2013. március 20., szerda

Csicsóka – az elfeledett csodanövényünk - a jótékony szénhidrát




Csicsóka – az elfeledett csodanövényünk - a jótékony szénhidrát






Helyreállítja az egészséges bélflórát, ezáltal az immunrendszerünket is, és az ételallergiánkat!...és még mennyi csodás tulajdonsága van...!




Sokan azt hiszik, krumplifajta. Pedig nem az.
A napraforgók rokona, gumói megvastagodott szárképződmények, melyek a gyökereken dudorodnak.

Sokáig álomba merülve várta, hogy újra felfedezzük.



Megmondom őszintén pár évvel ezelőttig nem volt a tányéromon csicsóka.
Mivel divatja az élelmiszereknek, a konyhában használatos alapanyagoknak is van, a csicsóka újra megtalálásának ideje bekövetkezett!

 
Ezt az egyszerű és nagyszerű zöldséget, elegáns éttermekben olyan drága ételek köreteként tálalják, mint a homár, a nemes tengeri halak, a libamáj vagy a szarvasgomba.








Igen sokoldalúan hasznosítható ez a kissé elfeledett növényünk, amit a szegények krumplijának is neveznek.
Pontosan úgy, és ott használjuk, mint a burgonyát! 







Kalória tartalma harmada a burgonyáénak, rosttartalma pedig 5-6szorosa aminek köszönhetően gyorsan telít és megakadályozza a szénhidrátok gyors felszívódását.

Nyersen a leghasznosabb, de a belőle készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaznak. 

Készítenek belőle salátát, főzeléket, de sütve és főzve is ízletes. 
Van, aki még pogácsát is süt belőle! 







Kitűnő turmixital lehet, ha naranccsal, citrommal, almával ízesítjük. 
Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. 
Tápszer, pótkávé is készíthető belőle. 
Csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságnak is jó ellenszere. 
Cukorbetegeknél inzulint takarít meg, csökkenti a vércukor ingadozását. 
A máj méregtelenítését javítja.

 

A csicsóka leggyakoribb felhasználása:







 
Hőkezelve krémlevesnek, pürének, gratinírozva (tejszínnel besütve), nyersen lereszelve salátának (pl. céklával kombinálva).







Főzve felhasználható pogácsák lazítására, és kifejezettem finom hagymával, kis zsiradékon megsütve.

Ez a zöldségféle hasonlít a burgonyára,de csak abban,hogy szintén a növény földalatti megvastagodott szára a fogyasztható.








Ízre édesebb. 

Bárhol vásároljuk, biztosak lehetünk benne, hogy bio. 


Ennek a növénynek nincs kártevője, betegsége, emiatt teljesen tiszta vegyszermentes élelmiszer.







Említésre méltó az esszenciális aminosav, C-,B1-,B2-vitamin, niacin, béta-karotin tartalma. 


Ásványi anyagok közül cinket, káliumot és a csontépítéshez szükséges triumvirátust kalciumot, foszfort és magnéziumot rejt a gumó.

A csicsókában inulin található. 


E rendkívül jótékony szénhidrátfajta miatt akár gyógynövénynek is nevezhetjük.



Miért együnk sok csicsókát? 


(a csicsóka élettani hatásai):








A népgyógyászat szerint a napraforgók családjába tartozó csicsóka nagyonis jótékony hatással van az ember szervezetére. 
Fő anyaga az úgynevezett 

inulin 

növényi rostanyag, melyet képtelenek vagyunk megemészteni, tehát a bélben sértetlen marad. 

Így a jó baktériumokat vonzza magához táplálkozásra!
 


• Emésztésre -Bélflóra helyreállító

A csicsóka gyorsítja az emésztésünket, így kiváló kiegészítője lehet a fogyókúránknak is, valamit sokat segít, ha szorulásban szenvedünk.

Mindezt a növény fő hatóanyagának, az inulinnak a következménye: míg nagyon sok kórokozó a mesterségesen finomított cukor bomlástermékén szaporodik el, addig a csicsóka anyagain ugyanez a folyamat nem megy végbe.

A csicsókában található inulin egy olyan folyékony növényi rost anyag, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni. 

Ugyanakkor a hasznos bélbaktériumok tápanyagként szolgál, így helyreállítja a bélflórát.

 Antibiotikumos kezelés után érdemes fogyasztani prebiotikus hatása miatt.




• Cukorbetegeknek 


Cukorbetegségben szenvedők előszeretettel fogyasztják szinte minden nap a csicsókát. Stabilizálja a vécukorszintet, így kifejezetten segít mindenkinek, akinek szervezete nehezen vagy nem egyenletesen tudja feldolgozni a bevitt cukormennyiséget.


Napi egy csicsóka nyersen fogyasztva már sokat segíthet a cukorbetegeknek.

kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a benne található szénhidrátok fruktózzá alakulnak és felszívódásához nincs szükség inzulinra. 
A belőle készült édesítőszer természetes, nem mesterséges édesítő.






• Segítség a diétában - Étrend kiegészítőként

A csicsóka nélkülözhetetlen eleme a testsúlycsökkentő étrendeken kívül a holisztikus, a diabetikus és a hipoglikémiás diétáknak is.

Nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt népszerű, de egyben csökkenti az édesség iránti vágyunkat, másrészt pedig segít frissességünk megőrzésében.

Magas ballasztanyag-tartalma miatt telítettség érzetet okoz és gátolja a szénhidrátok és a zsírok felszívódásának mértékét. 








• Vastagbélrák megelőző hatása van

...mivel javítja az emésztőrendszer működését. 
Lazítja és növeli a széklet tömegét, így megakadályozza a székrekedést. 
Csökkenti a bélsár Ph értékét, emiatt gátolja a rákkeltő anyagok termelődését. 


• Csökkenti a magas vérnyomást 


...magas kálium tartalmának köszönhetően.


• Mellrák kialakulásának rizikóját mérsékli


...mivel e ráktípus okozóját, az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja az inulin bélflóra helyreállító hatása.

• Szív és érrendszeri betegségek megelőzése 


...a kimutatható koleszterin és triglicerid-szint csökkentő hatása miatt.


Főleg a szívkoszorúér-problémákkal küzdőknek ajánlják a csicsóka fogyasztását. 
Ha naponta juttatunk belőle a szervezetünkbe, akkor azzal vértisztító hatást érhetünk el.
 A csicsókában található hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis a vérben emelkedik az érvédő HDL-koleszterinérték.







 Ételallergiára

Az ételallergiának is hasznos ellenszere lehet a csicsóka, azon belül is az inulin. 
Ha étellaergia jeleit tapasztaljuk egy gyereken, akkor érdemes kis mennyiségben inulint adni neki.

A legegyszerűbb, ha elrágcsál naponta legalább egy fél nyers csicsókát, az így bevitt inulin már képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tünetet.


 Gombás fertőzésekre

Ha rendszeresen csicsókát fogyasztunk, azzal csökkentjük olyan gombás fertőzések kialakulását, mint a hüvelybomba vagy a candida.

A növényben megtalálható inulin ugyanis komoly szerepet játszik a szervezetben felgyülemlő méreganyagok megkötésében, ezáltal segíti a szervezetet a gombák elleni védekezésben.






FIGYELEM!

A csicsóka fogyasztása eleinte okozhat gázképződést és hasmenést, mert jótékony hatása miatt a hasznos bélbaktériumok elszaporodása kisebb „belháborúval” jár a káros bélbaktériumokkal. 

Érdemes óvatosan kisebb mennyiséggel kezdeni, a helyreállított bélflóra, a megtisztított bélrendszer már nem okoz panaszokat.


(Forrás: A Pallas Nagylexikona, nepgyogyaszat.hu, diabeteszonline.hu)



A cukorbetegség és a csicsóka





video: http://www.youtube.com/watch?v=hvfli_ZSazw







Krumpli helyett csicsóka 


A csicsóka azon zöldségfélék közé tartozik, melyek teljesen érthetetlenül szorulnak háttérbe, pedig egészségesek és jó hatással vannak a szervezetre.

Alig fogyasztjuk, noha a csicsókával egy olyan ételt helyettesíthetnénk, amely csaknem minden nap szerepel az étlapunkon.






Mi is a csicsóka?

Bár a csicsóka kinézetre leginkább a burgonyára emlékeztet, valójában csak gumóiban hasonlít ehhez a zöldségféléhez.

Az őszirózsafélék táborát erősíti, s kertészeti szempontból tekintve hatalmas előnye, hogy évelő.

S bár a betakarítás során a növényt ki kell fordítani a földből, akárcsak a burgonya esetében, a gumókat nem csak fogyasztásra, hanem továbbszaporításra is használhatjuk.

A csicsóka jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a burgonya, pedig ízében és falhasználási formájában nagyon is hasonlít említett társára.

Már csak ezért is megérné lecserélni, vagy legalább alkalmanként kiváltani a köretként szolgáló zöldségeket, de a csicsókának további előnyei is vannak még.

Többek között az, hogy a benne található gyümölcscukor (aminek édesebb ízét köszönheti), sokkal könnyebben és gyorsabban hasznosítható a szervezet számára, emiatt aztán cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Maximális kihasználhatóság

Mivel a csicsóka 100 grammjában csak 31 kalória található, a diétázók és az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják.

Alacsony kalóriatartalma mellett nagy előnye, hogy jelentősen magas a rosttartalma, ezáltal fogyasztása során jóval előbb elérhetjük a jóllakottság érzését.

Ugyancsak a rosttartalomnak köszönhető, hogy fokozza a belek hatékonyságát, ami által elősegíti a felszívódást, az emésztési problémák kiküszöbölését. 

Ráadásul ez a különleges rost, az inulin, a szervezet öngyógyításának egyik leghatékonyabb alapanyaga.

Mindemellett a csicsóka alapvetően fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, igen nagy mennyiségben.

Hátrányai

Nem sok hátránya van a csicsókának, s azok is eltörpülnek, ha figyelembe vesszük hasznosíthatóságát.

Mivel rosttartalma ilyen kiemelkedő, könnyen hozzájárulhat a fokozott gázképzéshez és a puffadáshoz, ami sokak számára nagyon is kellemetlen lehet.

Másik hátránya az elkészítéséből ered, ugyanis a csicsóka meglehetősen göcsörtös, emiatt nehéz megtisztítani.

Talán éppen ezért nem is kell annyira erőltetni a pucolást, hiszen olyan vékony héja van, hogy a sütés, főzés során gyakorlatilag eltűnik, észrevétlenné válik a külső védőréteg.



Felhasználása a konyhában






Gyakorlatilag bármihez felhasználhatod a csicsókát, akár nyersen, akár sütve, akár főzve készíted el.
Önmagában ugyancsak tekinthetsz rá, hiszen készülhet belőle leves, nassolnivaló, de köretként, vagy a saláta részeként is megállja a helyét.

A készítés során mindössze arra kell figyelned, hogy a csicsóka édes ízét valamivel ellensúlyozd, legyen szó éppen a megfelelő fűszerkeverékről, vagy a zöldség mellé tálalt ételek odafigyelő ízesítéséről.

(Forrás: men.hu)







"Szeretném elmesélni Nektek, hogy most hívott egy kedves bácsika vidékről, aki beszámolt arról, hogy megtalálta a blog bejegyzésemet a csicsókáról, és a cukorbeteg feleségénél ki is próbálták annak hatását. 
Egy db gumótól a 17-es cukor érték 7-re ment le! 
Nagyon boldog vagyok a hírtől! 
Ezért érdemes élni, hogy a blog bejegyzéseimmel, és személyes találkozásaink által segíthetek az embereknek!
Köszönöm és hálás vagyok ezért!  " - Gábor Kati










Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 



- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:






Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: 








2 megjegyzés:

  1. Köszönöm,köszönöm ! Hatalmas irodalom,melyből sokat ismerek,de találtam újat is ! Az ismétlés pedig mindig frissíti az elmét ! Áldás,békesség,egészség !Márti

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati! Köszönöm szépen a hasznos információkat, nagyon érdekes, lényegre törően és közérthetően íródott. Jó egészséget és harmóniát kívánok 😊
    Marinka Gergely

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.