Mindentudó a paradicsomról
Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás
Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás
A paradicsom teljes mértékben megérdemelten kapta aranyalma
elnevezését.
Hisz aranyat ér minden cseppje!
Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot.
Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor,
citromsav, almasav, stb.
Számos összetevője miatt rengeteg jótékony hatása van!
A paradicsomot a régi gyógyászatban kelések érlelésére
javasolták, majd ha az kifakadt, a kelés tisztítására.
Ma is gyakran alkalmazzák
gyulladásos égett felületekre, mert gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz,
ezen kívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.
Az aranyalma fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi
fájdalmakat.
Különösen ajánlott köszvény, valamint különféle gyulladásos
megbetegedések esetén.
A paradicsom tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés
serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is.
Részt vesz továbbá
magában az emésztési folyamatban, segíti és csökkenti a gyomorsavtúltengést.
Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a
szomjúságot.
Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére
alkalmas kenőcsöket készítenek belőle.
Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja
a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan
gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé
változik".
Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore, azaz
aranyalma is.
A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem
almájának hívják, mert bódulatot okozott.
A még éretlen, zöld paradicsom
valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a
gyümölcsből fokozatosan eltűnik úgy, hogy az érett paradicsom teljességgel
ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges
táplálék is.
Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból
származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul torna te, németül Tomate,
oroszul tomat.
Származását
a kutatók elég pontosan meghatározták.
Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövény.
Mexikóban kezdték el
termeszteni.
Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd
Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron
termelik.
Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma
amorisként szerepelteti, de a Szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert
leírást se ad a paradicsomról.
Annál inkább Csapó József az Uj Füves és Virágos Magyar Kertben
(1775), bár ő még lebecsülően vélekedik a paradicsomról:
"Kertekben
termesztik az Eb-szőlő Nemét;
A gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de
szegeletessek és szép piros karmasin szinűek. Nem tanátsos az Gyümöltsüket
enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják."
A 19. században még csak a főúri asztalok csemegéje, de gyorsan
terjed a kertekben, és mindinkább kelléke lesz a mindennapok
konyhaművészetének.
Gyermekkoromban még ritkaságszámba ment, ha valaki a
reggeli szalonnájához és kenyeréhez paradicsomot falatozott.
Főként főzve
fogyasztották; a paradicsom-befőzés éppen olyan fontos aktusa volt a valamikori
falusi, vidéki háztartásnak, mint a szilvalekvárfőzés, a káposztasavanyítás
vagy a disznóölés.
Paradicsomültetés
Szeretnék eloszlatni pár tévhitet.
Nem kell megvárni a fagyosszenteket (május 12-15) az ültetéssel,
jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha
arra megfelelő az idő,
már az ültetésre.
Ha jó idő van legalább egy hétig,
odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből
kihajt, ha volt ideje legyökeresedni.
Ez a kulcsszó. Az idő.
Két héttel
fagyosszentek előtt már nemigen ültetek, mert onnantól lutri.
Ha megszokta a
helyét pár fokos fagy se pusztítja el, csak a föld feletti részét, gyökérből
kihajt.
És mire a többit el mered ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy
nőnek, mintha húznák ki a földből.
De mivel az ördög egy ritka betegségben,
álmatlanságban szenved, és szegényke sohasem alszik, én is csak a fele
palántámat ültetem így, de bevallom, soha nem volt még gondom vele.
De azért
mindenkinek ajánlom, hogy így tegyen, jobban fog tudni aludni.
Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm
földdel), hátha... aztán visszaterítem.
Sohasem érzem feleslegesnek.
Eddig
egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szememfénye lugasfajta
(koktélcserersznye és sárga körtealakú) összes levelét eldobta, és elkezdett
sárgulni.
Tő fölött visszacsíptem.
Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket,
hogy a helyükbe ültessem.
Addigra 20-30 centis volt az új hajtás.
Paradicsomtermesztés, palántázás
A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát
venni.
A paradicsom kiskerti ültetése művészet.
Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem
az ízek (nóduszok) száma ÉS a hossza. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell
kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni.
A paradicsomot nem
ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba!
Igazi kertész nem is magról
palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, a fagyok előtt letör pár
hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított
helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrízhető,
a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!)
Ha tavaszra (ültetés
idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája,
akkor boldog.
Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges
leveleket kézzel letörgeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek
aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti.
Porhanyós földdel
félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea
is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja.
Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi
paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen
bokrodat!
Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért
éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés.
Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség,
csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem.
Egy vödörbe
földet teszek, arra a vizet.
Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket,
megzúzom, zsupsz az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem
herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi
csalánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy
kicsit, hogy meg is szívja magát!
Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés
ellen!)
Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges
beiszapolással, de alig.
És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni,
ezzel az apró trükköcskével 90%-os palántamegmaradást érhet el. (A fáimat is
így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden
palátánál alkalmaztam az első időkben!
Ma se vagyok rest, mindkettőt
alkalmazom.
A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak
sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfatrükk még, bár nem ide
való.
Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es
vödörhöz, ebbe több föld kell.
Ezzel kenőcsként, félcenti vastagon beburkolom a
fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is
egészségesebb lesz.)
Soha nem kell többé
locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, 3 tő lugasparadicsom
locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a
szomszédoknak is jut belőle.
3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni
ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni.
A
komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati,
emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem.
Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú
vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított,
csupasz földre!
Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, lestyánon kívül
szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű,
káposztalevél, ami van éppen.
A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a
kávézaccot a paradicsom is szereti.
A természetes módon termelt paradicsom íze,
illata megfizethetetlen kincs.
Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel,
azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír
közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelőtálcába.
A
növények megsínylik az átültetést.
Ha elérte a 10-15 centit, a palántát
földestől egy PET-palack aljára tedd, szórj rá kb 5 cm-nyi földet, locsold be.
A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése
érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra
földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tüzdeltje magához tér,
Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép
palántáid lesznek!
Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le.
(Ha
sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a
begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére,
amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat.
Ha korán akarsz paradicsomot,
és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le.
Később
szembetűnő lesz a külömbség a két bokor közt.
A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell:
1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav
miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke.
Arra ügyelj, hogy ha
kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert
berothadhat!
A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált
föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj
is.)
Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről!
A lényeg, a
földje talpmeleg legyen, nyirkos, de ne vizes.
Laza, de nem szellős.
Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig de a
természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem
tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen
elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség.
Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes
növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot,
sarkantyúkát társíts hozzá.
A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. (Ez is
megrendelhető alább a kisöregnél.)
Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a
többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz.
Mihelyst ez a növény elkezdi hozni
apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek.
Díszítőértéke is nagy, kis
lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni.
Mivel ne társítsd?
Káposzta, karalábé, fekete dió, kukorica, édeskömény, borsó,
kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring
Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét.
A paradicsom termésén kívül mindene mérgező!
Szárítsd ki, és égesd el.
A
hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a
gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra.
Nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros
szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagyszemű lugas. Bokrosból van 2 tő
húsos, és 4 tő léparadicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi
paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak
mennek.
A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok,
rokonok asztalán, polcán köt ki.
Ha igazi paradicsom-különlegességre vágysz, azt ne a boltokban
keresd. Én évek óta innen szerzek be minden egzotikus szaporítóanyagot:
kattints ide!
Nos, ha úgy érzed, van benned spiritusz, kalandra fel! Sok
sikert kívánok!
Papi
Paradicsom karácsonyra
Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!
A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.
Felfőzéses és olajos tartósítás
A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá!
Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom.
A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.
A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk.
Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük,
1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!
Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!
Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!
A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.
Felfőzéses és olajos tartósítás
A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá!
Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom.
A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.
A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk.
Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük,
1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!
Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Mindentudó a paradicsomról - Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.