A csodás Lenmag
A lenmag eredete a távoli időkbe nyúlik vissza, i.e. ötezer
évvel már Mezopotámiában és Egyiptomban is termesztették.
A lenmag népi gyógyászati felhasználása sokrétű.
A benne található nyálkaanyagoknak köszönhetően a bélben
megduzzad, és nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal hozzájárul a
káros méreganyagok kiürüléséhez.
káros méreganyagok kiürüléséhez.
Ha székrekedéssel
küzdesz, fogyassz el naponta két-háromszor egy evőkanál lenmagot elegendő
mennyiségű folyadékkal.
Fontos!
Minden rosttartalmú étel esetében figyelj a napi magas
folyadékfogyasztásra - legalább 2-2,5
liter -, ugyanis csak így várható hatásos súlycsökkentő, emésztést segítő
hatás.
A lenmag magas rosttartalma miatt továbbá gátolja a Candida szaporodását a bélrendszerben, növényi
hatóanyagai pedig rákellenes hatással
rendelkeznek.
Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, a vérzsír- és a koleszterinszintet.
Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, a vérzsír- és a koleszterinszintet.
Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így jótékony kiegészítője a fogyókúrának.
Fogyaszthatod joghurtba vagy müzlibe keverve, de őrölve vagy
pelyhesített formában is, melyet élelmiszerüzletekben vagy gyógynövényboltokban
szerezhetsz be.
(forrás: Femina)
A lenmag gyógyhatásai
A len valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye
volt.
Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi
használatú textíliák.
A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos
szerepet kapott.
A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a
legmegbízhatóbbak egyikévé vált.
Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább
tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális
zsírral.
Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal
ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal
ellátott test.
A lenmag 35 százalék
zsiradékot tartalmaz, aminek 72
százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen.
Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban
csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék.
Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen
mennyiségben.
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális
olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet.
Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká
vált.
Gazdag A, B, C, D és E
vitaminban.
Az ásványok közül
nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként,
vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort,
alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.
Kiváló Ca forrás, így csontépítő étel!
Kiváló Ca forrás, így csontépítő étel!
A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy
megismerjük a gyógy-értékét.
Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak.
A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell
hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések
bizonyítják gyógyhatását.
Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a
test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen
zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett.
Ily módon hat a
kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és
a vesékben.
Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél
meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek
okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek
hatékonyságának csökkentéséhez.
Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos
megbetegedéseinek.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag
fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére.
Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre
is.
Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és
forraljuk tíz percen át.
Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon.
Melegítsük fel ismét, és igyuk meg.
Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.
Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással
van.
Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség.
A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása.
Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség.
A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása.
Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén
is fogyaszthatunk lenmag teát.
Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni.
A teát a már előbb említett módon készítsük el.
Az epekő keletkezéséről már volt szó.
A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.
Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni.
A teát a már előbb említett módon készítsük el.
Az epekő keletkezéséről már volt szó.
A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.
Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag.
Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.
Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.
Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az
izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban.
A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre.
A hatás nem marad el.
A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre.
A hatás nem marad el.
A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú
tűzön forraljuk felére a vizet.
Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre.
Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.
Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre.
Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.
Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon
viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának
köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne.
Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.
Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.
Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális
olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval.
Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.
Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.
Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve
a lenmag.
Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.
Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.
Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és
gyanta keverékének.
Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.
Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.
Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az
őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres
bélmozgás.
Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.
Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.
Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske
csípésére gondolunk akkor is.
De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések.
Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.
De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések.
Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.
Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek
elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas.
Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára.
Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.
Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára.
Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.
Hajhullásnál:
Többféle
hajhullás létezik, de a „hormonalapú" hajhullást a lenmaggal tudjuk
csökkenteni, jobb esetben megállítani.
Elkészítési mód:
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk.
Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval.
Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük.
A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.
Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval.
Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük.
A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.
Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot
egészben is megfőzhetjük.
De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.
De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.
(forrás: harmonet.hu)
A lenmag és jótékony hatásai
A lenmag a legjobb növényi forrása az
Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak,
amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez,
de a csontok egészségéért,
a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek,
ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek.
Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak,
amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez,
de a csontok egészségéért,
a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek,
ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek.
Olcsó és kellemes aromájú, továbbá tökéletesen helyettesíti a
szintén Omega 3-ban dús hal-olajat és a lazachúst.
Dús vitaminforrás – rengeteg benne a B-komplex családba tartozó
vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem – úgy a vegetáriánusok számára, mint a
lisztérzékenyeknek, ugyanis mindkettejük étrendjébe tökéletesen beleillik.
Régebben kevesen fogyasztották, ma azonban egyre többen fedezik fel a lenmag
jótékony hatását az emberi szervezetre.
Ezt valószínűleg az is eredményezheti, hogy az apró magvakat
könnyebben be lehet vinni a szervezetbe – nyersen joghurtokba,
zöldségsalátákba, különböző pépes ételekbe keverve –, mint például a húst,
amely párolást vagy egyéb megkészítési módszert igényel.
Azonban oda kell figyelni a napi adag betartására, egyébként a
lenmag toxikus is lehet! Nem beszélve arról, hogy sok a kalória benne.
Serkenti az emésztést
Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést,
hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a
székrekedést.
Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa.
Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa.
Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás
ellen.
Emésztőrendszer-karbantartási kúra esetén, hetente négy
alkalommal egyél két teáskanál őrölt vagy egész lenmagot, bő folyadékkal
(vízzel, teával).
Ezáltal nemcsak a székrekedést, hanem a gyomorban vagy a bélben
lévő gyulladásokat is megszüntetheted, még a vesebántalmakat is.
Csökkenti a vérkoleszterint.
Megóv a szív- és érrendszeri problémáktól.
Egy másik nyomós ok a lenmag fogyasztására, hogy visszaszorítja
a vérben lévő koleszterin értékét.
A magok hatása ugyanis megegyezik a gyógyszerekével, amelyeket a
magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek írnak elő az orvosok.
Szintén a rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az
érrendszert a megbetegedésektől.
Továbbá az Omega 3 és 6 zsírsav hatására kordában tartja a
vérnyomást, így segítséget nyújt a magas vérnyomással küzdőknek.
Megelőzi a vérrögök képződését, ezáltal
csökkenti a szívinfarktus vagy agyvérzés veszélyét is.
Védelmet nyújt a rák ellen.
Segít a változókorú nőknek.
A magok azon nők számára is jók, akik a menopauza határán vagy
már a változókorban vannak.
A bennük rejlő összetevők ugyanis hasonlóak a hormonokhoz,
amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét.
Ugyanakkor linolsavat és lignint is tartalmaz, amely védelmet
nyújt a prosztata- és vastagbélrákkal szemben.
Egyszóval, a lenmag természetes ellenszere a rákos sejtek
kialakulásának.
Helyettesíti a tojást
A masszákba, palacsinta-tésztába kerülő tojás helyett
lenmag-keveréket is tehetünk.
Méghozzá úgy, ha 1 evőkanálnyi lenmagot megőrölünk, és
összekeverünk 3 evőkanál vízzel.
Ez kitesz egy tojást.
Felveszi a harcot a pattanások ellen
A lenmagban lévő hatóanyagok hozzájárulnak az androgén-termelés
szabályozásához, vagyis a bőr által termelt szébum kordában tartásához.
Ha lenmagból készített maszkot viszel fel hetente az arcodra –
az érintett területre, a bőröd sokkal tisztább és bársonyosabb lesz.
Hogyan fogyasztható a lenmag?
Napi 17 gramm – kb. 2 kanál lenmag elegendő ahhoz, hogy a
szükséges
Omega 3 és Omega 6 dózist bevidd a szervezetedbe.
Omega 3 és Omega 6 dózist bevidd a szervezetedbe.
A lenmag nyersen kapható, nyersen is fogyasztható, illetve
kávédarálóban megdarálva, liszt formájában is belekeverhető joghurtokba, salátákba,
gyümölcs-shakekbe.
A sütésnél-főzésnél is felhasználhatod, egészben vagy megőrölve
a lenmagokat.
Jó adalék süteményekben, kenyértésztában, ételekben is.
Jó adalék süteményekben, kenyértésztában, ételekben is.
Kapható ugyanakkor len-olaj is, amelyet szintén hasznosíthatsz a
főzésnél, de étrendi kiegészítőként is megfelel.
(forrás: filantropikum)
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2.Gyógyító növényeink 2. rész:
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
32.A kézben, a talpon stb. benne van az egész ember ♥ :) - Térkép az egészségünkhöz :) – Reflexzónák:
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Koszonjuk!
VálaszTörlésErzsi
Boldogan, Örömmel!
VálaszTörlésKöszönöm az érdeklődésedet!
:-) <3
Köszönöm a sok hasznos tanécsot!
VálaszTörlés