BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ
receptekkel
Sokan nagyon szeretik, mások helyből elutasítják.
Az utóbbiban talán szerepet játszhat, hogy bár elkészítése nem
igényel különösebb konyhai gyakorlatot, gyakran túlfőzve, nem megfelelően
fűszerezve kerül tálalásra.
Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi
kedvenc lehet a konyhában!
Most megmutatjuk, hogyan spórolhatsz !
A fejes káposztához és közeli rokonához, a karfiolhoz hasonlóan
a keresztesvirágúak családjához tartozó káposztaféle tudományos neve Brassica
oleracea.
A vadkáposzta nemesített és termesztett változata, a karfiolhoz
hasonlóan a brokkolinál is a növény virágzatából, többnyire rózsákra bontva
készülnek a különböző fogások.
A brokkoli rózsái mellett a levelei is tele vannak vitaminnal,
ásványi anyagokkal.
A brokkoli gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes
vegyületekben és fontos növényi rostokban.
Kutatások azt is kimutatták, mennyire jótékony hatású többféle
rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében.
Különösen prosztata-, végbél- és hólyag-, valamint petefészekrák
esetében jutottak kutatók biztató eredményre a brokkoli-fogyasztás betegség
leküzdésében betöltött szerepét vizsgálva.
Komplex összetevői, valamint alacsony kalóriatartalma (34
Kcal/100 gr) miatt az egészségükre fokozott figyelmet fordítók, sportolók és
diétázók egyik kedvenc zöldségféléje is.
Bár elsősorban tömör virágzatát fogyasztjuk, zsenge szárában és
egészséges leveleiben is rengeteg jótékony összetevő található.
A friss brokkoli feldolgozásánál ezeket is érdemes a fazékba,
sütőbe vagy épp salátástálba varázsolni.
A karfiol és a pagodakarfiol rokona, mindegyik finom és
egészséges.
100 gr-ja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami az átlag 2000
Kcal-ás étrend mellett javasolt C-vitaminszükséglet 107%-a!
A vitaminok közül nagy mennyiséggel büszkélkedhet K-vitaminból
(101 μg – ez kis híján a napi szükséglet 100%-a), A-, többféle B- (köztük a
folsavként ismert B9-vitaminból) és E-vitaminokból.
Magnézium, kalcium, cink és vas – ez utóbbi legnagyobb
mennyiségben a levelekben – egyaránt gazdagítja ezt a nyersen, párolva, sütve,
főzve egyaránt kitűnő zöldségfélét.
Ha a főzővízbe csipetnyi szódabikarbónát teszünk, majd a főtt
brokkolit hideg vízbe dobjuk, megmarad gyönyörű, élénk színe.
Közismert immunerősítő hatása is, ami a vitaminokban egyre
inkább szűkölködő késő őszi, téli hónapokban különösen fontos.
Bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint
csonterősítőként.
A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a
pajzsmirigy túlzott hormontermelését.
Rendkívül magas antioxidáns-tartalma következtében valóságos
ízületőr, de az ízületi gyulladások leküzdésében is rendkívül hasznos.
A magas vérnyomással küzdők számára is valóságos gyógyzöldség –
nem csupán keringésjavító, de óv a vérszegénység ellen, sőt energiával is
felölti a szervezetet.
A szürke hónapokban jelentkező túlzott fáradékonyság
kiküszöbölésében pedig különösen fontos a fogyasztása.
Az emésztési problémákkal küzdők számára is jó hír, hogy a
káposztafélékhez képest lényegesen könnyebben emészthető, nem terheli meg a
szervezetet, érdemes hát minél többféle módon elkészíteni!
Természetes vitamintartalmát legjobban akkor lehet megőrizni, ha
rövid ideig főzzük, a mélyhűtést ugyanakkor remekül viseli.
A BROKKOLI MESÉJE
Különös, hogy a vélhetően Kis-Ázsiából a Mediterráneumba került
vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok
teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb
társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent.
A sokat idézett rejtélyes szakácskönyv, az Apicius nevéhez
köthető De re coquinaria (A főzés dolgairól) is említést tesz róla.
Az ekkoriban fogyasztott zöldséget a mai fogalmaink szerint
leginkább vadkáposzta-virágként lehetne visszaadni, és semmi esetre sem tömör
brokkolifejet kell elképzelni.
Nemesítése, ezzel együtt termesztése is csak néhány száz évvel
később kezdődött, és Itáliából terjedt el világszerte.
A hagyomány szerint Itália főúri konyhában olyannyira kedvelt
volt, hogy Medici Katalin a 16. században itáliai spárgaként vitte magával (ma
is közkeletű elnevezése a spárgakel), kis túlzással „hozományként”
Franciaországba, ahol viszonylag gyorsan meg is kedvelték a különlegességet.
Bár napjainkban egy téli angol ebéd vagy vacsora köretéből
ritkán hiányzik, a szigetországba csak francia közvetítéssel jutott el.
Mintegy kétszáz évvel később már az Egyesült Államok 3.
elnökének, Thomas Jeffersonnak kedvenc zöldségféléjeként említik különböző
történetek – igazán népszerű mégis a 20. század 2. évtizedétől lett a
tengerentúlon.
Ma már a karfiolt nemcsak közkedveltségében, de termőterületében
is lekörözte az USA-ban.
Karfiol és brokkoli, jó párost alkotnak ezek a téli bimbós
zöldségek.
Magyarországon az 1980-as évek végén ugyan már termett néhány
kiskertben, igazán az 1990-es évek második felétől terjedt el nagyobb
területen, és az egyéves, fagytűrő brokkoli a karfiollal máig nem kelt
népszerűségi versenyre.
BROKKOLI EBÉDRE, VACSORÁRA
A piacon, zöldségesnél kínált brokkolik közül mindig érdemes azt
a példányt választani, amelynek feje tömör, egészséges, sötétzöld színű,
lehetőség szerint kis leveleit sem távolították el róla a szállítás és
csomagolás során.
Legjobb azonnal felhasználni, de a hűtőszekrény zöldséges
rekeszében papírba csomagolva 3-4 napig tárolható.
A feldolgozásánál a karfiolhoz hasonlóan éles késsel érdemes
rózsákra bontani, folyó víz alatt alaposan megmosni, hogy minden szennyeződést
hatékonyan eltávolíthassunk.
Tejszínnel, fokhagymával, sajttal, kenyérkockával is
variálhatjuk a brokkolikrémlevest.
Káposzta- vagy uborkagyalun vékonyra szeletelve nyersen is
felhasználható salátákhoz, de rövid ideig párolva nem csupán ragyogó zöld
színűvé változnak a gondosan megmosott rózsák, hanem értékükből sem sokat
veszítenek.
A gyorsfagyasztott brokkolit minden esetben felengedés nélkül
helyezzük lobogva forró sós vízbe, vagy leves, krémleves készítése során a
fazékba, így nem vész el értékes vitamin- és tápanyagtartalma!
Soha nem szabad túlfőzni – a friss brokkoli nagyobb rózsáinak is
elegendő 5-8 perc, a mélyhűtöttnek gyakran ennél is kevesebb.
FŰSZERES SÜLT BROKKOLI
A friss brokkoli különösen ízletes, ha nagyobb rózsákra bontjuk,
a rózsákat éles késsel félbevágjuk (minél nagyobb legyen a sima vágási
felület), és kevés saját készítésű fűszeres olajba forgatjuk. ½ kg brokkolihoz
2 evőkanál olívaolajat egy zacskóba kanalazunk, 1 kisebb gerezd fokhagymát
fokhagymanyomón átnyomunk, sózzuk, borsozzuk, 1 teáskanál rozmaringgal fűszerezzük,
hozzáadjuk ½ citrom frissen facsart levét.
A fűszeres olajat a zacskó száját összefogva alaposan
összerázzuk, majd beleszórjuk az előkészített brokkolit.
Ismét összefogjuk a zacskó száját, óvatosan átforgatjuk, hogy az
olaj befedje a brokkolikat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt
roppanósra sütjük.
Sült vagy rántott húsételekhez, halakhoz, zöldségekhez
köretként tálaljuk.
PÁROLT BROKKOLI KIS SZÍNMEGŐRZŐ TRÜKKEL
A legegyszerűbb brokkolis fogásokhoz lobogó, sós vízbe dobjuk az
előkészített rózsákat, és azok méretétől függően 5-8 perc alatt roppanósra
főzzük.
A megfelelő állag elérését könnyedén lehet ellenőrizni egy villa
segítségével.
Ha a szárába szúrjuk, és az könnyedén kihúzható, azonnal célszerű
jeges vízbe dobni, hogy ne veszítsen sem színéből, sem vitamintartalmából.
Az így előkészített brokkoli akár azonnal tálalható.
Még melegen
kevés fűszersóval elkevert tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve –
villámgyors és költségkímélő vacsorafogás.
Gombával, sonkával, sajttal és zöldségekkel összesütve
Brokkoliból készülhet leves, köret, töltelék, saláta, tejszínes
mártással, sonkával gazdagítva tésztaételekre is kerülhet, de a távol-keleti
konyha rázva pirított zöldségételei között is ott a helye – ami karfiollal
elkészíthető, abban a brokkoli is nagyszerű lesz.
A gyorsan elkészíthető brokkolikrémleves vagy brokkolileves
friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, kakukkfűvel különösen ízletessé
varázsolható!
A brokkolihoz szinte mindegyik hagymaféle társítható.
Rendkívül színes és egészséges köret készülhet belőle, ha
sárgarépa, felkockázott kaliforniai vagy pritaminpaprika kerül mellé.
Grillezett vagy sült szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz is kiváló.
Quiche-be is tehetjük, más színes zöldségekkel.
Kitűnő és látványos quiche-t süthetünk brokkoli, felkarikázott
póréhagyma és sárgarépa felhasználásával.
Réteslapba töltve pedig különleges meleg előétel lehet!
BROKKOLIS RÉTES
Hozzávalók:
6 db nyújtott réteslap
50 dkg rózsáira bontott brokkoli
2 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt félkemény sajt
2 db kisméretű egész tojás
½ dl semleges növényi olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós, lobogva forró vízben 5
percig főzzük.
Jeges vízbe dobjuk, leszűrjük.
A tojásokkal, tejföllel, sóval,
borssal turmixgép poharába töltjük, összeturmixoljuk.
Az így kapott krémhez
keverjük a reszelt sajtot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy gáztepsit sütőpapírral
borítunk.
Egy rúd réteshez 3 lapot használunk.
Nedves konyharuhára
terítjük az elő lapot, amelyet kenőecset segítségével vékonyan megkenünk
olajjal.
Erre helyezzük a második lapot.
Ugyanúgy járunk el vele, mint az
előzővel, végül a harmadikkal lefedjük.
Az eljárás itt is ugyanaz, de az
olajozás után megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kanalazzuk a
brokkolikrém felét úgy, hogy körben a szélein 2 cm-t üresen hagyunk. Konyharuha
segítségével feltekerjük, a rudat megolajozzuk.
A maradék alapanyaggal pontosan így járunk el.
A réteseket 30-35 perc alatt világosra sütjük.
Melegen tálaljuk.
Sütőben sütve, fűszeres burgonyakockákkal pedig remek mediterrán
egytálétel.
BROKKOLI-BURGONYA GRATIN
Hozzávalók:
50 dkg rózsáira bontott brokkoli
50 dkg burgonya
1 db nagyobb főzőhagyma vagy vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál szárított kakukkfű
só, bors ízlés szerint
A mártáshoz:
½ l passzírozott paradicsom
1 db közepes méretű hagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított rozmaring
só, bors ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
5 dkg reszelt edámi sajt
Elkészítés:
A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk.
Kisebb
lábosban 1 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a szárított
zöldfűszereket, majd a passzírozott paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, 5-6 perc
alatt besűrítjük, hűlni hagyjuk.
A kis rózsákra szedett brokkolit forrásban lévő vízben 5 percig
főzzük, jeges vízbe dobjuk, leszűrjük.
A burgonyát hámozás után cca. 1 cm-es kockákra vágjuk.
Forró, sós vízben 4-5 perc alatt félpuhára főzzük, leszűrjük.
A hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk, a hagymát
megfuttatjuk rajta, majd beledobjuk a burgonyakockákat.
Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, 4-5 perc alatt
megpirítjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy hőálló üveg- vagy kerámiatálba szórjuk a pirított burgonyát,
erre halmozzuk a brokkolirózsákat.
Egyenletesen elosztjuk a zöldségeket, a tetejére öntjük a
paradicsommártást, megszórjuk reszelt sajttal. 18-20 perc alatt készre sütjük.
Melegen tálaljuk.
Ez a fogás tovább gazdagítható, ha a burgonyakockákra 30 dkg
előzetesen megsütött, felkockázott csirke- vagy pulykamellet, vagy 25 dkg
csíkokra vágott sonkát szórunk.
Joghurtos mártogatóssal, színes zöldségekkel egészséges és finom
vendégváró
Bátran kísérletezzünk a brokkolival, és használjuk ki a
lehetőséget, amikor frissen kapható!
(Forrás: mindmegette)
Az élő és főtt brokkoli kirlián fotói
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
- BODZA:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/brokkoli-az-egeszsegorzo-receptekkel.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.