Csicsóka – az elfeledett csodanövényünk - a
jótékony szénhidrát
Helyreállítja az
egészséges bélflórát, ezáltal az immunrendszerünket is, és az ételallergiánkat!...és még mennyi csodás tulajdonsága van...!
Sokan azt hiszik,
krumplifajta. Pedig nem az.
A napraforgók rokona,
gumói megvastagodott szárképződmények, melyek a gyökereken dudorodnak.
Sokáig álomba merülve
várta, hogy újra felfedezzük.
Megmondom őszintén pár évvel ezelőttig nem volt a tányéromon csicsóka.
Mivel divatja az élelmiszereknek, a konyhában használatos alapanyagoknak is van, a csicsóka újra megtalálásának ideje bekövetkezett!
Ezt az egyszerű és nagyszerű zöldséget, elegáns éttermekben olyan drága ételek köreteként tálalják, mint a homár, a nemes tengeri halak, a libamáj vagy a szarvasgomba.
Igen sokoldalúan
hasznosítható ez a kissé elfeledett növényünk, amit a szegények krumplijának is
neveznek.
Pontosan úgy, és ott használjuk, mint a burgonyát!
Pontosan úgy, és ott használjuk, mint a burgonyát!
Kalória tartalma harmada a burgonyáénak, rosttartalma pedig
5-6szorosa aminek köszönhetően gyorsan telít és megakadályozza a
szénhidrátok gyors felszívódását.
Nyersen a leghasznosabb, de a belőle készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaznak.
Nyersen a leghasznosabb, de a belőle készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaznak.
Készítenek belőle salátát, főzeléket, de sütve és főzve
is ízletes.
Van, aki még pogácsát is süt belőle!
Kitűnő turmixital lehet, ha naranccsal, citrommal, almával ízesítjük.
Kitűnő turmixital lehet, ha naranccsal, citrommal, almával ízesítjük.
Diabetikus készítmények
előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas.
Tápszer, pótkávé is készíthető belőle.
Tápszer, pótkávé is készíthető belőle.
Csökkenti az édesség utáni vágyat és a
fáradtságnak is jó ellenszere.
Cukorbetegeknél inzulint takarít meg, csökkenti a
vércukor ingadozását.
A máj méregtelenítését javítja.
A máj méregtelenítését javítja.
A csicsóka leggyakoribb felhasználása:
Hőkezelve krémlevesnek, pürének, gratinírozva (tejszínnel besütve), nyersen lereszelve salátának (pl. céklával kombinálva).
Főzve felhasználható pogácsák lazítására, és kifejezettem finom hagymával, kis zsiradékon megsütve.
Ez a zöldségféle hasonlít a burgonyára,de csak abban,hogy szintén a növény földalatti megvastagodott szára a fogyasztható.
Ízre édesebb.
Bárhol vásároljuk, biztosak lehetünk benne, hogy bio.
Ennek a növénynek nincs kártevője, betegsége, emiatt teljesen tiszta vegyszermentes élelmiszer.
Említésre méltó az esszenciális aminosav, C-,B1-,B2-vitamin, niacin, béta-karotin tartalma.
Ásványi anyagok közül cinket, káliumot és a csontépítéshez szükséges triumvirátust kalciumot, foszfort és magnéziumot rejt a gumó.
A csicsókában inulin található.
E rendkívül jótékony szénhidrátfajta miatt akár gyógynövénynek is nevezhetjük.
Miért együnk sok csicsókát?
(a csicsóka élettani hatásai):
A népgyógyászat
szerint a napraforgók családjába tartozó csicsóka nagyonis jótékony hatással
van az ember szervezetére.
Fő anyaga az úgynevezett
inulin
növényi rostanyag,
melyet képtelenek vagyunk megemészteni, tehát a bélben sértetlen marad.
Így a
jó baktériumokat vonzza magához táplálkozásra!
• Emésztésre -Bélflóra helyreállító
A csicsóka gyorsítja
az emésztésünket, így kiváló kiegészítője lehet a fogyókúránknak is, valamit
sokat segít, ha szorulásban szenvedünk.
Mindezt a növény fő
hatóanyagának, az inulinnak a következménye: míg nagyon sok kórokozó a
mesterségesen finomított cukor bomlástermékén szaporodik el, addig a csicsóka
anyagain ugyanez a folyamat nem megy végbe.
Ugyanakkor a hasznos bélbaktériumok tápanyagként szolgál, így helyreállítja a bélflórát.
Antibiotikumos kezelés után érdemes fogyasztani prebiotikus hatása miatt.
• Cukorbetegeknek
Cukorbetegségben
szenvedők előszeretettel fogyasztják szinte minden nap a csicsókát.
Stabilizálja a vécukorszintet, így kifejezetten segít mindenkinek, akinek
szervezete nehezen vagy nem egyenletesen tudja feldolgozni a bevitt
cukormennyiséget.
Napi egy csicsóka
nyersen fogyasztva már sokat segíthet a cukorbetegeknek.
kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a benne található szénhidrátok fruktózzá alakulnak és felszívódásához nincs szükség inzulinra.
A belőle készült édesítőszer természetes, nem mesterséges édesítő.
• Segítség a diétában - Étrend kiegészítőként
A csicsóka
nélkülözhetetlen eleme a testsúlycsökkentő étrendeken kívül a holisztikus, a
diabetikus és a hipoglikémiás diétáknak is.
Nem csak egészségre
gyakorolt pozitív hatása miatt népszerű, de egyben csökkenti az édesség iránti
vágyunkat, másrészt pedig segít frissességünk megőrzésében.
• Vastagbélrák megelőző hatása van
...mivel javítja az emésztőrendszer működését.
Lazítja és növeli a széklet tömegét, így megakadályozza a székrekedést.
Csökkenti a bélsár Ph értékét, emiatt gátolja a rákkeltő anyagok termelődését.
• Csökkenti a magas vérnyomást
...magas kálium tartalmának köszönhetően.
• Mellrák kialakulásának rizikóját mérsékli
...mivel e ráktípus okozóját, az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja az inulin bélflóra helyreállító hatása.
• Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
...a kimutatható koleszterin és triglicerid-szint csökkentő hatása miatt.
Főleg a
szívkoszorúér-problémákkal küzdőknek ajánlják a csicsóka fogyasztását.
Ha
naponta juttatunk belőle a szervezetünkbe, akkor azzal vértisztító hatást
érhetünk el.
A csicsókában
található hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis a vérben emelkedik az érvédő
HDL-koleszterinérték.
• Ételallergiára
Az ételallergiának is
hasznos ellenszere lehet a csicsóka, azon belül is az inulin.
Ha étellaergia
jeleit tapasztaljuk egy gyereken, akkor érdemes kis mennyiségben inulint adni
neki.
A legegyszerűbb, ha
elrágcsál naponta legalább egy fél nyers csicsókát, az így bevitt inulin már
képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tünetet.
• Gombás fertőzésekre
Ha rendszeresen csicsókát
fogyasztunk, azzal csökkentjük olyan gombás fertőzések kialakulását, mint a
hüvelybomba vagy a candida.
A növényben
megtalálható inulin ugyanis komoly szerepet játszik a szervezetben felgyülemlő
méreganyagok megkötésében, ezáltal segíti a szervezetet a gombák elleni
védekezésben.
A csicsóka fogyasztása eleinte okozhat gázképződést és hasmenést, mert jótékony hatása miatt a hasznos bélbaktériumok elszaporodása kisebb „belháborúval” jár a káros bélbaktériumokkal.
Érdemes óvatosan kisebb mennyiséggel kezdeni, a helyreállított bélflóra, a megtisztított bélrendszer már nem okoz panaszokat.
(Forrás: A Pallas Nagylexikona, nepgyogyaszat.hu, diabeteszonline.hu)
A cukorbetegség és a csicsóka
Krumpli helyett csicsóka
A csicsóka azon zöldségfélék közé tartozik, melyek teljesen
érthetetlenül szorulnak háttérbe, pedig egészségesek és jó hatással vannak a
szervezetre.
Alig fogyasztjuk, noha a csicsókával egy olyan ételt
helyettesíthetnénk, amely csaknem minden nap szerepel az étlapunkon.
Mi is a csicsóka?
Bár a csicsóka kinézetre leginkább a burgonyára emlékeztet,
valójában csak gumóiban hasonlít ehhez a zöldségféléhez.
Az őszirózsafélék táborát erősíti, s kertészeti szempontból
tekintve hatalmas előnye, hogy évelő.
S bár a betakarítás során a növényt ki kell fordítani a földből,
akárcsak a burgonya esetében, a gumókat nem csak fogyasztásra, hanem
továbbszaporításra is használhatjuk.
A csicsóka jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a burgonya,
pedig ízében és falhasználási formájában nagyon is hasonlít említett társára.
Már csak ezért is megérné lecserélni, vagy legalább alkalmanként
kiváltani a köretként szolgáló zöldségeket, de a csicsókának további előnyei is
vannak még.
Többek között az, hogy a benne található gyümölcscukor (aminek
édesebb ízét köszönheti), sokkal könnyebben és gyorsabban hasznosítható a
szervezet számára, emiatt aztán cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Maximális kihasználhatóság
Mivel a csicsóka 100 grammjában csak 31 kalória található, a
diétázók és az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják.
Alacsony kalóriatartalma mellett nagy előnye, hogy jelentősen
magas a rosttartalma, ezáltal fogyasztása során jóval előbb elérhetjük a
jóllakottság érzését.
Ugyancsak a rosttartalomnak köszönhető, hogy fokozza a belek
hatékonyságát, ami által elősegíti a felszívódást, az emésztési problémák
kiküszöbölését.
Ráadásul ez a különleges rost, az inulin, a szervezet öngyógyításának egyik leghatékonyabb alapanyaga.
Ráadásul ez a különleges rost, az inulin, a szervezet öngyógyításának egyik leghatékonyabb alapanyaga.
Mindemellett a csicsóka alapvetően fontos ásványi anyagokat és
vitaminokat is tartalmaz, igen nagy mennyiségben.
Hátrányai
Nem sok hátránya van a csicsókának, s azok is eltörpülnek, ha
figyelembe vesszük hasznosíthatóságát.
Mivel rosttartalma ilyen kiemelkedő, könnyen hozzájárulhat a
fokozott gázképzéshez és a puffadáshoz, ami sokak számára nagyon is kellemetlen
lehet.
Másik hátránya az elkészítéséből ered, ugyanis a csicsóka
meglehetősen göcsörtös, emiatt nehéz megtisztítani.
Talán éppen ezért nem is kell annyira erőltetni a pucolást,
hiszen olyan vékony héja van, hogy a sütés, főzés során gyakorlatilag eltűnik,
észrevétlenné válik a külső védőréteg.
Felhasználása a konyhában
Gyakorlatilag bármihez felhasználhatod a csicsókát, akár
nyersen, akár sütve, akár főzve készíted el.
Önmagában ugyancsak tekinthetsz rá, hiszen készülhet belőle
leves, nassolnivaló, de köretként, vagy a saláta részeként is megállja a
helyét.
A készítés során mindössze arra kell figyelned, hogy a csicsóka
édes ízét valamivel ellensúlyozd, legyen szó éppen a megfelelő
fűszerkeverékről, vagy a zöldség mellé tálalt ételek odafigyelő ízesítéséről.
(Forrás: men.hu)
"Szeretném elmesélni Nektek, hogy most hívott egy kedves bácsika
vidékről, aki beszámolt arról, hogy megtalálta a blog bejegyzésemet a
csicsókáról, és a cukorbeteg feleségénél ki is próbálták
annak hatását.
Egy db gumótól a 17-es cukor érték 7-re ment le!
Nagyon boldog
vagyok a hírtől!
Ezért érdemes élni, hogy a blog bejegyzéseimmel, és személyes találkozásaink által segíthetek az embereknek!
Ezért érdemes élni, hogy a blog bejegyzéseimmel, és személyes találkozásaink által segíthetek az embereknek!
Köszönöm és hálás vagyok ezért! "
- Gábor Kati
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- Melyik virág ehető a kertünkben?
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
- Őszi munkálatok a kiskertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
A Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
- A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
- Skalárháború:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF Kiegyenlítő Technika:
http://wedev.hu/wedev-fomenu.php
- A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI – DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is a Lélek?:
- TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/10/tobozmirigy-testunk-csodaja.html
- A teremtés energiái – Kundalini: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html
- A csakrák betegségei - behangulásuk:
- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:
- Faszén - Aktív szén:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalaim:
blog oldalam:
Köszönöm,köszönöm ! Hatalmas irodalom,melyből sokat ismerek,de találtam újat is ! Az ismétlés pedig mindig frissíti az elmét ! Áldás,békesség,egészség !Márti
VálaszTörlésKedves Kati! Köszönöm szépen a hasznos információkat, nagyon érdekes, lényegre törően és közérthetően íródott. Jó egészséget és harmóniát kívánok 😊
VálaszTörlésMarinka Gergely