Ilus néni receptes füzete I.
Hát vette a fáradtságot, és beszkennelte a sok-sok oldalt.
Én meg OCR program lettem, és begépeltem a könnyebb olvashatóság
kedvéért.
A történet/recept gyűjtemény 1949-ben kezdődik, és 1959-ig tart
mint folyamatos gyűjtés.
Egy bejegyzés viszont 1973-ra datálódik, tehát Ilus néni akkor
még aktív volt és megtalálta a füzetét is.
Érdekes, hogy az 1949-ből származó bejegyzés közel a füzetke
végén található. Feltehetően más célra gondolta Ilus néni a füzetet
felhasználni, csak a disznóhizlalás felkelthette érdeklődését és gyorsan
lejegyezte az utolsó előtti lapra.
Az első 12 oldal
Diós-Pite:
25 d. lisztet 8 d. cukrot, citrom héjat 18 d. vajat, vagy 15
zsírt és 1 tojást 1 kés hegy szódaport is lehet tenni, de nem muszály, ezeket
gyorsan össze gyurjuk. A tésztát vékonyra sodorva tepsibe tesszük, pihenni
hagyjuk, míg a másik felső felét elkészítjük. 4 tojás sárgáját 1 evő kanál
rumot és 20 deka cukrot habosra keverünk, hozzá adjuk könnyen a 4 tojás kemény
habját és 22 d. darált diót, az elkészített diós tésztát egyenletessen rákenjük
a vajasra, lassan sütjük tepsibe hütjűk ki, hidegen felvágjuk.
Zserbó szelet:
25 d. lisztet 5 d cukorral jóll elkeverünk 15 d. vajat, vagy 10
d zsírt elmorzsoljuk, hozzá adunk 1 de.l. langyos tejbe feloldott 2 dk.
Élesztőt, 1 tojás sárgáját 1 késhegy szódaport és a tésztát kidolgozzuk. 3
részre osszuk, késfok vastagsra nyujtjuk, tepsibe téve megkenjük lekvárral és
be hintjük cukros darált dióval rá borítjuk a másik lapot ugyan úgy megkenjük,
letakarjuk a harmadik tésztával 1 óráig kelesszük, kihülve bevonjuk.
Csokoládémáz: (Behuzás.)
2 szelet csokoládéhoz 5 d. kocka cukrot 2. evő kanál vízet adva
tüzön adig keverünk míg a csokoládé elolvad, tűzről levéve folytonos keverés
közben, addig hűtjük, megpróbálva a tésztáról nem nagyón folyík le, akkor
ráöntjűk, gyorssan egyenletesre kenjűk és száradni hagyjúk.
Diós vagy mákos kevert tészta:
1 csésze liszt 1 csésze cukor 1 csésze tej, 5 dg. Zsír 1 tojás 1
kis szódapor 1 csésze darált dió vagy mák, jóll kikeverjük és megsötjük, azután
töltjük. Vajat, porcukorral kikeverünk habosra. Ha vékonyra sül a tészta, akkor
több helyen elvágjuk, és úgy töltjük, több szeletetket ragasztunk össze.
Keksz:
30 dg. Lisztet 7 d. zsír 10 d. cukor, vanilia késhegy szódapor 1
tojással kevés tejjel össze gyúrjuk kidolgozzuk, vékonyra nyújtva,
megszurkáljuk és dereje vágóval négyzetekre vágjuk, világos-barnára sütjűk.
Habcsók:
2 tojás fehérje 25 d. cukor kis kávéskanál ecet vagy kevés
citrom lé, mind eszt mély tálba kemény habbá vejűk, ha a hab jóll megáll,
kikent lisztezett tepsiben kis halmokat rakunk, inkább csak szárítjuk, míg a
tepsiről levállik.
Mézescsók:
¼ k. méz ½ k. liszt 10 d. vaj 10 d. cukor 2 tojás sárgája 1
egész tojás 1 kávés kanál szódapor a meleg mézbe fel oldjuk a vajat, hozzá
adjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk, másnapig pihentetjűk, kis gombócokat
formálunk megkenjük tejfeles tojással, dióval, vagy mandulával díszítjük.
Habgaluska vagy madártej:
1 ½ liter tej. 15 vagy 20 d. cukor vanillia 6 tojás. A tejet a
vanilliával felfözzűk és a keményre vert 102 evő kanál cukorral lassan
édesitett tojás habot kanállal bele szaggatjuk, részletekben fözzűk ki, tálba
szedjűk a tojás sárgákat a cukorral habosra keverve gözőn folytonos keverés
mellett fel fözzűk és a galuskák alá öntjűk.
Tea-sűtemény:
35 d. lisztet jóll össze morzsólni 15 d. vajjal. 15 d. porcukor,
1 sötőpor ½ vaniliás cukor 1 egész tojás sárgája ½ citrom leve 5 d. darált
mogyoró vagy dió.
Vajas-koszorú:
40 d. liszt 20 d. (5.K.) cukor. 20 d. (6 v) zsír, 1 tojás 1
egész citrom leve, citrom reszelt héja, formákat csinálunk belőle, lekvárral
megkenve össze ragasszuk.
Női-szeszély:
12 d. vajat 4 tojás sárgájával 4 kanál cukorral habosra keverűnk
2 evőkanál v. 1 csésze tej 25 d. lisztet elkevert 1 vánca sütőporral , tésztát
kőzép nagy tepsibe kiöntjük(gyurjuk) barack ízzel meghenjűk, mikor már jóll
mesűlt habot is teszűnk a tetejére, 6 tojás fehérjéből 1 kis kanál ecet 20 d.
cukorral készült kemény habbal bevonjuk, azzal is sűtjűk. Lassan sűtjűk.
Képviselő-fánk:
(citromot dörzsöl cukorral)
¼ l. víz. 12 d. vaj. 20-25 d. liszt. 4-5 egész tojás. Készítése:
vajat a vízzel felforraljuk, ha jóll forr, folytonos keverés mellett
beleszorjuk a lisztet és sűrűre főzzűk, a tűzről levéve mikor, már kihűlt,
hozzá keverjük egyenként a tojásokat és a tepsibe tojásnagyságu csomocskékat
rakunk, forró sütőbe 30 percig sütjűk a sütő ajtaját nem szabad 15 percig
kinyitani, ki sűlés után a fánkokat félig elvágjuk és a szét nyitott fánkokat
krémmel vagy csűmölcs-ízzel töltjűk.
Hideg krém:
5 tojás sárgáját 5 evő kanál porcukorral habosra keverűnk 2 evő
kanál lisztet hozzá lassan.
Csokoládé-máz:
10 d. cukor. 3 evő kanál víz, 3 evő kanál csokoládé-por,
fólytonos keverés mellett főzzűk, ha tésztáról nem foly le, akkor már jó.
Diák-kenyér:
3 egész tojást 20 d. cukrot elkeverűnk, majd hozzá adunk 4 evő
kabál olvasztott mézett, kevés tőtőtt fahéjt és szegfűszeget 10 d. hosszára
vágott diót ½ csomag vánca sütőport és 25 d. lisztet. Zsírozott lisztezett
tepsibe két ujjnyi vastagon lassu tűznél sűtjűk hidegen szeleteljűk.
Torta krém:
10 d. vajat hidegen kíkeverűnk, 2 tojás sárgája 3 evő kanál
porcukor ezeket, jó sokáig keverjűk útób kozzá adunk egy kis rumot egy kis
csokoládéport ezzekkel még jó sokáig jóll ki keverjűk a tésztára kenjűk, hideg
helyre tesszűk, hidegen vagdaljuk fel.
Nápolyi vagy hatlapos:
60 d. líszt. 8 d. zsír 2. tojás, 2 boros pohár cukor, kevés só 2
d. szalagári. (1 d. is elegendő.) 1 deci tejben megásztatjuk össze gyúrjuk, hat
lapban kisodorjuk, tepsi hátulján egyenként vílágosra sűtjűk.
Töltelék: 1 l. tejben 25. d. cukrot forralunk 5 evő kanál
lisztet egy kis hideg tejben jóll elkeverűnk, és 5 d. kakaót ezeket hozzá
őntjűk, ha kezd sűrűsődni, akkor tovább nem főzzűk, amíg jó langyos addig hozzá
adjuk a 15 d. vajat vagy 10. vajat.
Rakott palacsínta:
A rendes kisűtött palacsíntákat lerakjuk, megtőltjűk. A tőltelék
a kővetkező: A nyers darát tejben megáztatjuk, cukrot és melaszt vagy kakaót
keverűnk kűzibe, megtöltjűk a palacsintákat, egymásra boritva szépen és sűtőbe
megsűtjűk a tetejére habot teszűnk, tojásfehérjét porcukorral felverjűk, de a
habot későbben tesszűk rá és ezzel is még sűtjűk egy kicsit.
Cukor és kerékrépás kifőtt tészta:
Cukor és kerékrépát megvágjuk sóval gyúródeszkán, azután
kicsavarjuk, éppen mint a káposztát, zsíron megpírítjuk világos-sárgára, igen
izletes.
Dödölle:
Píríttunk lisztet mint gánicának, csak annyira nem pírítjuk meg,
mellette főzünk megpucúlva krumplit mikor puhára fől ezzel fől ereszűk eszt
gyöngébre kell ereszteni, mint a tiszta liszt gánicát, azután vörös hajmás
zsírt teszűnk rá.
Burgonyás sűtemény:
20 d. burgonya 20 d. margarin. 10 d. cukor 1 tojás sárgája, 50
d. liszttel elkevert 1 sütőpor 1 vanillia cukor ezeket össze gyúrjuk, kés fok
vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval kíszurjuk és sűtjűk.
Rácsos-tészta:
30 d. liszt. 1 sütőpor. 20 d. zsír. 10 d. cukor 1 tojás 1 citrom
héj, és leve, ezeket jóll össze dólgozzuk, egy kisebb és egy nagyobb darabra
osztjuk, a nagyobb darabot tepsibe tesszűk. 15. cukrot. 2 tojás sárgáját,
vanillia cukrot habosra. Keverűnk 2 tojás fehérjét is keményre verjűk és hozzá
keverjűk azután a gyümölcs-íz hegyé kenjük a tőbbi tésztából rácsokat rakunk
rá.
Krém:
Körülbelűl 15. d. vajat porcukorral (10 dk vaj 20 dk porcukor)
kikeverünk habosra a vajat melegen kicsit megpuhítjuk, hogy keverni tudjuk,
azután 2 szelet csokoládét lereszelűnk közibe és még addíg keverjűk amíg egész
sima nem lesz a massza és ekkor a tésztát vagy tortát rőktőn bevonjúk vele és
hidegre tesszűk.
Karamella:
Körülbelűl ½ kg. Cukrot ½ liter tiszta tejbe adíg főzünk míg
egész sürű nem kezd lenni akkor utólján kakaót főzűnk bele tetszés szerint,
mikor kész akkor egy tányérat kicsit megzsírozunk, kiöntjűk ré és hidegre ki
tesszűk, addig kell felvagdalni míg egésszen kinem hűl.
Hályas tészta:
40. d. lisztet veszűnk és 25 d. hályat. 20. deka liszthez kevés
cukrot (k.) sót. 2 tojás sárgáját és annyi fehér bort veszűnk, hogy rétes
tésztát csinálunk. A 25. d. hályat össze morzsóljuk a 20. d. liszttel és a
tésztát kisodorjuk rá kenjűk a lisztel összemorzsólt hályat. Össze hajtjuk és
4-szer kinyujtjuk közben mindég píhentetjűk. Nem kell tűzes késsel vágni.
Alkáris tészta:
3 tojás sárgája 4 evő kanál cukorral 3 evő kanál olvasztott
zsírral kikeverünk 1 d. alkárit egy csepp ecetben hozzá adunk és annyi lisztet,
hogy nehezzen lehessen keverni, hozzá teszűnk 3 tojás habját, azután gyurótáblára
tesszűk anyi lisztet teszűnk hozzá hogy sodorható legyen, azután kiszaggatjuk
pogácsaszaggatóval.
Borzas Kata:
25. d. cukorhoóz veszünk 3 tojás fehérjét egy evő kanál ecetet,
fél óráig keverjűk és 25 d. vágott diót adunk hozzá és egy lelisztezett plére
rakjuk
Helyes csókokat formálunk ás lassan sütjűk. (jó édes csók.)
Vaniliás kifli:
7 d. cukor 7 d. dalárd dió. 14. d vaj, 18. d. líszt össze
gyúrva, kis kifliket formálunk, ha megsűlt, még forron vaniliás cukorba
hempergetjűk. (1 tojás sárgája.)
Vajas pogácsa:
20 d. vaj. 30 d. líszt 2 tojás sárgája 2 ½ evő kanál cukor kis
só 1 kanál rum 1 citrom héja leve 1 d. élesztő.
Habos lepény:
3 tojás sárgája 50 d. liszt egy kevés tej 3 d. élesztő kevés
zsír egy kis cukor és anyi tejfelel gyurjuk, hogy jó győnge rétes tészta
legyen, kelni hagyjuk míg a tepsi jóll tele kell lekvárt kenűnk a tetejére és
végül a habot kenjűk rá vanillia cukorral megszorjuk.
(Én meg szeretném már enni.)
Krumplis sűtemény:
25. d. líszt. 20 d. tört krumpli főt. 12. d. zsír. 12. cukor 1
kávés kanál szódabikarbóna ½ citrom leve és héja 1 egész tojás mind eszt össze
gyúrni és két részre osztjuk, kisodorjuk felét a tepsibe téve lekvárral
megkenjűk rá tesszűk a másik tésztát és tört diós cukorral meghintűk és
megsűtjűk.
(Forrás: Blogkocsma)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
- BODZA:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: