A REBARBARA
A rebarbara (Rheum rhabarbarum)
terjedelmes bokorrá növő évelő növény.
Hatalmas levelei és piros levélnyelei
miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.
...segít ártalmatlanná tenni a
szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat!
A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem,
ha úgy használjuk fel.
A rebarbara karotinoid tartalma majd
hatszorosa a sárgarépáénak.
Kedvezően befolyásolja az
emésztőrendszer működését.
Enyhíti az emésztőrendszer
nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát és a kisebb bélgörcsöket.
Antibakteriális hatása is említésre
méltó, melyet pl. a Candida gomba ellen fejt ki.
Egyesek a rebarbara fogyasztását
különösen szívbetegeknek, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát
végzőknek ajánlják.
A népi gyógyászat úgy tartja, hogy
bélrenyheség, máj- és epebetegségek gyógyszere.
Kis mennyiségben bélnyálkahártya
összehúzó, tehát a hasmenést csillapítja.
Nagy mennyiségben viszont kifejezetten
hashajtóhatású.
A rebarbara (Rheum) őshazája Ázsia pontosabban Tibet környéke.
Kontinensünkön a XVI. század végén jelent meg először Angliában, majd Németországban.
Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották.
Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg.
A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.
Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották.
Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg.
A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.
A népi gyógyászat úgy tartja, hogy bélrenyheség, máj- és epebetegségek gyógyszere.
Az idősebb töveken a levelek közül
magasra emelkedik a virágszára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal.
Ha nem akarjuk, hogy magot érleljen,
akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől.
Kis mennyiségben bélnyálkahártya összehúzó, tehát a hasmenést csillapítja.
Nagy mennyiségben viszont kifejezetten hashajtóhatású.
Emellett kiváló vér- és vesetisztító.
Egyesek a rebarbara fogyasztását különösen szívbetegeknek, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek ajánlják.
Fontos megemlíteni, hogy fogyasztása fokozott elővigyázatosságot igényel, mert savtöbbletet okoz.
Ezért vesekövesek, vesehomokban szenvedők óvakodjanak tőle.
A rebarbara levelét külsőleg borogatásként használták.
A rebarbara levelét külsőleg borogatásként használták.
Élettani hatásai, összetétele:
Kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.
Jótékony hatása a gyökértörzsben található, az antrakinonok és a tanninok közé tartozó vegyületeknek tulajdonítható.
Kis adagban, összehúzó hatása miatt hasmenés ellen, keserű ízénél fogva pedig étvágyjavítóként használható.
Enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát és a kisebb bélgörcsöket.
Antibakteriális hatása is említésre méltó, melyet pl. a Candida gomba ellenfejt ki.
A kínai rebarbara porát sikeresen alkalmazták vérzéscsillapításra.
Ezt kísérletileg és klinikailag is igazolták:
gyomor- és bélfekélyek, valamint gyomor- és bélvérzések megelőzésében és kezelésében.
Vérzéscsillapító, összehúzó és antibakteriális hatása
miatt a rebarbara gyökértörzséből készített kivonatok jól alkalmazhatók a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásainak, valamint a szájban képződő apró fekélyes foltok ecsetelésére.
Hosszan tartó (hónapok, évek) használatát az antrakinon vegyületek várható káros mellékhatásai miatt kerülni kell.
Ezekkel a hatásokkal „sajnos” csak a kínai vagy török, az indiai és az orvosi rebarbara rendelkezik.
Az Európában termesztett másik két faj is tartalmazza mindezeket a hatóanyagokat, de azok gyökértörzskivonata olyan erős ösztrogén-hatással rendelkezik, hogy orvosi terápiás használatának ez már gátat szab.
Rendszeres fogyasztása hozzátartozhat a rák kialakulásának rizikóját csökkentő táplálkozáshoz.
A rebarbara karotinoid tartalma majd hatszorosa a sárgarépáénak.
A karotinoidok az A-vitamin elővitaminjai, melyeknek, nemcsak mint leendő vitaminoknak, hanem mint antioxidánsoknak is fontos szerepük van.
Segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat.
Kiemelkedően sok pantoténsav (magyarázat a cikk végén), B6-vitamin és karotin van benne.
Kiemelkedően sok pantoténsav (magyarázat a cikk végén), B6-vitamin és karotin van benne.
Termesztése
A rebarbara, a torma, póréhagyma, sóska, bimbóskel kelkáposzta és a petrezselyem is
jól viseli téli hideget,
így aki tavaszra friss zsenge vitamindús zöldséget szeretne, kertjéből szedni már ősszel ültesse el a növényeket.
jól viseli téli hideget,
így aki tavaszra friss zsenge vitamindús zöldséget szeretne, kertjéből szedni már ősszel ültesse el a növényeket.
A rebarbara mindenütt megterem, de
szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt.
Árnyékos helyen a levélnyele vékony
marad.
A leggyorsabban tőosztással vagy az idős
bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható.
A magvetésből csak két-három év múlva
lesz kifejlett tő.
A tövekről a levelek szedését már
március közepén meg lehet kezdeni, és május végéig folytatni.
A leveleket csavarással törjük, és nem
vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.
A levél nyeléből pikáns ízű kompót,
krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk.
A levéllemez sokak szerint kora
tavasszal, zsengén még használható étkezésre, mások szerint se ekkor, se
később.
A levélben felhalmozódik az oxálsav,
amely mérgezést okozhat.
Az I. Világháború alatti
élelmiszerhiányban sok helyen étkezésre ajánlották a leveleket is, amely
mérgezésekhez vezetett.
A levélnyeleket fogyasszuk, ne mást!
Természetes permetlé
Hozzávalók: rebarbara szára levelestől, csalán, kesztyű, kés, öntözőkanna esővízzel, az áztatásra kiszemelt edény.
A többit elvégzi a napfény
Természetes permetlé
Hozzávalók: rebarbara szára levelestől, csalán, kesztyű, kés, öntözőkanna esővízzel, az áztatásra kiszemelt edény.
A többit elvégzi a napfény
Ha történetesen nem szeretnénk a rebarbarát, de tartunk belőle két-három bokrot a szépsége miatt, egy okkal több, hogy meg is becsüljük:
felaprítva és áztatva kiváló permetszer tetvek ellen.
Levéltetvek ellen:
a csalánt és a rebarbarát 8 napig áztassuk, naponta keverjük meg, és hígítás nélkül permetezzük ki.
Rebarbaratorta
Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl finomliszt, 1,5 dl Graham-liszt, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj,1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás.
A töltelékhez:
75 dkg rebarbara (esetleg eper is), 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz.
A tetejére:
1 csomag vaníliás cukor.
A forma kikenéséhez:
1 evőkanál vaj
Elkészítjük a tésztát: összekeverjük a lisztet és a sütőport.
Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval és hűtőbe rakjuk.
A rebarbarát külső hártyájától megtisztítjuk, ezután kb. 1 cm hosszúságú darabokra vágjuk.
Összekeverjük a fahéjjal, a mézzel, és félretesszük.
2,5 dl finomliszt, 1,5 dl Graham-liszt, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj,1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás.
A töltelékhez:
75 dkg rebarbara (esetleg eper is), 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz.
A tetejére:
1 csomag vaníliás cukor.
A forma kikenéséhez:
1 evőkanál vaj
Elkészítjük a tésztát: összekeverjük a lisztet és a sütőport.
Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval és hűtőbe rakjuk.
A rebarbarát külső hártyájától megtisztítjuk, ezután kb. 1 cm hosszúságú darabokra vágjuk.
Összekeverjük a fahéjjal, a mézzel, és félretesszük.
Kevés margarinnal kikenünk egy lapos tortaformát.
Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy egy kis pereme legyen.
Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy egy kis pereme legyen.
Egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket, és 180 fokos sütőben 40-45percig sütjük.
Aki szereti, egy-két evőkanál darált diót is szórhat a tésztára és a rebarbara közé.
Amikor a tortánk már csak langyos, a rebarbarát meghintjük vaníliás cukorral.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Rebarbara sütemény recept
Hány személyre: 4-6
» 1 pohár kefír
» 1 pohár cukor
» 1/2 pohár olvasztott Rama
» 2 pohár liszt
» 1 tojás
» 1 kk. sütőpor
» 2 dl tej
» 1 csomag vaníliás pudingpor
» 1 ek. cukor
» 2 ek. Rama
» 60 dkg rebarbara
» 1 kk. fahéj
» porcukor
A pudingport megfőzzük 2 dl tejjel és 1
evőkanál cukorral.
A kefírt összekeverjük a cukorral, a
Rama margarinnal, tojással és a sütőporos liszttel. Kivajazott sütőformába
simítjuk.
Ha a puding kihűlt, adjunk hozzá 2
evőkanál Rama margarint, és kenjük a tésztára.
A rebarbarát 2-3 cm-esre daraboljuk,
majd a pudingra helyezzük.
Meghintjük fahéjas cukorral, majd készre sütjük.
REBARBARA LEVES
REBARBARA LEVES
A rebarbara finom és egészséges tele A, B, C vitaminnal, vassal, magnéziummal és kálciummal, de a magas oxálsav tartalma miatt tonna számra ne együk.
A savanykás ízét sok cukorral ellensúlyozzuk.
A leveshez megmossuk, megpucoljuk a rebarbarát.
Kisujjnyi darabokra vágjuk, feltesszük annyi vízben főni, amennyi kényelmesen ellepi.
Vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, egy citromkarikával főzzük.
A "semmilyen" színe miatt én egy kis színt viszek a levesbe, meggylével vagy pürésített eperrel.
Kb. 10 percnyi főzés egy csomag vaníliás pudingport - a főzős fajtát - kikeverem fél liter tejjel.
A rebarbarás forró léből óvatosan keverek bele 3-4 merőkanálnyit, majd szintén lassú tempóban visszaöntöm a forrásban lévő leveshez.
Így forralom még 5 percig, közben ízlés szerint cukrozom.
Lehűtve, hidegen finom!
(Forrás: szőkekonyha)
Hajöblítő szőkéknek
Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből
készített hajöblítő a szőke hajat halványítja.
Ehhez egy maréknyi felaprított
rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk.
Miután kihült, szűrjük le és hajmosás után
öblítsük le vele hajunkat.
(Forrás: Magyar Nyelv/izletes receptek)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- A SZIKOMORFA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: