A spenót
Tápértéke:
A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban.
Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy
ne főzzük!
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben.
A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal.
A lerakodás megkezdődhet akár gyerekkorban, a fájdalmakat csak később kezdjük érezni.
A spenótban az értékes B vitaminokat könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel.
Gyógyhatása:
A spenót az a növényünk, amit ha okosan használunk, nagyon sok betegségtől szabadíthat meg bennünket.
A szabály pedig az, hogy ne főzzük!
Sok benne az oxálsav, amivel ha megfőzzük, sokkal több kárt tehetünk magunkban, mint hasznot.
Ha azt be tudjuk tartani, hogy a kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, az eredmény nem fog elmaradni.
Ha tehát nyersen fogyasztjuk a spenótot, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is.
A spenót erős antioxidáns.
Mindhárom vitamin megtalálható benne, amelyek együttes munkája a sejtjeink megvédése az oxigén szabad gyököktől.
Van továbbá szelén is benne, ami szintén támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.
Emésztést serkentő:
Az oxálsav tartalmának köszönhető, hogy elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát.
A spenót szerepe az emésztésben azonban nem korlátozódik csupán erre.
A nagy mennyiségű B vitaminoknak köszönhető, hogy alaposan besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe.
Idegnyugtató:
Az idegrendszer munkáját nagymértékben befolyásolják a B vitaminok.
Nehéz így egyenként foglalkozni velük, mert rendkívül összetett a B vitaminok munkája, hisz a táplálékban előforduló többi ásvány és vitamin befolyásolja hatásukat.
A spenót idegnyugtató hatását a nagy mennyiségű folsavnak, vitaminnak köszönhetjük, valamint a B6 pyridoxine vitaminnak.
Ha a gyerek pl. kalimpál a lábával vagy más ideges megnyilvánulásai vannak, arra következtethetünk, hogy B9 folicsav vitaminhiánya van, ami a spenótban bőven megtalálható.
Hiperaktivitás csökkentése:
A spenót magas szerves só tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk vele.
A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik és kezelhetőbb lesz, fogékonyabb a tanulásban.
Cukorbaj:
A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbajosok vércukor tartalmát.
Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti.
Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.
Krónikus székrekedés:
A krónikus székrekedés akkor következik be, amikor rászoktunk arra, hogy gyógyszer bevételével menjünk WC-re.
A gyógyszer függőség a természetes környezetben, tehát a táplálékunkban előforduló hatóanyagok fogyasztásával nem alakulhat ki, mégis megteszik azt, amit a gyógyszerek.
Ha a spenótlét fele-fele arányban keverjük alma lével, olyan vastagbél tisztítót kapunk, ami nemcsak a tartalomtól segít megszabadulni, de a vastagbél gyűrődéseiben pangó anyagokat is kitakarítja.
Ez azért fontos, hogy a kórokozóknak ne legyen idejük elszaporodni.
Tudtad, hogy a zöld színű növények fogyasztásával a kollagénvesztést lelassíthatod, és bőröd feszességét növelheted?
A zöld színű zöldségek ugyanis gazdagok C-vitaminban és a luteinben, amelyek a tested kollagén raktárát töltik fel
Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtságnak több oka lehet.
Az egyik az hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz, illetve a bejutott vas a szervezetben kapcsolatba kerül nagy adag szervetlen C vitaminnal, és az leköti a vasat.
Az is lehet, hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz a táplálékból.
Okozhatja továbbá az állandó fáradság érzetet a szerves só hiánya a szervezetből.
Ha abbahagyjuk a C vitamin szedést, a spenóttal könnyen életerőhöz juthatunk.
Tartalmaz elegendő vasat, és nátriumot.
Alacsony és magas vérnyomásra:
Az alacsony vérnyomás is nagy fáradság érzettel jár.
Hogy közvetlenül mi okozza, még nem ismert, de a spenót segít az alacsony vérnyomástól eredő fáradság leküzdésében is.
Az alacsony vérnyomásúaknak egyébként is ajánlatos nagy melegben szerves só tartamú zöldséglét fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a hányingert és a rosszullétet, amit a magas hőmérsékletben lecsökkenő vérnyomás vált ki.
A nagy meleg a magas vérnyomásúakra is nagyon veszélyes.
Mivel a spenótnak vérnyomás szabályzó hatása van, így fogyasztása a magas várnyomásúakat is megkímélheti a nagy melegtől.
A benne levő szerves sótartalom szintén fegyver a hőség ellen.
Vérzés és vérzékenység csökkentése:
Az egyik legmagasabb K vitamin tartalmú zöldségünk a spenót.
A K vitamin hiánya, mint tudjuk vérzékenységet okozhat.
Jelenlétének köszönhető, hogy a nyílt vérzést a seben azonnal elállítja, ha nyers spenótpépet rakunk rá.
Hat továbbá a vérző ínyekre és ugyancsak csökkenthető az erős menstruációs folyás, ha az esedékes időpontban naponta fogyasztunk spenótlét.
Ezzel nemcsak a mérsékletes folyást érjük el, de megszabadulunk a mentrációs fájdalmaktól is, valamint pótoljuk a szervezetből távozó vasat.
Dagadt végtagok:
A dagadt végtagok, a folyadék megszorulás a vese működési rendellenességét jelzi, ami magas vérnyomással járhat, s a vesegyulladás következménye.
A spenótban sok az A és a K vitamin.
Az A vitamin a gyulladást gyógyítja, a K vitamin pedig a vesék működését serkenti.
Ugyancsak megtalálható a spenótban az E vitamin, ami nemcsak segíti az A vitamin felszívódását, de a kapilláris vérerek munkáját is serkenti, ami a vese esetében döntő tevékenység a vizelet kiválasztásában.
Az ok elhárítása mindenképpen bekövetkezik a spenót fogyasztással, s a víztől való ürülés megkezdődik a szervezetben.
Ne a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd!
Ismerd meg a növényekbe kódolt évezredes tudást!
(forrás: Magyar Nyelv)
A KERTI SPENÓT
ÜLTETÉSE ÉS TERMESZTÉSE
A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani.
A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is.
Cikkünk most ebben nyújt segítséget.
A spenót (Spinacia oleracea) az egynyári növények közé tartozik, ezen belül is a disznóparaj félékhez.
Levelei sötétzöldek, gyökérzete erős.
A termesztés során fontos hogy ne hagyjuk, hogy a tő virágzásnak induljon, mert akkor a spenót levelek nagyban veszítenek jellegzetes ízükből.
Kiskertben a legjobb, ha magról szaporítjuk a növényt, sajnos ritkán találkozunk spenót palántákkal a kertészetekben, pedig sok kertbarát örömmel megvásárolná őket.
A magokat évente kétszer is vethetjük, a késő téli vetést tavasszal, míg a késő nyári vetést ősszel szüretelhetjük, de természetesen tavasszal is vethetünk spenót magokat.
Íme, néhány hazai fajta, amelyet bármely kertészeti áruházban beszerezhetünk:
Popey:
Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta.
Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.
Vetés: III-IV, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C fokon 6-7 nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.
Tipp: mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.
Újzélandi:
A spenóthoz hasonló, 80-120 cm magasra növő, bokros, melegigényes levélzöldség.
Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők.
Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők.
Vetés: május közepétől, 18-30 C fok között 10-28 nap alatt csírázik.
Vetés előtt 24 órával áztassuk be a magokat.
Vetés előtt 24 órával áztassuk be a magokat.
Térállás: bokros növekedésű, 50 cm-es sortávolságra vessük. Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: júniustól szeptemberig folyamatosan szedhető.
Matador:
Őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta.
Levele közép zöld, közepesen hólyagos.
Levélnyele középhosszú.
A hideget jól tűri, későn hoz magszárat.
Vetés: március-április, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 C fokon 6-7 nap. Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük.
Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés: május-június.
Tipp:
mélyhűtésre is kiváló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.
A spenót számára a napos illetve a félárnyékos helyen fekvő ágyás az ideális, valamint fontos a tápanyag dús talaj, és a rendszeres talajlazítás.
A tápanyag utánpótlást érdemes szerves trágyával megoldani és nem műtrágyával, mert a sok nitrát lerakódhat a levelekben.
A spenót gazdag C és B vitaminban, béta-karotinban, fehérjében, vasban.
Magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést, így diétás ésfogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
De mivel magas az oxálsav tartalma is, vesebetegeknek, és kisbabáknak nem ajánlott a túl gyakori fogyasztása.
A frissen leszedett spenót leveleket érdemes még az nap frissen elfogyasztani, vagy ha nem lehetséges csomagoljuk be őket egy nedves konyharuhába így pár napig a hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Amennyiben túl sokat vásároltunk belőle, blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig, csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.
A spenót gyógyító hatása:
1. védi a nyálkahártyákat,
2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,
3. serkenti az agyműködést, frissít,
4. nyugtatja az idegeket,
5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,
6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,
7. javítja a hangulatot,
8. támogatja az izom- és szívműködést,
9. erősíti az immunrendszert,
10. serkenti a hormontermelést,
11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,
12. serkenti a csontképzést,
13. erősíti a fogakat,
14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,
15. vízhajtó,
16. segíti a fogyókúrát,
17. idős korban lefékezi a biológiai órát.
Spenótsaláta
25 dkg fiatal spenót, 1 hagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 - 1 ek. tejszín, ecet, só, bors.
A hagymát vágjuk nagyon vékony karikára, tegyük a tisztított spenóthoz.
Készítsük el az öntetet és öntsük a keverékre.
Fontos: olyan sok ásványi anyagot tartalmaz, hogy ajánlatos kisebb adagokat enni belőle. Ha olajjal készítjük el, az emésztés ugyan tovább tart, de elősegítjük a felszívódást.
(Forrás: viragcenter)
Ha már virágot eszünk,
óvatosan szedjük le, hogy a virágpor benne maradjon.
1 marék spenót
4-5 levél citromfű
5-6 mentahajtás
4 levél medvehagyma
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- GRÁNÁTALMA:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- A SZIKOMORFA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.