A mediterrán őshonos
fája – az Oliva
Az olajfa (vagy oliva, latinul: Olea europaea)
az olajfafélék
családjában (latinul Oleaceae)
az olajfák nemzetségének (latinul Olea) egyik
faja.
A Földközi-tenger keleti medencéjének (Levante) partvidékein
őshonos.
Örökzöld, fatermetű vagy cserjeszintű, fás szárú növény.
Magassága ritkán haladja meg a 15 métert, átlagosan 8-15 méteres.
Olívaolaj és a nyár
Az olívaolaj az
olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított
zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten
folyékony növényi zsiradék.
A mediterrán konyha
egyik alapvető hozzávalója.
Napjainkban
Görögországban,Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb
olívaolajat.
Homérosz az olívaolajat
„folyékony aranynak” nevezte.
Az ókori
Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket.
Az olívaolaj
aFöldközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan
forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek.
Amellett, hogy
élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek
alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is
használták.
Az olajág régóta a
béke szimbóluma is.
A Biblia özönvízről
szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.
A „mediterrán diéta” egyik meghatározó összetevője az olívaolaj.
A szervezet számára optimális arányban tartalmazza a telített
és telítetlen zsírsavak széles skáláját.
Ennek köszönhetően segíti az ideális testsúly megtartását, a
normális vérzsír- és koleszterinszint kialakítását.
Javítja az érfalak rugalmasságát, jó hatással van a vérnyomásra.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális (létfontosságú) zsírsavakat: linolsavat és linolénsavat tartalmaz.
Ezek a sejthártya építőanyagai.
Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a karotin
amelyek részt vesznek a szabad gyökök elleni harcban.
Könnyen emészthető, mert gyorsan emulgeál az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.).
Könnyen emészthető, mert gyorsan emulgeál az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.).
Gyomorsavcsökkentő hatású.
Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű, mivel ezt gondos válogatás után a legszebb bogyókból, a leszedést követő 24 órán belül hidegen sajtolják.
Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű, mivel ezt gondos válogatás után a legszebb bogyókból, a leszedést követő 24 órán belül hidegen sajtolják.
A folyamat teljesen mechanikus, semmilyen más anyagot nem
adnak az olajhoz és hőkezelés nélkül készül.
Ennek az eljárásnak köszönhetően az olajban benne marad
minden fontos vitamin és ásványi anyag, ami a bogyóban van eredetileg.
Az extra szűz olívaolaj savtartalma max. 1 % lehet.
A szűz olaj közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított olívaolaj.
A szűz olaj közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított olívaolaj.
Itt már nem annyira szép bogyókat használnak fel, ezért
minősége gyengébb, mint az extra szűz olívaolajé.
Savtartalma max. 8% lehet.
A kommersz sansaolajok előállításához a szűz olajok maradékát használják fel, azaz az olajbogyó sajtolása után visszamaradó olíva-olajpogácsából vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják.
A kommersz sansaolajok előállításához a szűz olajok maradékát használják fel, azaz az olajbogyó sajtolása után visszamaradó olíva-olajpogácsából vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják.
A finomítás után 1% szűz vagy extra szűz olívaolajjal
keverik.
Az olívaolajnak származási helyétől függően más-más az
aromája.
Az enyhe ízű olaj ideális könnyű saláták és szószok
készítéséhez.
A markáns ízű olajok jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.
Olívaolaj tárolása:
A már felbontott olívaolaj a levegő, a hő, a fény és az idő hatására romlásnak indulhat (oxidáció, avasodás).
Olívaolaj tárolása:
A már felbontott olívaolaj a levegő, a hő, a fény és az idő hatására romlásnak indulhat (oxidáció, avasodás).
Érdemes sötétített üvegű terméket vásárolni, otthon pedig
száraz, hűvös helyen (de nem a hűtőben) tárolni.
Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel!
Olívaolaj felhasználása:
Az extra szűz olívaolajak csak hőkezelés nélkül használhatók, sütésre nem alkalmasak.
Olívaolaj felhasználása:
Az extra szűz olívaolajak csak hőkezelés nélkül használhatók, sütésre nem alkalmasak.
Ezek ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni,
az oxidáció során megavasodnak, és emésztés közben szabad gyököket hoznak létre
a szervezetben.
Extra szűz olívaolajat elsősorban salátaöntetekhez
használjunk.
A zöldségekben lévő A-vitamin és karotin jobban tud
hasznosulni a szervezetben, ha egy kis olívaolajjal társítjuk.
Ha szűz olívaolajjal sütünk, akkor a 150-170 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott, a sütési idő pedig ne legyen több 10 percnél.
Az olívaolajat ősidők óta használják bőrápolásra is.
Tipp: száraz, érdes kézre ill. töredező körmökre jó hatású a langyos, olívaolajos pakolás!
Ha szűz olívaolajjal sütünk, akkor a 150-170 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott, a sütési idő pedig ne legyen több 10 percnél.
Az olívaolajat ősidők óta használják bőrápolásra is.
Tipp: száraz, érdes kézre ill. töredező körmökre jó hatású a langyos, olívaolajos pakolás!
(forrás: Wikipédia, kreatív blog)
Olívaolaj-diéta
Használd
gyakran a vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő olajat!
A
szívvédő olívaolaj nemcsak egészséges, de a fogyásban
is támaszod lehet.
Megelőzi
a rákot, gyorsítja a sebgyógyulást és jó hatással
van a szemre.
Az
olívaolaj - mint a mediterrán diéta elmaradhatatlan kelléke -
számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír.
Jó
hatással van a keringési rendszerre, antioxidáns, ráadásul
a fogyásban is segít.
Ha
szeretnél gyorsan megszabadulni két-három pluszkilótól, az
olívaolajjal elérheted a célodat.
Így
fogyaszt az olívaolaj
Az
olívabogyó és a belőle sajtolt olaj a föníciaiaktól származik.
A
mintegy 4000 éves múltra visszatekintő élelmiszert ma elsősorban
Olaszországban és Spanyolországban állítják elő.
Számos
egészségügyi szempontból hasznos tulajdonsággal bír, éppen
ezért érdemes követned az olaszok példáját, ahol az egy főre
eső átlagos havi olívaolaj fogyasztás egy liter felett van.
Míg
Olaszországban az egy főre eső átlagos olívaolaj-fogyasztás
havonta egy liter felett van, addig a hazai felhasználás meg sem
közelíti ezt a mennyiséget.
Pedig
az olajbogyóból előállított növényi olaj csökkenti a
rákkockázatot, segít megelőzni az infarktust,
szépíti a bőrt, valamint segít megőrizni a karcsúságot.
A
legjobb választás a szűz, illetve az extra szűz olívaolaj.
Kanalazz!
Az
olívaolaj - illetve más olajok és zsiradékok is - késleltetik a
velük egy időben fogyasztott táplálékok felszívódásának
sebességét, vagyis lényegében az élelmiszer glikémiás indexét.
Ha
tehát étkezés előtt elfogyasztasz egy-két evőkanál
olívaolajat, elősegíted a súlyvesztést.
Ugyanakkor
tartsd szem előtt, hogy az olívaolaj kalóriatartalma magas, tehát
- pozitív élettani hatásai ellenére - nagy mennyiségben
hizlal.
Az
olívaolaj étvágycsökkentő hatással bír.
Így
fogyaszd!
Olívaolaj-fogyasztás
tekintetében igencsak le vagyunk maradva a mediterrán országoktól.
Éppen
ezért érdemes tudatosan megreformálnod az étrendedet: fogyassz
több zöld salátát, próbáld ki a gazpacho levest, de süthetsz
akár olívás kenyeret is.
Táplálkozási
szakemberek szerint körülbelül napi négy evőkanál olívaolaj
fogyasztása már elegendő mennyiség ahhoz, hogy érvényesüljenek
a táplálék pozitív hatásai.
Szűz
és extra szűz olajok
Ma
már az olívaolajnak is számos fajtája van.
Egészségügyi
vonatkozásban legtöbbször az extra szűz verzióját említik.
Ezt
az olívaolajat frissen szedett olívabogyókból állítják elő
első préseléssel, hideg sajtolással, kizárólag fizikai
eljárással - minden vegyi eljárástól mentesen.
Az
extra szűz verzió a legdrágább, egyben legjobb minőségű
olívaolaj - antioxidáns hatású polifenol-tartalma igen
magas: 5-80 mg/100 g.
Elsősorban
salátákhoz érdemes használnod, sütés során ugyanis sokat
veszít az egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiból.
A
szűz olívaolajat ugyancsak első sajtolásból, ám gyengébb
minőségű olajbogyókból nyerik.
Minősége
és íze az extra szűz olajhoz képest gyengébb, a savtartalma
pedig magasabb.
Mintaétrend
1.
nap
Reggeli:
egy adag gyümölcssaláta, egy csésze Earl Grey tea.
Tízórai:
egy müzliszelet.
Ebéd:
zöldséges tésztasaláta olívaolajjal.
Uzsonna:
egy marék áfonya.
Vacsora:
görög saláta, olívaolajjal meglocsolva.
2.
nap
Reggeli:
egy tányér zabkása, egy csésze zöld tea.
Tízórai:
pár kocka étcsokoládé.
Ebéd:
kelbimbós hússaláta olívaolajjal.
Uzsonna:
egy alma.
Vacsora:
Cézár-saláta olívaolajjal meglocsolva.
3.
nap
Reggeli:
egy pirítós, olívaolajjal és paradicsommal, egy pohár élőflórás
kefir, egy pohár frissen facsart narancslé.
Tízórai:
két korpás keksz.
Ebéd:
csirkesaláta olívaolajjal meglocsolva.
Uzsonna:
egy körte.
Vacsora:
egy adag wokban sült zöldség olívaolajjal.
Rákellenes
olíva
Nem
véletlen, hogy a mediterrán országokban magasabb az emberek
átlagéletkora: ez részben az olívaolaj-fogyasztásnak köszönhető.
Az
olívaolaj ugyanis igen magas antioxidáns-tartalommal bír.
Ezek
a vegyületek semlegesítik a szervezetben a káros szabadgyököket.
A
természetes antioxidánsok közül az olívaolaj tartalmaz A-, D-
és E-vitamint, továbbá bővelkedik béta-karotinokban.
A
rendszeres olívaolaj-fogyasztás a mellrák kialakulásnak
kockázatát is csökkenti.
Egy
kutatás szerint a benne lévő olajsav gátolja az emlőrákkal
összefüggésbe hozható Her-2/neu jelű fehérje termelődését a
szervezetben.
Fiatalító
olaj
A
benne található A-vitamin pozitív hatással van a szem
működésére, gyorsítja a sebgyógyulást, az E-vitaminnal
együtt pedig hajad és bőröd szépségét is őrzi.
Ha
tehát nem vagy megelégedve bőröd minőségével, érdemes
kipróbálnod olívás bőrápoló termékeket.
Megóvhatod
hajad szépségét az olíva erejével.
A
dió- és mogyorófélék mellett az olívaolaj az egyik legbiztosabb
E-vitamin-forrás.
Bőrszépítő
arckezelés
Otthon
is készíthetsz fiatalító hatású arcápolót.
Egy
tálban keverj össze negyedcsészényi olívaolajat egy gondosan
megtisztított citrom vagy narancs héjával, levével.
A
citrusfélék savai lehámlasztják az elhalt hámréteget, az olaj
pedig ápolja a bőröd.
Az
így elkészült keveréket finoman masszírozd a bőrbe, majd
öblítsd le egy kevés hideg vízzel.
Ezt
követően már ne tegyél semmit a bőrödre.
Csillogóan
fényes haj az olívaolaj erejével
Ha
szeretnéd visszaszerezni hajad rugalmasságát és fényességét,
vesd be ezt a természetes ápolót pakolás formájában.
Az
olívaolajat magában is használhatod, töredezett hajvégekre
például remek ellenszer.
Aloe-olíva
sampon
Amennyiben
a hajadat megviselte az időjárás vagy a hajfestés, válaszd a
következő, száraz hajra való sampont.
Az
olívaolaj bársonyosan puhává varázsolja a hajtömeged, míg az
aloe vera a töredezett tincseket hozza rendbe.
Hozzávalók:
50
ml illatmentes, gyógyszertárban kapható sampon
15
ml rozmaringforrázat
2
evőkanál aloe vera-zselé
1
teáskanál olívaolaj
Az
illatmentes samponba keverd bele a gyógynövényforrázatot - a
rozmaring hajhagyma-erősítő hatású -, az aloe vera-zselét,
valamint az olívaolajat.
Nem
túl erősen dörzsöld a hajadba a keveréket, majd mosd meg vele a
hajad, végül öblítsd ki alaposan.
Olívaolajos
pakolás
A
száraz hajtípus nagy barátja az olívaolaj, amely puhává és
selymessé varázsolja a hajat.
A
ricinus a hajhullás remek ellenszere, a rozmaring pedig kiváló
kondicionáló és hajnövesztő.
Ha
szeretnéd újra visszakapni csillogó hajkoronád, próbáld ki a
következő pakolást.
Hozzávalók:
4
evőkanál szárított rozmaringlevél
2,5
dl forró víz
2
evőkanál olívaolaj
2
evőkanál ricinusolaj
A
rozmaringleveleket szórd egy fémedénybe, majd forrázd le őket.
Takard
le az edény tetejét, és hagyd nagyjából egy órán át állni a
forrázatot.
Az
olíva- és a ricinusolajat keverd össze és rázd fel, majd a
leszűrt forrázatot keverd az olajegyveleghez.
Masszírozd
bele a pakolást a már megmosott, tiszta hajadba, és hagyd rajta
tíz percig.
Ezután
öblítsd ki, másnap rá sem fogsz ismerni a saját frizurádra.
(Forrás:
Femina)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógyító növényeink 5. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/gyogyito-novenyeink-5-resz.html
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Az útifű:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- Természetes kozmetikumok:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
- Kapor - a természetes inzulin:
- KÁPOSZTA - Kovászos uborka:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- A FÜGE:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- AZ ÉDESKÖMÉNY:
- BODZA:
- TUDJ MEG MINDENT A MENTÁRÓL:
- Eper - Szamóca - Receptek:
- Festőnövények listája - Természetes festés:
- Mángold - a majdnem spenót:
- AKÁCVIRÁG:
- GRÁNÁTALMA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
- HIBISZKUSZ:
- ALMA - ALMAECET:
- AZ ELSAVASODÁS:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- SZEGFŰSZEG - FAHÉJ:
- A fahamu 25 féle felhasználása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/10/a-fahamu-25-fele-felhasznalasa.html
- Koncentrációs gyakorlat - Auralátás finomítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/03/koncentracios-gyakorlat-auralatas.html
- A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
- A Tiszta Só jelentősége:
- Házi sajtok készítése és tejsavó felhasználási ötletek:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/06/hazi-sajtok-keszitese-es-tejsavo.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:
- Ecetes szilva:A zselatin hatásai:
- A zselatin hatásai - izületi problémákra:
- Az összes betegségtől megóv Téged!:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/08/az-osszes-betegsegtol-megov-teged.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/08/az-osszes-betegsegtol-megov-teged.html
- Így rakd el télire a céklát - tulajdonságai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/10/igy-rakd-el-telire-ceklat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/10/igy-rakd-el-telire-ceklat.html
- A
mediterrán őshonos fája – az Oliva:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/a-mediterran-oshonos-faja-az-oliva.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/a-mediterran-oshonos-faja-az-oliva.html
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalam:
blog oldalam: