉRT?

Az áztatás során a magvak és dió félék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, ami lebontja a fitinsav tartalmat, ezáltal megszüntetve a enzim működést és felszívódást gátló hatást.

Ezzel lehetővé téve, hogy a magvakban lévő, szervezetünk számára fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk hasznosítani.

Továbbá nem teszi ki felesleges túlzott enzim termelési procedúrának sem a szervezetünket.

HOGYAN?

Akkor lássuk, hogy hogyan is érdemes nekifognunk az aktiválásnak.

Ahogy már az elején is írtam, vélhetőleg az interneten találkozhattok ettől eltérő időtartamokkal, ajánlásokkal, de ebben az esetben szeretném Veletek megosztani a saját tapasztalataimat, illetve, ahogyan én csinálom. 

Remélem, hogy összességében így is hasznos lesz mindenki számára, aki szeretné ezt is beilleszteni az egészséges táplálkozási szokásainak körébe.

Szükséged lesz egy közepes, méretű mélyebb tálra, szűrt, vagy tisztított vízre, sütőre vagy aszalóra.

Az áztatásnál figyelj rá, hogy a víz minden esetben befedje az összes magot. A tálat egyszerűen csak hagyd a konyhapulton, a mag típusának megfelelő ideig, majd szűrd le, és öblítsd le alaposan (az áztató vizet ne használd fel soha!).

Ezután két lehetőséged van, ha azonnal felhasználod, akkor már dolgozhatsz is vele (pl nyers torták, vagy granolák, müzlik elkészítéséhez), ha viszont szeretnéd hosszabb ideig eltárolni, akkor újra ki kell őket szárítanod.

Ha a szárításhoz a sütődet használod, akkor egy lapos tepsiben, egészen vékonyan elteregetve tedd őket be egészen alacsony hőmérsékleten. Én legtöbbször csak a világítást kapcsolom be, mert ez is elégséges hőt termel a magok szárításához.

Amennyiben van aszalód, akkor is figyelj az alacsonyabb hőmérsékletre, mert nem megfőzni, csak kiszárítani szeretnénk őket.

Dió, pekán dió, az összes mogyoró, fenyő mag:

Áztatás: 8 órán keresztül (egy éjszakán át ott hagyhatod a konyhapulton)

Szárítás: 12-24 óra, vagy amíg újra száraz, roppanós nem lesz.




Mandula:

Áztatás: 12-14 óra

Szárítás: 12-24 óra

Kesudió:

Áztatás: 3-6 óra (óvatosan, mert kicsit nyálkássá, tud válni, ha újra szárítanád, akkor inkább kicsit rövidebb ideig hagyd, ha nyers sütibe menne, akkor hagyhatod hosszabb ideig is)

Szárítás: 12-15 óra




Tökmag, napraforgómag:

Áztatás: 4-8 óra (egy éjszakán át)

Szárítás: 12-14 óra

Szezám mag, mák, lenmag (apróbb magvak):

Áztatás: 1-2 óra

Szárítás: 4-8 óra


(Forrás: liliherczeg)







Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 


- Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html


- Gyógyító növényeink 4. rész:



- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:

- A csodás Lenmag: 
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
- Lekvárfőzési ABC:  

- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben: 
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html


- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 

- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- Természetes kozmetikumok: 





KÁPOSZTA - Kovászos uborka:







- ALMA - ALMAECET:

- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 



- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:


- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html







Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.