Finomságok - Receptek/1.
- Gesztenyés-habos őzgerinc
-
Meggyes-mákos torta
- Gyors vacsora
Fokhagymás-citromos-koktélparadicsomos
spagetti friss bazsalikommal
- Házicsoki recept
- SAJTOS-SONKÁS-TEJFÖLÖS
PAPUCS
- Sajtos csavart
- ÍME, A TÖKÉLETES FORRALT
BOR RECEPT KARÁCSONYRA!
- Karácsonyra
- Mézeskalács - szív
- Zserbó
- Gumicukor házilag
- Narancsos gyömbéres
pulykamell
- HAJDINALEVES
-
Túrótorta recept mandulával
-
Göngyölt csirkemell
- Bailey's házilag recept
- Palacsinta torta pudinggal
lekvárral és mogyorókrémmel
- Feketeretek - zeller saláta
- Vegyes zöldséges rakott
karfiol
- Csicsókás kenyér
- Csokoládé torta
- Gyümölcssaláta, dióval,
mézzel
- HAGYMALEVES CIPÓBAN
- Friss, illatos - foszlós
kalács
- Snidlinges-sajtos-lecsós
leveles csiga
- Töltött mángold levelek
- Joghurt torta
- Spárgából
- Görög rakott tészta
- Töltött - gazdag háromszögek
- ZÖLDFŰSZERES BURGONYAKRÉMLEVES
- Rakott bolognai tészta
- Kavart túrós
- Töltött cukkini
- ARANYGALUSKA
VANÍLIA SODÓVAL
- Sült alma
- Ajvár - Zakuszka
Gesztenyés-habos őzgerinc
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
15 dkg vaj, vagy Rama
2 evőkanál rum
20 dkg porcukor
A krémhez:
10 dkg vaj, vagy Rama
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
Elkészítés:
A gesztenyemasszát a porcukorral, vajjal és a rummal
összegyúrjuk.
Az őzgerincformát fóliával kibéleljük, és a gesztenyemasszát
belenyomkodjuk.
Egy keveset hagyjunk ki belőle, ez lesz majd a díszítés,
illetve ezzel fedjük be a tetejét.
A közepébe kis vályút készítünk, és a krémet belesimítjuk.
A meghagyott gesztenyemasszát a krémre simítjuk, hideg helyre tesszük.
Ha megdermedt, kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, tejszínhabbal
díszítjük, majd felszeleteljük.
Meggyes-mákos torta
Egyszerű bögrés sütemény.
A mák jó barátja a meggy, és én imádom
így együtt mindkettőt.
Ez az a bizonyos mindent egybe sütemény.
Szinte csak követni
kell a hozzávalók sorrendjét, aztán megsütni, és jól megenni...
Tényleg ennyire egyszerű!
Meggyes-mákos torta
Hozzávalók:
33 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
15 dkg cukor
2 teáskanál vaníliáscukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
3 tojás
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl étolaj
5-8 dkg mák
a tetejére:
1 tasak piros tortazselépor
2 evőkanál cukor
6 evőkanál meggybefőtt leve, vagy ivólé
40 dkg meggy (fagyasztott, vagy befőtt)
Összekeverem a lisztet, a sütőport.
Jöhet bele a cukor, a
vaníliás cukor, a só, és a reszelt citromhéj.
Majd jönnek a tojások, a az
étolaj, a joghurt.
Jól elkeverjük, és egy kivajazott, lisztezett formába
öntjük.
(Lehet simán tepsibe is, illetve muffinformába, vagy őzgerincbe!)
A piros tortazseléport a 2 evőkanál cukrot, és a gyümölcslét
elkeverjük, majd jöhet hozzá a meggy.
Ezt a tészta tetejére önjük, és egy
villával, megpróbáljuk a tésztába keverni, hogy minél inkább takarja a meggyet
a tészta, illetve a gyümölcslé minél inkább belekeveredjen a tésztába.
Előmelegített 180 fokos sütőben (gázsütő 4-es fokozat) kb 40-45
perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!!!)
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva
tálaljuk.
Igyekezzünk minél jobban a belsejébe juttatni a tészta tetejére
locsolt gyümölcsöt és gyümölcslét, mert a torta tetején maradva
karammellizálódhat, és kénytelenek leszünk egyedül megenni az egészet, ha a
többiek azt hiszik, hogy égett...
Pedig, nem az. Csak a gyümölcslé karamellizálódott
és a torta körvonalát végig megfestette.
(Forrás: Szépségtár)
Gyors vacsora
Fokhagymás-citromos-koktélparadicsomos spagetti friss
bazsalikommal
A spagetti tésztát kifőzöd.
A sós víz lassabban éri el a
forráspontját, ezért ha tésztavizet forralsz, először az üres vizet forrald
fel, utána tegyél bele sót (amikor már forr).
Kókuszolajon tetszés szerinti
összenyomott fokhagymát illatosra futtatsz, majd hozzácsavarod fél bio citrom levét és lereszelt héját,
koktélparadicsomot és rengeteg friss bazsalikomot.
Végül a kifőtt spagettit
beleforgatod.
Reszelt parmezánnal tálald!
(Andió)
Házicsoki recept
Régóta próbálkozom jó állagú, finom csoki készítésével, eddig
sikertelenül.
Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal
szedegettük ki.
Most viszont sikerült
egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam
minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az
belejár.
1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá
főztem 5 perc alatt.
Beletettem
5 dkg kakaót és
csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam
hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam.
Ha szeretnénk ízesíteni,
tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot.
Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis
adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni,
persze maradt benne néhány kis darab.
Vajon az üzletiben hogy nincs egy
bogocska sem?
Egy magasabb falu
tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit.
Este
készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt.
Láng fölé tartottam a kés élét amíg
felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek
ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják
fel:-)
(Forrás: sarokkonyha)
A házi csoki
alapreceptje Kassai Csillától:
100 g kakaópor
100 g vaj vagy
margarin
100 g porcukor
1 teáskanál fahéjpor
2 csomag vaníliás
cukor
A vajat megolvasztjuk
gőz fölött egy edényben.
Amikor feloldódott a vaj, belekeverjük a cukrot, majd
levesszük a tűzről.
Ezt követően belekeverjük a többi hozzávalót és
ízesíthetjük mindenféle jóval!
Mazsola, mogyoró, kókuszreszelék, stb
Ha
tejcsokit szeretnénk, akkor csak 3 dkg kakaóport és 7 dkg tejport keverjünk a
masszába.
video:
(Forrás: megaport.hu)
SAJTOS-SONKÁS-TEJFÖLÖS PAPUCS
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 ek cukor
1 ek só
Töltelék:
10 dkg sonka
1 pohár (kicsi)tejföl
10 dkg sajt
fél fej vöröshagyma
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a cukrot, majd meglangyosítjuk.
A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a
liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt.
Csipet sót adunk hozzá, majd alaposan összegyúrjuk.
Duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóiból a sonkát, sajtot és a hagymát apróra
összedaraboljuk, majd elkeverjük a tejföllel és ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha a tészta megkelt alaposan átdolgozzuk, majd vékonyra
kinyújtjuk.
Egyforma négyzeteket vágunk belőle, és mindegyik négyzetre
teszünk a töltelékből.
Átlós sarkait egymásra helyezzük.
Az elkészült papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és
15-20 perc alatt megsütjük.
(Forrás: olcsó receptek)
Sajtos csavart
Hozzávalók:
3 dl (kb. 20 dkg)
finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl (kb. 20 dkg) reszelt sajt, 1
mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez: 1 tojás
1. A lisztet a vajjal
(margarinnal) elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg
vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtő-szekrénybe tesszük, és legalább 1 órán át
pihentetjük.
2. Ezután enyhén
lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságú, 40 centi hosszú téglalappá
nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval – esetleg késsel – a tésztából
hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 centis
darabokra felvágunk.
3. Az így kapott kis
lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben nagy lánggal (220
°C; légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig sütjük.
Jó tanács:
- Letakarva vagy jól
záródó fémdobozban
1 hétig eláll
kb. 80 darab
Elkészítési idő: 50
perc + pihentetés
Egy darab: 39 kcal •
fehérje: 1,1 gramm • zsír: 2,9 gramm • szénhidrát: 2,0 gramm • rost: 0,0 gramm
• koleszterin: 6 milligramm
(Forrás: Boszikám
jósdája)
ÍME, A TÖKÉLETES FORRALT BOR RECEPT KARÁCSONYRA!
A karácsonyi vásárok egyik jellegzetes itala a forralt bor,
amely a karácsonyi vendégváráskor is jól esik az átfázott rokonoknak,
barátoknak.
Számtalan recept található a forralt borra, sőt talán már van
saját receptünk is, mégis érdemes néha valami újat kipróbálni.
Ez most egy almaborral készült recept szeretettel!
Hozzávalók 16 db, 150 ml.-es pohárhoz:
1,5 liter vörösbor
600 ml almabor
300 ml narancslé
1 narancs
5 evőkanál tiszta méz
2 evőkanál mazsola
2 db magnélküli mandarin
Szegfűszeg, szerecsendió
2 fahéjrúd egyben
4 evőkanál cukor
Elkészítés folyamata:
1 lépés:
Egy éles késsel, vagy zöldség hámozóval vágjunk egy hosszú
csíkot a narancs héjából, majd tegyük a héjat, a mézet, és a mazsolát egy nagy
lábosba, majd adjuk hozzá a mandarint, a szegfűszeget.
2. lépés:
Reszeljünk egy kevés szerecsendiót a cukorba, majd adjuk ezt is
hozzá a lábos tartalmához, a fahéj rudakkal együtt.
Öntsük rá a vörösbort, majd kezdjük el szép lassan melegíteni,
addig, amíg a cukor és a méz fel nem olvad.
3. lépés:
Amikor a cukor és a méz elolvadt, öntsük bele az almabort, a
narancslevet, és melegítsük tovább, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni.
4. lépés:
Melegítsünk elő egy bólés tálat a vendégek érkezését követően,
majd szedjük ki a fahéj rudat, és szűrjük le a forralt bort, majd öntsük bele a
bólés tálba az italt.
Végül melegen tálaljuk az italokat a vendégeknek.
(Forrás: kertvarázsmagazin)
Karácsonyra
Mézeskalács - szív
Ütőfa Erdélyből
Egy hónappal ezelőtt
kezdtem hosszas levelezésbe Kövér György fafaragó mesterrel, mígnem egy hete ideért
Erdélyből a mézeskelács-ütőfám.
Ma végre jutott rá
idő, hogy kipróbáljam.
Izgultam, hogy is fog
menni, kijön-e a tészta a formából, látszik-e a majd a minta.
A bácsi a lelkemre
kötötte, hogy nem szabad térfogatnövelőt (sütőport vagy szódabikrarbónát) tenni
a tésztába, én most mégis tettem egy icipicit.
Ezt a receptet
készítettem:
75 gramm mézet, 60
gramm cukrot 2 evőkanál vízzel és 25 gramm margarinnal összeolvasztottam. 20
dkg búzaliszt és 10 dkg rozsliszt keverékéhez adtam 2 kávéskanál
mézeskalács-fűszert, 1 tojást és egy csapott teáskanál sütőport, fél citrom
reszelt héját és 10 csepp citromolajat.
Az ütőfából kiszedett
szíveket tojással kentem meg, majd 150 fokos sütőben légkeverés mellett 15
percig sütöttem.
(Forrás: nézzbehozzám)
Zserbó
Hozzávalók
1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
10 dkg cukor
25 dkg vaj vagy
margarin
2 tojássárgája
késhegynyi
szódabikarbóna
egy csipet só
a töltelékhez:
20-30 dkg darált dió
10 dkg nagy darabokra
aprított dió
1 dl rum
15 dkg cukor
15-20 dkg sárgabarack
lekvár
a mázhoz:
1 evőkanálnyi vaj (kb.
2 dkg)
10 dkg keserűcsoki
4 kanál cukrozatlan
kakaópor
4-5 kanál cukor
víz
A töltelék hozzávalóit
-a lekvár kivételével- egy edényben összekeverjük, vagy összemelegítjük.
Jöhet a tészta:
A tejhez adunk egy
evőkanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt,
felfuttatjuk.
Dagasztótálba mérjük a
lisztet, a cukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, a szódabikarbónát és a a
csipet sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Összegyúrjuk, vagy a géppel
összegyúratjuk.
A tésztát négy részre
osztjuk. Lisztezett felületen egyenlő nagyságúra nyújtjuk, akkorára, amekkora
tepsiben sütjük majd. (Ha a tészta ragad, két sütőpapír közé téve nyújtsuk ki!)
A tepsik kivajazzuk,
belesimítjuk az egyik kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, majd a
diós töltelék egyharmadát rásimítjuk.
Jöhet a következő
tészta, rá lekvár és a töltelék egyharmada, majd a harmadik tészta, lekvár és a
maradék töltelék, majd az utolsó tészta.
A sütőt 180 fokra
melegítjük, a tésztát néhány helyen egy hústűvel, vagy villával megszurkáljuk,
majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, hagyjuk
kihűlni, majd a máz hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk, összemelegítjük, és
a süteményre kenjük.
Szeletelhetjük így,
ahogy a képen van, és rombusz alakúra is!
(forrás: Szépségtár)
Gumicukor házilag
Hozzávalók
a piros v. színes részhez:
• 2 dl eper- vagy
málnalé stb. (szörp)
• 1 csomag piros
tortazselépor
a fehér részhez:
• 1 tubus cukrozott
sűrített tej, tejjel 4 dl-re kiegészítve
• 2 csomag színtelen
tortazselépor
• 1 kávéskanál
vaníliakivonat
A gyümölcslevet (szörpöt)
a piros tortazseléporral a zacskón
lévő előírás szerint elkészítjük.
Lapos, téglalap alakú tálcába vagy tálkába öntjük és hűtőbe
tesszük, hogy teljesen megszilárduljon.
Ha megdermedt apró kockára vágjuk.
A fehér rész elkészítésénél:
ugyanúgy járunk el, mint a piros
esetében.
Kicsit magasabb edénybe öntjük a tejes keveréket, beleszórjuk a piros zselékockákat, majd megvárjuk, amíg teljesen megszilárdul.
Tálcára borítjuk és tetszőleges alakúra daraboljuk, vagy kisebb
méretű kiszúróval kiszaggatjuk.
(Forrás: szépségtár)
Narancsos gyömbéres pulykamell
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl
tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt
narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés
szerint só.
A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd
húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és
egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt a
pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét
oldalán átsütöm.
Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a
fehér bundáját is leveszem.
Gerezdekre, majd kis kockákra vágom.
A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat,
a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót.
A maradék liszttel simára keverem.
Az
átsült húst melegen tartom.
A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres
tejszínt és állandó keverés közben jól összeforralom.
Ezután visszateszem a
mártásba a húst és ismét felforralom.
Szerecsendióval ízesített burgonyalángos
a hozzáillő köret.
(forrás: kertvarázs)
HAJDINALEVES
Hozzávalók:
15 dkg vegyes zöldség (pl.:sárgarépa, zeller stb)
3 ek. hajdinadara
1 ek petrezselyem
1 ek lestyán
½ l zöldségalaplé
½ ek.olívaolaj
só
Pirítsuk meg a hajdinadarát egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül.
A vegyes zöldséget apróra vágjuk és pár percig olívaolajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a hajdinadarához és a zöldségalaplével felöntjük a hozzávalókat.
Forraljuk fel és ízesítsük a petrezselyemmel, lestyánnak és sóval.
A HAJDINÁBÓL KÉSZÜLT EGÉSZSÉGESEBB, HIDD EL!
Bár még itthon csak növekvőben van a hajdinát kedvelők tábora, Oroszországban például nemzeti eledelnek számít ez a kis apró magocska.
Tudj meg Te is többet róla.
A HAJDINÁRÓL NÉHÁNY SZÓ:
A hajdina rokonai a sóska és a rebarbara.
A keserűfűfélék családjába tartozik.
A 14. században került Európába, őshazájából Közép-Ázsiából.
A többi gabona félétől attól különbözik, hogy nagyon hamar beérik.
Németországban nagyobb érdeklődésnek örvendhetett mint a burgonya.
Főzéskor jelentős mértékben megduzzad ezért korábban a kelet-európai hadseregben népélelmezési cikknek számított.
A HAJDINA EGÉSZSÉGTANI JELENTŐSÉGE:
Ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot, nyomelemek közül rezet, kobaltot, vitaminok közül B-, E-vitamint és kovasavat tartalmaz.
A hajdina gyakorlatilag zsírszegénynek tekinthető és a bélműködés számára kedvező ballasztanyagot tartalmaz.
Azonban a fehérje tartalma alacsonyabb mint más kenyérgabonáé viszont többféle fehérje található benne amelyek létfontosságú aminosavakat tartalmaz.
Akik szellemi foglalkozást végeznek azoknak különösen ajánlott ugyan is idegerősítő és sok lecitint tartalmaz.
A szív működésének is kedvező hatású mert a hajdinában található zsírsavak 70%-a telítetlen és különösen szívbarát.
(forrás: diabetika.info)
Túrótorta recept mandulával
Hozzávalók 16 szelethez:
25 dkg liszt,
25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg cukor, 5 tojás, 2 zacskó
vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1 narancs leve és reszelt
héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
A nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez
margarin a szóráshoz porcukor, folpack
Elkészítés:
A sütőporral elkevert
lisztet tálba szitáljuk.
A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk 1 tojást,
meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval.
A szélére rámorzsolunk 12 dkg vajat vagy
margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk.
Sima tésztává gyúrjuk, és
folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A többi tojást 25 dkg cukorral
fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, 10 dkg
vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját, végül evőkanalanként a
pudingport is.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá
nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába fektetjük úgy, hogy kb.
3 cm magas pereme legyen.
Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd a tortát
előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 70 percig
sütjük.
A maradék vajat vagy margarint serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a
szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot.
Állandó keverés mellett arany-barnára pirítjuk.
A langyosra hűlt
túrótortát a karamellizált mandulával és porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1,3/4 óra
(forrás: Kertvarázs)
Göngyölt csirkemell
Hozzávalók:
- 2 szelet csirkemellfilé
- 4 dkg feta sajt
- egy csésze barna rizs
- spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Hogyan készítsd el!
A csirkemelleket klopfoljuk ki vékonyra, majd terítsük ki és
osszuk el rajta a feta sajtot, borsozzuk és tegyünk rá a bazsalikomból és a
spenótból is.
Göngyöljük fel majd csomagoljuk be olívaolajjak vékonyan megkent
alufóliába.
Tekerjük fel szorosan és mindkét végét zárjuk le a fóliának.
Egy
forró serpenyőbe tegyük bele a csomagokat és néhány perc alatt, folyamatos
forgatás mellett süssük meg.
A barna rizst főzzük ki.
Amikor a hús elkészült
tegyünk a még forró serpenyőbe 1 teáskanálnyi olajat és dobjuk rá a maradék
spenótot és reszelt fokhagymát, forgassuk össze, majd keverjük hozzá az
elkészült barna rizshez.
(forrás: fogyókúrablog)
Bailey's házilag recept
hozzávalók / 8 adag
2 tojássárgája
6 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl fekete kávé
3 ek capuccino por (ízesített is lehet, pl. mogyorós)
3 dl tejszín
2 dl vodka (vagy whiskey)
A fenti mennyiségből 7,5 dl lesz.
elkészítés
A hozzávalók a fenti sorrendben következnek egymás után.
Mindegyik újabb hozzávalót robotgéppel alaposan
keverjük hozzá a készülő likőrhöz.
Behűtés után akár azonnal is
fogyasztható, de hetekig eláll a hűtőszekrényben.
(Már ha véletlenül
maradna belőle, mert íze a megszólalásig hasonlít az eredetihez.)
(forrás: nosalty)
Palacsinta torta
pudinggal lekvárral és mogyorókrémmel
Hozzávalók 10 főre
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 ek cukor
1 csipet só
5 dl tej
0.5 csomag sütőpor
2 dl rétesliszt
3 dl finomliszt
2 dl ásványvíz
Elkészítési idő: 60
perc
Az 5 db tojást, a
vaníliás cukrot, a 2 ek. cukrot és a sót keverő habverővel habosra keverjük.
Ezután hozzáadunk 2 dl
tejet és 2 dl réteslisztet, a sütőporral elkeverve.
Ezt csomómentesre
elkeverjük, ezután hozzáadjuk a 3 dl lisztet, 2 dl ásványvizet és 2 dl tejet,
majd kevergetés közben, 1 dl ásványvizet és 1 dl tejet.
Kisütjük a
palacsintákat.
A palacsinta rétegeit
felváltva töltjük mogyorókrémmel, pudinggal és lekvárral
(forrás: főzni jó)
Feketeretek - zeller saláta
Hozzávalók:
1 kis zellergumó
2 szép nagy feketeretek
2 fej lilahagyma
Az öntethez:
1,5 dl házi majonéz
2 dl tejföl
1 csokor friss petrezselyemzöld felaprítva
1/2 citrom leve
só, bors
esetleg egy kis barna cukor vagy juhar szirup vagy méz
Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit összekeverem, félreteszem.
A zellergumót megpucolom, lereszelem (reszelő nagylyukú felén),
egy hőálló tálba teszem, enyhén sós, lobogó vízzel leforrázom, és rögtön le is
szűröm, hideg vízzel leöblítem.
Nem kell, és nem is szabad állni hagyni a forró vízben, tehát
forrázás után rögtön le is szűröm.
A feketeretket meghámozom, szintén lereszelem, enyhén sózom.
A lilahagymákat is megpucolom, karikákra vágom, enyhén sózom.
A saláta hozzávalóit összekeverem, hozzáadom az öntetet és
minimum fél napot hűtőszekrényben állni hagyom. hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat hozzá!
Antal Vali megjegyzése:
A zeller kiváló vízhajtó és vesetisztító, a fekete retek
immunerősítő, vírus és baktérium ellenes, a lilahagyma pedig úgyszintén vírus
és baktérium ellenes, de mellette még méregtelenítő hatással is bír.
Úgyhogy ezt a salátát felvettem a "gyógyételek" kategóriájába.
Ajánlom a fogyasztását méregtelenítő kúrás étrendjébe iktatva
is!
(Forrás: Antalvali)
Vegyes zöldséges rakott karfiol
Hozzávalók:
75-80 dkg sovány sertéshús
1 közepes fej karfiol
15-20 dkg vegyes zöldség - borsó, kukorica, sárgarépa
2 dl tejföl
2 darab közepes paradicsom
2 darab paprika
1 csésze rizs
só
petrezselyemzöld
vöröshagyma
bors
kömény
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsákra, és párold meg forró,
sós vízben.
A húst kockázd fel, és az apróra vágott hagymával, a paprikával és
a paradicsommal készíts pörköltalapot, majd főzd meg benne a húst.
A rizst tedd
fel főni a zöldségekkel.
Amikor minden elkészült, egy közepes méretű tepsit
vajazz ki, és az alját takard be karfiollal.
Erre tedd a rizs felét, ezen pedig
oszlasd el egyenletesen a pörköltet.
Takard be a megmaradt rizzsel, locsold meg
a tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.
Karfiol chilimorzsában
Hozzávalók: egy közepes nagyságú karfiol, egy liter
zöldségleves, egy csokor petrezselyem, egy-két kisebb chilipaprika, három
szelet pirított kenyér, 4 dkg parmezán sajt, 6 dkg margarin, só.
A karfiolt tisztítsd meg, és rózsáira szedve a zöldséglevesben
főzd 8 percig félkeményre, majd csepegtesd le.
A petrezselymet és a chilit vágd apróra, a pirítóst morzsold
szét, és keverd össze a reszelt sajttal.
A petrezselymet és a chilit keverd
bele az olvasztott margarinba, és sózd meg.
A karfiolt tedd kivajazott, tűzálló formába, és önts alá egy
kevés zöldséglevest.
A sajtos morzsát vegyítsd el a petrezselymes keverékkel, és
szórd meg vele a karfiolt.
Sütőben 200 °C-on 15 percig süsd, míg a morzsa
aranybarna nem lesz.
Újburgonyával vagy burgonyapürével tálald.
A karfiol kiváló húspótló is.
A karfiolt fogyasztásának számos módja van.
Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de
egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol.
Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de
tejföllel ízesítve is készíthetünk.
Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük.
Savanyúságként is fogyasztható.
(forrás: femina)
Csicsókás kenyér
Csicsókát mindenbe!
Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
Csicsókás kenyér
Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
2 tk tengerisó
1 tk nádcukor
150 g főtt csicsókapüré
170 g víz ( összesen )
1 ek friss citromlé
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
A csicsókát megfőztem és botmixerrel pürét csináltam belőle,
hogy könnyebb legyen a dolgom azonnal hozzáadtam 100 g vizet és a
citromlét.
( A 150 g püré, három nagyobb gumóból lett. )
A liszteket, cukrot, sót a keverőtálba szitáltam, belemorzsoltam
a friss élesztőt, alaposan összekevertem szárazon az egészet.
Hozzáöntöttem a vizes csicsókapépet és bekapcsoltam a
keverőgépet.
Kevertettem, majd hozzáadtam az olajat és még annyi vizet, hogy a
keményen túl, a lágyon innen
kenyértésztát kapjak.
Ez még 70 g víz volt.
Kézierőre váltottam és a
munkaasztalon alaposan kidagasztottam az illatos tésztát.
Mindaddig erősítettem
a csuklómat, amíg szép ruganyos, fényes-selymes lett a végeredmény.
Megformáztam, majd a tetejére cseppentettem egy csepp fent
nevezett olajat, amit szétkentem rajta, mint gyermekünkön a naptejet. ( már
amelyik engedi...).
Sütőpapíros sütőlemezre tettem és beraktam az állandó
hőmérsékletű ( kb 25 fok ) sütőbe, ahová még egy edénybe forró vizet is
mellékeltem.
Itt gőzfürdőzött, amíg duplájára kelt.
Ekkor kicsit lehűtöttem
azáltal, hogy átgyúrtam, újraformáztam és újra kapott egy ( Nap ) olajos
masszírozást is.
Visszaraktam a meleg párába, hogy újra duplájára nőjön.
Mikor
ez megtörtént, bekapcsoltam a sütőt és alatta-fölötte jó meleget csináltam, sőt
még meg is kevertettem a levegőt.
Mikorra 200 fok lett, le is barnult.
Összesen 40 perc alatt sült meg
(forrás: szeretetrehangoltan)
Csokoládé torta
Hozzávalók 24 cm-es
tortaformához
A tésztához
250 g liszt
1 tojás
60 g cukor
130 g vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez
1000 ml tejszín
60 g kakaópor
150 g cukor
20 g zselatin
vanília
A tetejére
csokoládéreszelék
Az oldalára
1-2 evőkanál
sárgabaracklekvár
50 g krokant
Összegyúrjuk a tészta
hozzávalóit, fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen kerek
lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és
belesimítjuk a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön.
Villával
megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt
megsütjük.
Langyosra hűtjük, majd
óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát és alját, a kisült lapot pedig
tortatálra helyezzük és újra körbevesszük a tortagyűrűvel.
Kevés hideg vízbe
áztatjuk a zselatint.
Kb. 2 dl tejszínben elkeverjük a kakaóport, a cukrot és a
vaníliát.
A maradék tejszínhez keverjük a kakaós masszát, és az egészet
felforrósítjuk.
Levesszük a tűzről, és
belekeverjük a beáztatott zselatint.
A kisült tésztába öntjük a tejszínes-csokoládés
tölteléket, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
Eltávolítjuk a
tortagyűrűt.
A torta oldalát vékonyan bekenjük baracklekvárral, majd bevonjuk
krokanttal.
A torta tetejét
csokireszelékkel díszítjük.
(forrás:
citromhab.blog)
Gyümölcssaláta,
dióval, mézzel
Hozzávalók 1
személyre:
1 nagyobb darab alma
1 nagyobb darab banán
1 nagyobb darab
mandarin
5 g citrom
1 nagyobb darab kivi
1 csapott kiskanál
friss citromlé
2 közepes kiskanál
mazsola
3 közepes kiskanál méz
30 g dió
0,5 g fahéj
Így készítsd el:
Mosd meg a
gyümölcsöket, tisztítsd meg és ízlésesen egy tálba téve szeleteld fel őket. Pár
csepp citromlét locsolj rájuk, hogy az alma ne barnuljon meg.
Ízesítsd mézzel,
őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal.
Szórd meg megmosott mazsolával és egy
maréknyi dióval, majd desszertes kehelybe szedve tálald.
(Forrás: Buday Péter)
HAGYMALEVES CIPÓBAN
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 közepes fej
vöröshagyma
2 evőkanál liszt
1 liter víz
só
bors
ételízesítő
reszelt szerecsendió
2 dl főzőtejszín
15 dkg reszelt sajt
1 teáskanál olívaolaj
1 dl fehérbor
Elkészítése:
A fokhagymát és a
vöröshagymát ledaráljuk.
Az olívaolajon megdinszteljük, enyhén sózzuk.
Kevés
lisztet szórunk rá, picit megpirítjuk.
Felöntjük a vízzel.
A fűszereket ízlés
szerint tesszük bele.
Mikor a hagyma
teljesen megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, majd beleöntjük az 1 dl fehérbort,
és összefőzzük az egészet.
Tálaláskor reszelt
sajtot szórunk a tetejére.
Friss, illatos - foszlós
kalács
"A foszlós kalács
titka a négyes fonásban rejlik.
Aki hármas fonást tud készíteni, annak
gyerekjáték a negyedik tésztarúd hozzáadása..."
Ha a hagyományos,
hosszúkás alakzat helyett gömbölyded formát szeretnénk, kicsit másképpen kell a
munkát megkezdeni.
A látvány és az illat hatása nem marad el.
1. A négy tésztacsíkot
az alábbi módon bújtassuk át egymás alatt.
2. Kezdjük az alsó
tésztacsíkkal, emeljük át a felette levőn.
Tegyük ezt minden alsó csíkkal, amíg
körbe nem érünk és el nem fogy a fonni való.
3. A maradék tésztát
ügyesen rejtsük a fonás alá.
A tészta receptje
Hozzávalók
2,5 dl. tej
2 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 ek. cukor
50 dkg. liszt
2 dkg. élesztő
A lekenéshez
1 tojás sárgája + egy
kis tej.
Elkészítés
Hólyagos tésztát
dagasztunk, majd szobahőmérsékleten a tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett
felületre borítjuk, négy részre osztjuk.
A részekből tésztacsíkokat sodrunk és
a fent említett módon összefonjuk. Kb. 5 percig kelesztjük, majd
tojássárgájával vékonyan lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb.
30 percig.
(magyarno.com)
Továbbá:
-Házi -
Sokmagvas - fonott - rozsos kenyér - TÖLTÖTT KENYÉRCIPÓ:
Snidlinges-sajtos-lecsós
leveles csiga
Hozzávalók:
1 csomag vajas-leveles
tészta (50 dkg)
10 evőkanál sűrű házi
lecsó
1 db tojás
10 dkg + 5 dkg reszelt
trappista és karaván sajt vegyesen
3 evőkanál ketchup
1 nagy csokor snidling
só
őrölt bors
1 teáskanál vegyes
zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring)
Elkészítés:
A lecsót, a sajtot, a
tojást és a ketchupöt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A leveles tésztát 60 x
25 cm-re kinyújtjuk, a töltelékkel megkenjük.
A snidlinget megmossuk,
lecsepegtetjük, apróra vágva rászórjuk, majd feltekerjük.
A sütőt 200 fokra
bekapcsoljuk.
A rudat 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral takart,
nagy gáztepsi hátlapjára tesszük.
Félbe tört fogvájóval megtűzzük, így nem
nyílnak szét a kis tekercsek.
200 fokos forró sütőben 12-15 perc alatt
ropogósra sütjük.
Tálalásnál vagy csomagolásnál eltávolítjuk a tűzésre használt
pálcikákat.
(receptvarázs)
Töltött mángold levelek
Akár egy paradicsomszósszal elkészítve, mint a töltött paprikát...
...vagy savanyú káposztával összerakva, egyaránt finom :-)
Sőt...fokhagymával olajon megpárolva, és törtkrumplival összekeverve nagyon ízletes köret!
Ez a csodás növény a mángold:
Joghurt torta
Hozzávalók:
5dl natúr joghurt
3dl tejszín
2 evőkanál zselatin
7-8 evőkanál kristálycukor
pár szem gyümölcs
háztartási keksz
Elkészítése:
A joghurtot, a cukrot, és a zselatint összekeverjük és állandó
keverés mellett felmelegítjük, majd lehűtjük.
Felforralni nem szabad!
Közben felverjük a tejszínt, és a kihűlt masszával
összekeverjük.
Folpackkal bélelt őzgerincformába öntjük, a gyümölccsel együtt.
A tetejére háztartási kekszet teszünk, majd betesszük a hűtőbe
(olcsó receptek)
Spárgából
Spárga sajtba, baconbe tekerve és megsütve
Görög rakott tészta
Hozzávalók:
50 dkg csőtészta - makaróni
1 kg darált hús v. gombapörkölt
1 fej vöröshagyma
1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
petrezselyemzöld aprítva
só, bors, fahéj
1 evőkanál olvasztott vaj a tetejére
A besamelhez
1,5 l tej
7 evőkanál liszt
60 ml olaj
3 tojás
só
reszelt sajt
Elkészítés:
A besamelhez az olajat a liszttel egy serpenyőbe tesszük és
takaréklángon folyamatosan kevergetjük.
Amikor felmelegszik, hozzáöntjük
apránként a tejet, közben folyamatosan keverjük. Végül, amikor a liszt teljesen elkeveredik a tejben,
egyesével hozzáforgatjuk a tojásokat, a reszelt sajtot és sózzuk.
Addig
keverjük, amíg egy sűrű mártást kapunk, majd félretesszük.
Felforrósítjuk az olajat és megpároljuk rajta a hagymát.
Hozzákeverjük a darált húst és fehéredésig sütjük.
Megszórjuk a fűszerekkel,
összekeverjük a
petrezselyemzölddel, a paradicsommal és két
evőkanálnyi besamellel.
Összeforraljuk és félretesszük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Összekeverjük két
evőkanálnyi besamellel és ezt is félretesszük.
Egy tűzálló tálat kikenünk
vajjal, elsimítjuk benne a tészta felét, erre pedig rákenjük a darált húst.
Rásimítjuk a maradék tésztát, majd leöntjük a maradék besamellel.
Megszórjuk
reszelt sajttal, egy kis fahéjjal és rácsepegtetjük az olvasztott vajat.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
(kifőztük)
Töltött - gazdag háromszögek
Tésztája:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
5 dl tej
1 csapott evőkanál só
2 dl étolaj
Töltelékhez:
sonka kockára vágva
2 db lilahagyma
2 db kukorica konzerv
reszelt sajt ízlés
szerint (kb 10-15 dkg)
2 db fokhagymagerezd
tejföl
bacon kockára vágva
Tetejére:
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
szezámmag
Elkészítés:
A langyos tejben
felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival,
bedagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Megfelezzük a tésztát,
vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd
ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük.
Megkenjük a tetejét
tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle.
A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Mivel sokan
kérdeztétek, a feltétek 15-15 dkg-ok, de mindenki a saját íze világa szerint
turbózza.
Mivel feltekerjük tuti tele lesz.
A másik kérdés azért kell két felé szedni a tésztát mert nem lehet egybe
kinyújtani akkora lesz.
És a harmadik ha feltekertük a késsel egyet egyet balra
majd jobbra vágva háromszög alak lesz.
De ha ez nem megy akkor simán 2 ujjnyi
vastag csigákat is lehet sütni.
(forrás: olcsó
receptek)
ZÖLDFŰSZERES BURGONYAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
40 dkg hámozott, egész burgonya, 1 csokor tárkony, 1 csokor
petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1
evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál finomliszt, 1 dl
tejföl.
Elkészítés:
A megtisztított nyers burgonyát az almareszelő durva fokán
lereszelem.
A felforrósított olajon megpirítom a megtisztított és nagyon
finomra vágott vöröshagymát, ezután ráteszem a reszelt burgonyát, majd
hozzáadom az ugyancsak megtisztított és lereszelt sárgarépát.
Néhány percig az
egészet együtt pirítom.
Ezután felöntöm nyolc deci vízzel, belekeverem a
vegetát és a törött fehér borsot.
Fedő alatt puhára főzöm.
Közben a tejfölt simára keverem a
liszttel és fél deci vízzel, majd besűrítem vele a levest, amelyet legalább öt
percig forralok.
Közben néhányszor megkeverem, végül beleteszem a megmosott és
nagyon finomra aprított petrezselyem zöldet meg a tárkony zöldet.
Éppen csak
egyet forralok még rajta, máris eloltom alatta a lángot, de lefedve tartom
tálalásig.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
(Receptbarlang)
Rakott bolognai tészta
Hozzávalók 4 főre
50 dkg tészta
50 dkg darált hús
20 dkg kukorica
20 dkg répa (bébi)
2 ek étolaj
1 fej hagyma
1 csipet só
1 csipet bors
1 csipet pirospaprika
1 tasak Maggi alap
2 ek ketchup
2 ek paprikakrém
10 dkg reszelt sajt
Recept:
Egy fej aprított
vöröshagymát, kevés olajon megpirítok.
Fűszerezem sóval,
borssal, pirospaprikával, majd hozzáadom a darált húst.
Ezt addig pirítom, míg
ki nem fehéredik, majd hozzáadok egy fél pohár vizet.
Bolognai alapot,
kukoricát, bébirépát, pirospaprikát, borsot és még egy kis sót adok hozzá, majd
összeforgatom.
Amikor már majdnem
kész, ketchuppal és egy kis Erős Pistával megbolondítom.
Eközben megfőzöm a
tésztát.
Mikor mind a kettő
kész, egy hőálló tálba terítem a tésztát, rá a bolognai ragut, majd szépen
elegyengetem.
A tetejére egy nagy
tejfölt simítok, majd megszórom reszelt sajttal és 180 fokos, előmelegített
sütőben, 20 perc alatt, készre sütöm.
Akkor igazán finom, ha a sajt rápirult a
tetejére.
Nálunk ez az egyik
kedvenc étel.
(Főzni jó)
Kavart túrós
Túró helyett reszelt
almával is el lehet készíteni (Kavart almás).
Egyszerű és gyors,
nagyon finom süti!
A tésztához:
35 dkg cukor
4 tojás
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás
cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
A töltelékhez:
50 dkg finom túró
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás
cukor
ízlés szerint porcukor
A megszóráshoz:
porcukor
A cukrot a tojással jó
habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2
dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet.
A tölteléket elkészítjük.
A
tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre
rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és
elsimítjuk.
Előmelegített sütőben 120°C-on készre sütjük.
Ha kihűlt,
porcukorral meghintjük.
Nagyon finom, jó
étvágyat kívánok!
Váradi Gabriella
receptje.
(Forrás:
http://webcukraszda.hu/kavart-turos/#.Uj1geGzCmwk.facebook)
Töltött cukkini
Pillanatok alatt megtölthető bármivel!
Sonka, kukorica, tejföl, sajt, só, bors, kakukkfű vagy oregano van benne – persze ez ízlés
szerint variálható!
Sütőben megsütjük!
ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 tojás
2 dl natúr joghurt
1 dl tej
8 dkg Rama margarin (lehet vaj vagy zsír is)
8 dkg cukor
1 mokkáskanál só
Töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Vanília sodó
7 dl liter tej
1,5 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
1 csomag vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
Elkészítése:
A tésztához a lisztet egy tálba öntöm és beleteszem a joghurtot, tojást, sót, cukrot.
Közben kovászt készítek langyos tejből,
3 kanál lisztből, élesztőből és 1 mokkáskanál cukorból és megkelesztem.
Aztán ezt is beleteszem a tálba, és hólyagosra
dagasztom.
Az így elkészült tésztát megkelesztem.
A tésztát kisodrom és
nudlikra szaggatom.
Egy kivajazott kisebb lábas aljába teszek egy sort.
Olvasztott vajjal megkenem.
A töltelékhez való darált diót, cukrot és vaníliás
cukrot összekavarom.
A tésztát meghintem az így készült keverékkel.
Erre ismét
ráteszek még egy sor tésztát, aztán tölteléket aztán megint tésztát.
A tetejére
már nem kell töltelék.
Sötét pirosra sütöm.
A vanília sodóhoz a tejet, a
vaníliás pudingport kikavarom.
Tartalékon megfőzöm.
Főzés után hozzáadom a
cukrot és
a vaníliás cukrot.
a vaníliás cukrot.
Ezzel ízesítem, tálalom az
aranygaluskát.
Sült alma
Az almát már nagyanyáink is előszeretettel fogyasztották sütve,
így a gyümölcs nem vált egy idő után unalmassá.
Hogyan kerülhet az édesség az
asztalra?
Pár szem alma bizonyára akad a kamrában.
Íme egy gyors finomság.
Hozzávalók:
6 szem alma
2 teáskanál vaj
3 evőkanál cukor, vagy méz
1 marék durvára aprított dió
(mazsola, apróra darabolt mandula)
1/2 teáskanál fahéj
késhegynyi só
fél citrom leve,
1 csésze almalé (helyette ízlés szerint almabor, vagy más fehér
bor)
Az alma tetejére 2 teáskanál vaj, 2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A megmosott almának vájjuk ki ügyesen a csutkáját úgy, hogy az
alma alja ne sérüljön.
Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat és töltsük meg
a töltelékkel az almákat.
A tetejére helyezzünk el a vaj – cukor keverékből egy
keveset.
Sütés közben szépen leolvad, közben a cukor karamellizálódik.
(magyarno.com)
Ajvár - Zakuszka
Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint
ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:
Az ajvár
...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás,
amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.
Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások
készítéséhez, levesek ízesítéséhez.
Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze
szokták keverni sültek mellé.
Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is
leginkább Szerbiában.
A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.
A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a
saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.
Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.
Ellenben a zakuszka...
A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó,
de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető
zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként
is.
Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.
Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.
Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és
erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.
Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika
ételízesítőhöz.
Összetevői változatosak:
Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika,
paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített
paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.
Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt
uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.
Így nem gondolkodtam tovább a különbségeken, elkészítettem az én
ajváromat.
Halkan hozzáteszem, tavaly készítettem zakuszkát is, és tényleg
két különböző íz, bár gyanítom, ahány ház - annyi íz :-)
Hozzávalók:
2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 fej fokhagyma (nekem 10 gerezd volt benne)
só
olaj
Először a padlizsánokat toltam be héjastól a forró sütőbe és
gyakori forgatás mellett addig sütöttem, amíg a héja meg nem feketedett.
Ezután a kápia paprikákkal tettem ugyanezt.
Mindkettőhöz kb háromnegyed óra kellett.
Aztán a padlizsánokat is és a paprikákat is még forrón
letakartam alufóliával és a saját gőzükben hagytam kihűlni.
Végül mindegyiket megpucoltam (kanállal óvatosan kikapargattam a
héjukból, a paprikánál előtte óvatosan kiszedtem a magokat) és a sült
zöldséghúsokat egy lábasba tettem a fokhagymagerezdekkel együtt, majd
botmixerrel simára mixeltem.
Aztán kevés olajjal (kb 2 evőkanál) összefőztem, sóztam,
borsoztam és még forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem.
Mindegyik üveg ajvár tetejét fél ujjnyi réteg olajjal
"zártam le".
Végül már csak a fedőt tekertem rá és ment a száraz dunsztba, takarók közé.
(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam
Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig
csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket
szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)
(Forrás: Marka boszikonyhája)
Hamarosan folytatom további finomságokkal... :-)
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
Hamarosan folytatom további finomságokkal... :-)
Továbbá:
1.Gyógyító növényeink 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
2.Gyógyító növényeink 2. rész:
3.Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
4.Gyógyító növényeink 4. rész:
5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
6.Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben : http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
10.Fogyás a természet erejével: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
11.A csodás Lenmag: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/a-csodas-lenmag.html
12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
13.Lekvárfőzési ABC: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/lekvarfozesi-abc.html
14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
15.EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egeszsegvedo-naptar.html
16.Melyik virág ehető a kertünkben?: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
17.Őszi munkálatok a kiskertben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19.Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27.Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
31.Fekete nadálytő: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogynovenyek-fuszerek-eheto-viragok.html
33.Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/igy-keszits-hofeher-karacsonyfadiszt.html
34.A házi - főzött gyurma receptje: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
Szeretettel,
Gábor Kati
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.