Így
rakd el télire a céklát
Nem
kell részleteznünk a cékla pozitív tulajdonságait és azt sem,
mennyire finom, mert magad is meggyőződhetsz róla, ha receptünk
segítségével elteszel belőle néhány üveggel télire.
A
cékla gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrásunk.
Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatása vitathatatlan.
Számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B-, C-vitamint, káliumot, fehérjét, rostokat, mangánt.
Kiváló májtisztító ivólé készíthető frissen facsart sárgarépa és cékla keverékéből. Magas B-vitamin tartama miatt fogyasztása különösen ajánlott a kismamák és szellemi munkát végzők számára is.
Télen még inkább fontos, hogy feltöltsd vele a kamrát, és
fogyaszd rendszeresen.
Imádni fogod a ropogós céklát, melyet
fogyaszthatsz sült húsok mellé köretként, olívaolajon átsütve
vagy önmagában is.
Így
rakhatod el a legegyszerűbben télire a céklát
Hozzávalók:
5 kg cékla, 2dkg só, 2 liter víz, 15 dkg cukor, torma, köménymag
(lehet őrölt is), 3 dl 20 % ecet.
Elkészítés:
ha lehet, ne válasszunk túl nagy céklákat, mivel a kisebb
könnyebben megfő, ízletesebb, és a színe is intenzívebb.
Alaposan mossuk meg őket, hogyha kell, használjunk egy gyengébb
szőrű kefét is a sár eltávolításához.
Addig
főzzük, míg a villát bele tudjuk szúrni, de nem kell túl puha
legyen, mert így nem lesz olyan finom.
Miután megfőtt, nem túl
vastagon, meghámozzuk, és kb. fél centiméter vastag szeletekre
vágjuk.
A céklákat beletesszük az előre kifőzött,
csírátlanított üvegekbe, majd ráöntjük a hozzávalókból
előre elkészített, forró levet.
Mindenik üveghez adagolunk egy
késhegynyi köménymagot, és pár darab vékony csíkra vágott
vagy reszelt tormát.
Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni,
és mehetnek is a kamrapolcra.
Mindig kóstoljuk meg a levet!
Ízlés szerint módosíthatunk rajta
Ízlés szerint módosíthatunk rajta
A cékla
Kétéves növény, főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban.
A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti.
Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.
A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából.
Gyökere húsos, leveses, sötétlila színű.
Felhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.
Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A, B és C vitaminokat.
A cékla értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet.
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert.
Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat.
S ez az állítás mégsem változtat a tényeken.
A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat.
A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni.
A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony.
Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk.
A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából.
Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.
Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.
Gyógyhatása:
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között.
Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával.
Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.
Erősítő hatású
Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére.
Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak.
Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.
Alma, cékla, sárgarépalé rák ellen
Májtisztító:
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító.
A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban.
Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.
Menstruációs zavarok esetén:
Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe.
Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.
Rákellenes hatású:
Egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben.
Az adagolás után a daganat eltűnik az állatok testéből.
A tüdőrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel.
A kísérletek során az is kitűnt, hogy hatalmas mennyiségű céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.
Elkészítési mód:
A céklánál legjobb, ha centrifugával választjuk el a levét a rostos résztől.
Betegség esetén naponta három fél borospohárral ajánlatos, megelőzésre kétszer, háromszor hetente.
Minden alkalommal ajánlatos hígítani vízzel, vagy sárgarépa lével, illetve uborka lével.
A levelét is felhasználhatjuk.
Azok számára, akik több céklát akarnak fogyasztani a gyógyító hatásáért, elmondhatjuk, hogy fogyaszthatják por alakban is, vízbe, vagy valamely más zöldség lébe keverve.
(Forrás: Magyar Nyelv)
Vörös ételek:
Vörös húsok, pirospaprika, cékla, málna, eper, ribizli,
görögdinnye,
retek, paradicsom, piros külsejű alma…
Csakrája:
gyökércsakra
Kristályai:
gránát, rubin, jáspis, hematit, vörös korall
Sok vörös az aurában:
szenvedélyesség, agresszióig terjedő bátorság
Vörös szín mint kedvenc: aktív, dinamikus, életigenlő kedély
Vörös szín elutasítása: passzív, visszahúzódó, introvertált típus
Lúgosító Zöldségek:
Karfiol
Brokkoli
Padlizsán
Zeller
Spenót
Paradicsom
Cukkini
Friss bab
Fejes saláta
Cikória
Káposzta
Kelkáposzta
Kelbimbó
Articsóka
Kömény
Endívia
Paprika
Menta
Petrezselyem
Tök
Tengeri alga
Lucerna
Szójabab
Bors
Retek
Hagyma
Uborka
Spárga
Répa
Burgonya
Cékla
Sütőtök
Kedvező
hatású szomszédos növények:
Bab-káposztafélék,
Saláta-bokorbab, Káposztafélék-cékla,
Saláta-cékla,
Paradicsom-petrezselyem, Saláta-mángold,
Paradicsom-hagyma, Borsó-káposztafélék, Paradicsom-káposzta,
Borsó-zeller, Paradicsom-zeller, Zeller-káposztafélék,
Paradicsom-bokorbab (sorokban is), Karotta-hagyma,
Uborka-káposztafélék, Pasztinák-hagyma, Burgonya-káposztafélék,
Saláta-retek, Burgonya-borsó, Saláta-bab, Burgonya-lóbab.
Májtisztító:
Alma,
Cékla
répa,
Gyermekláncfű, Popó, Sárgabarack, Mazsola, Bor
Menstruációs
zavarok esetén:
Cékla
répa
Rák
esetén:
Páfrány
fenyő, Lenmag, Sárgabarack, Sárgarépa, Vizitorma, Csirázott
búza, árpa, vagy rozs, Cékla répa,
Kelkáposzta, Káposzta, Szeder
Alkoholizmus:
Cékla
répa
Erősítő
hatású:
Cékla
répa
Kábítószer
fogyasztóknak:
Cékla
répa
CSONTHÁRTYAGYULLADÁS,
CSONTBETEGSÉG?
Mindenféle
gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni –
a szederlevélben nagyon sok a vas.
Vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét.
Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt,és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről-belülről.
Vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét.
Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt,és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről-belülről.
R
Á K:
-
Áttétes kivétel után
Mindenféleképpen
lúgosítani kell. A ráknak az ellenszere a lúgosítás, céklalevet
igyon meg minden nap, egy decit legalább. Háromnaponta egy közepes
nagyságú krumpliból nyers krumpli levet.
Megreszeli,
kicsavarja, megissza a levét.
A
sötét színű gyümölcsöket, amiben sok az antioxidáns, tehát
olyan, hogy fekete szilva, fekete
szőlő,
mazsola, fekete szeder, ezeken mindenképpen igyon, egyen, amennyit
tud.
Sok
C-vitamin, elsősorban gyümölcsből, zöldségből. És igyon
diólevél teát legalább 8-10 hétig. Ha nem szed vérhigítót,
akkor a diólevél teát is ihatja.
"Új
szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés
kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás
környékez, hangod csak suttogás,
Forró
bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd
ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón
váltogatva torkodra jön tőle.
Ha
kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha
dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy
kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy
hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő
hatású idült állapotban,
Forró
céklalével mint állód
gurgulgatva."
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógyító növényeink 5. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/gyogyito-novenyeink-5-resz.html
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Az útifű:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- Természetes kozmetikumok:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
- Kapor - a természetes inzulin:
- KÁPOSZTA - Kovászos uborka:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- A FÜGE:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- AZ ÉDESKÖMÉNY:
- BODZA:
- TUDJ MEG MINDENT A MENTÁRÓL:
- Eper - Szamóca - Receptek:
- Festőnövények listája - Természetes festés:
- Mángold - a majdnem spenót:
- AKÁCVIRÁG:
- GRÁNÁTALMA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
- HIBISZKUSZ:
- ALMA - ALMAECET:
- AZ ELSAVASODÁS:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- SZEGFŰSZEG - FAHÉJ:
- A fahamu 25 féle felhasználása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/10/a-fahamu-25-fele-felhasznalasa.html
- Koncentrációs gyakorlat - Auralátás finomítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/03/koncentracios-gyakorlat-auralatas.html
- A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
- A Tiszta Só jelentősége:
- Házi sajtok készítése és tejsavó felhasználási ötletek:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/06/hazi-sajtok-keszitese-es-tejsavo.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:
- Ecetes szilva:A zselatin hatásai:
- A zselatin hatásai - izületi problémákra:
- Az összes betegségtől megóv Téged!:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/08/az-osszes-betegsegtol-megov-teged.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/08/az-osszes-betegsegtol-megov-teged.html
- Így
rakd el télire a céklát - tulajdonságai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/10/igy-rakd-el-telire-ceklat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/10/igy-rakd-el-telire-ceklat.html
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalam:
blog oldalam: