Gyógyító növényeink 5. rész
AZ ÉDESKÖMÉNY
(Foeniculum vulgar)
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növény.
Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos.
Évelő, ritkán kétéves növény.
Meleg - és fényigényes növény.
A talaj iránt kevésbé igényes.
Óriás termetű kaporhoz hasonló növényed lesz.
Már a régi egyiptomi, görög és római orvosok is használták.
Többnyire ez az első gyógyszer, amelyikkel a kis emberpalánta
megismerkedik, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászatban előszeretettel
rendelik.
Kiváló görcsoldó, kisgyermekek és idősek jótevője.
Hasi és mellkasi panaszok jóízű enyhítője.
Az egész növény kellemes illatú, édes ízű, jellegzetes aromájú.
A jóízű orvosság mintapéldája.
Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló
gyógynövényünk.
A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon
hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.
Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű
transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%).
Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az
édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz.
Felhasználása
Kiváló saláta, leves készíthető belőle, továbbá sütve és töltve
is igen kellemes étel.
Mélyre hatoló, vaskos
gyökere, finoman szeldelt levelekből álló, világoszöld lombozata van. A föld
felett hagymaszerűen megvastagodott "gumót" képez; ezt a részét
fogyasztják.
A növény minden része - de különösen a gumója - sok illóolajat
tartalmaz; ez adja édes, fűszeres ízét.
A benne levő anethol megkönnyíti az
emésztést, csökkenti a bélgázok képződését.
Oly módon hat, mint a hasfájós kisgyerekre a köménymagtea.
Alkalmazása gyomor-és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló,
légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó.
Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére
is.
A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van,
ami enyhítheti a klimax tüneteit.
Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt
cickafarkkal és komlóval kombináljuk.
A késő menstruációnál 10 nappal a
menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap
rendszeresen fogyasztva azt.
Egy kávéskanál magot negyed liter vízben vagy tejben kis lángon
pár percig főzöl, majd leszűröd, kortyonként iszogatod és a gőzét belélegzed.
Hurutoldó teának mézzel készítsd.
Megfázásnál, hörghurutnál vagy asztmánál a langyos
édesköményteába legalább fél órára papsajtlevelet és fehérmályvagyökeret is
áztass egyenlő arányban, egy csészébe1-1 kávéskanállal számítva.
Apránként
kortyolgasd, de orrodba is csepegtess, sőt szemedet, arcodat, füledet mosd le
és borogasd vele.
Valósággal simogat, minden kaparó, viszkető, csípő érzés
elmúlik, az érzékeny nyálkahártyákat megvédi a kiszáradástól és kellemetlen
külső ingerektől.
Ezzel a teljesen ártalmatlan szerrel a szénanáthában szenvedők
sok kellemetlenségtől szabadulnak meg.
Ilyenkor egy-két óránként ismételd a
külső és belső alkalmazást.
Bélműködést serkentő és görcsoldó hatása révén emésztési zavar,
felfúvódás és epebántalmak kedvelt háziszere.
Ilyen esetekben a rendszeres
teafogyasztás mellett ételeidbe is bőven tegyél köménymagot és zöldet is.
Frissítő tavaszi pakolás
Már a régi egyiptomi nők használták az édesköményt kozmetikai
célokra, különösen a szem borogatására.
A vörös, gyulladt szemet letisztítja,
megnyugtatja, a látást javítja, a fáradt, petyhüdt bőrt felfrissíti.
Használhatod gőzölésre, lemosásra, keverheted krémekhez és pakolásokhoz.
Tavaszi frissítő pakolást már egészen korán, az első zöld hajtásokból
készíthetsz, ha kefirrel, élesztővel és mézzel turmixolod össze.
Termesztése
A gumós édeskömény (Foeniculum vulgare convar. dulce) élettani
különlegessége, hogy hosszúnappalos növény, ami annyit jelent, hogy a növény a
nyári, hosszú nappalokon gyorsan kivirágzik, magokat érlel, de nem fejleszt
gumót.
Ezért a magját csak júliusban vetjük.
Vethetjük állandó helyére vagy hidegágyba.
Saját tapasztalataim
szerint az átültetést jól viseli, feltéve, hogy a palánta nem hervad meg.
A 2-3
cm mélyre, állandó helyére vetett gumós köményt egyelni kell.
Egy
négyzetméteren 10 növény fér el.
A vetéstől számított két hónap múlva
terebélyes bokorrá fejlődik, és még a gyomosodást is megakadályozza.
A
magaságyban a harmadik fázisba való.
A növényt akkor kell betakarítani, amikor a gumók ökölnyi
méretűek, és átlagos tömegük 0,3-0,4 kg.
A hidegre a növény módfelett érzékeny, már az első őszi fagyok
elpusztítják, tehát a fagyok előtt be kell takarítani.
A termés mennyisége 2-3 kg/m2.
(Forrás: Vegetáriánus/bálinzgazda/terebess/femina)
A TURBOLYA
Turbolyát szedtem múltkor, aminek ánizs illata volt....hasonlít
a bürökre (ami mérgező)...először ki is dobtam szegényt! :-)
A turbolya (Anthryscus cerefolium), más neveken esztergamag,
olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya, illatos turbolya, zamatos turbolya,
édespetrezselyem, tüdőfű népszerű, sok helyen vadon is előforduló egyéves,
ánizsos illatú gyógynövény.
Népies neve a turbolyának az Esztergamag, olaszsaláta, ormánka,
turboja, borbulya.
Ez a borbulya olyan, mintha valaki elfelejtette volna a nevét,
és csak tippelget :-)
Egynyári, 50-70 cm magas, orsógyökerű, rendszerint ősszel kelő
és áttelelő növény. Franciaországban sok helyütt termesztik, nálunk vadon nő.
Az egész növény édes, fűszeres illatú. Levelei világoszöldek, csipkeszerűen
osztottak.
Virágja ernyőben áll, színe fehér.
Áprilistól júniusig virágzik.
Csak a zsenge hajtásokat érdemes szedni, salátának, öntethez,
mártásokhoz.
A franciák főzelék szerűséget is főznek belőle, de azért azt
kicsit furcsállom.
Ha fűszerként használjuk, érdemes május-június hónapban a
virágos, illóolajban gazdag részét szárítani.
Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze, de annak levele
durvább és nem ánizs illatú.
Az illat egyébként az ernyős virágzatú növényeknél
fontos határozóbélyeg, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van,
egérpisi, ilyen a bürök, az ádáz, a csormika, a bódító baraboly. (egérpisi, és
ádáz! :-)
Bürök - Mérgező!
Az ernyősvirágzatúak családja Anthriscus nemzetségének 13 faja
Európában és Kelet-Ázsiában őshonos, de vadon megtalálható még Észak-Afrikában,
Amerikában, sőt Új-Zélandon is.
Szűkebb hazájának a Földközi-tenger keleti
partvidékét és Elő-Ázsiát tartják. Európa egyes országaiban kis területen
foglalkoznak termesztésével.
Hazánkban vadon is előfordul, főleg az akácosok
tavasszal nagy tömegben megjelenő aljnövényeként.
Mi a budai erdőkben jártunk,
kikerülni sem lehet.
Illata enyhén ánizsos, íze is édeskés, kicsit ánizsos, de engem
erősen emlékeztet a koriander zöldjére is.
A koriander is erősen megosztja az
embereket, de én azt is imádom.
Mindent a mustárról
Mustárral kapcsolatos történetből számosat ismerhetünk.
Az egyik
szerint a spanyol papok mustármagot szórtak el útjaik során, ezzel jelölvén
nyomaikat egyik missziótól a másikig.
Tudták ugyanis, hogy a növény olyan
gyorsan reprodukálja magát, hogy segítségükre lesz a visszafelé tartó útjuk
során.
A mustár mind a három fajtája a zsázsa család tagja.
A Brassica
hirta (fehér, vagy sárga magok) valamint
a Brassica nigra (fekete mustár)
egyaránt őshonos Dél-Európában és a Földközi-tenger területein, míg
a Brassica
juncea (barna mustár) hazája a Himalája északi része.
Napjainkban, szerte a
világon termesztik.
Az I. Világháború idején, azok a brit katonák akik megalkották a
mustárgázt, úgy vélték, hogy az etilén és a dikén-diklorid elegyéből létrejött
mérgező gáz szaga hasonlít az angol mustár illatához.
Ez az anyag azonban
semmilyen módon nem kapcsolódik a mustármaghoz, hiszen most már tudjuk, hogy ez
a kis növény sokkal "elfoglaltabb" volt azzal, hogy a világ számos
területén mind gyógyító, mind kulináris célzattal segítsen, ne pedig ártson az
embereknek.
Talán egyedi ízének köszönhető, de a mustár minden fajta húshoz
remekül passzol: marha, sertés, baromfi, vagy akár tenger gyümölcsei.
A
hatalmas íz élmény mellett, mellyel ez a remek kis fűszer megajándékoz
bennünket, kevés kalóriát és zsírt tartalmaz.
Ugyanakkor nem tartalmaz
koleszterint, csak nyomokban növényi zsírt és 25-35% közötti fehérjét, attól
függően, hogy melyik fajta növényről beszélünk.
A mustár levele kalciumot,
foszfort, magnéziumot és B vitamint tartalmaz.
A növény minden egyes része
ehető, beleértve a magokat, leveleket és a virágokat is,
és ez a hír minden
bizonnyal igen rosszul érinti a féltékeny ketchup készítőket.
Gyógynövényként jóval előbb használták, mint fűszerként
A 6. században a görög tudós Püthagorasz mustárt használt
skorpió csípések kezelésére.
Később Hippokratész számos gyógyszerben és
borogatásra alkalmazta.
A mustár serkenti a vérkeringést, így egy mustáros
borogatás fokozta a vér áramlását a test gyulladt területein.
Az ókori világban
fogfájás és egyéb más betegségek kezelésére is használták.
Az első elkészített mustár Franciaországban, Dijonban készült a 13. században és egy Jean Naigeon
nevű ember erőfeszítéseinek volt köszönhető. (bár nagy valószínűséggel a régió
kolostorai már sokkal korábban kidolgozták a mustárkészítés művészetét) Jean a
mustármagokat ecet helyett éretlen szőlő levéből préselt mustba áztatta, így
egy kevésbé savanyú, ugyanakkor finomabb ízű mustárt kapott.
Tény, hogy a
dijoni mustár kifejezés magára a receptre utal, nem pedig a városra.
Az évek
során a franciák a dijoni mustárt olyan kulináris magasságokba emelték, mely az
összes többi mustár mércéje lett.
Napjainkban, a francia jog szigorúan szabályozza,
hogy csak barna mustármagból lehet a dijoni mustárt előállítani.
A mustárral és mézzel elkevert olívaolajból kiváló salátaöntetet
készíthetünk.
Saját mustár termésem:
Úgy teszem el, ahogyan a medvehagymát!
Leírás itt:
Leírás itt:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
(Forrás: izharmonia)
A CHIA MAG - az elfeledett növény
A chia mag egy újonnan felfedezett csodaösszetevő, amit már
évszázadokkal ezelőtt is alkalmaztak.
Egy olyan összetevőről van szó, ami még nem túl elterjedt
Magyarországon, de egyre többen használják, mert hihetetlen hatása van a
szervezetre.
cikk:
A REISHI GYÓGYGOMBA
A reishi hatásai széles spektrumon érvényesülnek.
cikk:
A KERTI SPENÓT
ÜLTETÉSE ÉS TERMESZTÉSE
A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten
megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani.
A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni,
hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is.
Cikkünk most ebben nyújt segítséget.
A spenót (Spinacia oleracea) az egynyári növények közé tartozik,
ezen belül is a disznóparaj félékhez.
Levelei sötétzöldek, gyökérzete erős.
A termesztés során fontos hogy ne hagyjuk, hogy a tő virágzásnak
induljon, mert akkor a spenót levelek nagyban veszítenek jellegzetes ízükből.
Kiskertben a legjobb, ha magról szaporítjuk a növényt, sajnos
ritkán találkozunk spenót palántákkal a kertészetekben, pedig sok kertbarát
örömmel megvásárolná őket.
A magokat évente kétszer is vethetjük, a késő téli vetést
tavasszal, míg a késő nyári vetést ősszel szüretelhetjük, de természetesen
tavasszal is vethetünk spenót magokat.
Íme, néhány hazai fajta, amelyet bármely kertészeti áruházban
beszerezhetünk:
Popey:
Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta.
Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele
vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.
Vetés: III-IV, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C fokon 6-7
nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.
Tipp: mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe
dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.
Újzélandi:
A spenóthoz hasonló, 80-120 cm magasra növő, bokros,
melegigényes levélzöldség.
Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők.
Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők.
Vetés: május közepétől, 18-30 C
fok között 10-28 nap alatt csírázik.
Vetés előtt 24 órával áztassuk be a magokat.
Vetés előtt 24 órával áztassuk be a magokat.
Térállás: bokros növekedésű, 50 cm-es sortávolságra vessük.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: júniustól szeptemberig folyamatosan szedhető.
Matador:
Őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű
fajta.
Levele közép zöld, közepesen hólyagos.
Levélnyele középhosszú.
A hideget
jól tűri, későn hoz magszárat.
Vetés: március-április, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C
fokon 6-7 nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük.
Szükség szerint
ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.
Tipp:
mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe
dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.
A spenót számára a napos illetve a félárnyékos helyen fekvő
ágyás az ideális, valamint fontos a tápanyag dús talaj, és a rendszeres
talajlazítás.
A tápanyag utánpótlást érdemes szerves trágyával megoldani és
nem műtrágyával, mert a sok nitrát lerakódhat a levelekben.
A spenót gazdag C és B vitaminban, béta-karotinban, fehérjében,
vasban.
Magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést, így diétás és
fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
De mivel magas az oxálsav tartalma is,
vesebetegeknek, és kisbabáknak nem ajánlott a túl gyakori fogyasztása.
A frissen leszedett spenót leveleket érdemes még az nap frissen
elfogyasztani, vagy ha nem lehetséges csomagoljuk be őket egy nedves
konyharuhába így pár napig a hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Amennyiben túl
sokat vásároltunk belőle, blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig,
csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.
A spenót gyógyító hatása:
1. védi a nyálkahártyákat,
2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,
3. serkenti az agyműködést, frissít,
4. nyugtatja az idegeket,
5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,
6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,
7. javítja a hangulatot,
8. támogatja az izom- és szívműködést,
9. erősíti az immunrendszert,
10. serkenti a hormontermelést,
11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,
12. serkenti a csontképzést,
13. erősíti a fogakat,
14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,
15. vízhajtó,
16. segíti a fogyókúrát,
17. idős korban lefékezi a biológiai órát.
Spenótsaláta
25 dkg fiatal spenót, 1 hagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 - 1 ek.
tejszín, ecet, só, bors.
A hagymát vágjuk nagyon vékony karikára, tegyük a tisztított
spenóthoz.
Készítsük el az öntetet és öntsük a keverékre.
Fontos: olyan sok ásványi anyagot tartalmaz, hogy ajánlatos
kisebb adagokat enni belőle. Ha olajjal készítjük el, az emésztés ugyan tovább
tart, de elősegítjük a felszívódást.
(Forrás: viragcenter)
Lándzsás utifű
Az egyik leghasznosabb gyom, - gyógynövény a világon!
Hazánkban igen gyakorta előforduló gyomnövények.
Réteken,
legelőkön, füves helyeken, parlagterületeken, utakon, árkokban mindenhol
megtalálhatóak az évelő útifüvek.
A legtöbb talajon megteremnek, nem igényesek.
A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott, jól
ismert gyógynövény.
Gyógyászati szempontból a legértékesebb a Lándzsás útifű,
de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk
gyengébb.
Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok
csoportjába tartozik (1,5-2%). Hatóanyagai lehetnek a polifenolok
(fenolkarbonsavak és származékaik). Tartalmaz tovább nyálkaanyagot, C-vitamint,
4 % cserzőanyagot, citromsavat, invertáz és emulsin enzimeket.
Általánosan javallt:
- légzőszervi megbetegedésekre:
ismert az útifű enyhe köptető
hatása és magas szilícium-dioxid tartalma, így hatásos lehet tüdő problémák,
köhögés és megfázás esetén is.
máj és hólyagbántalmakra
- szúnyogcsípés ellen:
alkoholos kivonatát eredményesen használhatjuk
, valamint a csípés felületét bedörzsölve csillapítóként
- nehezen gyógyuló sebek esetén:
segít, hatásosan megszünteti a
gyulladást, egyben fertőtlenít
- Szájüregi fertőzés és gyulladás, rekedtség
esetén a belőle készített tea és szirup nyugtató hatásúak, csökkentik a
fájdalmat, valamint a gyulladást.
- fogyasztó hatású:
a magok – egyfajta psyllium – darálhatóak vagy
áztathatóak, ami étkezés előtti fogyasztás esetén elősegítheti a fogyást.
- aranyeres panaszok esetén:
ülőfürdőként erős főzetét
felhasználhatjuk, csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, és megállítja az
esetleges vérzést.
Hatóanyagai miatt aranyér elleni kúpok nélkülözhetetlen
alapanyaga.
- emésztőrendszerre:
minden olyan ember számára hasznos lehet, aki
antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt vagy fájdalomcsillapítót használ, illetve
bármilyen élelmiszer- vagy lisztallergiája van.
A levelek és a magvak is
használhatóak az emésztőrendszeri betegségek gyógyítására.
A leveleket teaként,
leves-hozzávalóként vagy szárítva szószokba használható.
gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva zúzódások, felületi
horzsolások, véraláfutások, rándulások, ficamok, sportsérülések kezelésére
használják.
Borogatásként a nyers, letisztított levet (annak nedvét) vagy
kivonatait krémekbe keverve alkalmazzák.
- vérzéscsillapító:
semlegesíti a méreganyagokat, használható úgy
is, hogy összezúzzuk (vagy szétrágjuk) és utána borogatásként ráhelyezzük
közvetlenül a sérült területre, mint a méhcsípés, rovarcsípés, akné, seb, üveg
általi vágás vagy bőrkiütés.
Ajánlott a borogatást átkötni és hagyni az
útifüvet hatni a maga mágikus 4-12 óráján keresztül.
Az útifű elsősorban a légzőszervi megbetegedések ellen
használható, különösen erősköhögés, szamárköhögés, tüdőasztma, hurut de még
tüdőtuberkulózis ellen is.
A svájci Künzle tisztelendő, a tősgyökeres
természetgyógyász és a gyógynövények nagy hatóerejének szakembere, ezt írja:
“Az útifű mindegyik fajtájából az egész növényt felhasználhatjuk, gyökerét,
szárát, virágját és termését.
Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a
vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük,
veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek,
rekedtek.
Az útifű csodaszer számba mehet az emberi szervezet számára, hiszen
alkalmas menstruációs nehézségek, emésztési problémák, bőrpanaszok és ízületi
gyulladás kezelésére is.
Az útifűből
balzsam is készíthető a sürgősségi készlet alapdarabjaként, ami akár egy
védőréteget képezhet, vagy használható általános tisztításra is.
Emellett
figyelemre méltó az aranyérre gyakorolt nyugtató hatása.
Adható salátához,
rágható a szomjúság enyhítésére, vagy hirtelen sültek hozzávalójaként is
élvezhető.
Bronchitis, tüdőasztma esetén nagyszerű hatása van a teának,
amelyet a következőképpen készítünk el:
egy csésze hideg vízbe egy szelet
citromot teszünk, hozzáadunk egy púpozott kávéskanál barna kandiscukrot,
mindezt felforraljuk, négyszer-ötször hagyjuk bugyogni, majd levesszük a
tűzről és csak ekkor tesszük bele a púpozott kávéskanál teakeveréket.
Fél
percig állni hagyjuk.
Súlyosabb esetekben napközben négyszer-ötször frissen
kell elkészíteni a teát. Kortyonként fogyasztjuk, amilyen melegen csak bírjuk.
Ahogy régi füvészkönyvekben olvashatjuk, segít máj- és
hólyagbántalmak esetén is.
Az útifű-szirup megtisztítja a vért a kórokozóktól és a
salakanyagoktól.
Kúraszerűen kellene használni a szirupot minden étkezés előtt
felnőtteknek egy evőkanállal, gyerekeknek egy teáskanállal.
Jól ismert, hogy az
útifű nagyon régóta kedvelt seborvosság.
A szétmorzsolt friss levelek vágás,
darázscsípés, veszett kutya harapása, mérges állatok csípése ellen is segít.
A
szétmorzsolt útifűlevéllel minden seb gyógyítható, még az is, amelyik már tíz
éve megvan.
Ha útifűlevelet raknak a sebükre, hamarosan bezáródik és
meggyógyul.
Az életkor ilyenkor nem számít.
Ha dagad is ez a láb, fürdessük
papsajt hideg kivonatával vagy zsurlófőzetben.
A sebek szélét fürdés után
körömvirág-kenőccsel kenjük be.
Trombózis esetén is melegen ajánlható az útifű
levele.
Ezek a példák világosan mutatják, az ember akkor is számíthat az
lsten patikájára, ha az orvosok már lemondtak a betegről.
Felhasználási módok:
- Teakészítés:
1 púpozott teáskanállevelet adunk 1/4 liter vízhez;
csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
- Teakeverék:
1 púpozott teáskanálnyi keveréket 1/4 liter vízzel
leforrázunk.
A keverékhez kakukkfüvet és útifüvet veszünk 1:1 arányban.
- Levélborogatás:
a frissen szedett széleslevelű vagy lándzsás
útifűlevelet megmossuk, egy deszkán összetörjük és felrakjuk.
- Otthoni elkészítés:
Szirup:
két összmarék útifűlevelet ledarálunk.
Ehhez a
levélpéphez 300 gramm nádcukrot és 250 gramm valódi mézet és kevés vizet adunk,
hogy oda ne égjen.
Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön főzzük, amíg sűrű
massza keletkezik belőle, amit azon melegen üvegekbe töltünk. Hűtőszekrényben
tároljuk.
Az útifüvek levelének présnedve vagy hideg vízzel készült
kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja.
Csökkenti a gyulladást,
antibiotikus hatású.
Sebgyógyító, vérzéscsillapító hatása már a népgyógyászati
tapasztalatokból is ismert, ezt tudományos kutatások eredményei igazolták
vissza.
Nyákoldó hatású, ezért a felső légutak gyulladásos folyamatainak
gyógyításában, valamint bronchitis, makacs köhögés, hurutoldás esetében is
bevált szer.
Javítja az étvágytalanságot.
A gyomor-, valamint a bélrendszerben
előforduló nyálkahártya-gyulladásoknál is segít.
A szervezet regenerációs
folyamatait támogatja, ezzel az immunrendszert erősíti.
Belső vérzések esetén
is javasolt a használata.
Magjának főzete gyermekek enyhe, hatásos hashajtó
szere.
(Forrás: tudásfája)
Százszorszép
Napsütéses időben szedjük.
Virágát
szárítsuk meg, vagy szirupot készítsünk belőle.
Nyugtatja az irritált bőrfelületet és
enyhíti a vérömlenyeket.
Nyálkaoldó hatású, teáját hurut ellen
is isszák, valamint elősegíti a méreg- és salakanyagok lebomlását,
kiválasztását.
A konyhában ritkán használják, esetleg
salátákban, vagy megfőzött leveleiből finom levest készítenek.
A friss
százszorszép íze kissé csípős, ezért mértékkel kell vele bánni.
Forrás: foldanya-patikaja
Zamatos turbolya
Kora tavasszal elsőként hajt ki.
Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórész lehet.
Ánizsra emlékeztető
illatú,
VIGYÁZAT!!! ÖSSZETÉVESZTHETŐ a bürökkel,
de illata egyedi. C-vit,
karotin, vas, magnézium..
A levelek forrázata máj-, epe- és
vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység
ellen használható.
Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású
emlékezetkiesés ellen.
Teája vese, hólyag, és légző-, és
emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.
TEAKÉSZÍTÉS:
2 kávéskanálnyi szárított
és aprított turbolyalevelet 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk,
majd leszűrjük.
Méregtelenítésre ajánlott adagja 3x2 dl.
A francia konyha kedvelt fűszere,
zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője.
Kiváló még sült
húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is.
Mindenféle gomba,
gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere.
Kora tavasszal
megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már
keserűvé és rágóssá válnak.
Összezúzott leveleiből, vagy
forrázatából arcpakolás
Forrás: foldanya-patikaja
Illatos ibolya
Csak az illatos ibolyát gyűjtsük.
Sissy kedvenc virága.
Kandírozhatjuk, sütemények, pudingok,
jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra használhatjuk.
Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.
Friss, vagy szárított virágának
szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság,
fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető,
izzasztószerként is használható.
Ibolyaszirup:
1 dl vízzel leforrázunk
5 dg ibolyavirágot és gyökeret. 24 órai állás után leszűrjük, a felmelegített
szüredékben 15 dg cukrot v. mézet feloldunk.
Meghűlés, köhögés, kétóránként 1
ek, köptetőszer.
Ibolyaolaj:
Üvegbe ibolyafüvet ,
felönteni olivaolajjal, napon érlelni 30 napig.
Szűrés. Bedörzsölés
fejfájásnál, lázas betegnél.
Forrás: foldanya-patikaja
Medvehagyma
Összetéveszthető!
a gyöngyvirággal, de
hagymaszagú.
A tavaszi tisztítókúra és
méregtelenítés első számú elősegítője
Nagyvárosok lakóinak különösen
ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.
Vértisztító hatású, bőrproblémák
orvoslója.
Jótékony hatással van a gyomorra és a
bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket.
Magas C-vitamintartalommal
rendelkezik, immunrendszererősítő, növeli az étvágyat és a szervezet
ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben.
Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti
a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását.
Műtét előtt ne
együnk. Vérhígító.
Javítja a memóriát, köhögéscsillapító,
véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő.
Reumatikus bántalmak kezelésére is
ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.
Vírus-baktérium és gombaölő (candida)
Forrás: foldanya-patikaja
Káposzta, savanyú káposzta
Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát.
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin forrása.
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes
gyógyszerünk.
Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben
tartalmaz ként.
Mint tudjuk, ez az elem a testünk minden sejtjében
megtalálható.
De lássuk mi minden van még a káposztában!
A fehér káposzta tartalmaz
káliumot, ként, jódot, kalciumot,
foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin
komplexet, C vitamint és U vitamint.
Ezeket, az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a
többi tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van,
amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a
szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek
növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
A fehér káposzta gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a
klór és a jód.
Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy a káposzta az
emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.
A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően
gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó
hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
Arról tudjuk meg, hogy valami
nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul
nagy mennyiségű gázok keletkeznek.
Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül
rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.
Véd a bőrkiütések ellen.
A káposzta fogyasztásával segítséget
adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére.
A cukorbetegek
számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás
után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
A
legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav
csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb
eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában
értek el.
Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a
gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké.
Ez annak
köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és
olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek
nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony
hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta.
A káposzta hatására
lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok
száma.
Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy
a káposzta a májbetegség gyógyításához is
A zaklatott idegeink csillapítására a
stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a
depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk
káposztát.
De nem csak
vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak
bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A savanyú káposzta
A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai
fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is
termesztették.
Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent
növénynek tartották.
A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek,
fejlesztettek ki.
Hazánkban a XV. századtól termesztik a szántóföldeken és a
házi kertekben egyaránt.
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a
tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására
tejsav keletkezik.
Ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorganizmusok
elszaporodását, tevékenységét.
A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos
tevékenységüket.
A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a
hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt
felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani.
A káposzta savanyításakor a zöldség szénhidráttartalma alakul át
tejsavvá.
Kis mennyiségű konyhasó hozzáadása szintén gátolja a káros
mikroorganizmusok elszaporodását.
A tartósítás, savanyítás elsődleges előnye a növény C- és más,
vízben oldódó vitaminjainak megőrzése.
Kreatív ízesítés
A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy
halványsárga.
Tápanyagtartalma gazdagítható, ha teszünk bele kis mennyiségben
lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát, főtt tojást.
Ízesíthető salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes
zöldpaprikával, köménymaggal, kaporral, bavérlevéllel, esetleg korianderrel,
sárgarépa-kockákkal és birsalmával is.
Házi savanyúságok készítéséhez is felhasználható, például
káposztával töltött paprika vagy vegyes savanyúság alkotóelemeként.
E
savanyúságok készítésekor a befőzőlevet mindig hidegen öntsük a zöldségfélékre.
A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a
levét is meginni.
Értékes, olcsó téli C-vitamin-forrás.
Étvágygerjesztő,
kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés
fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében.
Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és
nyombélfekély tüneteinek elmúlását, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya
fenntartását.
Hasznos, ha már gyermek- és tinédzserkortól kezdve hetente
két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként,
illetve savanyúságok alkotórészeként.
Táplálkozás-élettani jelentősége
A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán
20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz. 100 gramm káposzta 3,4 gramm szénhidrátot,
1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot tartalmaz.
A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1
mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül
foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma
magas, 92,5 g/100 g, így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük
vele.
Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, puffadásra hajlamos
embereknek a savanyított káposzta élelmirost- és illóolaj-tartalma okozhat
panaszokat.
A hagyományosan elkészített fogások, például a székelykáposzta,
töltött káposzta fogyasztásakor legtöbb esetben azonban nem maga a káposzta
okoz kellemetlen tüneteket, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna,
füstölt oldalas.
(Forrás: Magyar Nyelv)
Hatásos immunerősítő szer, gyógyító növényeinkből
Hozzávalók:
fokhagyma/ 1 rész
vöröshagyma/ 1 rész
reszelt torma/ 1 rész
gyömbér/ 1 rész
csípős paprika/ 1-2 db
almaecet
méz
Elkészítés:
lereszeljük
felkockázzuk
összekeverjük
üvegbe tesszük
paprikát egészben belehelyezzük
mézet, almaecetet ráöntjük
lezárjuk az üveget
Naponta fogyasztjuk, 1-2 kiskanállal!
(Forrás: Hobbikert)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- Melyik virág ehető a kertünkben?
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
- Őszi munkálatok a kiskertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA - RECEPTEKKEL:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF Kiegyenlítő Technika:
http://wedev.hu/wedev-fomenu.php
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/10/tobozmirigy-testunk-csodaja.html
- A teremtés energiái – Kundalini: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/07/a-levendula.html
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: