Hűsítő
italok - házilag
Íme öt, otthon is elkészíthető alkoholmentes
hűsítő ital:
Uborkás víz
Frissítő,
se nem túl édes, se nem túl keserű innivalóra vágysz?
Próbáld ki az uborkás vizet!
Próbáld ki az uborkás vizet!
Nem
hangzik túl kívánatosnak?
Nos, a puding próbája az evés, az uborka lénél, pedig az ivás.
Nos, a puding próbája az evés, az uborka lénél, pedig az ivás.
A
legegyszerűbben úgy készítheted el, hogy felszeled az uborkát, vizet öntesz rá,
és hagyod állni egy éjszakán át a hűtőben.
A kissé
macerásabb, ám ízdúsabb végeredménnyel járó módszer, ha az ubit leturmixolod,
és a masszát egy finom szűrőbe öntöd, de a sajtok készítéséhez használt szövet
is tökéletes. Hagyd, hogy a masszából a lé kicsöpögjön az éjszaka folyamán a
hűtőben.
Az így kapott sűrű uborkalevet ízlés szerint engedd fel vízzel.
Az így kapott sűrű uborkalevet ízlés szerint engedd fel vízzel.
Ha még
frissítőbb ízt szeretnénk, akkor adjunk egy kis mentát is az italhoz.
Bármelyik módszert válasszuk is, rögtön a kezdő lépésektől legyen benne a menta.
Bármelyik módszert válasszuk is, rögtön a kezdő lépésektől legyen benne a menta.
Az ital
rendkívül dús C-vitaminban illetve antioxidáns hatású kávésavban, mely segít
csökkenteni a nap sugarainak káros hatásait.
Mézes-mentás
jeges zöldtea
Édes
frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc
márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss
mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot.
Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.
Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.
Hűtsd le a
teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.
A teából
jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még
tovább maradjon hideg.
A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
Kísérletezz
az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj
rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.
Bodzás ital
A
megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul
vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran
fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk.
Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.
Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.
Sokan
azonban nem ezért fogyasztjuk előszeretettel a bodzás italokat, hanem az ízük
miatt.
A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.
A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.
Egy
edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá bele 60 dkg cukrot, majd fejjel lefelé
helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre
karikázz rá két citromot.
Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen.
Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold.
Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.
Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen.
Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold.
Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.
Bazsalikomos - epres ital
Ki ne
szeretné az epret? És az eperlét? Íme egy hűsítő, pezsgő leginkább szörpre
hajazó változat:
Hozzávalók:
Fél kiló darabolt eper, fél citrom leve, fél csészényi bazsalikom levél, nem
belenyomkodva, hanem csak lazán beletéve, 1 csésze cukor és szénsavas ásványvíz
vagy szódavíz.
Az eperből
gyümölcscentrifuga segítségével nyerd ki a levét (turmixgéppel is megteheted,
de akkor még át kell szűrd a masszát egy finom szitán vagy gézes anyagon).
Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.
Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.
A levet
töltsd egy edénybe, add hozzá a fél citrom levét, a cukrot és a bazsalikomot.
Közepes lángon forrald fel a levet, takarékon főzd 5 percig, gyakori kevergetés
mellett.
Hagyd kihűlni, majd szűrd le.
Hagyd kihűlni, majd szűrd le.
Fogyasztáskor
úgy két evőkanálnyit tégy egy ivópohárba, majd önts fel szódával vagy „bubis”
vízzel, és keverd meg. Ha nem elég édes, adj hozzá még egy kis cukrot.
Rózsaszín
limonádé
A nyári
frissítők felsorolásából természetesen nem hiányozhat a limonádé sem. Azonban
rá lehet unni, ha mindig ugyanúgy készítjük el.
Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával!
Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.
Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával!
Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.
Hozzávalók:
3,5 dl víz, 30 dkg kristálycukor, 1 ½ citrom, 1 narancs, 0,5kg málna, menta
(elhagyható).
A
hozzávalókat öntsd egy lábasba, sűrű keverés mellett forrald fel, majd hagyd
kihűlni. Ezután szűrd le a levet, egy kanállal nyomkodva a masszás részeket,
hogy egy csepp se menjen kárba.
Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.
Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.
Fogyasztását
szénsavas ásványvízzel vagy szódával javasoljuk, mentalevél díszítéssel, és ha
már hűsítésről van szó, akkor a jégkockákról se feledkezz meg!
Vízzel nehéz a napi folyadékmennyiséget pótolni – Házilag
készített üdítők
Közismert, hogy melegben a szervezet egészséges működéséhez
sokkal több folyadék bevitelére van szükség.
Ez gyakorlatilag napi 3-4 liter
elfogyasztását jelenti.
A folyadék elvben bármi lehet, és a kívánatos
mennyiségbe beleszámítanak a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, illetve a főtt
ételekkel bevitt levek is.
A legjobb az ásványvíz, de nem túl változatos, így a legtöbben
nem is bírnak elegendőt inni belőle.
Dobozos, vagy üveges üdítőitalokból pedig elég sokba kerül ekkora
mennyiséget naponta finanszírozni.
A megoldást a házilag készíthető üdítőitalok
jelentik, különösen a családoknak, ahol különösen kell figyelni a gyerekek
folyadék szükségletének kielégítésére.
Az ügyesebb háziasszonyok már elkészítették a saját málna, eper
szörpjeiket, s a bodzának is itt van már a szezonja.
Íme azonban néhány tipp a
hagyományos házi üdítők frissítőbbé, változatosabbá tételéhez azoknak, akiknek
nincs tehetségük, vagy idejük szörpöket készíteni.
1.) Limonádé másképpen
Hozzávalók: 2 lime (zöld citrom) 1 liter víz, 1 csapott evőkanál
cukor, egy csokor friss mentalevél.
Elkészítése: a lime-ot jó
alaposan megmossuk, félbe vágjuk, levét belefacsarjuk a vízbe, majd a kifacsart
darabokat is tegyék a vízbe.
Tegyük bele a cukrot, és a mentaleveleket és jól
keverjük össze.
Tegyük egy órára a hűtőbe, hogy jól összeérjen, s mindig hűtve
fogyasszuk.
Tipp: készíthetjük naranccsal is, illetve a hagyományos
limonádét is ízesítjük mentával.
2.) Jeges tea másképpen
Hozzávalók: 1 liter víz, 1 teafilter, 1 csapott evőkanál cukor,
2 evőkanál citromlé, 2-3 szál (kb 10-12 cm-es) friss menta.
Elkészítés: A vizet felforraljuk és ráöntjük a teafilterre,
hozzáadjuk a többi adalékot és jól összekeverjük. Mikor szobahőmérsékletre
lehűlt, betesszük a hűtőbe, s mindig frissen fogyasztjuk.
Tipp: A tea lehet nem csupán egyszerű fekete tea, hanem Earl
Gray, vagy Eperízű gyümölcstea, mely mentával különösen finom.
Gyerekeknek
szobahőmérsékleten is adhatjuk, akkor is kiváló üdítő hatású.
3.) Tejes turmixok
Gyakorlatilag bármilyen friss gyümölcsből készíthető. 1 liternyi
tejhez kb. 15-20 dkg gyümölcsöt érdemes használni.
Ha üdítőnek készítjük, akkor
sovány, vagy zsírmentes tejet használjunk.
De gyerekeknek tízóraira, uzsonnára
is készíthetjük, akkor azonban 2,8-as, vagy 3,5-ös tejet használjunk, hogy
tartalmasabb legyen.
Elkészítése is roppant egyszerű: A gyümölcsöt egy megfelelő
méretű kancsóban botturmixszal simára pépesítjük, majd felöntjük a tejjel, és
jól összekeverjük. Ha lehet, ne tegyünk cukrot hozzá, csak a savanykásabb
gyümölcsöknél (meggy, ribizli, egres, stb.)
4.) Házi gyümölcslevek
Hasonlóan a tejes turmixokhoz, bármilyen gyümölcsből
készíthetjük.
A pépesített gyümölcsöt
azonban ásványvízzel eresztjük fel.
A megfelelő ízhatás elérése érdekében
azonban a gyümölcs víz arány legalább 50-50 százalék legyen.
A gyümölcs
fajtájától függően még ízesíteni is kell cukorral, mézzel, citromlével, esetleg
citromfűvel, mentával, amiket ezonban jelen esetben bele is turmixolunk az
italba.
Kísérletezzenek bátran, ízlésüknek megfelelően.
Nem mellékes szempont,
hogy a csöppet sem olcsó gyümölcsöket gazdaságosabban tudjuk felhasználni, s
növeljük vele a napi folyadék mennyiséget
forrás: http://magyarno.com
KÉSZÍTSÜNK LEVENDULÁS ÉS MÁSFÉLE GYÜMÖLCSÖS, GYÓGYFÜVES JÉGKOCKÁVAL HŰSÍTŐT
A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.
Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.
Hozzávalók:
1 csokor virágzó menta növényke (...a kiskertemből)
1 citrom leve
1,5 l vízzel felengednijól elkeverni
hűtőbe tenni
Nagyon fini!
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF Kiegyenlítő Technika:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.