2013. április 30., kedd

Hűsítő italok - házilag


Hűsítő italok - házilag


 Íme öt, otthon is elkészíthető alkoholmentes hűsítő ital:

Uborkás víz

Frissítő, se nem túl édes, se nem túl keserű innivalóra vágysz? 
Próbáld ki az uborkás vizet!
Nem hangzik túl kívánatosnak? 

Nos, a puding próbája az evés, az uborka lénél, pedig az ivás.




A legegyszerűbben úgy készítheted el, hogy felszeled az uborkát, vizet öntesz rá, és hagyod állni egy éjszakán át a hűtőben.
A kissé macerásabb, ám ízdúsabb végeredménnyel járó módszer, ha az ubit leturmixolod, és a masszát egy finom szűrőbe öntöd, de a sajtok készítéséhez használt szövet is tökéletes. Hagyd, hogy a masszából a lé kicsöpögjön az éjszaka folyamán a hűtőben. 
Az így kapott sűrű uborkalevet ízlés szerint engedd fel vízzel.
Ha még frissítőbb ízt szeretnénk, akkor adjunk egy kis mentát is az italhoz. 
Bármelyik módszert válasszuk is, rögtön a kezdő lépésektől legyen benne a menta.
Az ital rendkívül dús C-vitaminban illetve antioxidáns hatású kávésavban, mely segít csökkenteni a nap sugarainak káros hatásait.





Mézes-mentás jeges zöldtea

Édes frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot. 
Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.




Hűtsd le a teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.
A teából jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még tovább maradjon hideg. 
A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.

Bodzás ital

A megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk. 
Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.





Sokan azonban nem ezért fogyasztjuk előszeretettel a bodzás italokat, hanem az ízük miatt. 
A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.
Egy edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá bele 60 dkg cukrot, majd fejjel lefelé helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre karikázz rá két citromot. 
Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen. 
Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold. 
Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.


Bazsalikomos - epres ital


 


Ki ne szeretné az epret? És az eperlét? Íme egy hűsítő, pezsgő leginkább szörpre hajazó változat:
Hozzávalók: Fél kiló darabolt eper, fél citrom leve, fél csészényi bazsalikom levél, nem belenyomkodva, hanem csak lazán beletéve, 1 csésze cukor és szénsavas ásványvíz vagy szódavíz.
Az eperből gyümölcscentrifuga segítségével nyerd ki a levét (turmixgéppel is megteheted, de akkor még át kell szűrd a masszát egy finom szitán vagy gézes anyagon). 
Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.
A levet töltsd egy edénybe, add hozzá a fél citrom levét, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon forrald fel a levet, takarékon főzd 5 percig, gyakori kevergetés mellett.
 Hagyd kihűlni, majd szűrd le.
Fogyasztáskor úgy két evőkanálnyit tégy egy ivópohárba, majd önts fel szódával vagy „bubis” vízzel, és keverd meg. Ha nem elég édes, adj hozzá még egy kis cukrot.
Hűtőben akár egy hétig is eláll az alapszirup.






Rózsaszín limonádé

A nyári frissítők felsorolásából természetesen nem hiányozhat a limonádé sem. Azonban rá lehet unni, ha mindig ugyanúgy készítjük el. 
Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával! 
Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.




Hozzávalók: 3,5 dl víz, 30 dkg kristálycukor, 1 ½ citrom, 1 narancs, 0,5kg málna, menta (elhagyható).
A hozzávalókat öntsd egy lábasba, sűrű keverés mellett forrald fel, majd hagyd kihűlni. Ezután szűrd le a levet, egy kanállal nyomkodva a masszás részeket, hogy egy csepp se menjen kárba. 
Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.
Fogyasztását szénsavas ásványvízzel vagy szódával javasoljuk, mentalevél díszítéssel, és ha már hűsítésről van szó, akkor a jégkockákról se feledkezz meg!

(forrás: donna.hu)







Vízzel nehéz a napi folyadékmennyiséget pótolni – Házilag készített üdítők










Közismert, hogy melegben a szervezet egészséges működéséhez sokkal több folyadék bevitelére van szükség. 

Ez gyakorlatilag napi 3-4 liter elfogyasztását jelenti. 

A folyadék elvben bármi lehet, és a kívánatos mennyiségbe beleszámítanak a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, illetve a főtt ételekkel bevitt levek is.

A legjobb az ásványvíz, de nem túl változatos, így a legtöbben nem is bírnak elegendőt inni belőle.  

Dobozos, vagy üveges üdítőitalokból pedig elég sokba kerül ekkora mennyiséget naponta finanszírozni. 

A megoldást a házilag készíthető üdítőitalok jelentik, különösen a családoknak, ahol különösen kell figyelni a gyerekek folyadék szükségletének kielégítésére.

Az ügyesebb háziasszonyok már elkészítették a saját málna, eper szörpjeiket, s a bodzának is itt van már a szezonja. 

Íme azonban néhány tipp a hagyományos házi üdítők frissítőbbé, változatosabbá tételéhez azoknak, akiknek nincs tehetségük, vagy idejük szörpöket készíteni.




1.)   Limonádé másképpen


Hozzávalók: 2 lime (zöld citrom) 1 liter víz, 1 csapott evőkanál cukor, egy csokor friss mentalevél.
Elkészítése: a lime-ot  jó alaposan megmossuk, félbe vágjuk, levét belefacsarjuk a vízbe, majd a kifacsart darabokat is tegyék a vízbe. 
Tegyük bele a cukrot, és a mentaleveleket és jól keverjük össze. 
Tegyük egy órára a hűtőbe, hogy jól összeérjen, s mindig hűtve fogyasszuk.






Tipp: készíthetjük naranccsal is, illetve a hagyományos limonádét is ízesítjük mentával.


2.)   Jeges tea másképpen

Hozzávalók: 1 liter víz, 1 teafilter, 1 csapott evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 2-3 szál (kb 10-12 cm-es) friss menta.
Elkészítés: A vizet felforraljuk és ráöntjük a teafilterre, hozzáadjuk a többi adalékot és jól összekeverjük. Mikor szobahőmérsékletre lehűlt, betesszük a hűtőbe, s mindig frissen fogyasztjuk.






Tipp: A tea lehet nem csupán egyszerű fekete tea, hanem Earl Gray, vagy Eperízű gyümölcstea, mely mentával különösen finom. 
Gyerekeknek szobahőmérsékleten is adhatjuk, akkor is kiváló üdítő hatású.


3.)   Tejes turmixok

Gyakorlatilag bármilyen friss gyümölcsből készíthető. 1 liternyi tejhez kb. 15-20 dkg gyümölcsöt érdemes használni.





Ha üdítőnek készítjük, akkor sovány, vagy zsírmentes tejet használjunk. 
De gyerekeknek tízóraira, uzsonnára is készíthetjük, akkor azonban 2,8-as, vagy 3,5-ös tejet használjunk, hogy tartalmasabb legyen.

Elkészítése is roppant egyszerű: A gyümölcsöt egy megfelelő méretű kancsóban botturmixszal simára pépesítjük, majd felöntjük a tejjel, és jól összekeverjük. Ha lehet, ne tegyünk cukrot hozzá, csak a savanykásabb gyümölcsöknél (meggy, ribizli, egres, stb.)


4.)   Házi gyümölcslevek

Hasonlóan a tejes turmixokhoz, bármilyen gyümölcsből készíthetjük.  
A pépesített gyümölcsöt azonban ásványvízzel eresztjük fel. 
A megfelelő ízhatás elérése érdekében azonban a gyümölcs víz arány legalább 50-50 százalék legyen. 






A gyümölcs fajtájától függően még ízesíteni is kell cukorral, mézzel, citromlével, esetleg citromfűvel, mentával, amiket ezonban jelen esetben bele is turmixolunk az italba. 

Kísérletezzenek bátran, ízlésüknek megfelelően. 
Nem mellékes szempont, hogy a csöppet sem olcsó gyümölcsöket gazdaságosabban tudjuk felhasználni, s növeljük vele a napi folyadék mennyiséget






KÉSZÍTSÜNK LEVENDULÁS ÉS MÁSFÉLE GYÜMÖLCSÖS, GYÓGYFÜVES JÉGKOCKÁVAL HŰSÍTŐT

A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.






Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.













MENTA HŰSÍTŐ




Hozzávalók:

1 csokor virágzó menta növényke (...a kiskertemből)
1 citrom leve
1,5 l vízzel felengedni
jól elkeverni
hűtőbe tenni

Nagyon fini!









Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 



- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:



Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:
hagyomanyorzoink.hu

blog oldalam: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.