Lekvárfőzési ABC
Itt a nyár, javában tart a lekvárfőzés szezonja.
Receptből nagyon sokat találunk, most viszont ismerkedjünk meg
néhány hasznos, általános tudnivalóval.
A gyümölcs akkor jó, ha kicsit túlérett, hiszen így
koncentráltabban tartalmaz természetes gyümölcscukrot, ami több szempontból is
költséghatékony.
Egyrészt a szezon végén maga a gyümölcs is a lehető
legolcsóbb, másrészt kevesebb cukorral is megúszhatjuk a főzést.
Cukor, zselésítőcukor, befőzőcukor?
Ha édes, nem annyira lédús gyümölcsből készítjük a lekvárt, mint
amilyen az eper vagy a sárgabarack, akkor egy kiló megtisztított gyümölcshöz
legfeljebb 50 deka kristálycukrot kell számolni (vagy használjuk cukorhelyettesítőt
pl. teviat, xilitet).
A lédúsabbak, mint a szőlő, a dinnye vagy a málna, már 60
dekagrammnyi cukrot igényelnek kilónként.
Vegyes lekvár készítésekor kétféle édes gyümölcshöz már a
gyümölcshús súlyának a fele is elegendő a cukorból.
A cukorkínálat, valamint a zselésítőanyagok bővülése fejtörést
okozhat a kezdő lekvárkészítőknek.
Természetesen a normál kristálycukor is tökéletesen megfelel a
célnak, de nem árt, ha ehhez hozzáadunk zselésítőt is, mert így rövidebb ideig
kell főzni.
Egy zacskó általában egy-másfél kilogramm gyümölcshöz elég.
A zselésítőkön látható 1:1, 2:1, 3:1 jelzésektől nem kell
megijedni, csak annyit jelentenek, hogy minél nagyobb a szám, annál sűrűbb lesz
a lekvár, ráadásul kevesebb cukor is kell hozzá.
További alternatívát jelentenek a befőzőcukrok, amelyek már
eleve tartalmaznak bizonyos mennyiségű sűrítőanyagot, tehát ehhez további
zselésítőt adni nem ajánlott, azt egyébként csak a főzés utolsó szakaszában
adagoljuk a lekvárhoz.
A sűrítésre mesterséges anyagok helyett használhatunk
természeteset is.
Vannak olyan receptek is (például a francia dzsemek), amelyek
teljesen mellőzik a cukrot.
Tudni kell azonban, hogy a lekvárban ez szolgál fő
tartósítószerként, ezért a fogyókúrázóknak vagy cukorbetegeknek sűrűbbre kell
főzniük a szószt, és fokozottan kell ügyelniük a sterilizálásra.
Cukor nélküli
főzésre legalkalmasabb gyümölcsök a szilva, a szőlő és a cseresznye.
Főzőidő
A főzés időtartama a gyümölcs víztartalmától függően húsz
perctől akár másfél óráig is terjedhet, a tetején képződött habot szedjük le.
Akkor jó, ha elég sűrű.
Az egész lekvárfőzési procedúrában egyébként ehhez kell
csak rutin: a lekvár még sűrűsödik, ahogy hűl.
Ezt elég nehéz kiszámítani, amikor még forrón töltjük az
üvegekbe a lekvárt.
Celofán vagy kupak?
A csatos vagy csavaros, fémtetejű üvegek a legjobbak, mivel ezek
alkalmasak arra, hogy vákuumot képezzenek az üvegben, így védve a
baktériumoktól.
A vákuumra rásegíthetünk, ha öt percre fejjel lefelé fordítva
nedves konyharuhára tesszük az üvegeket.
A kizárólag celofánnal és befőttes gumival lezárt üvegek
higiénikussága kérdéses, mivel – mint az iskolai biológiaórák kísérleteiből is
kiderült – a celofán félig áteresztő hártyaként működik.
Tartósítási módszerek
Mint már említettük, lehet úgy is lekvárt főzni, hogy sem
cukrot, sem tartósítószert nem rakunk bele.
A középút a cukrozás, de aki a tartósságban biztosra akar menni,
a bezárás előtt tegyen egy hintés szalicilt a lekvár tetejére.
Így évekig eltartható lekvárt kapunk. Igazából nem éri meg a
tartósítószer használata, mert – vele vagy nélküle – két év után megváltozik a
befőzött gyümölcs íze és színe.
Tuti mixek
Szeder–őszibarack: fél kiló szeder,
illetve másfél kiló őszibarack kell hozzá.
A gyümölcsöket külön-külön turmixgépben pépesítjük, majd
összeöntve, egy kg cukorral főzzük. A végén egy citrom levét, valamint 1:1-es
zselésítőt adunk hozzá.
Sárgadinnye–nektarin: egy-egy kiló
gyümölcs szükséges, amelyeket szintén egy kiló befőzőcukorral főzünk fel,
vastag aljú edényben, legalább egy órán át. A gyümölcsdarabok nem fognak
szétmállni a végére, hanem szép díszét adják a sárga lekvárnak.
Málna–ananász: 65 dkg málna, egy
nagy ananász szükséges hozzá. A málnát nem kell megmosni, az ananászt viszont
darabokban adjuk hozzá. Fél kiló befőzőcukorral forrástól számítva mindössze
három percig kell főzni. Utána fél zacskó citromsav, és mehet az üvegbe.
Eper–citrom: hét citromot meghámozunk és
hártyátlanítunk, majd egy kiló eperrel összekeverjük.
Egy tasak zselésítőt adunk hozzá, és erős tűzön felforraljuk.
A habot leszedjük, és négy evőkanál fehér rummal elkeverjük.
Görögdinnye–narancs: egy kiló
dinnyehúshoz két narancsot (gerezdekre szedve), valamint egy zöldcitromot
számolunk.
A dinnyét 80 deka cukorral egy éjszakán át hűtőben érleljük.
Másnap 2 dl almalével a narancsokkal és citrommal együtt főzzük,
míg besűrűsödik.
Zselésítőt tetszés szerint adhatunk hozzá.
Hagymazselé: 4 nagy hagymát 3 evőkanál
vajon 20-30 percig párolunk, aztán 2/3 bögrényi barnacukorral karamellizáljuk.
Aztán öt percig főzzük vörösborecettel, és egy evőkanál felaprított friss
rozmaringot adunk hozzá.
Gyömbéres alma: egy közepes
narancsot és két zöld citromot, 40 dkg zöldalmát és 40 dkg friss gyömbért
megpucolunk, kimagozunk (lereszelünk). A déligyümölcsök lereszelt héjával és
(ha szükséges) fél-egy bögre vízzel körülbelül 40 percig forráspont alatt sűrűn
kavargatva főzzük a gyümölcsöket, aztán 70 dkg cukorral vagy a gyümölcsök
súlyához illő mennyiségű zselésítő cukorral összefőzzük.
Mit mikor érdemes eltenni?
Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres.
Június–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya.
Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack.
Augusztus–október: alma, körte, szőlő.
Télen: narancs, grépfrút, citrom, banán, füge, ananász,
gesztenye
(Forrás: zöld világom)
Sütőtöklekvár
60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 citrom leve
6 g pektin
fahéj ízlés szerint
A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis
kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki
mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd
hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat.
A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható.
Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük és
feltehetjük a tűzhelyre.
Csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés
mellett.
Majd hozzáadjuk a pektint.
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: