Egzotikus - trópusi
gyümölcsök - fűszernövények - Banán - Papaja - Kurkuma - Mangó - Kakaó -
Mandarin - Gránátalma
Az „egzotikus - vagy trópusi gyümölcsök - fűszernövények” közé azok a
növényfajták tartoznak, amelyek a trópusokon vadon
nőnek, illetve ezeken a területeken termesztik őket.
MANDARIN
A mandarin a citrusfélék családjának képviselője.
Kínában és Vietnamban őshonos gyümölcs.
Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot
örökölte.
A narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az
angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát.
Vérkoleszterint csökkentő hatóanyagot tartalmaz.
A mandarin - a narancshoz és a grépfrúithoz hasonlóan - héjában
és membránjában található pektin csökkenti a vérkoleszterinszintet, így
rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérkoleszterinszintet csökkentő
táplálkozáshoz.
Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a
rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb.
Svéd kutatók megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákban
szenvedő betegeknél elenyésző volt a citrusfélék és a sárgarépa fogyasztása.
Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját
csökkentik e déligyümölcsök.
A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az
igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt a magas
élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.
Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz!
Ezek a kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem
képesek megmaradni.
A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja
létezik.
Lássunk néhányat:
1. A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital.
Különösen
ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.
2. Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot.
3. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is
használják.
Nagy mennyiség-ben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban
jól ismert ödéma- és hurutellenes szer.
A tüdő nyálkától történő
megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása javasolt.
4. Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított
mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10) megkönnyíti a
köhögést és köptető hatású.
5. A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén
egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.
6. A mandarin héja az egyik összetevője annak a
gyógynövénykeveréknek, amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak.
Ezt a
gyógyászatban az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák,
étkezés előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.
7. Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a
szárított, áztatott mandarinhéj leve.
8. A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben
fogyasztott mandarinlé.
9. A mandarint – mint értékes diétás terméket – alkalmazzák téli
időszakban a szervezet vitaminokkal történő „telítésére”.
10. A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású,
javítja az anyagcsere-folyamatokat.
11. A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.
12. Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete
segít a vércukorszint csök-kentésében.
3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l
vízben.
A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta fogyasztani.
13. A mandarin és leve – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően
– baktériumellenes hatású.
(Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan
anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt
hívják fitoncid hatásnak – a szerk.).
14. A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz
elleni harcban.
15. Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin
gyümölcse és leve.
16. A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax
idején bő vérzés lép fel.
17. A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt
hatása olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikrospórák)
azonnal elpusztít.
A gyógyító tulajdonságok mellett ...
egyes betegségekben a mandarin
árthat is az embernek.
Izgathatja a vesét, valamint a gyomor-bélrendszer
nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem javasolt gyomor- és nyombélfekély, magas
gyomorsavszinttel kísért gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis,
enteritis, cholitis), valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és he-veny
vesegyulladás esetén.
100g energiatartalma: 184 kJ/44kcal
(forrás: receptvilág/natursziget)
BANÁN
A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint
azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára
miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a
banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben
hozzájuthatunk.
Az alábbiakban a banán egészségügyi előnyeit soroljuk fel:
1. Mivel igen
kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
2. A banán a
legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos
helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
3. A banán káliumban és
magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
4. Káliumtartalma a
csontjainkat is védi.
5. A banán segít
ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő,
ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
6. A banánnak
antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
7. A banán stimulálja a
sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a
gyomorsavtól.
8. Hasmenés
következtében a szervezet könnyen dehidratálódik.
A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9. A banán gazdag a
pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az
emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10. A gyümölcs
fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony
baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
11. A
fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a
tápanyagfelszívódást.
12. A banánban rövid
láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
13. A banán kiváló
karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus
fertőzésekkel szemben.
14. A banánnak nyugtató
hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a
kedélyünket.
15. Végül a banán a
legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után.
Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és
energiával tölt el.
A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként
vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék
3 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BANÁNRÓL!
Az élelmiszerek igazi csodája. Édes és krémes, ideális étkezések
közti nassolásra és tökéletes a karcsúság hosszútávú megtartására. Azonban
ezeken a mindenki által ismert aspektusain túl, a banánnak vannak meglepőbb
tulajdonságai is.
ERŐSEBB AZ ENERGIAITALOKNÁL
“Energiaital helyett egyél banánt!” – tanácsolják újabban a
specialisták. Ez év májusában, egy atlétákon végzett felmérés kimutatta, hogy
nagyobb volt a dopamin szintjük azoknak akik banánt ettek, mint azoknak, akik
energiaital mellett döntöttek. Sőt, a dopaminszint a banán elfogyasztása után
egy órával is növekedett. A banán nem csak, hogy feladta a leckét az
energiaitaloknak, de jobb közérzetet is teremtett az atlétáknak.
MINÉL FOLTOSABB A HÉJA, ANNÁL HATÉKONYABB A RÁK ELLEN
Japán kutatások szerint, egy foltos héjú, jól kisütött banán egy
TNF (tumornekrózis faktor) nevű anyagot termel, amely elpusztítja a rákos
sejteket. Minél sötétebb a héja, annál nagyobb a rákellenes és immunerősítő
hatása.
MÁSNAPOSSÁG ELLEN
Magas kálium tartalma magyarázza. Egyél egy banánt lefekvés
előtt vagy közvetlen felkelés után, és megszabadulsz a másnaposság kellemetlen
tüneteitől!
(forrás: tudnod kell/webbeteg)
Kurkuma, a szent fűszer
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövényünk, mely
Ázsia déli részén őshonos, ahol a megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet
biztosított számára.
A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe
jellegzetes sárgás, narancsos, fő alkotórésze az ázsiai konyha által kedvelt
curry fűszerkeveréknek.
Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős,
kesernyés, a mustárhoz hasonlít.
Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital
köszönheti neki sárga színét. Fogyasztják Kínától, Indonézián át szerte
Ázsiában.
Thaiföldön a fiatal hajtást és néha még a virágot is
felszolgálják.
Kurkuma, a sárga gyömbér
Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik)
vagy holy powder (szent por) néven ismerik.
Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is
találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.
Gyönyörű sárga színe van a kurkumának
Hogy készül a kurkuma fűszer?
A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal
és sima fényes levelekkel.
A gyömbérfélék családjának tagja.
Vadon terem
Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli.
A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és
porításával készül, színe erős narancsos sárga.
Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető
illata van.
A legtöbb kurkumát az indiai Erode városában termelik.
Dísznövényként is termesztik, Ázsiában sok helyen vadon él
Hogy került Európába?
A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori
Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.
Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája
- említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően
különbözik egymástól.
Mire használhatjuk?
A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb
fűszere.
Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes
sárga színét.
Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból,
kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.
Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek
színezésére használja a kurkumát.
Néhány indiai államban a kurkuma levelébe
tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is,
melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.
A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a
kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így
kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.
Kurkumával ízesített rizsétel
Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül,
sfouf a neve.
Mire használható a konyhán kívül?
Textifestékként is használják, bár a napsütés gyorsan kifakítja
az így színezett ruhákat.
Indiában az esküvői szertartások fontos fűszere.
Egyre elterjedtebb, mint vágott virág vagy hosszan virágzó
szobanövény, thai tulipánnak is nevezik.
Egészséges kurkuma
Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész
testet megtisztítja – tartották róla.
Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma
hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a
szervezetre.
Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való
megszabadulásban.
Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.
Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.
Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern
gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik
ellenszere.
A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.
Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel
alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.
A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és
más polifenolokat tartalmaz. A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas
közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.
A kurkuma egészségre
gyakorolt pozitív hatásai
A kurkuma:
gombaölő, baktériumölő,
szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az
artritisz és egyes rákos daganatok.
A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is
antioxidáns tulajdonsága miatt.
További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának
tulajdonítanak:
- prosztatarák
megelőzés
- egerekben gátolta a
mellrák átterjedését a tüdőre
- természetes
méregtelenítő, májtisztító
- csökkenti a
gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét
- gátolja a daganatok
áttét képződését
- természetes gyulladáscsökkentő
- egerekben lassította
a szklerózis multiplex progresszióját
- természetes
fájdalomcsillapító
- segíti a
zsíranyagcserét
- Kínában régóta
használják a depresszió kezelésére
- gyulladáscsökkentő
hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén
- javítja egyes
kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait
- bíztató eredmények
születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél
- gyorsítja a
sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pszoriázis
A kurkuma különösen hasznos elhízásban, cukorbetegségben:
gyulladásgátló, anyagcsere normalizáló
India közkedvelt fűszere, a kurkuma régóta ismert
gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomenyhítő szer.
Hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.
A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.
Az elhízás káros következményei is csökkennek.
A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra.
A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin
visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó
részét.
A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását
szélütés után.
Korábbi vizsgálatok is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma
jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és
antioxidáns tulajdonságokkal bír.
Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet,
csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos
betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen
kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.
A kurkumin egyébként egy általános gyógyító szer, és elősegíti a
jó egészség fenntartását.
AZ EGYIK LEGJOBB TERMÉSZETES FOGFEHÉRÍTŐ
Ez a növény természetesen fehéríti a fogakat?
Igen, ez teljesen igaz.
Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk más
aspektusból.
A sárga por, amely sárgára színez mindent ami és aki hozzáér…már
biztos kitaláltátok- a kurkumáról van szó.
Ez a hihetetlen gyógynövény a titkos összetevő abban, hogy a
legfényesebb, legfehérebb fogakat kölcsönözze használójának.
Azt már tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladásra és védi az
agyat az öregedés ellen… valamint, hogy egy erős fertőtlenítő, antibakteriális
és rákölő növény- ennyi jó tulajdonság már szinte csodával határos jelenség,
ily módon nagyon kivételessé téve ezt a növényt.
Mellékesen jegyzem meg, hogy a kurkuma még más szépítő
tulajdonságokkal is rendelkezik.
Arcpakolásként alkalmazva
csökkenti az arc pórusait.
Az indiai menyasszonyok esküvőjük napja előtt használják, csak
emiatt.
Körülbelül fél evőkanál szárított szerves kurkuma port és egy
kis vizet összekeverve krémet készítettem, és úgy gondoltam kipróbálom mi lesz
a várt hatás.
Nagyon óvatosnak kell lennünk viszont a krém felvitelénél, mert
bármi ami a kurkumaporral érintkezik- kivéve a száj belsejét, élénk sárgára fog
színeződni- beleértve a fogkefét is.
De, ahogy sejteni lehet, csodásan fehéríti a fogakat!
A kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak is és nem csupán
fogfehérítésre használhatjuk.
Erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek is- a magyar 30 év
feletti emberek nagy része ínybetegségekben szenved- úgyhogy különösen ajánlott
e miatt is a használata.
Ezenkívül erősen antimikrobiális is, vagyis megöli a
fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat!
HASZNÁLATA:
Használj 1/2 evőkanál szárított szerves kurkuma gyökeret és adj
hozzá egy kis vizet- és kész is.
Moss fogat úgy, mint eddig…
Egyszerű, de nagyszerű!
(Forrás: naturahirek.com/megafood/napidoktor/mindmegette)
Papaya - Papaja
Dinnyefafélék családja
Faj:
Carica papaya
Eredet
Papaya vagy dinnyefa Amerikában és Mexikóban őshonos.
Virága fehér, termése körte alakú, narancssárga, puha, édes.
Útóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten beérik.
Súlya 0,5 - 1 kg.
Tápanyagban gazdag talajt, bőséges locsolást kíván.
Fény és
hőigénye nagy, a direkt napfényt kedveli.
Magról vetve gyorsan nő, 2 évesen már termő.
Ültetés előtt a magot egy éjszakára áztassa vízbe, majd 0,5-1cm
mélyen vesse, jó vízelvezetésű, gazdag talajba.
Napos,meleg helyen kell csíráztatni.
Átültetéskor a gyökerére nagyon kell vigyázni, mert a gyökér
bolygatását nem viseli el.
A papaya valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép- Amerikából
származik.
Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el.
A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára.
Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe.
Növény
A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény —
levelei simák, hosszú nyelűek, akár 60 cm hosszúak, bóbitája úgy néz ki, mint
egy óriási petrezselyemcsomó.
A papaya fája olyan egyenesen nő, mint a gyertya, magassága akár a 20 métert is elérheti, és kis oldalágak, vagy gallyak tarkítják.
A 10 - 20 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el.
Az apró, zöldes színű virágok önállóan vagy csoportokban, a törzs felső részén találhatók.
A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában
körte formájú.
Termesztés
A trópusi és szubtrópusi területeken, az egész világon
elterjedt.
Import
Egész évben szállítják repülőn, vagy hajón, Braziliából, Costa
Rica-ról, Kenyából, és az Elefántcsontpartról.
A legjobb gyümölcs Tájföldről származik.
Termés
Ehető:
a gyümölcshús és a magok.
Élvezhetetlen:
a héja.
Illat:
friss, ám inkább semleges.
Íz:
a dinnye és a sárgabarack ízére emlékeztet, édes, alig tartalmaz
gyümölcssavat.
Súlya:
fajtától függően néhány 100 g-tól akár több kg- ig; a nálunk
kapható papaya súlya általában 300 és 600 g között helyezkedik el.
Forma:
fajtától függően kerek, tojás vagy körte formájú.
Érett állapotban:
a héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva,
esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta.
Az egész gyümölcs kellemes
tapintású a kéz számára, és puha.
A felszeletelt gyümölcs húsa tejes- piros,
vaj puhaságú és nagyon lédús.
Túlérett gyümölcs:
a héja citromsárga és barna foltok borítják, amelyek úgy hatnak,
mintha a gyümölcs benyomódott volna, vagy penészes lenne; a gyümölcs nagyon
puha; a felszeletelt gyümölcs húsa üveges.
Éretlen gyümölcs:
kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.
Felhasználás
Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve
kiadós saláta készíthető belőle. Püré formájában krémek és italok készítéséhez.
Párolva kompót, vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet.
Tárolás
Az érett, egészben hagyott gyümölcs max. 2 napig tárolható
hűvös, inkább nedves helyen.
Az érett gyümölcs húsából citrusfélék levével elkeverve püré
készíthető, vagy lefagyasztható.
A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám
így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben.
Utóérés:
szobahőmérsékleten, max. 8 napi
Sok helyen kedvelt gyümölcs.
Salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják.
A papaja gyümölcs bizonyos emésztési zavarok kezelésében is
ajánlott.
Kivonatát a bél különféle élősködői ellen, valamint ér és
bőrproblémák esetén alkalmazzák.
A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató
hatása van az emésztőrendszerre.
Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.
Mango
A mangófa az indiaiak szent fája.
A „keleti gyümölcsök királya".
A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is
változó.
A színe többnyire a vörös és sárga között változik, ovális
formájú, lédús csemege.
A mangó fán terem, mely akár 20 méter magasra is megnőhet és az
ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé.
Egész évben fogyasztható.
Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják.
Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem
szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást.
Számos hindu szertartásban megtalálható, Brahma isten jelképe, ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágait a Síva-istentiszteleteken is szerepel, a gyümölcs örök múzsája a költészetnek.
Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.
A ki már evett mangót, az tudja róla, hogy igazi meglepetés gyümölcs.
Meglepetést okoz narancssárga, ízletes húsa a piros-zöld héj alatt,
és hatalmas, lapos magja, mely majdnem olyan hosszú, mint maga a termés.
A
mangó Dél-Ázsiában honos, elsősorban Indiában és Burmában.
A mangóról szóló legelső írásos emlék Kr. e. 4000 körüli.
Ebben
a hindu írásban, mint „nagy gyümölcstermőit említik a mangófát, amely örökzöld,
szimmetrikus szerkezetű és dús lombozatú, és rokona a pisztáciának meg a
cserszömörcének is.
A hindu hagyomány szerint Buddha rendszeresen mangófa alatt
meditált.
Ebből adódóan a fa India egyik szent fája is lett.
Kr. e. 2000-ben már nagy méretekben termesztették a mangót, mely
egyre ízletesebb és lédúsabb lett az ókori „nemesítők" munkája nyomán.
A gyümölcsöt buddhista szerzetesek, valamint felfedezők
juttathatták el Kelet-Ázsiába, ahol hamarosan kedvelt lett, ami megmutatkozott
különböző elnevezéseiből is (trópusok almája, gyümölcsök királya, istenek
gyümölcse).
A Kr. u. 7. században egy kínai utazó vitte ei Indiától Kínába a
mangót, ahol hamarosan szintén termeszteni kezdték.
Ekkorra már a bagdadi
kalifák is jól ismerték, akik azonban inkább a belőle készült szeszes italt
fogyasztották előszeretettel, melyet fél-egy évig erjesztettek és érleltek. A
mangó az afrikai kontinensre kb. 1000 körül jutott el Perzsián keresztül a
tevekaravánok segítségével.
A gyümölcsöt Európában csak 1328-ban említik írások, de sosem
volt igazán népszerű.
A 16. században a portugál hajósok révén eljutott Kelet-
és Nyugat-Afrikába, valamint Brazíliába, míg a 19. században Hawaii, Florida és
Mexikó következett.
Jelenleg mintegy ezer változata ismert, a legnagyobb termesztője
meg mindig India. Náluk jelenleg is a szerelem szimbólumának számít, az
esküvőkön mindig van mangó, mely a bőséges gyermekáldást jelképezi.
Nálunk
általában kapható, bár meglehetősen drága.
Mégis amilyen gyakran csak tehetjük,
érdemes fogyasztani, hiszen amellett, hogy rendkívüli zamata van, nagyon sok
A-, B-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz, melyek
gyógyhatásait a tudományos vizsgálatok számos esetben igazolták. Levele pedig
antibiotikus hatással bír, elsősorban fogászati céllal használják a fejlődő
országokban.
Antioxidáns hatás
A szervezetben végbemenő oxidációs folyamatok során olyan káros
anyagok is keletkeznek, melyek rendkívül reakcióképesek és az egészséges sejtek
sérüléséhez, pusztulásához vezethetnek, valamint olyan kóros elváltozásokat
indíthatnak be. mint az érelmeszesedés vagy a daganatos elváltozások.
Éppen
ezért a keletkező szabad gyök molekulákat semlegesíteni kell.
Erre a
szervezetünknek is van egy védelmi rendszere, de sokszor külső támogatásra
szorul, melyet az antioxidánsok bőséges fogyasztásával érhetünk el.
A mangó
nagyon gazdag fenolos hatóanyagokban, melyek kiváló szabad gyökfogó
tulajdonsággal bírnak.
Ehhez még hozzájárul magas A-vitamin tartalma,
mélyszintén erős antioxidáns hatással rendelkezik.
Daganatgátló hatás
Kimutatták hogy, azokban az országokban (pl. Úi-Zéland), ahol
nagyon sok mangót esznek, a tumoros betegségek száma jelentősen kisebb más
területekhez viszonyítva.
Azóta kiderült, hogy a mangó daganatgátló hatásában több tényező
is szerepet játszik. Egyrészt fontos tényező e tekintetben az előbb említett
antioxidáns hatás.
Másrészt a gyümölcs kivonatanyagai megakadályozzák. hogy az
örökítő anyag, a DNS szerkezetében olyan káros változások (mutációk) menjenek
végbe, melyek végső soron a rákos sejtek kialakulásához vezetnek.
Harmadrészt
pedig bizonyítást nyert, hogy a mangó fogyasztással csökkenteni lehet az
epehólyagrák kockázatát, melynek, többek között valószínűleg az áll a hátterében,
hogy csökkenti az epekőképződés esélyét.
Mindezek alapján elmondható, hogy a
mangó a rákmegelőzés kitűnő eszközévé válhat, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A-vitamin pótlás
A mangó gazdag A-vitaminban, ami jól is hasznosul belőle.
Az
A-vitamin hiány általában a szegény országok problémája, ahol súlyos tünetként,
farkasvakságot okoz.
Ugyanakkor nálunk is előfordulhat, hogy valakinek
alacsonyabb az A-vitamin tartaléka a kelleténél, ilyenkor általában bőr, haj és
köröm elváltozásokat tapasztalunk, melyek elsősorban szárazság és töredezettség
formájában jelentkeznek.
Néhány szelet mangó fogyasztásával a napi A-vitamin
szükségletünket fedezni tudjuk. Azokban az országokban, ahol a mangó
alapélelmiszer, azt javasolják, hogy az év mangóhiányos időszakában szárított
formában fogyasszák a gyümölcsöt az A-vitamin hiány és a farkasvakság
megelőzése értekében.
Ennek különösen a gyerekek esetében van igen nagy
jelentősége.
Vasfelszívódást elősegítő hatás
A mangóban található C-vitamin és más savas anyagok elősegítik a
vas felszívódását a rizstartalmú ételekből.
Habár ezen hatása elmarad a
citrusféléktől (narancs, citrom), mégis jelentősnek számít. Mindez azt jelenti,
hogy az étkezések végén elfogyasztott egykét szelet mangó nagyobb esélyt ad a
vasfelszívódásra.
Egyébként maga a gyümölcs is tartalmaz olyan mennyiségben
vasat, hogy az hozzájárulhasson az egészséges vérképzéshez.
Népgyógyászati felhasználás
A népgyógyászatban a mangó gyümölcsét nem igazán hasznosítják.
Levelét és ágait hörghurut, belső vérzés, valamint fogfájás kezelésére
alkalmazzák.
A gyümölcs héját egyes területeken méh vérzés megszüntetésére
adják.
A fenti hatások azonban tudományos módszerekkel nem bizonyítottak.
Dr. G. Róbert
(forrás: Magyar Nyelv)
A gyógyító kakaó
A Dél-Amerikában
őshonos kakaófák az Amazonas és Orinoco ártereinek és Ecuador folyópartjain
nőnek, általában magas fák árnyékában.
Termesztését a maják kezdték el i.e .1500 körül, magját tápszernek és pénznek egyaránt használták.
Peruba is az
indiánok közvetítésével jutott el.
A maják, később pedig az aztékok és
az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek.
A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj: kanalak, pohár, edények; levelek: háztető; kakaóbab: gyógyszer) gyártottak.
Európába egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez
révén került.
A spanyoloktól került tovább Afrikába, Ázsiába.
Az első
csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban.
A forró csokoládé a 17. század
közepén, a teával egy időben terjedt el Európában.
Theobroma cacao
Az örökzöld kakaófa
több fajának fája akár 15 m magasra is felcseperedhet a természetben, de az ültetvényeken nem nő 3 m-nél
magasabbra.
Elsősorban kétfajta fát termesztenek: a Forasterót (80%) és Criollót (5%), illetve
ezek hibridjét.
A ritkább, alacsony hozamú Criollo kakaója finomabb a
Forasteróénál.
A fák egész évben virágzanak és teremnek.
A kb. 20 cm hosszú
termésekben 40-60 mag (kakaóbab) van pépes terméshúsba ágyazva.
A friss kakaóbab íze élvezhetetlen: a kakaó jellegzetes íze fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik meg.
Feldolgozás
A fermentálásnak
kétféle módja van: a nedves kakaóbabot vagy farudakra fektetett banánlevelekre
teszik, vagy a kakaóbabot nyitott faládákba teszik, amelyeket tető alatt
tartanak.
A folyamat végén a magok barnássá, porózusakká válnak, a héj
meglazul.
Ezután 5-7 nap szárítás következik.
A kakaóbabot 120-140 C-on
pörkölik, ezek után alakul ki a jellegzetes íze.
Csokoládé
A kakaóbabból
kakaómassza és kakaóvaj lesz, amelyekből a kakaópor és csokoládé készül.
A
kakaóbabból először kakaómassza készül.
Az őrölt kakaóbab a pörkölés és őrlés
után cseppfolyóssá váló zsírtól folyékony masszává áll össze.
A kakaómassza kb. 55% kakaóvajat tartalmaz.
Ennek egy részét hidraulikus sajtókkal préselik ki.
A
sajtóban maradt anyagban, a kakaópogácsában, 10-20% zsír van.
A kakaópogácsát
kakaóporrá őrlik.
A különböző színű és ízű kakaóporokat lúgosítással állítják
elő.
A csokoládé...
alapanyaga a kakaómassza, amelyet cukorral - és tejcsokoládé gyártásakor - tejporral kevernek.
A jellegzetes csokoládéízt
"koncsolással" érik el: a csokoládémasszát hengerekkel...
, lapátokkal vagy más alkalmatosságokkal teli nagy tartályokban mechanikus kezelésnek vetik alá 60 C-on.
Ekkor szabadulnak fel azok az aromák, amelyek élvezetessé teszik a
csokoládét.
Házicsoki recept
Régóta próbálkozom jó állagú, finom csoki készítésével, eddig sikertelenül.
Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal szedegettük ki.
Most viszont sikerült egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az belejár.
1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá főztem 5 perc alatt.
Beletettem
5 dkg kakaót és csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam.
Ha szeretnénk ízesíteni, tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot.
Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni, persze maradt benne néhány kis darab.
Vajon az üzletiben hogy nincs egy bogocska sem?
Egy magasabb falu tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit.
Este készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt.
Láng fölé tartottam a kés élét amíg felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják fel:-)
(Forrás: sarokkonyha)
A házi csoki alapreceptje Kassai Csillától:
100 g kakaópor
100 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 teáskanál fahéjpor
2 csomag vaníliás cukor
A vajat megolvasztjuk gőz fölött egy edényben.
Amikor feloldódott a vaj, belekeverjük a cukrot, majd levesszük a tűzről.
Ezt követően belekeverjük a többi hozzávalót és ízesíthetjük mindenféle jóval!
Mazsola, mogyoró, kókuszreszelék, stb
Ha tejcsokit szeretnénk, akkor csak 3 dkg kakaóport és 7 dkg tejport keverjünk a masszába.
video:
(Forrás: megaport.hu)
Gyógyhatása
A kakaó kedvező
élettani hatásaiért a flavonoidok közé tartozó természetes növényi vegyületek,
a flavanolok felelősek.
Az indiánok nagyra becsülték üdítő hatását.
Nemcsak
frissek, de szépek is lettek tőle, mert bőrük rugalmasságát és fényességét
szintén neki köszönhették.
Cortes észrevette, hogy a katonák élénkebbek,
teherbíróbbak lettek a kakaótól.
A benne lévő flavonoidok és polifenolok
antioxidánsok, semlegesítik a káros szabad gyököket, hozzájárulnak az
érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez.
A jó minőségű csokoládékban rengeteg ásványi anyagot találhatunk, mint pl. a magnézium, vas, kálium, kalcium, réz.
A kakaóvaj, így a
csokoládé is (pl. az olívaolajhoz hasonlóan) jelentős mennyiségű egyszeresen
telítetlen zsírsavat (Omega-6) tartalmaz, amelyek nem emelik meg a vér
koleszterinszintjét.
Mindenek felett a csokoládé remek hangulatjavító.
A
legújabb kutatások szerint a kuna indiánok, akik naponta nagy mennyiségű
házi-készítésű kakaóitalt...
...fogyasztanak, sokkal ritkábban szenvednek szív és érrendszeri, illetve rákos betegségekben. "
A kutatásunk eredményei arra utalnak, hogy egy flavanolban
gazdag étrend különösen jó eszköz a világ két legveszedelmesebb betegsége
ellen" mondta Hollenberg.
(forrás: fuveszblog)
Kakaóvaj, az istenek eledele és a bőr
tápszere
A kakaóvaj a kakaóbab feldolgozásából jön
létre, ez utóbbi a Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja, ami azt jelenti:
„az istenek eledele”.
A kakaóbabból először kakaómasszát, majd azt kipréselve
kakaóvajat nyernek.
A kakaóvajnak magas E-vitamintartalma van, a bőrnek hosszan
tartó hidratálást biztosít. Polifenolokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a
szabad gyökök kialakulását, továbbá sebgyógyulást elősegítő hatással
rendelkezik, így
ekcéma és pikkelysömör
gyógyítására is ajánlott.
Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti,
természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör esetén gyorsan és tartósan
enyhíti a psoriasis tüneteit.
Fontos tulajdonságai:
– gazdag telítetlen zsírsavakban,
fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban
– koncentráltan fordulnak elő benne
antioxidánsok
– védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal
szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása)
– a sérült bőrt regenerálja, hidratálja,
puhítja, segítségével a többi hatóanyag mélyebbre tud beszívódni
– sok gyermekkúp és női, hüvelyi kúp
természetes síkosítója, intim együttlétek síkosítójaként is jól működik
– nyersétrendes diétázóknak is ajánlott
fogyasztásra, sőt, sütéshez-főzéshez is nagyon finom
– sokan napozáshoz használják, mivel
bőrünkre kenve gyönyörű aranybarna színünk lehet tőle.
(forrás: www.balaicza.hu)
A GRÁNÁTALMA
Gránátalma, mint a termékenység szimbóluma
Piros színe és a termésében kifejlődő rengeteg magva miatt lett a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség ősi szimbóluma - Aphrodité "szent" gyümölcse.
Mivel nem támadják meg a férgek, a tisztaságot is kifejezi.
Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet.
A gránátalma egészségügyi előnyei
A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában:
egy átlagos méretű gránátalmában közel 600 mag található.
Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van.
A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását.
DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?
Fontos szerepe van a súlykontrollban
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is.
A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost.
A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása.
A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki.
Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját
A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak:
100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek.
Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek.
Részletes leírás itt:
Folytatódik tovább hamarosan...
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2.Gyógyító növényeink 2. rész:
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus - trópusi gyümölcsök — fűszernövények:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
33. GRÁNÁTALMA:
- Egzotikus
- trópusi gyümölcsök - fűszernövények - Banán - Papaja - Kurkuma - Mangó -
Kakaó - Mandarin - Gránátalma: https://emf-kryon.blogspot.com/2013/08/egzotikus-gyumolcsok-tropusi-gyumolcsok.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.