A káposzta
A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk.
A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény.
Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.
Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe.
Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb.
A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart.
A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke.
A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották.
A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.
A vörös káposzta
...élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.
Tápértéke:
Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.
Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni.
Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
Gyógyhatása:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk.
Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására.
Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként.
Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód.
Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.
Tisztító hatású:
A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk.
A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek.
Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.
Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek.
Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását.
Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)
Bőrkiütésre:
A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye.
Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön.
Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.
Feloldja a mérgeket:
Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta.
Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe.
A máj feladata, hogy ezt kiszűrje.
Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő.
A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére!
Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi!
Szabályozza a vércukrot:
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is.
Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.
Koleszterin-csökkentő:
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
Rákellenes:
A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban.
Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak.
A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére.
Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát.
A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el.
Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké.
Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.
Bronchitis:
A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.
A bélflóra visszaállítása:
A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez.
Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb.
Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.
Alkohol okozta májbetegség:
A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye.
Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul.
Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.
Csillapítja az idegrendszert:
A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.
Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében!
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti.
Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre.
A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni.
Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk.
Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel.
A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele.
A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk.
Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük.
Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak.
A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra.
A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.
(Magyar Nyelv)
KÁPOSZTALEVELET KÖTÖTT A TÉRDÉRE, MAJD RÖGZÍTETTE, PÁR NAP ALATT
CSODA TÖRTÉNT
Igazi varázsereje van a káposztának, külsőleg, belsőleg
nagyszerű gyógyszer.
Már eleink is használták.
FÁJDALOMRA
A KÁPOSZTA GYULLADÁSCSÖKKENTŐ, HATÁSÚ, ÍGY A FÁJDALOM ELLEN IS
JÓ, DE NEMCSAK A TÜNETET, AZ OKOT IS ORVOSOLJA.
AZ APIGENIN NEVŰ FLAVONOID, FELELŐS A GYULLADÁSCSÖKKENTŐ
HATÓANYAGÉRT.
MINDENFÉLE VÉGTAGFÁJDALOMRA: TÉRD, BOKA, KÖNYÖK, KÉSZÍTS
BOROGATÁST FRISS KÁPOSZTALEVÉLBŐL!
Mossunk meg egy szép, ép káposztalevelet.
Kicsit törjük össze,
hogy kijöjjön a leve, majd tegyünk rá egy gézt.
Így tegyük rá a fájós
testrészre, fóliával tekerjük körbe, így menjünk aludni.
A lilakáposzta a
leghatásosabb, de a fehér is megteszi.
A káposztában lévő polifenola leviszi a magas vérnyomást, és védi a
szívet.
Nyersen egyed vagy a kipréselt levét fogyaszd éhgyomorra reggel,
hamarosan észleled a hatást.
A savanyú káposzta
probiotikumokban
gazdag (mivel fermentált élelmiszer,
mint a kovászos
uborka, a kefír vagy a kimcsi)
megvédi a bélrendszert, visszaépíti a bélflórát
antibiotikumos kezelés után.
Élő probiotikum készítés otthon
- Hatvani Galina, Jakab István beszélgetése
Akinek élelmiszer allergiája van, vagy a bélflórája
regenerációra szorul, az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételekkel terheli
az emésztőrendszerét.
Mi mindenben tud segíteni a szervezetünknek az
előemésztett táplálék fogyasztása?
Mit okoz a fermentációs folyamat, miben lesz más, hogyan válhat
szupertáplálékká egy ilyen eljáráson áteső zöldség, növény, vagy akár húsféle?
Hogyan hat ez a tartósítási folyamat a fermentált ételben lévő vitaminokra, az
enzimekre és a baktériumokra?
Mi az az élő probiotikum és mit okozhat, ha ebben hiányos a
szervezetünk?
video:
Fermentáljunk
Ezt az egyszerű receptet Neked találták ki, ha:
✴️ most kezdesz ismerkedni a fermentált zöldségekkel, és (pl.
egészségügyi okokból) inkább csak fontolva haladnál,
✴️ refluxos vagy, netán evés után sokszor elnehezül, ég a gyomrod,
✴️ vagy egyszerűen csak imádod a savanyú káposzta levét, de sosem
tudsz eleget kinyerni a zöldségeid mellől.
Nem kell hozzá órákig gyalulnod, gyúrnod, taposnod a káposztát,
aztán pedig hónapokig várnod:
megmutatom, hogyan készíthetsz néhány percnyi
munkával
- gyomorégést űző,
- gyulladáscsökkentő,
- emésztésjavító,
- bélflórát tápláló,
- természetes,
- tartósítószermentes - és nem utolsósorban
- mennyeien finom
Savanyú káposzta levet!
Jó sokat!
Megtudhatod azt is, hogy miért és hogyan fogyaszd, ha
♨️ valamilyen krónikus emésztőrendszeri gyulladásod,
♨️ refluxod, gyakori gyomorégésed, rossz emésztésed vagy
♨️ pajzsmirigy-alulműködésed van.
Savanyodjon az a káposzta!
Hozzávalók egy 4250 ml-es befőttes üveghez:
500 g káposzta (lehet fejes vagy lila verzió is, de nyugodtan
használhatsz kelkáposztát vagy kínai kelt is
4 liter forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz
4 csapott evőkanál jó só
Bátran használhatsz lékészítéshez fűszereket vagy más
zöldségféléket (például sárgarépát, karfiolt, uborkát, céklát, stb.) is - de ha
csak káposztával és sós vízzel dolgozol, akkor is csodás lesz az eredmény!
Leírás itt:
(Forrás: FerMentor Blog)
Az Amerikai Cukorbetegek Egyesülete szerint
a káposzta fogyasztásával
a 2-es típusú cukorbetegek esetében lassítani lehet a glükóz felszívódását, ezáltal akadályozva meg, hogy még súlyosabbá váljon a kór.
a káposzta fogyasztásával
a 2-es típusú cukorbetegek esetében lassítani lehet a glükóz felszívódását, ezáltal akadályozva meg, hogy még súlyosabbá váljon a kór.
A káposzta a sebek gyógyulását is segíti.
Mossunk meg egy
levelet, vágjuk csíkokra, ezután tegyük be 5 percre a sütőbe. Erősítsük a
sebre, és 4–5 óránként cseréljük.
Forrás: szupertanácsok
Tapasztalatok:
Ujj
Sike Piroska: "a nyáron kovászoltam először káposztát,
sokkal könnyebb az epéseknek :)...most is készítettem laza
fejekből....a savanyú
káposztám
is már az érés folyamatának a végén van, de már fogyasztjuk."
Viktor
Kerti: Van egy ukrán orvos barátom, ő kötözött be mézes
káposztával, mikor csunya lumbágom volt.
Három
hét fájdalom és órvosi macera helyett, 3-4nap múlva táncóltam.
Van
egy hibás génem, az utóbbi cca. 20évben, megérzem hogy mit kell
ennem.
Most
céklát céklával(sohanemettemcéklát)de hólnap 1káposztás
cvekkedli lesz, 1káposzta nyersen, imádok beleharapni és
ropogtatni.
A
térd pakolást (kelkáposzta levélből is) kipróbálom, idézve Jurij barátom "lehet,hogy
nem használ, de biztosan nem árt"."
Hurai
Ági: "Külsőleg alkalmazva is, mézzel. Mellkasi és hát
fájdalomra, gyulladás esetén. Használom magam is."
Savanyú káposzta RECEPT Taródi Lajostól:
A régiségben élő paraszt ember nem
betegedhetett meg.
Akkor még nem volt társadalombiztosítás
(persze ma sincs!), ezért nagyon vigyáztak az egészségükre.
Az
asszonyok dolga volt a téli vitamin forrás biztosítása.
Jól
tudták a törvényt: fűben, fában orvosság.
Az egyik nagyon
fontos vitaminforrás a savanyított káposzta volt.
Mióta az
eszemet tudom, a mi családunkban is, minden télre tettünk el
káposztát. Tölgyfa dézsában.
Hat hét után lehetett először
kivenni belőle.
A háziasszony dolga volt az elrakott káposzta
rendezése.
Minden hétvégén leszedte a nyomókövet.
Ha kellet
vett ki a káposztából.
Kicserélte a nyomófák alatti lenvászon
kendőt.
Tisztára súrolta a nyomófákat, és köveket, aztán
mindent vissza rakott a helyére.
És ez így ment mindaddig, amíg
el nem fogyott (valamikor a tél végén) a finom káposzta. A
káposzta levének baktericid hatása van, ezért rendszeresen
fogyasztottak belőle.
A savanyított káposztából pedig számtalan,
finomabbnál finomabb étket készítettek.
Hozzávalók:
Jófajta
finomítatlan kősó.
Mi az idén Kolozs megyében termett dési sót
használtunk.
A káposzta minden kilójához 3 dkg-ot.
Aztán
szeletelt vöröshagyma, torma szeletek, csöves paprika (sárga,
piros, zöld színű), reszelt sárgarépa, szeletelt birsalma, egész
fekete bors, babérlevél, egész köménymag, és egy kevés
tárkonylevél.
Minden 5 kg káposzta után beleraktam a sót.
Jól
megtömtem, és jöhettek a fűszerek.
A második réteg után a
káposzta már levet ereszt.
Mire megtelik a dézsa, és rárakom a
nyomóköveket, már teljesen ellepi a káposztát a lé. Ez azért
fontos, mert a káposztaszeletek között nem maradhat levegő,
ugyanis a tejsavképző baktériumok anaerob tulajdonságúak, azaz
levegő nélkül működnek csak hatásosan.
A többit a Teremtőre
bízom! :)
A KOVÁSZOS UBORKA JÓTÉKONY HATÁSAI
Az erjedés során keletkezett vegyületek olyan neurokémiai
reakciót indítanak el, amelynek során több szerotonin termelődik az agyunkban.
A szerotonin egyfajta “örömhormon”, melynek hatására kevésbé
leszünk hajlamosak a migrénre vagy a depresszióra, sőt, az idegi, étkezési vagy
szexuális zavarok is ritkábban fordulnak elő!
Ez azt jelenti, hogy a kovászos uborka és a savanyú káposzta
kiváló természetes antidepresszánsként működik.
1. Klasszikus
kovászos uborka
Az
egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíhető savanyúság a
kovászos uborka.
Hozzávalók:
1
db üvegre
Az
uborkához
1.2
kg uborka - fürtös
1
csokor kapor (friss)
6
szem feketebors (egész)
5
gerezd fokhagyma
0.9
L víz (meleg)
2
evőkanál só
2
szelet kenyér - fehér (szikkadt)
Az
üveg
1
db 1.7 L-es befőttes üveg
Elkészítés
20
perc
Először
az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.
Vágjuk
le az uborkák végeit.
Az
majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.
Az
üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.
Ezután
rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon
kifelé, így könyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.
A
tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.
Végül
felül zárjuk le a kenyérrel.
Nem
forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.
Egy
széles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és
töltsük fel az üveget.
Csészealjjal
zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen
tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az
uborkák.
Így
néz ki egy nappal később. A tetejéről szinte biztos, hogy
elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből.
Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a
felső ubik kiszáradnak.
Így
néz ki két nappal később. Az időjárástól függően 3-4 nap
alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
A
harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a
kenyeret és a kaprot.
Az
uborkákat műanyag dobozba tesszük.
Ráöntjük
a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele,
és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a
hűtőbe fogyasztásig.
Elkészült
a tökéletes kovászos uborka! ;)
2. Kovászos
uborka egyszerűen recept
3
kg uborka (kovászolni való, mérettől függően)
1
fej fokhagyma (ízlés szerint)
1
csokor kapor
1
szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)
4
ek só (literenként 1 ek)
4
l víz
elkészítés:
Egy
5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
Az
uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott
evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal
sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra
hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás
miatt sok vizet kell utánatölteni!
Az
uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a
külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített)
körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk,
mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a
lé átjárja. Felénk úgy szokás bevágni, hogy a két végén
marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről
90°-kal elforgatva.
Megpucoljuk
a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
A
kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó
szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával.
Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele
az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig".
A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát.
Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és
rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz
félretesszük.
Az
üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson
össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap
múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta
pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog,
ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon
meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
Kóstolás
után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba,
a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
Ha
télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított,
tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük.
Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem
kell bele.
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- KÖRÖMVIRÁG:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- GRÁNÁTALMA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
- Mángold - a majdnem spenót:
- BODZA:
- TUDJ MEG MINDENT A MENTÁRÓL:
- Eper - Szamóca - Receptek:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/brokkoli-az-egeszsegorzo-receptekkel.html
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/01/10-etel-az-agymukodes-fellenditesere.html
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/02/az-erdelyi-parajdi-so-nemzeti-kincsunk.html
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/03/a-legsurgosebb-tavaszi-feladatok-kertben.html
- Kapor - a természetes inzulin:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/05/kapor-termeszetes-inzulin.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/05/kapor-termeszetes-inzulin.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/07/a-citrom.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- KÁPOSZTA - Kovászos uborka:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam: