FŰSZERNÖVÉNYEINK
Bazsalikom:
Név: Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Eredet: Dél-Ázsia
Leírása:
Egynyári növény, fehér vagy rózsaszín virággal, nagy, ovális
világoszöld (egyes fajtáknál bordó) levelekkel.
Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső
fiatal levelei enyhébb aromájúak.
Felhasználása:
Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal-
és húsételekhez, saláták, paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez
használhatóak.
A friss leveleket összevágva közvetlenül a tálalás előtt
kerüljenek az ételbe. Díszítésre is igen alkalmas.
Gyógyászati alkalmazása:
A bazsalikom étvágy- és emésztésjavító, teltségérzet és
puffadtság ellen hat.
Termesztése, szedése:
A kert meleg, napos, széltől védett részébe, tápanyagban dús,
üde talajba ültessük.
A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. 10 °C alatti
hőmérsékleten leáll a növekedése és már az enyhe fagy is károsítja.
Virágzásig szedhetjük friss leveles hajtásait.
Mivel szárítás során hamar elveszti aromáját, inkább olajba vagy
ecetbe tartósítsuk.
Borsfű (Csombor):
Név: Borsfű (Satureja montana)
Eredet: Földközi-tenger medencéjének keleti része
Leírása:
30-40 cm magasra megnövő, elfásodó szárú évelő növény.
Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala
sötétzöld, fonákja ezüstös.
A borsfű megdörzsölve fűszeres illatot áraszt, csípős íze van.
A fehér, rózsaszín, lila virágok júliustól októberig nyílnak.
Felhasználása:
Leveleivel frissen vagy szárítva babfőzeléket és más
hüvelyeseket, (csökkenti azok puffasztó hatását), burgonya- vagy más
egytálételeket, húst, vadat, kolbászt, mártásokat ízesíthetünk.
Erős fűszerező hatása miatt csak kis mennyiségben használjuk!
Szedésre a virágzás ideje a legalkalmasabb.
A csokorba kötött szárakat megszárítjuk és leveleit porrá törve
tartósíthatjuk.
Gyógyászati alkalmazása:
A borsfű étvágygerjesztő, segít gyomor- és bélpanaszok esetén,
antibakteriális hatású.
Termesztése, szedése:
Homokos, meszes, száraz talajba; napos helyre ültessük;
növekedése itt lesz a legszebb.
Biológiai hatása következtében, ha bokorbab közvetlen közelébe
ültetjük, megvédi azt a levéltetvektől.
Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész
hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez egészben vagy apróra vágva.
Chilipaprika:
Név: Chilipaprika (Capsicum frutescens)
Eredet: Közép- és Dél-Amerika
Leírása:
Növekedését, termése színét, alakját, formáját tekintve
rendkívül változatos fajta.
Hazánkban, kertbe kiültetve akár 50-80 cm magasra is
megnőhetnek.
Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga,
zöld, narancsszínű, piros.
Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed,
a kapszaicintartalma miatt.
Felhasználása:
Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan,
sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben.
A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is,
főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához.
Gyógyászati alkalmazása:
A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és
antibakteriális hatású.
Termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.
A chili terméseit szedve folyamatos növekedésre és terméshozásra
sarkallhatjuk.
A terméseket folyamatosan szedve folyamatos növekedésre és
terméshozásra sarkallhatjuk.
Citromfű:
Fűszer-és gyógynövényként egyaránt jól ismerjük.
Levelében sok az illóolaj, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású.
Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál segít.
A gyógyászatban étvágygerjesztőnek és enyhe nyugtatónak alkalmazzák.
Kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze és reuma elleni bedörzsölő szerekben is szerepel.
Depresszió, szorongás, szívpanaszok, heves szívdobogás, gyulladás, rovarcsípés, fülfájás, gyomorpanaszok esetén is hatékony.
Tea: 2 teáskanálnyit leforrázunk 2dl vízzel és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Idegesség, álmatlanság ellen is jó.
Ha lefekvés előtt fogyasztunk egy csészényit belőle, biztosan nyugodt zavartalan lesz az álmunk.
Név: Citromfű (Melissa officinalis)
Eredet: Közel-Kelet
Leírása:
Évelő, de fagyérzékeny növény; magassága elérheti a az 1 métert,
átmérője 60 cm is lehet.
Szára négyszögletű, enyhén szőrös; levele világoszöld, szív
alakú.
Virága apró, fehér, kalászokban álló.
Leveleit megdörzsölve illata erőteljesen citrom illatú.
Felhasználása:
Zsenge leveles hajtásaival fejes salátát, paradicsomot, túrót,
gombát, húst, halat fűszeres mártásokat, gyümölcssalátát és üdítőitalokat
ízesítsünk.
Leveleit ajánlatos
frissen használni, szárítással sokat veszít aromájából. Ne főzzük együtt az
étellel!
Leveleit csak közvetlenül
felhasználás előtt mossuk, mert hamar fonnyadt és barna lesz.
Gyógyászati alkalmazása:
Nyugtató hatású, erősíti
az idegeket.
Termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.
A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg.
Currynövény:
Név: Currynövény (Helichrysum italicum)
Eredet: A mediterrán térség sziklás hegyoldalain honos növény
Leírása:
Évelő, de fagyérzékeny növény.
Vékony, tűre emlékeztető ezüstös szürke levelei vannak.
Sárga virága, szép megjelenése miatt dísznövényként is
alkalmazható például sziklakertekbe.
Felhasználása:
Hajtáscsúcsaival és leveleivel mártásokat, halat, húst és rizst
ízesítünk.
Gyógyászati alkalmazása:
Antidepresszánsként alkalmazzák.
Frissíti a levegőt, csökkenti a légúti megbetegedések okozta
fájdalmakat.
Termesztése, szedése:
Homokos, meszes, száraz talajba ültessük.
Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
Görög bazsalikom:
Név: Görög bazsalikom (Ocinum minimum)
Eredet: Földközi-tenger és India közötti térség
Leírása:
Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező
egynyári növény.
Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat
díszíti.
Felhasználása:
Édeskés íze miatt főként
tésztákban, süteményekben használják, de minden más bazsalikommal ízesített
ételben is felhasználható.
Termesztése, szedése:
A kert meleg, napos részébe, homokos, száraz talajba ültessük.
Alacsony hőmérsékletre ugyanúgy reagál mint az alapfaj.
Mivel igen apró levelei vannak, egész hajtásrészeket használjunk
ízesítésre egészben vagy apróra vágva.
Szárítással szintén hamar elveszti aromaanyagait.
Kakukkfű:
Név: Kakukkfű (Thymus vulgaris)
Eredet: Földközi-tenger keleti partja
Leírása:
20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje.
Szára szétágazó, elfásodó.
Levele apró, szürkés zöld lefelé forduló szélekkel .
Virága kicsi, színe a fehértől a rózsaszínes liláig terjed.
Felhasználása:
Leveleit frissen vagy szárítva - kis mennyiségben - kolbász,
pástétomok, hús-, burgonya-, és zöldségfélék, levesek és mártások, sajt és
pizza ízesítésére használjuk.
A kakukkfű a francia konyha tipikus fűszere, zamatos
fűszerkeverékek alkotója. Belefőzhető az ételbe!
Gyógyászati alkalmazása:
Teája serkenti az emésztést, mézzel enyhíti a köhögést és a
torokfájást.
Termesztése, szedése:
Napos helyre, homokos, meszes, száraz talajba ültessük;
növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert a kakukkfű
ilyenkor a legfűszeresebb.
Nagyon jól tartósítható ecetben .
Szárításhoz egész ágakat szedünk és összekötve, naptól védett
helyre tesszük.
Koriander:
Név: Koriander (Coriandrum sativum)
Eredet: Közel-Kelet
Leírása:
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény.
Gyökere világosbarna, répaszerű.
Szára erősen szerteágazó, vékony, puha.
Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű.
Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna.
Az egész növény erőteljesen aromás.
Felhasználása:
A koriander friss zöldje a távol – keleti, a mexikói és manapság
az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek,és mártások
készítéséhez használjuk.
Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.
Gyógyászati alkalmazása:
Serkentő hatású, segíti az emésztést, görcsoldó és
idegcsillapító.
A magok rágcsálhatók vagy főzet készíthető belőlük.
Termesztése, szedése:
Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük.
Ha friss leveleire van szükségünk, csak az egészen zsengéket
használjuk.
Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.
Lestyán:
Név: Lestyán (Levisticum officinale)
Eredet: Irán, Afganisztán
Leírása:
Akár 2 m magasra is megnövő évelő növény.
Sötétzöld, hármasan szárnyalt leveleinek íze hasonlít a
levesporokéra.
Felhasználása:
Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és
egytálételekhez egyaránt.
A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket
viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe.
Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy
őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének.
Gyógyászati alkalmazása:
Teája vizelethajtó és segít gyomorpanaszok, emésztési zavarok
esetén.
Termesztése, szedése:
Napos, félárnyékos helyre, tápanyagban dús, üde talajba
ültessük.
Fagyasztással is jól tartósítható, mert sem szárítás, sem
fagyasztás során nem veszít aromájából.
Levendula:
Név: Levendula (Lavandula officinalis)
Eredet: Földközi-tenger nyugati partja
Leírása:
60 cm magasra növő évelő növény, szára zöld, szögletes, a
második évben elfásodik.
Levele szürkészöld,
keskeny, illatos; virága világoskék, lila, esetleg fehér vagy rózsaszín.
Illatos virágzata 20 cm hosszú, fanyar – fűszeres aromájú.
Felhasználása:
Levele, virága frissen és szárítva használható.
Virágjával és levelével főleg a dél-francia konyhában ízesítenek
főzelékeket és húst, valamint a provence-i fűszerkeverék részeként grillhúshoz
és szárnyashoz használják.
Gyógyászati alkalmazása:
A levendula nyugtatólag hat az idegekre, altató és szélhajtó
hatású.
Termesztése, szedése:
Napos helyre, homokos, meszes, száraz talajba ültessük.
Szárított virágát régóta használják molyok távoltartására,
napjainkban egyre gyakrabban előfordul szárazvirág díszekben, illat zacskókban.
Majoranna:
Név: Majoranna (Majorana hortensis)
Eredet: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti
térség
Leírása:
A magyar konyha számára ismeretes majoranna 40 cm magasra
megnövő, egynyári növény.
Az általunk termesztett évelő változat 30 cm átmérőjű, elterülő
formájú növény. Szára vékony; levele kicsi, ovális, sötétzöld; virága apró,
halványrózsaszín; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása:
Frissen és szárítva használhatók levelei, fiatal hajtásvégei
szárnyasok töltelékéhez, sertés- és baromfihúsokhoz, pástétomokhoz és májas
ételekhez, főzelékek és mártások készítéséhez.
Gyógyászati alkalmazása:
A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen.
Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.
Termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.
Menta:
Név: Menta (Mentha viridis)
Eredet: Földközi-tenger vidéke
Leírása:
20-40 cm magas; szára
négyélű, zöld, felül szétágazik.
Levele hosszúkás, recés szélű, enyhén szőrös.
Virága piros-fehér.
Illóolajokat tartalmaz, elsősorban mentolt.
Felhasználása:
Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom
desszertekben, gyümölcssalátában, italokban és koktélokban frissen és szárítva.
Gyógyászati alkalmazása:
A mentának frissítő, élénkítő és gyomorerősítő hatása van.
Termesztése, szedése:
Napos és árnyékos helyen is jól érzi magát és hamar leterjed
rizómái segítségével.
Szedése közvetlenül a virágzás előtt a legideálisabb, mert
ilyenkor a legmagasabb az illóolaj tartama.
A szárított levelek jól záródó edényben hosszan megőrzik
aromájukat.
Metélőhagyma:
Név: Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)
Eredet: Földközi-tenger vidéke
Leírása:
15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő
növény.
Gyökere fehér, keskeny gumó.
Szára szürkés zöld, csöves; levele vékony cső alakú; virága gömb
alakú, liláspiros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.
Felhasználása:
Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban,
hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és
salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához.
Mivel csípős, hagyma íze van felhasználhatjuk a vöröshagyma
helyettesítésére.
A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt
adjuk az ételhez.
Gyógyászati alkalmazása:
Jó étvágyfokozó hatású és kedvező hatással van a vérkeringésre.
Termesztése, szedése:
Napostól a félárnyékos termőhelyig mindenütt megtermeszthető.
A rendszeres öntözés és a virágbimbók lecsípése elősegíti a
levelek növekedését. Szárítással és fagyasztással is jól tartósítható.
Szedésnél mindig vágjuk és soha ne tépjük a leveleket, mert az
károsíthatja a hagymákat.
Oregano:
Név: Oregano (Origanum vulgare)
Eredet: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti
térség
Leírása:
50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény.
Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága
ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása:
Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai.
A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan
alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz,
töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Gyógyászati alkalmazása:
Az oregánó étvágyjavító, görcsoldó, idegerősítő hatású.
Termesztése, szedése:
Akár tűző napra is ültethetjük, könnyen termeszthető növények
közé tartozik. Szedése virágzáskor ajánlott, szárított, aprított leveleit sötét
edényben tárolhatjuk.
Tartósíthatjuk még ecetbe vagy olajba téve is.
Petrezselyem:
Név: Petrezselyem (Petroselinum crispum)
Eredet: Földközi-tenger keleti partvidéke
Leírása:
Kétéves növény; szára szögletes, szerteágazó; levele szárnyalt,
fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll; levele és
szára aromás.
Felhasználása:
Apróra vágott levele, szára használható levesekben és
szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben,
salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához.
Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre.
Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele.
Gyógyászati alkalmazása:
A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.
Étvágyjavító, segíti az emésztést, vizelet hajtó és vértisztító
hatású.
Termesztése, szedése:
Szépen növekszik napos helyen, de a félárnyékot is elviseli.
Szereti a tápanyagban dús, enyhén kötött talajt.
Tartósítani fagyasztással vagy szárítással lehet.
Rozmaring:
Név: Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Eredet: Mediterrán származású
Leírása:
Hatalmasra megnövő, elfásodó szárú évelő , de hazánkban nem
télálló növény.
Tű alakú, bőrszerű levelei erősen balzsamos illatúak.
Márciustól szeptemberig nyílnak lilás, rózsaszínes virágai.
Felhasználása:
Levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen
használhatók.
Aromája kitűnően harmonizál sokfajta hússal, főleg báránnyal és
vaddal, de sültburgonyához, grill-, zöldség- és gombaételekhez is kiváló.
Gyógyászati alkalmazása:
A rozmaring étvágyjavító, serkenti az idegműködést és a vérkeringést.
Termesztése, szedése:
Napos, nem túl nedves, mésztartalmú homokos talajokat kedveli.
A rozmaring egy évelő, de nem télálló növény; ezért világos, nem
túl meleg helyen cserépben teleltethető át.
(Vigyázat, télen csak ritkán szabad öntözni!)
Virágzás kezdetekor
érdemes leveleit, fiatal hajtásait szedni, melyeket szárítással, fagyasztással
tartósíthatunk.
Olajba és ecetbe téve is jól megőrzi aromáját.
Rukkola:
Név: Rukkola (Eruca sativa)
Eredet: Mediterrán növény
Leírása:
Kétéves, de fagyérzékeny növény.
Apró termetű (20-25 cm) tősarjakkal terjedő és növekvő, apró,
sárgásfehér, keresztesvirágú, erős, kissé dióra emlékeztető aromájú növény.
Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban
hozza.
Felhasználása:
Friss leveleit és fiatal hajtásait levesek, tészták,
melegszendvicsek ízesítésére használhatjuk.
Önmagában vagy más salátákkal keverve készíthetünk belőle
ízletes saláta alapot.
Gyógyászati alkalmazása:
A rukkola étvágyjavító hatású, tonizál és vértisztító.
Termesztése, szedése:
Napos helyet kedvel, homokos, meszes talajba ültethető.
Magját elszórva vadon is kikelhet.
Tárkony:
Név: Tárkony (Artemisia dracunculus)
Eredet: Őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed
Leírása:
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri
a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen,
zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik.
Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása:
Az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt
ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak.
Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez,
alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.
Gyógyászati alkalmazása:
Étvágygerjesztő, segíti az emésztést, vizelethajtó hatású.
Termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba, napos helyre ültessük.
Szedése nyár közepén, a meleg időjárásnál ajánlott.
Szárítással tartósíthatjuk.
Thai bazsalikom
Név: Thai bazsalikom (Ocimum basilicum)
Eredet: India és a távol-keleti térség
Leírása:
Bazsalikomokhoz teljesen hasonló azonban levelei kisebbek,
haragoszöldek, kissé fogazottak és az egész növény ánizsillatot áraszt magából.
Felhasználása:
Főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb
távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben
használják.
Termesztése, szedése:
Homokos, meszes, száraz talajba ültessük.
Növekedése ezeken a helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb
és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.
Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtás
részt használjuk fel fűszerezéshez egészben, vagy apróra vágva.
Ízesítésre friss, apróra vágott leveleit használjuk, mivel
szárítva hamar veszít élvezeti értékéből.
Zsálya
Név: Zsálya (Salvia officinalis)
Eredet: Mediterrán növény
Leírása:
Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen
terül el.
Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális,
szürkészöld, nemezszerűen szőrös.
Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a
hajtás végén található.
Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Az orvosi zsálya gyógynövényt (salvia officinalis) már évszázadok óta ismerik a gyógynövény szakértők és a természetgyógyászok, hiszen számtalan betegségre nyújt enyhülést.
A növény eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, a mediterrán országokban vadon is megtalálható.
Hazánkban kevés helyen termesztik, mert a mi fagyos hideg teleinket nem viseli jól a növény.
Felhasználása:
Levele használható frissen, szárítva, őrölve.
Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt
húsok, halételek elkészítéséhez használható.
A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.
Gyógyászati alkalmazása:
A zsályalevél nyugtató hatású, gyógyítja a nyálkahártyát,
vérzéscsillapító.
Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást.
Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást.
A zsályatea jó köhögés és rekedtség ellen.
Az orvosi zsálya gyógynövényt (salvia officinalis) már
évszázadok óta ismerik a gyógynövény szakértők és a természetgyógyászok, hiszen
számtalan betegségre nyújt enyhülést.
A növény gyógyhatását már a középkorban is
ismerték és használták, amelyről írásos feljegyzések is megmaradtak.
Fő hatásai a benne található illóolajoknak köszönhető így pl. a
borneol, cineol, kámfor, cseranyag, keserű anyag, és gyantaanyagok adják.
Belsőleg javítja az étvágytalanságot,
erősíti a gyomor működését,
könnyíti az emésztést,
gyulladáscsökkentő,
és lázcsillapító is.
Hatásos lehet a felső légúti megbetegedésnél, így pl. a
torokgyulladásnál,
de más gyógynövényekkel keverve a vércukorszintet is csökkenti.
A teáját használják pajzsmirigytúltengés esetén
vagy izzadás ellen is hatásos.
Torokgyulladás esetén keverjünk össze izsópfüvet, borsmentát,
kakukkfüvet, és apróbojtorjánt.
Változó kornál keverjünk össze macskagyökért, komlót,
cickafarkfüvet, és édesköményt.
A zsályateát várandós kismamák és magas vérnyomásban szenvedők
ne használják.
Termesztése, szedése:
Napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük.
Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen
száríthatjuk.
A FŰSZERKÖMÉNY
nemcsak nagy múltra visszatekintő ízesítő a sütésben-főzésben,
de rengeteg betegség is kezelhető vele.
A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható
többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb
része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja.
Rokona a kapor, az ánizs, az
édeskömény és a római kömény is.
Frissen megtalálható benne szinte a teljes
vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz.
A
fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik.
Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő
mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is.
Rendkívüli
aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti.
A jellegzetes illatáért,
zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre
hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős.
A karvon méregtelenítő
tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a
bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.
A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az
emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja.
Összetevőinek
köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást.
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
Ez az egyszerű
fűszer mindegyik problémádra megoldás!
Íme, csodás gyógyító hatásai:
1. Turbózza az emésztést – keverj össze kis gyömbérport őrölt
köménnyel, tegyél hozzá fekete borsot, és sót.
Étkezés után egyél ebből a
porból egy evőkanállal, és igyál meg egy pohár vizet.
2. Lúgosít – Egy kiskanál őrölt köményt vegyél be, ha sok a
savad, reflux gyötör.
Tartsd a szádban egy kicsit mielőtt lenyeled.
Rögtön
érezni fogod az enyhülést.
3. Féreghajtó – 400 ml vizet forralj fel, és 15 gr köménymagot
tegyél hozzá.
Addig forrad, míg a vízből már csak 100 ml marad.
Minden reggel
és este igyál 20-40 ml-et.
4. Hányingerre – keverj el egy kevés köményt mézzel, és étkezés
után fogyaszd.
5. Megfázás, köhögés ellen – forralj fel egy kevés köménymagot,
majd szűrjed le, és idd meg a keletkezett főzetet.
6. Álmatlanság ellen – törj össze egy banánt, majd adj hozzá egy
fél teáskanál pirított köménymag port.
Lefekvés előtt fogyaszd, alszol majd,
mint a bunda.
7. Gyomorfájás ellen – 3 gramm köményport keverj össze langyos
vízzel, majd igyad meg
8. Vérszegénység ellen – fogyassz minél több köményt, bármilyen
formában, hiszen nagyon magas a vastartama.
9. Méregtelenít – hatóanyagainak köszönhetően az egész testet,
és főleg a toxinokat elraktározó májat is méregteleníti.
10. Cukorbetegség ellen – egy pohár vízben oldj fel egy kevés
őrölt köményt, és naponta 2-3 alkalommal idd meg, hatékonyan szabályozza a
vércukorszintet.
nyákoldó hatású fűszerek: babérlevél, kapor, piros paprika
étvágygerjesztők: borsikafű, petrezselyem, szurokfű, tárkony,
szerecsendió, ánizs
emésztésre hatók (puffadás ellen, görcsoldók): bazsalikom,
borsikafű, rozmaring, kömény, szegfűszeg
köhögésre: bazsalikom, kakukkfű, majoránna, szurokfű
nyugtató hatású fűszerek: citromfű, majoránna, szurokfű
immunerősítők: kakukkfű; babérlevél megfázás és influenza ellen;
a bazsalikom
izzasztó és lázcsökkentő hatású
lábáztatáshoz:
rozmaring
a kakukkfű amellett, hogy használ bakteriális és vírusos
fertőzések ellen, jó szélhajtó, köhögésre és fogínygyulladásra toroköblítőként
is kiváló
a szegfűszeg görcsoldó hatása mellett remek fájdalomcsillapító,
például fogfájásra, aftára használhatjuk ecsetelőként
(Forrás: http://www.fuszerkerteszet.hu/napjaink.org)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- Melyik virág ehető a kertünkben?
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
- Őszi munkálatok a kiskertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/10/tobozmirigy-testunk-csodaja.html
- A teremtés energiái – Kundalini:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalam:
blog oldalam: