Kapor - a természetes inzulin
A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény.
Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai
napig is
előfordul vadon.
Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták
be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás.
A növény tartalmaz még:
A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint,
valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort,
cinket és igen nagy
mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás
hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer
fejlődéséhez.
Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.
Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása
nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának
jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető
illata van.
Összetevői:
d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok.
A flavonoidok közül a kvercetin több
glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz.
A karvon a tumorellenes
és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a
termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.)
Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és
egyszeresen
telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav).
Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az
időjárási tényezőktől is függ.
A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban
nyugtató
hatású.
A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható!
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert,
de vizelethajtóként is számon
tartjuk,
valamint nyugtató és
antibakteriális hatása is van.
Magjának illóolaja az emésztőrendszert
támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó
mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
Baktériumellenes hatása igen erős, képes
meggátolni a káros kórokozók
elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is.
Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma
erős
baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan
hat a paraszimpatikus idegrendszerre,
jelentős értágulatot okoz.
Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű
rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító,
ajánlható angina pectoris esetén,
csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom
vérellátása szempontjából.
Elsőrendű étvágyfokozó,
egyben szélhajtó is.
Használata bélféregűző
teák összetevőjeként is ismeretes.
A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet
biztosít.
A húgyúti betegségeket
leggyakrabban az E. coli baktérium okozza,
amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen
hozzájárul
a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció
megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem
ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az
inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását.
Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír,
hanem
egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő
hatása is van, de
előszeretettel alkalmazzák erős
fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint
kell
alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt
jelentősen részt vesz a
vér cukorszintjének a csökkentésében.
A kapor fogyasztása egész évben szükséges
A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez
idő
alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz
és
öntetként.
A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért
kézenfekvő a
szárított kaporkészítmény.
A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék, tehát 10 dkg kapornak
7-8 g szárítmány felel meg.
Ez a mennyiség 10-12 db tabletta vagy kapszula.
A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok,
amelyek
nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül
elpárolognak.
A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert
azt 75-90 fokon szárítják.
Európában már több országban készítenek 100
százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van,
kötőanyagmentesen.
Ez azért fontos, mert a kötőanyagok sokszor több kárt okoznak,
mint hasznot.
Az egészségtudatos vásárlók ma már szinte minden táplálék
kiegészítőből a kötőanyagmenteset keresik.
Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a 100%-os
kaportablettát a gyógynövény- és bioboltokban.
Aki a tablettát nem tudja lenyelni, az szétrághatja
vagy poríthatja, hiszen nincs benne más, csak a tiszta kapor.
Forrás:
Kapros túrós lepény
Manyi receptje
Kapros túrós lepény, nagyon finom sütemény , amit az anyukám
szokott nekem sütni , mert az övénél nincs finomabb számomra .
Hozzávalók :
Tészta:
21 dkg rétesliszt
15 dkg finom liszt
35 gr porcukor
10 gr zsír
20 gr élesztő
egy cs. só
1 kisebb tojás
140 ml tej
Töltelék:
500 gr túró
40 gr cukor
20 gr apróra vágott kapor
1 cs só
két kisebb tojás
40 gr búza dara
Locsoló lé:
1 kisebb tojás,50 ml tejföl,cs só.
Elkészítése :
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálban
összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is
hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Langyos helyen kelesztjük .
Közben
elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit is egyszerűen összekeverjük.
Ha megkelt a tésztánk ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és zsírral kikent , és
lisztezett tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel .
A tölteléket a
tészta tetejére tesszük, a tetejére a lé hozzávalóit alaposan kikeverjük,ezzel
belocsoljuk a töltelék tetejét .
Előmelegített sütőben 190 fokon körülbelül
20-25 percig sütjük.
Forrás: receptek lapja
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 2. rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése - fizikai és lelki gyógyulás:
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész:
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész:
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK:
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
- A teremtés energiái – Kundalini:
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- ZSÁLYA:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:
- Az útifű:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- A méhek és a méz:
- A DARAZSAK:
- A LEPKÉK:
- ÉJSZAKAI LEPKÉK:
- A MADARAK:
- KÉRŐDZŐK:
- DISZNÓFÉLÉK:
- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:
- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK
- FECSKEFÉLÉK:
- KROKODILOK:
- SÜNFÉLÉK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- A talaj élővilág (edafon) összetevői:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- RÁKOK:
- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:
- KAGYLÓK:
- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:
- KORALLOK - SZIVACSOK:
- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:
- PIÓCÁK:
- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:
- KALMÁROK:
- CSIKÓHALAK:
- EVEZŐLÁBÚ RÁKOK:
- DELFINEK:
- Minden betegség lelki eredetű - Az emberi test a lélek térképe:
- A TEKNŐSÖK:
- A Galápagos-szigeteki óriás teknősök és iguánák:
- A KOLIBRIFÉLÉK:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/03/ibolya-arvacska.html
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/medvehagyma.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- Mángold - a majdnem spenót:
- BODZA:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/12-noveny-ami-azt-szervet-gyogyitja.html
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2015/12/brokkoli-az-egeszsegorzo-receptekkel.html
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/01/10-etel-az-agymukodes-fellenditesere.html
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/02/az-erdelyi-parajdi-so-nemzeti-kincsunk.html
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/03/a-legsurgosebb-tavaszi-feladatok-kertben.html
- Kapor - a természetes inzulin:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/05/kapor-termeszetes-inzulin.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/05/kapor-termeszetes-inzulin.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.